RvS vraagt Europese hulp bij paspoortkwestie

De Raad van State stelt vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over het opslaan van vingerafdrukken in identiteitsbewijzen. Vier mensen die hun afdrukken niet wilden afgeven spanden een zaak aan, nadat hun aanvraag voor een paspoort niet in behandeling werd genomen.

De raad vraagt aan het hof in Luxemburg of de Europese verordening, die lidstaten van de Europese Unie verplicht tot het opnemen van vingerafdrukken in paspoorten en reisdocumenten, in strijd is met het recht op privacy. Ook wil de raad weten of de verordening van toepassing is op identiteitskaarten. Tot slot vraagt de raad of moet worden gewaarborgd dat de vingerafdrukken niet voor andere doeleinden worden verzameld en gebruikt.

De zaak draait om twee mannen uit Nuth en Skarsterlân en twee vrouwen uit Den Haag en Amsterdam. Zij weigerden de verplichte vingerafdrukken af te geven. De burgemeesters besloten daarop hun aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart niet in behandeling te nemen.

De vier hebben bezwaar tegen het afnemen van hun vingerafdrukken, omdat onduidelijk is wat ermee gebeurt. Ze vrezen dat de overheid de afdruk in de toekomst voor andere doeleinden gaat gebruiken dan alleen voor de afgifte van identiteitsbewijzen.

Voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moeten sinds 2009 vingerafdrukken worden afgegeven. Twee afdrukken worden opgeslagen op een chip in het identiteitsbewijs.

Sinds april 2011 mogen de afdrukken niet langer bewaard worden dan de tijd tussen het moment van afgifte en het uitgeven van het paspoort. De zes miljoen al geregistreerde vingerafdrukken moesten toen vernietigd worden. Daarmee was ook het plan voor een centrale databank van de baan.

In augustus oordeelde de Raad van State al dat gemeenten geen identiteitsbewijs hoeven af te geven zonder vingerafdruk. Een vrouw uit Amsterdam spande de procedure aan, omdat zij vond dat haar privacy geschaad werd. De hoogste bestuursrechter vond dat niet voldoende bewezen.

De behandeling van de vier zaken wordt geschorst tot de vragen beantwoord zijn. Naar verwachting duurt dit een tot anderhalf jaar.

De regels omtrent de identiteitskaart worden mogelijk aangepast. De ministerraad stemde vrijdag op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) in met de Paspoortwet. De identiteitskaart wordt hierin niet langer als reisdocument aangemerkt, waardoor niet meer hoeft te worden voldaan aan de Europese verordening.

Het voorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.