FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 augustus 2012

Wit-Rusland wijst Zweedse ambassadeur uit

Wit-Rusland heeft de Zweedse ambassadeur uitgewezen. Volgens de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt was hij 'teveel voorvechter van de mensenrechten' naar de zin van de regering in Minsk. Een bezoek van de Zweedse ambassadeur aan de Wit-Russische oppositie zou het autoritaire bewind van president Aleksandr Loekasjenko in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Op haar beurt heeft de Zweedse regering verklaard dat de Wit-Russische ambassadeur, die onderweg was naar Stockholm, niet welkom is. Zweden heeft twee Wit-Russische diplomaten die al in het land verbleven gevraagd te vertrekken.

De uitwijzing van de Zweedse ambassadeur heeft volgens Bildt niets te maken met de stunt die Zweedse mensenrechtenactivisten onlangs uithaalden. Zij wierpen vanuit een klein vliegtuigje honderden knuffelbeertjes boven Wit-Rusland af. Aan de beertjes waren boodschappen over mensenrechten gehecht. De Wit-Russische regering koelde haar woede op twee van haar generaals en ontsloeg hen op staande voet.


Wit-Rusland wijst Zweedse ambassadeur uit (Foto: Novum)

Bureau legt ISO-certificaat Odfjell onder de loep

Het bureau dat de ISO-certificaten heeft verstrekt aan Odfjell gaat onderzoeken of die afgifte nog gerechtigd is nu het Rotterdamse olieopslagbedrijf gesloten is. Dat bevestigt een woordvoerder van Lloyd's Register Quality Assurance (LRQA) vrijdag na een bericht van het televisieprogramma Eenvandaag.

Odfjell is in het bezit van een ISO9001-certificaat, dat eisen stelt aan het kwaliteitsmanagement, en ISO14001, dat wat zegt over het milieumanagementsysteem. Donderdag ontstond ophef omdat deze organisatiecertificaten twee maanden geleden zijn afgegeven, terwijl de milieudienst tegelijkertijd misstanden constateerde bij het bedrijf.

LQRA gaat een 'special surveillance audit' uitvoeren. Dat gebeurt vaker als omstandigheden voor een bedrijf veranderd zijn, zegt de woordvoerder. Naar aanleiding van het onderzoek kan het certificaat al dan niet worden ingetrokken. Ook kunnen extra eisen worden gesteld aan het bedrijf. De woordvoerder benadrukt dat de afgegeven certificaten nooit een garantie vormen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren binnen het bedrijf.

Odfjell ligt onder vuur vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen. Sinds zaterdag ligt het tankopslagbedrijf volledig stil toen bleek dat al decennia geen controles waren uitgevoerd aan de olietanks.


Bureau legt ISO-certificaat Odfjell onder de loep (Foto: Novum)

Nepverhaal hackers over SyriŰ op Reuters-blog

Hackers hebben vrijdag ingebroken op de weblogdienst van het Britse persbureau Reuters. Op het platform kunnen verslaggevers verhalen plaatsen. De hackers publiceerden een zogenaamd interview van een Reuters-journalist met de Syrische rebellenleider Riad al-Asaad. Die zei in het 'vraaggesprek' dat het Vrije Syrische Leger zich terugtrok uit de onrustige provincie Aleppo.

"Reuters heeft geen interview gehad en het bericht is verwijderd", verklaarde het persbureau vrijdag. Het is niet bekend wie achter de hack zit. De weblogdienst is tijdelijk uit de lucht.

Algemene Vergadering VN veroordeelt SyriŰ

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag de Syrische regering veroordeeld om haar gewelddadige optreden tegen de bevolking. De Vergadering hekelt de inzet van tanks, geschut, gevechtshelikopters en -vliegtuigen in Aleppo en Damascus.

"De eerste stap naar een eind aan het geweld moet door de Syrische regering worden genomen", stelt de resolutie. Ook manen de VN-leden president Bashar Assad zijn chemische en biologische wapens achter slot en grendel te houden.

De afgezwakte resolutie van Saudi-Arabië kreeg met 133 stemmen vóór brede steun. Slechts twaalf leden, onder wie Rusland en China, stemden tegen; 31 onthielden zich. De opstellers schrapten afgelopen week de eis dat president Bashar Assad de macht overdraagt en de oproep strafmaatregelen tegen Syrië te treffen.

Handhaafde Saudi-Arabië die harde bewoordingen, dan dreigde de resolutie aan steun en dus gezag in te boeten. Resoluties van de Algemene Vergadering moeten het van hun morele gezag hebben: ze kunnen niet metterdaad worden bekrachtigd.

De Veiligheidsraad, die resoluties wel kan afdwingen, is al maanden verdeeld en verlamd. Rusland en China hebben maatregelen tegen Syrië meermalen met een veto geblokkeerd. In de vrijdag aangenomen resolutie spreekt de Algemene Vergadering zijn teleurstelling uit dat de Veiligheidsraad verzuimt in te grijpen.

De Syrische ambassadeur deed de stemming woedend af als 'een staaltje theater', en de opstellers Saudi-Arabië, Qatar en Bahrein als 'despotische oligarchieën'. ''De resolutie zal niets uithalen'', beweerde Bashar Ja'afari.

Donderdag gaf internationaal gezant Kofi Annan de brui aan zijn bemiddelingswerk in Syrië. Hij concludeerde bitter dat zijn vredesplan is mislukt.

Voorafgaand aan de stemming wees secretaris-generaal Ban Ki-moon de vergadering op de ernst van de toestand in het belegerde Aleppo. ''De gruweldaden waarover wordt bericht zijn mogelijk oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid'', zei Ban. ''Zulke daden moeten worden onderzocht en de daders moeten worden berecht.''


Algemene Vergadering VN veroordeelt Syrië (Foto: Novum)

Eerste atletiekmedailles verdeeld

In het Olympisch Stadion van Londen zijn vanavond de eerste atletiekmedailles verdeeld. De eerste titel viel ter eer aan de Pool Tomasz Majewski, die zijn titel van vier jaar geleden op het kogelstoten wist te verlengen.

Hij had in de Duitser David Storl een geduchte concurrent, maar Majewski wist de kogel net iets verder te stoten dan Storl. De Pool kwam in zijn slotworp tot 21,89 meter, wat een persoonlijk record betekende. De titel had hij toen al binnen, want ook zijn tweede beste worp (21,87 meter) was beter dan het beste resultaat van Storl; 21,86 meter.

Op de 10.000 meter bij de vrouwen ging de titel naar de Ethiopische Tirunesh Dibaba. In de slotronde demarreerde zij weg bij haar Keninaanse concurrentes finishte in 30.20,76. Sally Jepkosgei Kipyego eindigde op ruim vijf seconden als tweede, vlak voor haar landgenote Vivian Jepkemoi Cheruiyot.

Zoenprotesten in 'homofobe' eettentjes VS

Voorvechters van homorechten hebben vrijdag zoendemonstraties gehouden in filialen van de fastfoodketen Chick-fil-A in heel de Verenigde Staten. Sinds de bestuursvoorzitter van Chick-fil-A publiekelijk stelling nam tegen het homohuwelijk is zijn horecabedrijf in de frontlinie terechtgekomen van de 'culturele oorlog' over homorechten die in de Verenigde Staten woedt.

Bestuursvoorzitter Dan Cathy zei vorige maand dat zijn onderneming 'de bijbelse definitie van 'gezin' volgt' en waarschuwde dat 'we Gods oordeel over ons land halen als we onze vuisten naar hem ballen en zeggen: we weten beter dan U wat het huwelijk inhoudt'.

Die uitspraken maakten voorstanders van het homohuwelijk woedend. Zij riepen op tot zogenaamde zoenprotesten. Daarop riep Fox News-presentator Mike Huckabee woensdag uit tot 'Steun Chick-fil-A-dag'. De geplaagde fastfoodketen boekte prompt een recordomzet.

Een filiaal van Chick-fil-A in het Californische Torrance is beklad met de leus 'Smaakt naar haat'. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Jonge Ledecky pakt goud op 800 vrij

De 15-jarige Katy Ledecky heeft vrijdag goud gewonnen op de 800 meter vrij in het olympisch zwemtoernooi. De Amerikaanse was met een persoonlijk record van 8.14,63 veel te sterk voor haar concurrenten. Mireia Belmonte Garcia uit Spanje pakte zilver met 8.18,76.

De Britten hadden hun hoop gevestigd op Rebecca Adlington, die eerder al brons won op de 400 meter vrij. De zwemster kwam met 8.20,32 echter weer niet verder dan de derde stek.

Poortjes Schiphol herkennen opnieuw vals paspoort

Voor de tweede keer in korte tijd is een vals paspoort onderschept bij de automatische grenscontrole op Schiphol. Eind juli haalde het systeem er voor het eerst een vals paspoort uit toen een man zijn Belgische paspoort aanbood, dit keer probeerde een man een vals Litouws paspoort langs de poortjes te komen, meldt de marechaussee vrijdagavond.

Het systeem gaf een foutmelding, waarop een onderzoek naar het paspoort werd ingesteld. De grensbewaker zag dat mogelijk geknoeid was met het reisdocument. Zo is vermoedelijk onder meer gebruikgemaakt van valse stempels en visa. De man is aangehouden.

De proef met de automatische grenscontrole ging eind maart van start op Schiphol. Via gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole sneller en gemakkelijker te maken. De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de marechaussee over. Die moet daardoor meer tijd overhouden voor het observeren van het gedrag van reizigers.

Zuid-Koreanen schermen naar goud

De Zuid-Koreanen hebben vrijdag op de Olympische Spelen in Londen bij het schermen met sabel de gouden medaille veroverd. Ze waren in de finale duidelijk een maatje te groot voor Roemenië: 45-26. Het brons ging naar Italië, dat in de troostfinale Rusland versloeg.

Bij het gewichtheffen in de klasse tot 85 kilogram ging de Pool Adrian Edward Zielinksi er met de gouden plak vandoor. Hij kwam na trekken en stoten op een totaal van 385 kilo. Daarmee verwees hij de Rus Apti Aukhadov naar het zilver. Kianoush Rostamic uit Iran legde beslag op brons.

Elton John belde Muse voor duet Olympische Spelen

Elton John wilde met Muse een duet opnemen voor de Olympische Spelen in Londen. "Hij belde ons met de mededeling dat hij een lied wilde schrijven. Wij dachten: dit is fantastisch, we gaan samenwerken met Elton John", vertelt Muse-frontman Matt Bellamy aan het Amerikaanse radiostation KROQ-FM.

Het plan viel uiteindelijk in duigen toen John besloot dat hij de muzikale invulling van de Olympische Spelen niet langer op zich wilde nemen. "Later werden we benaderd om op te treden tijdens de slotceremonie. Toen we ons nieuwe nummer Survival lieten horen, zeiden de organisatoren dat ze er een officieel lied van wilden maken."

Survival schalt tijdens het sportspektakel door de speakers als een atleet het stadion betreedt en voorafgaand aan medaille-uitreikingen.

Hof Pakistan slaat premier schild uit handen

ISLAMABAD - Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een wet verworpen die het parlement had aangenomen om de premier tegen de toorn van het hof te beschermen. De nieuwe premier Raja Pervaiz Ashraf hangt nu, net als zijn voorganger, een veroordeling voor minachting van het hof boven het hoofd.

Het hooggerechtshof en de regering vechten een machtsstrijd uit over het afgesloten corruptieonderzoek naar president Asif Ali Zardari. Het hof eist dat de regering de zaak heropent, maar zowel oud-premier Yousuf Raza Gilani als zijn opvolger Ashraf weigeren dat.

De rechters veroordeelden Gilani wegens zijn weigering voor minachting van het hof en dwongen hem zo tot aftreden. Dat lot dreigt nu ook voor Ashraf, die net als Zardari en Gilani tot de Pakistaanse Volkspartij (PPP) behoort. Over nog geen week moet de premier het hof melden of hij Zwitserland, zoals het hof eist, heeft gevraagd de zaak-Zardari te heropenen.

De in juli aangenomen wet die Ashraf tegen het hooggerechtshof had moeten beschermen schendt volgens het hooggerechtshof het basisbeginsel dat Pakistaanse burgers gelijk zijn voor de wet. Zonder de wet kan het hof de premier keer op keer tot aftreden dwingen. De verlamde regering in Islamabad rest dan weinig anders dan het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen.


Hof Pakistan slaat premier schild uit handen (Foto: Novum)

Cowbeam binnenkort uit op iOS

Digital Dreams brengt gameplaytrailer en screenshots voor de binnenkort uitkomende iOS-game Cowbeam uit. Cowbeam is een casual puzzel game voor iOS van de Nederlandse indie studio Digital Dreams.

De game zal deze maand nog uitkomen als een universele app in HD voor de iPhone en iPad. Cowbeam is vier maanden in ontwikkeling geweest en is de derde game van Digital Dreams die publiekelijk uitgebracht zal worden. Na de succesvolle flash games As the Village Turns en A Tale by Alex is dit de eerste keer dat Digital Dreams een iOS game uitbrengt.

De game zal €1.59 kosten, en in de eerste week zal het voor slechts €0.79 te vinden zijn in de App Store. De release van Cowbeam zal gepaard gaan met een geanimeerde short die het verhaal van hoofdpersoon Hank vertelt.

