Flinke lastenverzwaringen voor Fransen

Frankrijk gaat flinke belastingenverhogingen doorvoeren om volgend jaar het begrotingstekort op drie procent te krijgen. De lastenverzwaringen zijn het belangrijkste onderdeel van een pakket van dertig miljard euro aan ombuigingen. Dat maakte de Franse regering vrijdag bekend.

Vooral de rijken worden aangeslagen door de regering van de socialistische president François Hollande. Zo gaat het toptarief voor inkomens boven de een miljoen euro tijdelijk omhoog naar 75 procent. Fransen die meer dan 150 duizend euro verdienen moeten voortaan 45 procent belasting betalen. Ook bedrijven krijgen flink meer belastingen voor de kiezen.

Volgens de regering kan met de begroting het gevecht tegen werkloosheid worden gewonnen. Ook moet de Franse economie weer gaan groeien. Minister van financiën Pierre Moscovici zei vrijdagochtend op een Frans radiostation dat met de begroting drie gevechten worden aangegaan: tegen de financiële crisis, tegen ongelijkheid en tegen de schuld.

Economen waarschuwen echter dat Frankrijk veel verder in het moeras kan wegzakken als het niet harder in de uitgaven snijdt. Nu wordt slechts een derde van het pakket van dertig miljard euro binnengehaald door te bezuinigen.