'Half miljard risico ziekenhuizen door derivaten'

Ziekenhuizen lopen voor een half miljard euro aan risico's omdat ze leningen hebben afgedekt met rentederivaten. Dat stelt accountancydocent Robin Litjens van Nyenrode Business Universiteit op basis van een steekproef onder zorginstellingen in opdracht van Het Parool.

Uit de steekproef zou blijken dat het UMC St Radboud in Nijmegen vorig jaar voor 48 miljoen euro risico liep door derivatencontracten. In Amsterdam heeft het AMC 45 miljoen euro uitstaan en het VUmc achttien miljoen euro. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch loopt voor 32 miljoen euro risico, aldus de onderzoeker.

De derivaten zijn ooit afgesloten om het risico van een hoge rente op leningen af te dekken. Door de huidige lage rente hebben die contracten echter een negatieve marktwaarde gekregen. Bij verschillende ziekenhuizen kunnen banken bij een nog verder dalende rente het verschuldigde bedrag in een keer opeisen, stelt Litjens.

"Zoals het er nu naar uitziet raken ziekenhuizen heel veel geld kwijt aan de financiering van deze contracten", zegt Litjens tegen Het Parool. "Het voortbestaan van een ziekenhuis kan uiteindelijk zelfs afhangen van wat de rente gaat doen."

VUmc ontkent dat het voor achttien miljoen euro risico loopt. "Er is geen sprake van schuld, omdat VUmc geen storting van onderpand verschuldigd is in het geval van een negatieve marktwaarde van een rentederivaat", stelt het ziekenhuis. VUmc ontkent onverantwoorde renterisico's te hebben genomen.

Eerder raakten verschillende woningcorporaties in de problemen door derivatencontracten, met als toppunt de Zuid-Hollandse corporatie Vestia, dat vrijwel failliet ging. Woensdag kondigde het demissionaire kabinet aan te kijken naar strengere regels voor publieke instellingen zoals scholen, ziekenhuizen en gemeenten. De regels voor corporaties werden al eerder verscherpt.