Hank de alien houdt van koeien. Help Hank hen te vinden in de vele verschillende sterrenstelsels. Verzamel hints om uit te vinden of de thuisplaneet van de koe misschien rood is, dichtbij de zon, 2 manen heeft of tal van andere eigenschappen. Als je slim bent, zul je de koeien snel kunnen vinden! Elke koe lijkt op de planeet waar ze op leeft. Wanneer een planeet rood is, is de koe ook rood. Als de planet dichtbij de zon is, draagt zij misschien een zonnebril of een sombrero en zo zijn er veel meer mogelijkheden. Probeer alle koeien te vinden!

Cowbeam heeft:

· Uniek en slimme casual puzzel gameplay

· Bijna 5 miljoen verschillende koeien om te vinden

· Universele app in HD voor zowel iPhone als iPad

· Social media en Gamecenter integratie

· 14 upgrades om vrij te spelen

· Meer dan 50 levels verspreid over 9 unieke sterrenstelsels

Kandidatenlijst IQ-partij ongeldig verklaard

Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september doen niet 22, maar 21 partijen mee. De kandidatenlijst van de IQ-partij is ongeldig verklaard, meldt de Kiesraad vrijdag.

De IQ-partij heeft de kandidatenlijst alleen in de kieskring Den Haag ingeleverd, maar de verplichte waarborgsom was niet betaald. Verder is kandidaat Ben Crouwel van de Partij van de Toekomst in dertien van de negentien kieskringen waarin deze partij een lijst heeft ingeleverd alsnog van die lijst geschrapt, omdat hij niet een identiteitsbewijs had bijgevoegd.

Verder zijn voor de kieskring Bonaire de lijsten van de Partij voor Mens en Spirit en de Liberaal Democratische Partij ongeldig verklaard, omdat er onvoldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd. Eerder werd al bekend dat ook de Partij voor de Toekomst, de Politieke Partij NXD en de SOPN niet meedoen op de Antillen.

Dinsdag moesten de politieke partijen hun kandidatenlijst indienen. Partijen hadden tot en met vrijdagmiddag de tijd eventuele fouten weg te poetsen.

Schippers klimt naar zesde plaats op zevenkamp

Dafne Schippers staat op de zevenkamp na de eerste dag op een knappe zesde plaats. Nederlands recordhouder Schippers was samen met de Britse Jessica Ennis de snelste op de 200 meter (22,83) en klom daarmee ruim de top tien binnen. Schippers staat met 3899 punten nu vier punten achter een medaille.

Nadine Broersen liep een persoonlijk record op de 200 meter (25,13) maar moest toch een aantal plaatsen inleveren en staat nu twintigste met 3724 punten. Leider na de eerste dag is Ennis, die nu 4158 punten heeft. De tweede plaats is voor de Litouwse Austra Skujyte die 3974 punten heeft. 

Morgen wordt de zevenkamp bij de vrouwen afgerond. Dan staan het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter nog op het programma.

Schippers zesde na eerste dag zevenkamp (Foto: Pro Shots)

Uitslagen kwartfinale vrouwenvoetbal

Vandaag werden de kwartfinales gespeeld in het voetbaltoernooi voor vrouwen. Wereldkampioen Japan schakelde Brazilië uit. Ook het gastland doet niet meer mee. Canada schakelde de Britse dames uit. 

Verenigde Staten won eenvoudig van Nieuw-Zeeland. De Amerikaanse ploeg creerde veel meer kansen dan het elftal van Nieuw-Zeeland. Abby Wambach scoorde na een half uur de 1-0 en Sydney Leroux maakte er vlak voor tijd 2-0 van. Zweden kwam na een kwartier spelen nog wel op voorsprong. Nilla Fisher passeerde de Franse doelvrouw Sarah Bouhaddi. Voor rust zette de Frankrijk al orde op zaken door treffers van Laura Georges en Wendie Renard. 

Brazilië domineerde de eerste twintig minuten van de wedstrijd, echter ze kwamen niet tot scoren. Japan kreeg na 27 minuten de eerste kans en die werd benut door Yuki Ogimi. Na de rust speelde het duel vooral af op de Japanse speelhelft. Vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar Martha kreeg de beste kans. Zij schoot een vrije trap op de paal. Halverwegde tweede helft wist Shinobu Ohno een Japanse counter succesvol af te ronden en maakte de 2-0. Het is voor het eerst in de olympische geschiedenis van het vrouwenvoetbal dat Brazilië niet in de halve finale staat. 

In de Ricoh Arena te Coventry trad het Britse team aan tegen Canada. Na een half uur stond Canada op 2-0. Jonelle Filigno schoot de bal van dichtbij binnen en  Christine Sinclair benutte een vrije trap. In de tweede helft kreeg Team GB nog wel een paar kansen, maar ze wisten het niet meer recht te zetten. 

Thuis Uit Uitslag
Zweden Frankrijk 1-2
Verenigde Staten Nieuw-Zeeland 2-0
Brazilië Japan 0-2
Groot-Brittannië Canada 0-2

Maandag zes augustus zijn de halve finales. Frankrijk speelt tegen Japan en Canada neemt het op tegen de Verenigde Staten. 

Speurneuzen vinden gestolen parfum

De Franse politie heeft een miljoen euro aan gestolen parfum teruggevonden. De dieven zijn nog voortvluchtig. Geen van de parfums is beschadigd of aangebroken.

De kostbare geurtjes van het exclusieve modehuis Givenchy waren vorige week vrijdagnacht buitgemaakt. Gemaskerde overvallers overmanden de nachtwaker van het magazijn in Beauvais en gingen er vervolgens met vrachtwagenladingen aan duur reukwerk vandoor.

Titelverdediger Saladino niet door kwalificaties verspringen

Irving Saladino zal zijn olympische titel bij het verspringen niet kunnen verlengen. De atleet uit Panama kwam tijdens de kwalificaties in Londen niet verder dan drie foutsprongen en is daardoor uitgeschakeld.

In 2008 in Peking werd hij nog eerste met een sprong van 8,34 meter. In de vier daarop volgende jaren werd Saladino geteisterd door blessureleed, onder meer aan zijn knie.

Murray voor eigen publiek naar finale

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de finale van het olympische tennistoernooi. De als derde geplaatste Brit wist net als begin vorige maand op Wimbledon te schitteren en de eindstrijd te bereiken. Hij won met 7-5 en 7-5 van nummer twee geplaatst Novak Djokovic.

Murray speelde in de eerste set goed en gaf Djokovic geen enkele kans om hem te breken: 7-5. In het tweede bedrijf wist Djokovic zich in de partij te knokken en behield hij zijn servicebeurten eenvoudig. Daarnaast zette hij Murray onder druk. De Britse favoriet worstelde zich onder druk uit en sloeg direct op zijn eerste machtpoint toe. Hij treft in de finale op het heilige gras net als vier weken geleden Roger Federer. De Zwitser was destijds te sterk voor Murray.

FOK!filmtip van de dag: The Boy in the Striped Pyjamas

Elke dag zijn er meerdere films op de televisie te zien, maar welke film is de moeite waard om te kijken? FOK!film geeft dagelijks een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is er een film die echt de moeite waard is om te kijken: The Boy In The Striped Pyjamas. Om 22:05 op Belgie 1. Het sluit goed aan op de jankfilm special van Muis006. Dus de FOK!user is waarschijnlijk in de stemming om deze film te gaan zien.

De film speelt in het Berlijn van 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar ook nog eens niemand is om mee te spelen. Het nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno tevens afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Zo zijn er mensen die de hele dag in pyjamas rondlopen en ook een man die dokter was maar nu ineens gekozen heeft voor een simpel baantje. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...


Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Veldhuis, Kromowidjojo naar finale 50 vrij

Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo hebben de finale bereikt van de 50 meter vrije slag. Ze deden dit door allebei hun halve finale te winnen.

Veldhuis won haar halve finale in een tijd van 24,50 en bleef de olympisch kampioen van vier jaar geleden Britta Steffen voor. In de andere halve eindstrijd tikte Kromowidjojo, de olympisch kampioene op de 100 meter vrije slag, aan in een tijd van 24,07.

Initiatiefwet weigerambtenaar ingediend door D66

D66 heeft vrijdag een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat er geen weigerambtenaren meer zijn. In het voorstel staat dat weigerambtenaren niet langer tot ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. "Daarmee sterft de weigerambtenaar uit", stelt D66 vrijdagavond.

Het wetsvoorstel is een initiatief van Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra. Eerder deze week werd bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dit jaar weigerambtenaren niet wil verbieden, ook al heeft de Tweede Kamer dit in een motie geëist.

Spies liet de Kamer weten dat dit in een wet moet worden vastgelegd. Aan een wetsvoorstel wil ze gezien de demissionaire status van het kabinet niet meer beginnen. "Hierdoor blijft het zo dat homostellen in theorie nul op het rekest kunnen krijgen bij het gemeentehuis als ze in het huwelijksbootje willen stappen", aldus D66.

Schouw stelt dat wie ervoor kiest trouwambtenaar te worden, de wet hoort uit te voeren. "Kun je geen onderscheid maken tussen het burgerlijk en kerkelijk huwelijk, dan ben je niet geschikt voor de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand."

Ook zorgt het wetsvoorstel ervoor dat in elke gemeente minstens twee ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig moeten zijn die geen weigerambtenaar zijn. Verder beoogt het wetsvoorstel dat weigerambtenaren bij een ontslagprocedure geen beroep meer kunnen doen op de regel dat zij het slachtoffer zijn van indirect onderscheid op grond van godsdienst.

Dijkstra: "In Nederland heb je de vrijheid om te trouwen met wie je wilt, die vrijheid moet niet beperkt worden door een ambtenaar. Na elf jaar discussie willen we dat de wetgever nu principieel uitspreekt dat het belang van uitvoeren van de wet zwaarder weegt dan de mening van weigerambtenaren."

Bieberlicious start danscampagne voor bieberholics

Justin Bieber geeft al zijn fans de kans om mee te dansen tijdens zijn wereldtoer. De 18-jarige zanger lanceerde vrijdag een online campagne.

"Ik regisseer de Believe-toer van Justin Bieber", vertelt Jon M. Chu in een filmpje op Youtube. "Wij weten dat er heel veel talent rondloopt dat we graag willen zien, dus laten we mensen online auditie doen." Geïnteresseerden kunnen de komende twee weken een video van zichzelf uploaden en insturen.

"Dit is geen wedstrijd en er is ook niet per se een winnaar", zegt Chu, die ook de film Never Say Never regisseerde. "Het is voor ons een kans om te kijken wat voor talent er rondloopt, zodat we de allerbesten kunnen uitkiezen voor een wereldtoer met Justin Bieber."

Bieber

Justin Bieber (Foto: ANP)

3,5 jaar schorsing geŰist tegen Bonucci

De aanklager van de Italiaanse voetbalbond heeft een schorsing van 3,5 jaar geëist tegen Juventus-speler Leonardo Bonucci en een jaar tegen zijn ploeggenoot Simone Pepe. Ze worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in het omkoopschandaal dat het Italiaanse voetbal in zijn ban houdt.

Bonucci en Pepe zouden de wedstrijd tussen Bari en Udinese in 2010 op een negatieve manier hebben beïnvloed. Bonucci, die het afgelopen EK in de basisploeg stond van Italië, speelde destijds voor Bari, Pepe voor Udinese.

Aanklager Stefano Palazzi wil ook dat Juventus-coach Antonio Conte voor ruim een jaar wordt geschorst. Hij wist volgens de aanklager dat er in zijn tijd als trainer van Siena spelers omgekocht waren, maar verzuimde dat te melden.

Eerder vandaag werd bekend dat Serie-A club Sampdoria het nieuwe seizoen met een punt in mindering begint voor hun rol in het schandaal. Bari, uitkomend op het tweede niveau, moet het nieuwe seizoen beginnen met vijf punten in mindering. De voormalige Bari-spelers Andrea Masiello en Alessandro Parisi hebben een schorsing van rond de twee jaar gekregen.

Bijstand 32 weigerende kaswerklozen gestaakt

De gemeente Den Haag heeft de uitkeringen van 32 bijstandsgerechtigden die aan het werk zouden gaan in kassen in het Westland stopgezet. Nog eens negentien uitkeringstrekkers is een korting van dertig procent opgelegd. De bestrafte werklozen kwamen onder meer zonder kennisgeving niet opdagen of weigerden deel te nemen aan het project, meldt de gemeente Den Haag.

Aan het project om werklozen in kassen in het Westland te laten werken doen verschillende gemeenten mee. Volgens Den Haag hebben alle gemeenten sinds de start van het project 170 maatregelen opgelegd aan uitkeringstrekkers.

De gemeente Den Haag meldt verder dat 178 uitkeringen zijn stopgezet. Dat kwam onder meer omdat de uitkeringsgerechtigden zelf werk hebben gevonden. Anderen gaven, zonder reden op te geven, aan geen bijstand meer te willen ontvangen.

Het project, waarmee Den Haag in maart aan de slag ging, is vooralsnog geen doorslaand succes, erkent de gemeente. Tot nog toe hebben zeven Haagse uitkeringsgerechtigden er een contract aan overgehouden.

