'Blokkades Arnhem om dreigend Project X-feest'

De politie bereidt vrijdagmiddag wegafzettingen voor om de twaalf belangrijkste toegangswegen naar Arnhem te blokkeren. Dat meldt Omroep Gelderland. De gemeente wil daarmee voorkomen dat een aangekondigd Project X-feest in de wijk Klarendal plaatsvindt. Het feest is verboden uit vrees voor rellen, zoals afgelopen vrijdag in Haren.

Na het dramatisch verlopen 'verjaardagsfeestje' in Haren zijn in verschillende plaatsen soortgelijke massale feesten aangekondigd. De Facebook-pagina van het feest in Arnhem heeft inmiddels bijna tweeduizend 'likes'. Dat is overigens een fractie van het aantal aanmeldingen voor het feest in Haren.

In Haren werd een Facebook-uitnodiging voor een feest van een meisje dat haar zestiende verjaardag wilde vieren per ongeluk publiekelijk verstuurd. Tienduizenden mensen meldden zich aan. De feesten worden vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje finaal uit de hand loopt en een hele woonwijk schade oploopt.

In het Groningse dorp werd voor miljoenen euro's schade aangericht door onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's. Ongeveer vijftig mensen deden aangifte. Vijftien politieagenten en tientallen burgers raakten vrijdag gewond, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel.

Op de Facebook-pagina van het Arnhemse initiatief wordt nadrukkelijk opgeroepen het rustig te houden. "Wij willen dat het rustig verloopt en dus geen rellen", staat op de website. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan rekening te houden met de ergst mogelijke scenario's, maar kan niets zeggen over eventuele maatregelen die worden genomen.