Dat het project vooralsnog geflopt lijkt, komt volgens de gemeente onder meer doordat het onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen. "Bij de selectie van kandidaten is daardoor op de benodigde werknemerscompetenties minder strikt getoetst." Daarbij begint het werk al zo vroeg in de ochtend dat het openbaar vervoer nauwelijks al rijdt.

Verder stelt de gemeente dat de selectie van kandidaten gelijk opliep met de eerste grote oogstpiek in de tuinbouw, waardoor de werkgevers zich genoodzaakt zagen op andere wijzen aan personeel te komen in plaats van op de gemeente te wachten. "Het plaatsingsklimaat is daardoor niet optimaal geweest." Het project wordt dit najaar geëvalueerd.

Britse Pendleton wint goud op keirin

Victoria Pendleton heeft op de Olympische Spelen goud gepakt op de keirin. De 31-jarige Britse, regerend olympisch en wereldkampioene sprint, was in de finale te sterk voor de Chinese Shuang Guo en Wai Sze Lee uit Hong Kong. De Australische Anna Meares, tweevoudig wereldkampioene op de keirin, kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Willy Kanis eindigde in de troostfinale als twaalfde en laatste. Ze had via de herkansing de tweede ronde bereikt, maar daarin was ze in haar heat niet verder gekomen dan de vierde plaats. In de troostfinale kwam de 28-jarige Kampense er vervolgens niet meer aan te pas.

Het onderdeel keirin is in Londen voor het eerst een olympische sport bij de vrouwen.

Schippers en Broersen in middelveld zevenkamp

Dafne Schippers en Nadine Broersen hebben nog geen grote sprongen kunnen maken in de zevenkamp. Bij het kogelstoten kwam Schippers niet verder dan 13,67 meter en staat nu vijftiende in het klassement. Broersen kwam tot 13,57 meter en staat nu elfde.

De leiding in het klassement werd overgenomen door de Litouwse Austra Skuyjyte, die een geweldige worp afleverde. Ze gooide de kogel 17,31 meter ver en staat nu eerste met 3126 punten. De tweede plaats is voor de Britse Jessica Ennis, die 3062 punten heeft.

Derde gouden plak Phelps, Verlinden zesde

Michael Phelps heeft met succes zijn olympische titel op de 100 vlinderslag bij de mannen geprolongeerd. De Amerikaan pakte zijn derde gouden plak deze Spelen in een tijd van 51,21.

Chad le Clos, de winnaar van de 200 meter vlinderslag, en de Rus Evgeny Korotyshkin eindigden samen op de tweede plaats. Joeri Verlinden tikte als zesde aan in 51,82.

Verlinden zesde op 100 meter vlinderslag (Foto: Pro Shots)

Crash Bandicoot gelekt voor Playstation All-Stars Battle Royale

Crash Bandicoot is gelekt voor de nieuwe Playstation All-Stars Battle Royale. Onlangs lekte er een lijst met een aantal onaangekondigde personages voor de game. Nu is er ook een foto verschenen met een ander personage die niet in die lijst genoemd werd.

Het gaat om Crash Bandicoot. Op de onderstaande afbeelding zie je Crash in een arena tegenover Fat Princess staan. Zowel Superbot als Sony hebben nog niet gereageerd op de gelekte personage. Hieronder kun je de afbeelding bekijken.

Crash

Politie erkent wissen film arrestatie The Flexican

De politie erkent dat een agent van het korps Brabant Zuid-Oost een filmpje met daarop mogelijk politiegeweld van de telefoon van een 46-jarige Eindhovense heeft gewist. Op het filmpje zou onder meer de aanhouding van dj The Flexican te zien zijn geweest.

De agent heeft het filmpje volgens het korps bij het uitzetten 'onder druk van omstandigheden' verwijderd, laat de politie vrijdagavond weten. De agent heeft spijt betuigd. Het korps stelt de actie van de agent te betreuren. Bekeken wordt nog of stappen tegen hem worden ondernomen.

De zaak kwam de afgelopen dagen volop in de media. De vrouw werd zaterdagnacht op het Stadhuisplein in haar woonplaats aangehouden voor belediging van een agent. Vlak daarvoor had zij echter met haar mobiele telefoon een filmpje gemaakt.

Dj The Flexican beweert bij zijn arrestatie te zijn mishandeld. Volgens The Flexican reed er een politieauto over zijn voet, waarna de dj een opmerking maakte. Vervolgens zouden agenten hem verbaal en fysiek mishandeld hebben.

Ook de vrouw zou zijn mishandeld. Op het politiebureau wilde de vrouw de beelden laten zien aan de hulpofficier van justitie, maar het filmpje bleek van haar mobieltje te zijn verwijderd terwijl ze in de cel zat.

De vrouw heeft aangegeven aangifte te willen doen tegen de politie. De politie stelt vrijdagavond de Eindhovense ondertussen te hebben benaderd voor verdere gesprekken.

Hennepkwekerij onder Rotterdams viaduct

De politie heeft onder een verkeersviaduct in Rotterdam-Zuid een hennepkwekerij ontdekt. Het gaat om het Varkenoordviaduct. De ongeveer 400 planten stonden in een ruimte onder het wegdek die via een deur toegankelijk was. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Agenten hadden in de buurt van het viaduct een sterke hennepgeur waargenomen en gingen er poolshoogte nemen. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt van het elektriciteitsnetwerk van het viaduct. De beheerders van de wietplantage zijn nog niet achterhaald.

Vlak bij het Varkenoordviaduct is aan het Cor Kieboomplein een politiebureau gevestigd.

Hennepkwekerij onder Rotterdams viaduct
Hennepkwekerij onder Rotterdams viaduct (Foto: ANP)

PvdA wil seksuele intimidatie strafbaar maken

Seksuele intimidatie op straat moet strafbaar worden. Dat vindt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Volgens hem is seksuele intimidatie in sommige wijken en straten in Nederland aan de orde van de dag en moet het daarom worden opgenomen in het wetboek van strafrecht.

"Vrouwen worden uitgescholden voor hoer, worden nagesist, geconfronteerd met seksuele gebaren en bestookt met ongewenst seksuele voorstellen", weet Marcouch. Zijn partij wil dat dit soort gedrag niet langer onbestraft blijft. "Vaak kunnen slachtoffers van seksuele intimidatie nergens terecht en hebben agenten grote moeite bij de handhaving, omdat er geen wet is waarop zij zich kunnen beroepen."

De partij wil dat alle vormen van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele betekenis, waarmee de 'waardigheid van de persoon' wordt aangetast, strafbaar worden. "In onze wetgeving is dat goed geregeld als het om seksuele intimidatie op de werkvloer gaat. De PvdA wil dat op straat dezelfde grenzen worden getrokken."

De discussie over seksuele intimidatie van vrouwen op straat laaide deze week op toen een Belgische filmmaakster het probleem aankaartte in een documentaire. De stad Brussel besloot daarop boetes van 250 euro te gaan uitdelen aan mannen die vrouwen lastigvallen. Het Franse parlement keurde deze week wetgeving goed die seksuele intimidatie strafbaar maakt.

Williams en Sharapova in finale

Serena Williams en Maria Sharapova staan tegenover elkaar in de tennisfinale van de Olympische Spelen. Williams verpulverde vrijdag in haar halve finale Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld, met 6-1 en 6-2. Sharapova won in een Russisch onderonsje van Maria Kirilenko: 6-2 en 6-3.

Sharapova, de nummer drie van de wereld, ondervond de nodige tegenstand van haar twee plekken lager geklasseerde landgenote. Ze toonde zich evenwel effectiever door vier van haar vijf breekkansen te pakken. Kirilenko wist slechts een van haar vier mogelijkheden te benutten.

De ontmoeting tussen Williams en Azarenka was een herhaling van de halve eindstrijd op Wimbledon. Net als toen sloeg de Amerikaanse nummer vier van de wereld genadeloos toe. Williams jaagt tegen Sharapova op haar derde olympische medaille. Met haar zus Venus won ze in 2000 in Sydney en in 2008 in Beijing het dubbelspel.

Doe Maar vol lof over rappers

Doe Maar heeft genoten van zijn samenwerking met een aantal rappers. De bandleden gingen de studio in met onder anderen Postman, Kraantje Pappie en Gers Pardoel.

"Heel veel Nederlandse liedjes gaan over 'ik heb haar', 'ik wil haar' of 'ik ben haar kwijt'", vertelt frontman Henny Vrienten vrijdagavond in RTL Boulevard. "De insteek van hiphoppers is veel breder. Ze vertellen het verhaal heel lyrisch en dus persoonlijk. En ze maken zich niet druk of het refrein blijft hangen."

Het was voor Vrienten, die met Doe Maar vier Symphonica in Rosso-concerten geeft in oktober, niet de eerste keer dat hij zich waagde aan rapmuziek. Hij deed eerder mee aan Ali B Op Volle Toeren, waarin hij een nummer bewerkte van rapper Winne.

Australische roeihooligan weg van Spelen

De Australische roeier die woensdagnacht werd opgepakt vanwege het beschadigen van twee winkels, is naar huis gestuurd van de Spelen. De 21-jarige Joshua Booth was woensdag zesde geworden met de Australische Acht. 's Avonds laat probeerde hij onder invloed van drank bij twee winkels binnen te dringen en werd hij opgepakt.

Booth heeft volgens het Australisch olympisch comité zijn excuses aangeboden aan de winkeleigenaars. Ook betaalt hij de schade van 1.400 pond, ongeveer 1.770 euro. Hij zou volgens de Britse krant The Independent hebben gedacht dat hij zijn eigen huis binnen probeerde te komen.

FOK!tv ordinair met Zanger Rinus en Barry Badpak

Leiden is misschien wel de meest ordinaire stad van Nederland en ze zijn er nog trots op ook. Dat bleek tijdens Leiden Ordinair.

Barry Badpak werd 1 jaar en had een ordinair feestje georganiseerd. Zo kwam Zanger Rinus langs die aan de tand werd gevoeld door Rochelle, een nieuwe FOK!tv presentatrice. Ook was Def Rhymz van de partij. Die hebben verder we maar niks gevraagd, maar hij duwde nog wel even zijn blote kont in de camera van FOK!tv. Ook leuk.

720P:

 

1080P

player:
http://www.videolan.org/

Goud ploegenachtervolging voor Britten

De Britse achtervolgingsploeg heeft de olympische titel verovert op de ploegenachtervolging. Edward Clancy, Geraint Thomas, Steven Burke en Peter Kennaugh waren in de finale te sterk voor de Australiërs.

De Britten reden en passant ook nog een wereldrecord met 3.51,659. De strijd om de bronzen medaille werd gewonnen door Nieuw-Zeeland. De Nederlandse mannen eindigden uiteindelijk op de zevende plaats. Levi Heimans, Jenning Huizenga, Wim Stroetinga en Tim Veldt waren nipt sneller dan Colombia.

Ferrell en Galifianakis klikken ook bij erotische scenes

Acteurs Will Ferrell en Zach Galifianakis hebben niet alleen een klik in de nieuwe komedie The Campaign. Het duo blijkt ook geknipt voor erotische scenes. Uitstekend om een eenzame vrijdagavond mee te beginnen, of af te sluiten.

Binnenkort zijn de twee acteurs te zien in The Campaign. Ferrell speelt een congreslid voor North Carolina. Al jarenlang hoeft hij geen enkele moeite te doen om herkozen te worden. Dit verandert als enkele puisant rijke ondernemers een eigen kandidaat naar voren schuiven. Deze dilettant op politiek gebied, gespeeld door Galifianakis, is onhandig en minder charismatisch, maar ontpopt zich toch als een geduchte concurrent.

Tijdens een promotie-interview werden de twee acteurs gevraagd om een passage uit de erotische roman Fifty Shades of Grey voor te dragen. Het is resultaat is zonder meer opwindend.

 

Stadion Rio blijft vernoemd naar Havelange

Het olympisch stadion van Rio de Janeiro blijft vernoemd naar Joao Havelange. Dat voornemen heeft de organisatie van de Spelen in 2016 vandaag bekendgemaakt. Voorzitter Leo Gryner van het Braziliaanse organisatiecomité noemt de omstreden oud-FIFA-voorzitter een 'historisch icoon' van de Braziliaanse sport en is trots op de vernoeming.

Uit documenten van een Zwitserse rechtbank die vorige maand werden vrijgegeven bleek dat Havelange in de jaren negentig als FIFA-baas miljoenen dollars aan steekpenningen aannam. Hij betaalde de Zwitserse justitie rond de 550 duizend dollar om een einde te maken aan een strafrechtelijk onderzoek naar verduistering.

Na die bekendmaking zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat de 96-jarige Havelange 'geen erevoorzitter kan blijven' van de wereldvoetbalbond. In het Joao Havelange Stadion wordt in 2016 de atletiek afgewerkt.

'SSX krijgt multiplayer'

Volgens veel gamers is het een behoorlijke gemis dat SSX geen originele multiplayer heeft waarin samen valt te snowboarden. De game van EA bevat tot op heden alleen Ridenet waarin gamers scores en tijden kunnen vergelijken en verbeteren op elke run.

Ridenet is verslavend, maar volgens vele niet zo leuk als een directe race tegen vrienden of onbekenden. Hier komt binnenkort mogelijk verandering in, gezien EA screenshots heeft vrijgegeven, van wat lijkt op een echte multiplayer. Naast de screenshots is er ook een trailer geplaatst, en wordt er geteased op het officiële Twitter-account van SSX. We krijgen ongetwijfeld binnenkort meer te weten over de aanstaande DLC voor SSX.

SSXSSX 

Judomedailles voor Cuba en Frankrijk

De Cubaanse judoka Idalys Ortiz heeft in de olympische finale van de klasse boven de 78 kilo het goud gepakt. Haar tegenstander Mika Sugimoto uit Japan kreeg een strafpunt wegens passiviteit, wat genoeg bleek voor een overwinning voor de 95 kilo wegende Cubaanse. Het brons ging naar zowel de Britse Karina Bryant als de Chinese Wen Tong.

Bij de mannen zwaarder dan honderd kilo won de Fransman Teddy Riner. Hij versloeg de Rus Alexander Mikhaylin met waza-ari. Andreas Tölzer uit Duitsland en Rafael Silva uit Brazilië nemen de bronzen plak mee naar huis.


Judomedailles voor Cuba en Frankrijk (Foto: Novum)

Stevie Wonder vraagt scheiding aan

Het huwelijk van Stevie Wonder is voorbij. De zanger heeft scheidingspapieren ingediend, waarop hij 'onoverkomelijke verschillen' noteert als reden van de breuk.

Volgens de documenten leeft Wonder al sinds oktober 2009 gescheiden van zijn vrouw Kai Millard Morris, meldt entertainmentsite TMZ. De 62-jarige zanger wil gedeelde voogdij over hun twee zoons van 10 en 7 en geeft aan alimentatie te willen betalen voor zowel zijn kinderen als zijn ex.

Wonder beloofde in 2001 eeuwige trouw aan modeontwerpster Morris. Van 1970 tot 1972 was hij getrouwd met zangeres Syreeta Wright.

Koopjes op PlayStation Store Summer Sale

Sinds deze week is er hevige uitverkoop op PlayStation Store, waarin wekelijks nieuwe deals verschijnen. Hieronder valt een lijst te zien wat er zowel in de aanbieding is voor PlayStation 3, PlayStation Vita en PSP. Vooral de games van Rockstar zijn deze week scherp geprijsd, waarin je als Plus member nog meer korting krijgt!

PlayStation 3

 • Payday: The Heist
  €9.99 (Nog eens 20% eraf voor Plus members)
 • Payday: The Heist Wolfpack Bundle
  €16.99 (Nog eens 20% eraf voor Plus members)
 • Real Steel
  €5.49 (Nog eens 50% eraf voor Plus members)
 • LA Noire
  €17.99 (Nog eens 15% eraf voor Plus members)
 • LA Noire Complete Edition
  €23.99 (Nog eens 15% eraf voor Plus members)
 • Midnight Club Los Angeles Complete Edition
  €17.99 (Nog eens 25% eraf voor Plus members)
 • BurgerTime World Tour
  €3.99 (Nog eens 20% eraf voor Plus members)
 • TNT Racers
  €4.99
 • Crazy Machines Elements
  €4.99
 • Zack Zero
  €2.99 (Nog eens 50% eraf voor Plus members)
 • Hydrophobia Prophecy
  €1.49 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Eufloria
  €3.99 (Nog eens 20% eraf voor Plus members)
 • Disney Pixar Cars 2 The Video Game
  €14.99
 • Toy Story 3
  €14.99
 • Undercover Agents
  €1.49
 • Mater’s Tall Tales Pack
  €1.49
 • Cars 2 MORE Pack
  €1.49
 • Radiator Springs Pack
  €1.49
 • Road Hazards Pack
  €1.49

PSP (Games zijn ook te spelen op PlayStation Vita)

 • Manhunt 2
  €3.99
 • Midnight Club 3: DUB Edition
  €3.99
 • Midnight Club L.A. Remix
  €3.99
 • Beaterator
  €3.99
 • The Warriors
  €3.99
 • Grand Theft Auto: Chinatown Wars
  €4.99
 • Grand Theft Auto: Liberty City Stories
  €4.99
 • Grand Theft Auto: Vice City Stories
  €4.99
 • Half Minute Hero
  €5.19 (Nog eens 5% eraf voor Plus members)
 • Harvest Moon Innocent Life
  €4.49 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Harvest Moon Hero of Leaf Valley
  €6.99 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Valhalla Knights
  €3.99 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Valhalla Knights 2
  €4.99 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Valhalla Knights 2 Battle Stance
  €6.49 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Blazing Souls Accelate
  €12.99 (Nog eens 15% eraf voor Plus members)
 • Disney·Pixar Cars
  €4.99
 • Toy Story 3
  €4.99
 • Cars Race O Rama
  €4.99
 • PSP Disney Pixar Double Pack
  €4.99

PlayStation One

 • Arc The Lad
  €2.49 (Nog eens 10% eraf voor Plus members)
 • Disney Pixar Toy Story 2
  €2.49
 • Disney Pixar Toy Story Racer
  €2.99
 • Monsters Inc : Scare Island
  €2.49
 • A Bug’s Life
  €1.49
 • Buzz Lightyear of Star Command
  €2.49
 • A Bug’s life and Monster’s Inc
  €3.59
 • Toy Story Racer & Toy Story 2
  €4.99

Avatars

 • Cars 2 Avatars
  €0.49
 • Drifters Avatars
  €0.29
 • Racers Avatars
  €0.99
 • Spies Avatars
  €0.99
 • UK Avatars
  €0.99
 • Lion King Avatar Bundle
  €0.49
 • Monsters Inc Avatar Bundle
  €0.49
 • Wall-E Avatar Bundle
  €0.49
 • Japan Avatars
  €0.49
 • Italy Avatars
  €0.49

PS

[Upd] Kanis uitgeschakeld

Bij het baanwielrennen is Willy Kanis zesde geworden in haar serie op het onderdeel keirin. De Nederlandse baanwielrenster is daardoor verwezen naar de herkansingen.

Victoria Pendleton startte in dezelfde serie als Kanis en was de sterkste. Zij plaatste zich samen met de Australische Anna Meares rechtstreeks voor de volgende ronde.

Update 17.41 uur

Bij de mannen verloor de Nederlandse achtervolgingsploeg in de tussenronde kansloos van Rusland en komt niet meer in aanmerking voor de strijd om het brons. Jenning Huizing, Levi Heimans, Tim Veldt en Wim Stroetinga werden in de slotronde zelfs bijna ingehaald door de Russen.

Update 17.52 uur

Willy Kanis heeft de tweede ronde bereikt. In de herkansingen op het onderdeel keirin eindigde ze als tweede terwijl een plek bij de eerste drie vereist was.

Update 19.00 uur

Willy Kanis is in de tweede ronde uitgeschakeld. Kanis eindigde als vierde en dat was niet genoeg voor de volgende ronde.

Cubaan Pupo wint pistoolschieten

De Cubaan Leuris Pupo heeft olympisch goud gewonnen bij het 25 meter pistoolschieten. Zijn score van 34 punten in de eindstrijd was een evenaring van het wereldrecord. Vijay Kumar uit India won met 30 punten zilver. De Chinees Feng Ding was goed voor brons. Zijn score was 27.

De Wit-Rus Sergei Martynov had eerder op de dag het liggend schieten met het 50 meter kleinkalibergeweer gewonnen. In de kwalificatie bleef hij met 600 punten perfect. Zijn 105,5 punten in de eindstrijd waren een wereldrecord. De Belg Lionel Cox werd met 701,2 punten tweede, net voor Rajmond Debevec uit Slovenië: 701,0.


Cubaan Pupo wint pistoolschieten (Foto: Novum)

Baanwielrenster betrapt op dopinggebruik

De Russin Victoria Baranova is betrapt op het gebruik van doping. De baanwielrenster is volgens de UCI voor het begin van de Olympische Spelen positief bevonden en is daarop eerder deze week al naar huis gestuurd.

Baranova zou onder andere in actie komen op de keirin. Eerder werd al bekend dat de Moldavische kogelslingeraarster Marina Margjieva wegens dopinggebruik het olympisch toernooi moet missen.

Goud voor Chinese badmintonners

Badmintonners Nan Zhang en Yunlei Zhao hebben in een Chinees onderonsje olympisch goud gepakt bij het gemengd dubbel. In de finale werden landgenoten Chen Xu en Jin Ma vrijdag met 2-0 verslagen: 21-11 en 21-17. De 22-jarige Zhang en de 25-jarige Zhao legden vorig jaar al beslag op de wereldtitel in Londen.

Voor China was er vrijdag ook bij het trampolinespringen reden tot juichen. Dong Dong eiste daar goud op. Hij troefde de Rus Dmitry Ushakov en zijn landgenoot Chunlong Lu af. Vier jaar geleden won de 23-jarige Dong Dong al brons in Beijing.

Bij het gewichtheffen ging het goud in de klasse tot 75 kilogram naar Svetlana Podobedova. De Kazachse kwam na trekken en stoten tot een totaal van 291 kilogram. Daarmee hield ze de Russin Natalya Zabolotnaya nipt achter zich. Het brons ging naar Iryna Kulesha uit Wit-Rusland.

Zeeuwse steekt auto ponymoordenaar in de fik

Een 40-jarige vrouw uit Terneuzen heeft donderdagnacht de auto in de fik gestoken van een Zeeuw die vastzit omdat hij twee pony's de hals heeft doorgesneden. De vrouw maakt ook gebruik van de wei waar de pony's stonden, meldt de politie vrijdag.

Een 50-jarige man uit het Zeeuwse Axel meldde zich zaterdagavond in beschonken toestand op het politiebureau met de mededeling dat hij twee pony's die op een weiland in de Zeeuwse plaats stonden, de hals had doorgesneden. Toen agenten bij het weiland aan de Goesseweg arriveerden, bleek een pony al te zijn overleden. De andere pony leefde nog, maar was niet meer te redden.

De vrouw werd na de brandstichting aan de Rosegracht aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten. Ze moet zich op een later tijdstip voor de rechtbank verantwoorden voor brandstichting.

Bouwmeester nog steeds op medaillekoers

In de Laser Radial heeft zeilster Marit Bouwmeester zich vandaag gehandhaafd in de top van het klassement. In de zevende en achtste race kwam ze als respectievelijk vierde en derde over de finish.

Bouwmeester staat, met nog twee races te gaan, op de derde plaats met 26 punten op drie punten van de Belgische Evi van Acker die eerste staat. De Ierse Annalise Murphy bezet de tweede plaats met 24 punten.

Morgen zijn de laatste twee races, maandag volgt de medalrace.

Geen medaille voor achtervolgingsploeg

De Nederlandse baanwielrenners zijn uitgeschakeld voor een olympische medaille op de ploegenachtervolging. Tim Veldt, Jenning Huizenga, Levi Heimans en Wim Stroetinga verloren vrijdag van Rusland, 3.57,237 minuten om 4.04,029. Voor de Oranjeploeg was na de kwalificaties brons nog het hoogst haalbare geweest.

Veldt, Huizenga, Heimans en Stroetinga gingen in het begin nog gelijk op met de Russen, maar die namen vervolgens snel afstand. Nederland rest vrijdagavond de strijd om de zevende en achtste plaats. Daarin is Colombia de tegenstander. Groot-Brittannië en Australië mogen vrijdagavond het goud en zilver verdelen. Rusland wacht een duel met Spanje om brons.

Federer na marathonpartij op voor goud

Roger Federer kan zijn prijzenkast compleet maken met een olympische gouden medaille. De Zwitser versloeg vrijdag in de halve finale Juan Martin del Potro uit Argentinië. Makkelijk ging dat echter niet: 3-6, 7-6 (5) en 19-17. Federer kwam bij de Spelen nooit verder dan de vierde plaats.

In de finale treft hij Novak Djokovic of Andy Murray. De Serviër en de Brit komen later vandaag nog tegen elkaar in actie.

Trampolinegoud voor Dong Dong

De Chinese trampolinespringer en drievoudig wereldkampioen Dong Dong heeft vrijdag de olympische titel veroverd bij de mannen. Dong kwam in de finale tot een score van 62,990 punten, en was de enige trampolinespringer met 62 punten.

De Rus Dmitri Ushakov eindigde als tweede met 61,769. Titelverdediger Lu Chunlong uit China moest in de North Greenwich Arena genoegen nemen met de bronzen medaille. Hij kwam tot een score van 61,319. Morgen komt de Nederlandse Rea Lenders in actie. 

35.000 keer 'eens' op zakkenvullerssite PVV

Op de PVV-website tegen de 'zakkenvullers' van de Europese Unie was vrijdagmiddag al 35.000 keer geklikt op een knop waarmee mensen aangeven dat ze het eens zijn met de klacht van de PVV. Dat meldde een woordvoerster van de partij vrijdagmiddag.

PVV-leider Geert Wilders lanceerde de site vrijdagochtend uit protest tegen de volgens hem veel te hoge salarissen voor ambtenaren en politici binnen de Europese Unie. Op Stopdeeuropesezakkenvullers.nl kunnen bezoekers op een knop klikken, waarmee ze aangeven dat ze het met het standpunt van Wilders eens zijn.

De PVV wil de resultaten nog voor de EU-top in oktober aanbieden aan premier Mark Rutte en aan de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy. Volgens de PVV liep het meteen storm op de site. "Geweldig! Binnen een paar uur al meer dan 10.000 keer steun gekregen voor verzet tegen zakkenvullende eurocraten", twitterde Wilders.

Volgens hem blijkt uit een recente uitzending van het Belgische televisieprogramma Terzake dat de ambtenaren en politici van de EU 'hun zakken vullen'. Een beginnend ambtenaar verdient volgens de PVV '4.676 euro netto per maand'. Een eurocommissaris zou maandelijks meer dan 27.000 euro krijgen, aldus de partij.

De PVV vindt dat er geen Nederlands geld meer naar Brussel mag, zolang daar hoge salarissen en vergoedingen worden betaald terwijl Nederlanders worden getroffen door bezuinigingen.

Man plet zeven politiewagens met tractor

Een Amerikaanse man is opgepakt nadat hij met een tractor zeven politiewagens plette. Hij was niet zo blij met een eerdere aanhouding en wilde dat graag met iedereen delen.

Terwijl nietsvermoedende agenten binnen aan het werk waren, walste hij met zijn tractor over zes politieauto’s en een politiebusje heen die voor het bureau geparkeerd stonden. Pas toen er een 911-melding van een buurtbewoner binnenkwam, kreeg de lange arm der wet lucht van de situatie.

Ze zagen nog net hoe de destructieve chauffeur de parkeerplaats alweer afreed. Na een korte achtervolging, die voor de agenten bemoeilijkt werd door een gebrek aan vervoer, werd de man tenslotte toch ingerekend.

Politiewagens geplet

Stoepzitter hoeft boete toch niet te betalen

Een man die vorige week zaterdag in Maastricht werd beboet omdat hij op een stoep voor een winkel een drankje nuttigde, hoeft de bekeuring toch niet te betalen. Dat meldt de gemeente vrijdag.

De man zat in een horecagebied aan zijn drankje. Toen handhavers hem vroegen met zijn drankje binnen te gaan zitten, weigerde hij dat. Daarop werd hij op de bon geslingerd.

Volgens wethouder André Willems hebben de handhavers correct gehandeld, naar de letter van de regels. "Maar deze specifieke kwestie is voor ons aanleiding om ons te herbezinnen op het bij de tijd zijn van die regels. Om die reden is besloten het opgemaakte proces-verbaal te heroverwegen en de bekeuring dus te seponeren." Het gemeentebestuur is van plan de komende tijd de regels nog eens onder de loep te leggen.

Voice cast van Dishonored bevat grote namen

Bethesda heeft vandaag bekendgemaakt wie deel maken van de voice cast voor Dishonored. De voice cast bevat een aantal bekende acteurs, maar ook een aantal die je niet snel herkent qua naam.

Oscar-winnares, Susan Sarandon, maakt haar debuut in een game als Granny Rags in de game. Brad Dourif, onder meer bekend van One Flew Over the Cuckoo's Nest en The Lord of the Rings neemt de rol van Piero over. Carrie Fisher, ofwel Princess Leia Organa uit Star Wars helpt ook mee aan de game. John Slattery, onder andere bekend uit de serie Mad Men, speelt Admiral Havelock, die je vaak tegenkomt in de game, gezien hij het hoofdpersonage helpt.

De jonge Chloë Grace Moretz, vooral bekend als Hit-Girl uit Kick-Ass is ook van de partij als Lady Emily. Niemand minder dan Lena Headey, bekend uit de series Terminator: The Sarah Connor Chronicles en Game of Thrones, neemt de rol over van Calista, die vooral samenwerkt met Lady Emily. Als laatst is Michael Madsen ook van de partij als Daud, een mysterieuze assassin. Michael Madsen is onder andere te zien in Reservoir Dogs, Kill Bill, Sin City en Donnie Brasco.

Dishonored komt op 12 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dishonored speelt zich af in een industriële stad die hevig is beïnvloedt door steampunk-technologie. De game wordt ontwikkeld door Arkane Studios.

Dishonored

NŘrburgring denkt F1-race te kunnen behouden

Er wordt koortsachtig gewerkt aan een plan om de Nürburgring overeind te houden. Grootaandeelhouder, de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz, heeft deze week ingestemd met een reddingsplan, waardoor er in de Eifel in 2013 een Formule 1-race verreden lijkt te kunnen worden.

In het plan krijgt de Nürburgring een lening van 254 miljoen euro waarmee het circuit door kan blijven draaien. Ook kan er voldaan worden aan de verplichtingen om rente en aflossing te betalen over een lening van 330 miljoen euro die enkele jaren geleden afgesloten is bij de Investitions- und Strukturbank om de baan op te knappen.

De circuit-directie heeft er alle vertrouwen in dat met de nieuwe financiering volgend jaar in ieder geval de Formule 1 weer ontvangen kan worden. Dit jaar was Hockenheim de gastheer. Jörg Lindner: "We hebben voortdurend contact met Bernie Ecclestone en ons streven is om het contract voor 2013 in de zomerstop van de Formule 1 af te ronden. Ik ben uiterst optimistisch dat de Formule 1 volgend jaar weer op de Nürburgring racet."

Lange Frans gaat logeren

Schaatskampioene Ireen Wüst uit Goirle gaat samen met rapper Lange Frans een nachtje slapen in Villa Morero. Spannend. De overnachting maakt onderdeel uit van een talkshow waarin Martin Morero, het personage van acteur Peter Paul Muller uit Gooische Vrouwen, bekende Nederlanders interviewt.

Voor de interviews in de villa zijn opvallende duo's aan elkaar gekoppeld. Zo is ook modeontwerpster Olcay Gülsen uit Waalwijk uitgenodigd. Zij logeert met Nick Schilder (van Simon).

De talkshow is nieuw en is vanaf eind augustus te zien op de buis. Martin Morero presenteert het samen met tante Cor, ook uit Gooische Vrouwen. "Dit duo kan zich vragen veroorloven die de meest doorgewinterde presentator niet zou durven stellen"  laat de zender die het spektakel gaat uitzenden, SBS, weten.

Andere gasten van de vakantievilla zijn de presentatoren Sandra Schuurhof, Beau van Erven Dorens, Bridget Maasland en Jeroen van der Boom.

Of de lange wüst van Frans zelf ook nog een kijkje komt nemen tijdens de logeerpartij is nog onbekend. De eerste uitzending is op 27 Augustus om 20:30 op SBS6.

ANP - Lange Frans Lange Frans. (Foto: ANP)

Rambo laat screens en teaser-trailer zien

Reef Entertainment heeft vandaag wat details vrijgegeven van de aankomende Rambo: The Video Game. In de game zien we alles door de ogen van Rambo in een first-person shooter. De game bevat diverse scènes uit First Blood, Rambo: First Blood Part II en Rambo III.

Verwacht veel explosies, stealth kills met je mes en hevige cover-based shoot-outs. Samen met de details zijn er drie screenshots vrijgegeven, en een trailer. Helaas bevat de trailer geen beelden uit de game, maar krijgen we beelden te zien uit de films. Op de aankomende gamescom krijgen we ongetwijfeld meer te weten over Rambo: The Video Game.

RamboRamboRambo

 

Zwaargewonde door omgevallen hoogwerker

Bij een ongeval met een hoogwerker is vrijdagmiddag zeker een persoon zwaargewond geraakt. De hoogwerker viel om bij een opleggerfabrikant in Kampen. Op het moment van het ongeluk waren twee personen aan het werk in het apparaat.

Beiden raakten gewond, zegt een woordvoerder van de politie. Een van hen is zwaargewond, het is niet duidelijk hoe de ander er aan toe is. De slachtoffers werden met een traumahelikopter en een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur. De arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Momenteel is er geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek.

Spike Lee krijgt ereprijs in VenetiŰ

Spike Lee wordt tijdens het filmfestival van Venetië dit jaar geëerd met de Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award. Na de uitreiking wordt Lee's documentaire over Michael Jackson Bad 25 vertoond. Dat maakte het filmfestival donderdag bekend.

"Spike Lee is een stoere, creatieve geest en de regisseur van uitdagende en scherpe films," zegt festivaldirecteur Alberto Barbera. De 55-jarige Lee krijgt de prijs op 31 augustus. De Amerikaanse filmmaker is bekend van drama's als Malcolm X, 25th Hour en Inside Man.

Vorig jaar kreeg de Amerikaanse acteur Al Pacino de ereprijs op het Italiaanse festival. Andere prijswinnaars zijn Sylvester Stallone en Abbas Kiarostrami. Het festival in Venetië loopt van 29 augustus tot 8 september.


Spike Lee krijgt ereprijs in Venetië (Foto: Novum)

[Upd] Dressuurploeg op medaillekoers

Edward Gal heeft de Nederlandse dressuurploeg in de race gehouden voor een olympische plak. Op zijn paard Undercover reed de 42-jarige Gal een goede Grand Prix wat hem een score opleverde van 75,289%.

Nederland staat na twee ruiters voorlopig derde achter de Duitse en de Britse ploeg. Adelinde Cornelissen, de laatste Nederlandse troef, komt later vandaag nog in actie.

Update 17.04 uur

De Nederlandse dressuurruiters liggen op koers voor een medaille in de landenwedstrijd. Na de Grand Prix staat Oranje in de tussenstand met 76,809 procent derde achter Groot-Brittannië (79,407) en Duitsland (78,845). Adelinde Cornelissen zette met haar paard Parzival bij haar olympische debuut een score neer van 81,687 procent. Dat was de tweede score. Alleen de Britse Dujardin met Valegro was beter.

Komende dinsdag volgt de Grand Prix special.

Nederlandse tafeltennisvrouwen wacht uitdaging

De Nederlandse vrouwen hebben zich bij de landenwedstrijd tafeltennis voor de kwartfinales geplaatst. Egypte werd met 3-0 eenvoudig verslagen. Li Jiao en Li Jie wonnen hun partijen in het enkelspel, Elina Timina en Li Jie deden dit in het dubbelspel.

Morgenmiddag om 15:30 uur is de kwartfinale en daarin is olympisch- en wereldkampioen China de tegenstander. Oranje veroverde de afgelopen vier jaar de Europese titel.

[Upd] Van der Ven verliest de strijd om brons

Handboogschutter Rick van der Ven is vrijdag op de Olympische Spelen doorgedrongen tot de kwartfinale. De 21-jarige Brabander won overtuigend met 7-1 van de Zuid-Koreaan Dong-Hyun Im. De Koreaan schoot nog een wereldrecord in de kwalificatie. 

Later op de dag komt Van der Ven bij de laatste acht in actie. Hij komt dan uit tegen Kuo Cheng-Wei uit Taiwan.

Update 15.25 uur

Van der Ven won de kwartfinale van de Taiwanees Kuo Cheng-Wei met 6-0. De setstanden waren 27-24, 30-27 en 29-28. In de halve finale speelt de Nederlander tegen Takaharu Furukawa uit Japan. 

Update 16.10 uur

Van der Ven verloor de halve finale van Furukawa op een beslissende pijl. De setstanden waren 28-28, 30-28, 27-29, 30-28 en 26-28. Het stond 5-5 en een beslissende pijl was nodig om de winnaar te bepalen. Met de laatste pijl schoot de Japanner een 10 en Van der Ven een 9. In de finale treft Furukawa Oh Jin-Hyek uit Zuid-Korea of de Chinees Dai Xiaoxiang. 

Update 16.35 uur

Oh Jin-Hyek won de andere halve finale met een beslissende pijl van van Dai Xiaoxiang. De finale gaat nu tussen een Japanner en een Zuid-Koreaan. Om brons wordt gestreden door Europees kampioen Van der Ven en de Chinees Dai Xiaoxiang. 

Update 16.50 uur

Van der Ven verloor de strijd om het brons. Hij stond na vijf sets gelijk tegen Dai Xiaoxiang. De setstanden waren 30-26, 29-28, 27-28, 25-27 en 26-26. Met de beslissende pijl schoot Dai een 10 en Van der Ven een 8. Het brons ging daardoor naar de Chinees. 

Dieven jatten draaiende bewakingscamera

Twee dieven in Amsterdam Nieuw-West proberen het de politie wel erg makkelijk te maken...

Het duo steelt op 20 juli een draaiende bewakingscamera in de Louis Couperusstraat in Slotermeer. Niet geheel verrassend zijn de mannen vrij duidelijk in beeld.

Rond vier uur 's middags is een monteur binnen in het pand van Ons Huis bezig met de installatie van enkele camera's. Opeens verdwijnt het beeld van één van de camera's. Als de monteur buiten gaat controleren wat er aan de hand is, blijkt de camera gejat.

Helaas voor de daders had de camera al wel beelden van hen gemaakt die vrijdag door de politie online zijn gezet.


Dieven jatten draaiende bewakingscamera

Zeiler Postma op voor brons

Pieter-Jan Postma mag komende zondag in de medalrace in de Finn-klasse strijden om brons. De Nederlander eindigde vandaag als tweede in de tiende race. De strijd om het goud gaat komende zondag tussen de Deen Jonas Hogh-Christensen en de Brit Ben Ainslie.

Bij de 470-klasse eindigde Lisa Westerhout en Lobke Berkhout vanmiddag in de tweede race als negende. Het Nederlandse duo, die de eerste race won, staat na de eerste dag op de vierde plaats. De leiding is in handen van de Britse vrouwen Mills/Clark. 

Ferrari ontkent beschuldigingen Marko

Het Formule 1-team Ferrari heeft de beschuldigingen van Red Bull-adviseur Helmut Marko dat het handmatig de rijhoogte van de auto aan kon passen naar het rijk der fabelen verwezen.

De Oostenrijker haalde uit naar de Italiaanse renstal nadat bekend werd dat de FIA Red Bull in Canada verzocht had de rijhoogte van de auto niet meer handmatig aan te passen. Marko zei dat Red Bull nooit van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt dit tussen de kwalificatie en de race te doen. Ferrari zou over een identiek systeem beschikken en bovendien er al een jaar over te beschikken.

Het team uit Maranello ontkent dit. "Het is complete onzin. Hebben ze ons echt beschuldigd van bedrog? We hebben alle vertrouwen in de rol die de FIA speelt om er voor te zorgen dat de reglementen worden nageleefd."

ZN wil vergoeding dure medicijnen niet stoppen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil niet dat de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekte van Pompe en Fabry wordt stopgezet. Dat heeft ZN vrijdag in een brief aan het College van Zorgverzekeringen (CvZ) laten weten, melden ze. Onlangs lekte uit dat het CvZ de vergoedingen voor zeldzame ziekten uit het basispakket wil halen.

Volgens ZN verkeerden veel mensen ten onrechte in de veronderstelling dat de zorgverzekeraars dit plan steunen. Die verbazen zich daarover, omdat zij zich nooit hebben uitgesproken over de vergoedingen.

Het advies over het stopzetten van de dure medicijnen is omstreden. Verschillende politieke partijen lieten weten het niet eens te zijn met het advies. Volgens hoogleraar gezondheid en recht aan de Erasmus Universiteit Martin Buijsen schendt het stoppen van de vergoeding zelfs de mensenrechten. Dat zei hij vrijdag in het Nederlands Dagblad.

In totaal hebben zo'n 170 Nederlanders de ziekte van Pompe of Fabry. De kosten voor de behandeling van deze mensen lopen jaarlijks op tot 55 miljoen euro.

Tarwe met een extra bite

Een fabrikant van voedingsmiddelen en grondstoffen voor de diervoederindustrie heeft vorige week kleine stukjes asbesthoudend bouwmateriaal gevonden in een partij tarwe uit een binnenvaartschip. Het bedrijf uit Leeuwarden heeft direct een inspectiedienst ingeschakeld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Doordat het bedrijf de verontreiniging zo snel ontdekte, is geen asbest in de voedselketen terechtgekomen, aldus de NVWA. Uit metingen is verder gebleken dat bij het lossen van het schip ook geen asbest in de omgeving is beland. Het schip kwam uit Duitsland.

Asbest gevonden tussen tarwe uit binnenschip
Asbest gevonden tussen tarwe uit binnenschip (Foto: ANP)

Fallon gevraagd als presentator Oscaruitreiking

De Amerikaanse komiek Jimmy Fallon is gevraagd om de Oscaruitreiking volgend jaar aan elkaar te praten. Volgens de Amerikaanse krant Los Angeles Times voert de talkshowpresentator gesprekken om de show te gaan presenteren.

Lorne Michaels, die al jarenlang de Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live (SNL) produceert, zou de productie van de Oscarshow voor zijn rekening nemen. De 37-jarige Fallon is ook jarenlang verbonden geweest aan SNL.

De Oscaruitreiking wordt georganiseerd door de Motion Picture Academy en uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC. De tv-zender zou niet blij zijn met Fallon, die voor het rivaliserende NBC werkt. ABC-presentator Jimmy Kimmel en Fallon strijden dagelijks om kijkcijfers.

Overigens presenteert Kimmel op zijn beurt dit jaar de Emmy-uitreiking die wordt uitgezonden door NBC. In 2010 presenteerde Fallon de Emmy's weer.

Vorig jaar nam Billy Crystal de Oscarpresentatie op zich, nadat Eddie Murphy zich had teruggetrokken. Daarvoor viel de beurt aan de filmsterren Anne Hathaway en James Franco de presentatie op zich, maar dat leidde tot tegenvallende kijkcijfers. De Oscars worden volgend jaar op zondagnacht 24 februari uitgereikt.

Doden en gewonden bij treinongeluk China

Bij een treinongeluk in China zijn vrijdag negen mensen om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt.

De slachtoffers liepen op een spoorwegbrug toen ze geraakt werden door een goederentrein die niet meer tijdig kon remmen. Volgens de autoriteiten waren de slachtoffers dorpsbewoners, die besloten over de brug te lopen omdat een weg was weggespoeld door de regen.

Veel wegen in het noorden van China zijn door noodweer onbegaanbaar geworden.

Bod Heineken op Tiger geaccepteerd

Heineken neemt een meerderheidsaandeel in de Singaporese brouwerij Asian Pacific Breweries (APB), de brouwer van Tiger Beer. Het koopt de aandelen van de brouwerij Fraser & Neave (F&N) voor vijftig Singaporese dollar (32,70 euro) per aandeel en verwerft zo een meerderheidsbelang in APB.

Heineken liet weten dat F&N zijn bod heeft geaccepteerd. Een Thaise brouwerij was ook geïnteresseerd om APB in te lijven, en verwierf onlangs een belang van bijna 25 procent in APB.


Bod Heineken op Tiger geaccepteerd (Foto: Novum)

Olympische Spelen populair als computerspel

De PlayStation 3-versie van het sportspel London 2012 is de verkooptoptien binnengekomen op de zesde plaats. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De game over de Olympische Spelen in Londen, is ook voor andere spelcomputers verkrijgbaar in de winkel.

Voor Sega, de uitgever van het sportspel, is London 2012 één van de laatste spellen die het in de winkel zal verkopen. De uitgever heeft onder meer het kantoor van Sega Benelux in Amsterdam gesloten, en heeft besloten zich te richten op downloadbare spellen. Volgend jaar verschijnt nog wel het schietspel Aliens: Colonial Marines.

De nummer één van vorige week, Kingdom Hearts 3D voor Nintendo 3DS, is weer verdwenen uit de top tien. Die plaats is overgenomen door Super Mario 3D Land. Het racespel Mario Kart 7 staat tweede, terwijl het schietspel Battlefield 3 voor PlayStation 3 een sprong heeft gemaakt van de tiende naar de derde plek.

De volledige verkooptoptien van week 31:
01. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
02. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
03. Battlefield 3 (Playstation 3)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
05. Battlefield 3 (pc)
06. London 2012 (Playstation 3)
07. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
08. Max Payne 3 (Playstation 3)
09. Mario Tennis Open (Nintendo 3DS)
10. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)

Nederlandse meerkampsters op dreef bij hoogspringen

Dafne Schippers en Nadine Broersen hebben hun olympische zevenkamp voortgezet met goede prestaties bij het hoogspringen, het tweede onderdeel. Schippers verbeterde haar persoonlijk record tot 1,80 meter, terwijl Broersen zelfs over 1,86 meter wipte. De 22-jarige atlete uit Dongen rukte op naar de tiende plaats in de tussenstand, Schippers staat zestiende.

De Britse Jessica Ennis gaat na twee onderdelen met 2.249 punten aan de leiding. De Amerikaanse Hyleas Fountain bezet met 2.224 punten de tweede plaats en de derde plaats is ook voor een Britse, Kat Johnson Thompson heeft 2.146 punten.

Gezin asbestwijk weigert terug te keren naar woning

Een gezin uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar asbest werd gevonden wil niet terug naar huis. Het gezin woont in de Marco Pololaan, maar weigert het tijdelijke onderkomen in een hotel te verlaten. Een woordvoerder van woningcorporatie Mitros laat vrijdag weten dat het bedrijf in gesprek is met het gezin.

De bewoners van vier straten in de wijk werden begin vorige week opgevangen in het hotel, nadat in hun woningen asbest was gevonden. Vanaf donderdag konden de bewoners van de Marco Pololaan terugkeren naar hun huizen.

Niet alle evacuees kunnen al terug naar hun woning. De mensen die nog niet terug mogen, kunnen kiezen tussen een logeerwoning, of een vergoeding van 1500 euro per maand. Zeven huishoudens uit deze groep hebben nog niet gekozen en zitten nog in het hotel. Ook zij moeten vandaag in principe het hotel verlaten. Momenteel wordt er bemiddeld door Mitros, laat de zegsvrouw weten.

Beachvolleybalsters Meppelink/Van Gestel uitgeschakeld

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel zijn in de achtste finales van het beachvolleybaltoernooi uitgeschakeld. De Nederlandse vrouwen speelden prima, maar waren niet opgewassen tegen het als eerste geplaatste Braziliaanse koppel Larissa/Juliana. De setstanden waren 21-10 en 21-17 in het voordeel van de Braziliaanse vrouwen.

De eerste set werd kansloos verloren. Het Nederlandse duo begon veel sterker aan het tweede bedrijf en kwam al snel op een voorsprong van 6-3. Die voorsprong van een paar punten wisten ze vast te houden tot 13-11. De Braziliaanse vrouwen wisten beter om te gaan met de wisselende wind en kwamen op gelijke hoogte. Het bleef spannend in de tweede set maar nadat het 15-15 stond liepen de Braziliaanse vrouwen uit en trokken de set en zo de partij naar zich toe.

Morgen komen de andere twee Nederlandse beachvolleybalkoppels in actie in de achtste finales.

Beachvolleybalsters Meppelink/Van Gestel uitgeschakeld

Ajax niet blij met uitspraken van open Overmars

Ajax is niet gecharmeerd van de uitspraken van Marc Overmars in de media over transferzaken. Volgens hoofd communicatie Miel Brinkhuis is de nieuwe directeur voetbalzaken te transparant. Overmars gaf de afgelopen weken tegenover journalisten open en bloot uitleg over de ambities van de Amsterdammers op de transfermarkt.

"Daar ga ik hem zeker op aanspreken", vertelt de zegsman vrijdag. "Marc geeft keurig antwoord op de vragen, maar hij is Go Ahead Eagles gewend. Daar is het allemaal een stuk kleiner."

Overmars verruilde begin juli eerstedivisionist Go Ahead voor Ajax, waar hij als directeur voetbalzaken verantwoordelijk is voor het transferbeleid. Onder zijn leiding werden de Fransman Ilan Boccara en Tobias Sana uit Zweden al vastgelegd. Donderdag liet Overmars weten nog zeker twee spelers te willen halen.

Brinkhuis' reactie volgt op het gerucht dat Ajax zich officieel gemeld heeft voor Oussama Assaidi van sc Heerenveen. De persman wilde zich daar niet over uitlaten en de vraag ook niet doorspelen aan Overmars.

Leers stuurt tegenstanders Assad niet terug

Syrische asielzoekers in Nederland die moeten vrezen voor vervolging of geweld als ze terug worden gestuurd naar hun eigen land, krijgen bescherming in Nederland. Dat blijkt uit een brief die minister Gerd Leers (Asiel) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Leers moest een nieuw standpunt innemen over de Syrische asielzoekers in Nederland, omdat het moratorium op asielbesluiten na 1 jaar was verlopen. Er liggen nu zeker 500 dossiers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat bekijken.

De IND houdt daarbij rekening met de risico's op ernstige schendingen van de mensenrechten in Syrië. Wie geen actief aanhanger is van het huidige Syrische regime, wordt niet teruggestuurd.

Leers stuurt tegenstanders Assad niet terug
Leers stuurt tegenstanders Assad niet terug (Foto: ANP)

Sharon Osbourne trots op chronisch zieke zoon Jack

Jack Osbourne gaat volgens zijn moeder Sharon erg goed om met zijn ziekte. De 26-jarige realityster kreeg in mei te horen dat hij de ongeneeslijke auto-immuunziekte multiple sclerose heeft. "Jack blijft zo positief", bewondert Sharon haar zoon in een interview met de Britse boulevardkrant The Sun.

"Hij is een positieve, goede knul", zegt Sharon. De 59-jarige televisiester is er zeker van dat haar zoon leert leven met de slopende ziekte. "Wij Osbournes overwinnen alles", aldus Sharon, die zelf in 2002 te maken kreeg met kanker. Haar echtgenoot, rocker Ozzy Osbourne, raakte in 2003 zwaargewond na een ongeluk met een quad. "Echt, wij komen alles te boven. Jack doet het erg goed."

Volgens Sharon is Jack, die in het verleden afrekende met een alcoholverslaving, van plan zich in te zetten voor andere ms-patiënten. "Hij zet zich al met verve in voor de anonieme alcoholisten en wil zich ook voor honderd procent inzetten voor ms-patiënten."

Eind april beviel Jacks vriendin Lisa Stelly van dochter Pearl. Het meisje is het eerste kind voor Jack en het eerste kleinkind voor Sharon. Twee weken na de geboorte kreeg Jack te horen dat hij kampt met met multiple sclerose, een aandoening die het zenuwstelsel aantast.

Door de komst van Pearl en Jacks ziekte beseft Sharon nog meer dat ze van haar familie moet genieten. "Ik heb helaas niet genoeg tijd als oma, dus af en toe moet ik mijn familie ontvoeren", grapt Sharon. "Dan zeg ik tegen iedereen: we gaan vanavond op stap. En daarmee bedoel ik dat we het vliegtuig pakken en naar New York gaan."

Crowe in, Bardem uit The Dark Tower

Russell Crowe is in gesprek om de hoofdrol te gaan spelen in de verfilming van Stephen Kings boekenreeks The Dark Tower. De acteur neemt de rol van revolverheld Roland Deschain over van Javier Bardem, die om onbekende redenen uit het filmproject van Ron Howard is gestapt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Crowe werkte eerder met Howard samen aan de boekverfilming A Beautiful Mind, waarvoor hij in 2002 een Oscarnominatie kreeg. Hij had het jaar daarvoor al gewonnen voor Gladiator. De 48-jarige Australiër is de komende tijd te zien in grote filmproducties als de muziekfilm Les Misérables, de actiefilm Man of Steel en het drama Noah, waarin hij de Bijbelfiguur speelt.

De verfilming van de acht boeken waaruit The Dark Tower bestaat, is een ambitieus project. Howard is al jaren bezig drie films en twee tv-series van de grond te krijgen. Het is voor filmstudio Warner Bros een sprong in het diepe en het project heeft dan ook nog geen groen licht gekregen.

Akiva Goldsman werkt aan het scenario van de western en werkt met Howard en producent Brian Grazer aan de casting van de film. The Dark Tower draait om Deschain, een van de laatste 'gunslingers', die op zoek is naar een toren die het middelpunt van een paar universums zou zijn. Warner Bros zou binnen twee weken willen bepalen of Howard zijn film kan maken.

Politie schiet doorgedraaide hond dood

De politie heeft donderdagavond in Overberg een hond doodgeschoten die zich had vastgebeten in zijn verzorger. De 25-jarige man uit Amersfoort die voor vrienden op de hond paste, raakte ernstig gewond aan een arm en zijn gezicht en is met spoed geopereerd. Dat zegt een woordvoerder van de Utrechtse politie vrijdag.

Toen de gealarmeerde politie rond 19.00 uur te hulp schoot was het dolgedraaide dier nog steeds bezig met de aanval. Omstanders en agenten slaagden er niet in de hond van het slachtoffer af te trekken. Omdat het beest alleen maar agressiever werd, zag een agent zich genoodzaakt zijn dienstwapen te gebruiken.

Waarom de hond zijn verzorger aanviel is niet duidelijk. De politie wil niet zeggen om wat voor soort hond het gaat.

Agenten hebben de eigenaar van de hond gesproken, maar die is niet aangehouden omdat het om een civiele zaak gaat. In juridische zin heeft het slachtoffer zich verwond aan een eigendom van het baasje van de hond. Het slachtoffer kan de eigenaar daarvoor aansprakelijk stellen.

Skiffeur Drysdale pakt goud

De Nieuw-Zeelandse roeier Mahe Drysdale heeft eindelijk zijn olympische gouden plak binnen. De vijfvoudig wereldkampioen won  in Eton voor Ondrej Synek uit Tsjechië en de Brit Alan Campbell. Drysdale was vier jaar geleden in Beijing op brons blijven steken.

Ook bij de mannentwee was er goud voor Nieuw-Zeeland. Eric Murray en Hamish Bond troefden daar Frankrijk en Groot-Brittannië af. De Nederlanders Nanne Sluis en Meindert Klem werden elfde. Zij werden in de B-finale ruimschoots laatste, maar profiteerden van het feit dat Servië niet van start ging.

De Britse vrouwendubbeltwee won een gouden plak. Australië werd daar tweede en Polen won het brons. Inge Janssen en Elisabeth Hogerwerf werden in de B-finale tweede. In totaal leggen ze daarmee beslag op de achtste positie.

De Duitse mannendubbelvier ging ten slotte ook met goud aan de haal. Kroatië werd met 2,3 seconden verschil verslagen. Australië werd op dit onderdeel derde.

'Stewart niet welkom op premiŔre Pattinson'

Kristen Stewart is niet welkom op de première van Robert Pattinsons nieuwe film Cosmopolis. De bewaking heeft te horen gekregen dat de overspelige actrice niet in de buurt van de rode loper of afterparty mag komen, verklappen bronnen aan entertainmentsite Radar Online.

"Robert wil haar simpelweg niet zien", vertelt een ingewijde. Gevreesd wordt dat Kristen de première aangrijpt om Robert in levende lijve te spreken. Stewart ging vorige week door het stof toen aan het licht kwam dat ze een scheve schaats heeft gereden met Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders. Sindsdien heeft de 22-jarige actrice Pattinson niet meer onder vier ogen gesproken.

De filmstudio is bovendien bang dat Stewart alle aandacht krijgt als ze de première bijwoont. Het is Roberts eerste publieke optreden sinds het nieuws van Kristens slippertje. De studio wil het mediacircus niet nog groter maken.

Stewart en Pattinson zijn sinds 2009 samen, de twee leerden elkaar kennen tijdens opnamen voor de Twilight-films. De vijfde en laatste film uit de reeks gaat eind dit jaar in première. Voor die film zullen Stewart en Pattinson wel samen over rode lopers moeten.

Protesten tegen vrijlating ex Dutroux

Zo'n duizend Belgen zijn de straat opgegaan in Malonne om te protesteren tegen de eventuele vervroegde vrijlating van Michelle Martin. De ex van kindermoordenaar Marc Dutroux heeft een klooster in de Belgische plaats uitgekozen om zich terug te trekken. Een woordvoerder van de demonstranten noemt het 'onbegrijpelijk' dat Martin mogelijk vrijkomt.

De 52-jarige Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar voormalige echtgenoot. Martin kwam in aanmerking voor vrijlating omdat ze al sinds 1996 vastzit. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

De rechtbank bepaalde dinsdag dat Martin vrij mag komen onder voorwaarde dat ze zich niet zou terugtrekken in de provincies Limburg en Luik. Dat zou te dicht bij de locatie zijn waar Dutroux zijn slachtoffers maakte. Het Belgische Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen het besluit tot vervroegde vrijlating.

Zeges zeilers Westerhof/Berkhout en Postma

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn prima begonnen aan de 470 in het olympisch zeiltoernooi. De wereldkampioenen van 2009 en 2010 wonnen vandaag de eerste race. Ze bleven het Nieuw-Zeelandse koppel Aleh/Powrie voor.

In de Finn-klasse steeg Pieter-Jan Postma door de negende van in totaal tien races winnend af te sluiten. Met nog één race te gaan voor de medalrace van zondag, staat Postma vierde. Hij heeft veertig punten, de nummer drie 38.

Dawnguard sinds vrijdag beschikbaar voor pc

De Dawnguard-uitbreiding voor het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim is sinds vrijdag verkrijgbaar voor de pc-versie van het spel. De uitbreiding kost twintig euro via gamedienst Steam. Wanneer Dawnguard voor de PlayStation 3 beschikbaar is, is nog niet bekend.

De uitbreiding verscheen in juni voor Xbox 360. Elke uitbreiding voor Skyrim is dertig dagen exclusief beschikbaar voor de Xbox-spelcomputer. Zo luidt een afspraak tussen Bethesda en Microsoft. Eind juli liet uitgever Bethesda niets weten over het lot van de Dawnguard-uitbreiding voor pc en PlayStation 3.

In deze eerste uitbreiding staat de strijd van de orde van de Dawnguard tegen de vampierenmeester Harkon centraal. Afhankelijk van hun keuzes kunnen spelers kiezen de orde te volgen of een vampier te worden.


Dawnguard sinds vrijdag beschikbaar voor pc (Foto: Novum)

Majesteitsschennis vaker bestraft dan bekend

Er worden meer mensen bestraft wegens het beledigen van de koningin dan tot nu toe bekend was. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat het Openbaar Ministerie tussen 2000 en 2012 negentien keer een zaak heeft aangespannen wegens majesteitsschennis.

In ongeveer de helft van de gevallen leidde dat tot een daadwerkelijke veroordeling. Tot nu toe was onduidelijk om hoeveel gevallen het ging, aangezien schikkingen niet in de publiciteit komen. Ook over zaken die voor de politierechter komen, wordt doorgaans niet gepubliceerd.

In Nederland kan majesteitsschennis bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar of een geldboete van maximaal 19.500 euro. Twee weken geleden werd er nog een man veroordeeld tot een celstraf van 90 dagen waarvan 77 voorwaardelijk en een taakstraf van 80 uur. Hij had in brieven de koningin een 'oplichtster' en een 'zondaar' genoemd.

Charles Leavitt schrijft script World of Warcraft

De Amerikaanse tekstschrijver Charles Leavitt werkt aan het script voor de verfilming van het online spel World of Warcraft. De film kan op z'n vroegst in 2014 verschijnen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Leavitt volgt Sam Saimi op nadat hij koos voor Disney's Oz: The Great and Powerful.

Leavitt is vooral bekend voor zijn werk als scriptschrijver voor de actiefilm Blood Diamond met Leonardo Dicaprio. Volgend jaar oktober draait de fantasy-actiefilm The Seventh Son in de bioscoop waarvoor hij eveneens het script schreef.

World of Warcraft is een online game waarin duizenden gamers gezamenlijk monsters kunnen verslaan of tegen elkaar kunnen strijden. De game draait om gevechten met wereldvernietigende draken en de strijd tussen een alliantie van mensen, dwergen en elven tegen de rebellie van orks, goblins en andere wezens.


Charles Leavitt schrijft script World of Warcraft (Foto: Novum)

Alleen FOK! voldoet aan cookiewet

Maar weinig websites vragen bezoekers om toestemming om cookies te plaatsen zoals sinds 5 juni verplicht is. Uit een snelle inventarisatie van de Telecomwaakhond OPTA blijkt dat slechts één van de 25 bestbezochte sites van Nederland aan de nieuwe cookiewet voldoet. Dat moet FOK! wel zijn! Zes informeerden de bezoeker slechts dat er cookies opgeslagen worden.

Cookies zijn kleine bestanden met bijvoorbeeld informatie over het surfgedrag van computergebruikers. Websites kunnen hiermee onder meer bepalen welke advertenties surfers zien als andere sites worden bezocht. Vanwege privacyoverwegingen moeten websites hier nu actief toestemming voor vragen.

De sites werden eind juni door de OPTA bezocht. Sindsdien zijn er wel meer websites mee bezig, merkt de waakhond, 'maar nog steeds voldoen er slechts weinig aan de eisen', aldus een woordvoerder.

"Veel organisaties willen eerst weten wat er precies van hen verwacht wordt, voor zij investeren in het aanpassen van systemen", schrijft de waakhond. De OPTA constateert dat vooral bedrijven achter websites speciaal voor mobiele telefoons achter blijven.


Screenshot toestemmingsvraag

Fiorentina haalt Aquilani op bij Liverpool

Alberto Aquilani verruilt Liverpool voor Fiorentina. Dat heeft voorzitter Andrea della Valle van de Italiaanse club vandaag bekendgemaakt. De 28-jarige Italiaanse middenvelder van de Reds vloog eerder terug van het trainingskamp van de Engelsen in de Verenigde Staten om zijn transfer af te ronden.

Aquilani werd door Liverpool in 2009 overgenomen van AS Roma. Hij wist in Engeland echter geen basisplaats te veroveren. In het seizoen 2010-2011 werd hij verhuurd aan Juventus, afgelopen jaargang kwam hij op huurbasis uit voor AC Milan. In totaal speelde hij achttien Premier Leagueduels voor Liverpool. Hij scoorde daarin een keer.

Baby bijna verdronken bij skűtsjesilen

Een baby is donderdag bij het Friese dorp Langweer tijdens het skûtsjesilen van een schip in het water gevallen en bijna verdronken. Het jongetje van nog geen 1 jaar oud kwam tussen twee schepen terecht, maar werd door omstanders uit het water gehaald. Een toevallig op een boot in de buurt meevarende arts reanimeerde het kind.

Het kind werd samen met zijn moeder per helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Later op de avond werd duidelijk dat de baby buiten levensgevaar was, laat de politie vrijdag weten.

Het ongeluk gebeurde op de Langweerderwielen aan het einde van het skûtsjesilen. Een volgboot van de zeilboot uit Bolsward ging door een golf van een passerende boot heftig op en neer. Daardoor viel de baby uit zijn stoeltje. Het kind gleed vervolgens het water in.

Tropische Storm Ernesto bedreigt Cariben

Gisteren is in de Atlantische Oceaan een nieuwe tropische storm ontstaan. De storm, Ernesto genaamd, is de vijfde van het Atlantische orkaanseizoen en lijkt de eerste gevaarlijke storm voor de Carribean en Yucatan (Mexico). Op dit moment bevindt de storm zich op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van het eiland Barbados en trekt westwaarts de Caraïbische Zee op. De regeringen van de eilandengroepen in de regio hebben talloze voorzorgsmaatregelen genomen maar verwachten geen al te grote problemen door de storm.

Dat kan veranderen waanneer Ernesto verder naar het westen trekt. Ook op Jamaica worden inmiddels voorzorgsmaatregelen genomen en de autoriteiten verwachten dat de orkaan daar veel regen zal brengen. Er is genoeg potentie om de storm maandag te laten uitgroeien tot een orkaan en zal dan vermoedelijk onder Jamaica doortrekken en verder koersen in de richting van het schiereiland Yucatan.

Er is kans dat de orkaan daar midden volgende week aan land gaat tussen Cancun en Playa del Carmen. Maar andere modellen laten hem ook rechtstreeks de golf van Mexico in gaan richting Amerikaanse (zuid)kust. De exacte koers van Ernesto moeten we dus nog even afwachten maar Ernesto lijkt een eerste indicatie te zijn dat het orkaanseizoen nu echt van start gaat.

Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot 30 oktober maar kent zijn hoogtepunten in de maanden augustus en september. Dit jaar wordt een gemiddeld seizoen verwacht in de Atlantische Oceaan. Tot dusverre waren er vier tropische stormen waar Debby (eind juni) de laatste was. In juli was het opmerkelijk rustig mede door de windschering en de grote hoeveelheden saharastof die over de oceaan dwarrelden. Dit belemmert over het algemeen de (verdere) ontwikkeling van tropische depressies.

Hockeyheren ruim langs Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeymannen hebben goede zaken gedaan in hun derde wedstrijd tegen de Nieuw-Zeelandse kiwis. Na de twee eerdere nipte zeges tegen India en België wonnen de heren ditmaal ruim, met 5-1. Met negen punten uit drie wedstrijden is de halve finale nu dichtbij.

Nederland kwam aanvankelijk nog wel op achterstand door een doelpunt van Simon Child, na vijf minuten spelen. Binnen twintig minuten nam Nederland de leiding echter over nadat doelpogingen in de vijftiende en 26e minuut onrechtmatig werden tegen gehouden, en Oranje twee strafballen toegewezen kreeg. Beide kansen werden niet onbenut gelaten; Robert Weusthof en Mink van der Weerden scoorden.

Twee minuten na de laatste strafbal werd er opnieuw gescoord. Billy Bakker miste niet na een goede aanvallende actie van Rogier Hofman. Na rust kwamen de Nieuw-Zeelanders enkele malen dichtbij een treffer, maar de Nederlandse doelman Stokman stond goed te keepen en voorkwam dat het weer een wedstrijd werd.

Ook de vierde goal was echter voor de Nederlanders, opnieuw afkomstig van de stick van Bakker. Vier minuten voor het einde bepaalde Robert Kemperman de score met een loepzuivere backhand in de lange hoek.

Aanstaande zondag staat de sterkste tegenstander uit de poule op het programma. Dan komt Oranje uit tegen de Duitse hockeyers.

Trailer: Cockneys vs Zombies

Voor de Britse horror-comedy Cockneys vs Zombies is een eerste trailer verschenen. In de film wordt Oost-Londen overspoeld door zombies, en de inwoners besluiten deze plaag eigenhandig uit te roeien.

De UK-releasedatum is 31 augustus. Op dit moment is niet bekend of de film ook in Nederland uitgebracht wordt, hoewel er volgens scenarioschrijver James Moran wel plannen zijn voor een Europese release.

Smith: "Ik heb gefaald"

Vooraf had Rutger Smith er alle vertrouwen in dat hij zich bij het kogelstoten in Londen met de besten kon meten. Smith stelde eerder vandaag echter teleur door zich niet voor de finale te plaatsen. Hij werd veertiende in de kwalificaties terwijl alleen de beste twaalf zich voor de eindstrijd plaatsten.

"Ik heb gewoon gefaald. Het was niet goed, klaar," zo zei de nummer twee van het WK van 2005. Smith wist niet waar zijn matige optreden aan lag. "Technisch liep het niet, dan zit je er niet bij. Ik voelde me supersterk en had er ook onwijs veel zin in."

Kogelstoter Smith: "Ik heb gefaald" (Foto: Pro Shots)

Green Mile-acteur en tienervrouw op tv in therapie

Het huwelijk van de 52-jarige Doug Hutchison en de 17-jarige Courtney Stodden verkeert in zwaar weer. De twee, die vorig jaar trouwden, gaan in relatietherapie. Het stel laat hun sessies vastleggen voor een realityserie, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Courtney en Doug, die onder meer te zien was in The Green Mile en Lost, gaan met vier andere koppels in therapie. De twee zijn tot de conclusie gekomen dat ze kampen met 'voor de hand liggende problemen vanwege hun leeftijdsverschil'.

Ook de vele media-aandacht waarop het opmerkelijke huwelijk kan rekenen, doet de relatie volgens ingewijden niet veel goeds. Stodden, die als 16-jarige voor het altaar stond, en Hutchinson hebben de eerste sessies al achter de rug. De opnamen voor Couples Therapy van VH1 zijn volgens TMZ enkele dagen geleden gestart.

Estafettezwemmers 4x100 wissel naar finale

De Nederlandse mannen hebben de finale bereikt van de 4x100 meter wisselslag estafette. Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren werden derde in hun serie in een tijd van 3.33,78 wat uiteindelijk de vijfde tijd van beide series was. Bovendien was die tijd een nieuw Nederlands record.

De snelste tijd in de series werd gezwommen door de Verenigde Staten. De Amerikaanse mannen tikten aan in een tijd van 3.32,65.

Estafettevrouwen naar finale 4x100 wissel

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich voor de finale van de 4x100 meter wisselslag estafette geplaatst. Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk wonnen hun serie met een tijd van 3.59,19 wat genoeg was voor een plek in de eindstrijd.

Job Kienhuis wist zich niet voor de finale van de 1.500 meter vrije slag bij de mannen te plaatsen. Met een tijd van 15.03,16 werd hij vijfde in zijn serie, wat niet genoeg was voor een plek in de eindstrijd.

Nieuwe red band trailer voor Bachelorette

Er is een nieuwe trailer verschenen van Bachelorette, a.k.a. The Hangover voor vrouwen. De trailer geeft goed de toon van de film weer.

Bachelorette gaat over drie bruidsmeisjes (Kirsten Dunst, Isla Fisher en Lizzy Caplan) die de boel op stelten zetten op het vrijgezellenfeest van de aanstaande bruid Becky (Rebel Wilson). De film wordt geproduceerd door Will Ferrell en Adam McKay en verschijnt 4 oktober in de Nederlandse bioscoop. 

Extreemrechtse Duitse roeister naar huis

De Duitse roeister Nadja Drygalla verlaat het olympisch dorp per direct. De 23-jarige uit Rostock heeft volgens de Duitse krant Bild een relatie met een lid van de extreemrechtse NPD. Volgens het Duits olympisch comité DOSB heeft ze daarmee de waarden van het olympisch handvest en principes van de DOSB overtreden.

Drygalla maakte deel uit van de Duitse vrouwenacht en was al klaar. Ze wil volgens de Duitse chef de mission Michael Vesper met haar vertrek voorkomen dat er een last op de Duitse olympische ploeg komt te liggen. "De teamleiding verwelkomt deze stap."

OM keert tipgeld uit inzake juweliersmoord

Negen personen krijgen tipgeld voor hulp in de zaak van een fatale overval op een juwelier in Den Haag. Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten. Bij de overval eind april werd de 47-jarige eigenaar doodgeschoten.

Direct na de overval startte de politie een grootschalig onderzoek. De beelden van de bewakingscamera's in de juwelierszaak werden na twee dagen door het OM vrijgegeven. Ook loofde justitie een beloning uit van vijftienduizend euro voor de tip die tot de aanhouding van de twee daders leidde. Dit tipgeld wordt nu verdeeld.

De uit te betalen bedragen variëren van vijfhonderd tot vijfduizend euro. Degene die de namen van beide verdachten doorgaf krijgt vijfduizend euro. De aanhouding van een van de verdachten in de Haagse Schilderswijk kwam ook tot stand door een tip. Deze tipgever krijgt drieduizend euro.

De tweede verdachte werd aangehouden in Georgië, nadat hij zich meldde bij de Nederlandse ambassade in het land. Een derde verdachte zou de twee daders vervoerd hebben. Op 8 augustus vindt een pro-formazitting plaats, waarop de zaken tegen de drie voor het eerst openbaar behandeld worden. De datum van de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.

Kristen Stewart legt zich neer in duisternis

Kristen Stewart heeft een nieuwe filmrol te pakken. De getroebleerde actrice heeft de hoofdrol in Lie Down in Darkness van Crazy Heart-regisseur Scott Cooper. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. Jennifer Lawrence zou de rol eigenlijk spelen, maar die moet verstek laten gaan wegens haar rol in Catching Fire.

Lie Down in Darkness is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Styron uit 1951. Stewart speelt in het drama Peyton Loftis, dat uit een verknipte familie komt. Haar frigide moeder is jaloers op de schoonheid van Peyton en haar alcoholverslaafde vader vergrijpt zich aan haar. Ook heeft ze een kreupel zusje. Cooper schrijft ook het scenario van de film.

De 22-jarige Stewart is bekend van haar rol in de Twilight-filmreeks, maar kiest daarnaast vooral dramatische rollen. Ze was eerder dit jaar te zien in het drama On the Road, gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Salles en in de avonturenfilm van Snow White and the Huntsman.

De actrice mag nog een keer in de huid van sneeuwwitje kruipen. Dat project heeft een pikant randje gekregen, sinds bekend werd dat Stewart een affaire had met de getrouwde regisseur. Volgens de filmstudio verandert het slippertje niets aan de plannen voor het vervolg met dezelfde regisseur.

Stewart is na het uitlekken van de affaire uit huis gezet door haar vriendje Robert Pattinson. De twee acteurs moeten wel nog samen het laatste deel van de Twilight-reeks promoten. Breaking Dawn - Part 2 komt eind dit jaar uit. Wanneer Stewart begint aan de opnamen van Lie Down in Darkness is nog onbekend.


Kristen Stewart legt zich neer in duisternis (Foto: Novum)

Dijks: "Ik speel toch niet bij Barcelona?"

Bij Ajax kan de weg naar het eerste elftal een snelle weg zijn. Talent Mitchell Dijks ervaart nu al de gevolgen van zijn veranderde status bij de club.

“Ben ik in de kleedkamer de tape van m'n been aan het halen, komt er al iemand aangerend om dat voor mij te doen", zegt hij op verbaasde toon in gesprek met Het Algemeen Dagblad.

“Ze behandelen je hier als god. Laatst liep ik in de kleedkamer binnen voor een oefenwedstrijd. Hangt mijn shirt daar met mijn naam achterop. Heb ik meteen op Facebook gezet", aldus de 19-jarige linkervleugelverdediger.

Ook aan zijn veranderde status richting het publiek moet de jongeling wennen. “Stond ik naast een auto, begonnen ze te toeteren en te roepen: 'Jij bent toch Mitchell Dijks', schreeuwden ze. Dan denk ik wel van: Sjonge, ik ben toch geen held ofzo? Ik speel toch niet bij Barcelona?"

Schippers opent zevenkamp met vijftiende plek

Dafne Schippers heeft de olympische zevenkamp geopend met een vijftiende plaats op de 100 meter horden. De 20-jarige Utrechtse liep geen vlekkeloze race en klokte uiteindelijk een tijd van 13,48 seconden. Landgenote Nadine Broersen kon wel terugkijken op een goede wedstrijd. Ze liep met 13,64 een persoonlijk record. Schippers en Broersen scoorden respectievelijk 1.053 en 1.030 punten.

De zevenkamp werd spectaculair geopend. Liefst vijf atleten liepen onder de magische grens van dertien seconden, waarvan Jessica Ennis de meeste indruk maakte. Met 12,54 noteerde de snelste tijd ooit gelopen op een meerkamp.

Ontuchtleraar Groessen vrijgelaten

Een 55-jarige Arnhemse basisschoolleraar die wordt verdacht van het betasten van leerlingen komt vrij. De rechtbank in Arnhem heeft zijn voorarrest vrijdag opgeheven.

De man was leraar van een basisschool in Groessen. Hij werd in april op non-actief gesteld nadat twee leerlingen gewag maakten van ontucht. Daarna kwamen nog meer meldingen binnen. Hij zou in ieder geval drie (voormalige) leerlingen onzedelijk hebben betast.

Volgens de rechter is de kans dat de man opnieuw in de fout gaat klein. Daarom mag hij de inhoudelijke behandeling van de zaak thuis afwachten. Het proces gaat verder op 31 augustus.

Schutter Hellenbrand niet naar finale

De Nederlandse schutter Peter Hellenbrand is er in Londen niet in geslaagd de finale te bereiken van het onderdeel 50 meter klein kaliber geweer liggend. Hellenbrand werd eerder deze week nog vijfde bij de 10 meter luchtgeweer.

Hellenbrand kende vandaag nog een goede start, maar hij maakte daarna te veel fouten. Met een puntentotaal van 588 werd hij slechts 42e. Met een maximale score van 600 evenaarde Sergei Martinov het wereldrecord.

Duitser mishandelt 10-jarige waterballongooier

Een 42-jarige Duitser heeft donderdag in Breukelen een 10-jarige jongetje mishandeld die een waterballon tegen zijn auto had gegooid. De man greep hem onder meer in zijn nek, scheurde zijn shirt en kieperde tot slot een emmer water over de jongen heen.

Het slachtoffer was met drie vriendjes aan het spelen op de Karel Doormanweg door met waterballonnen tegen een boom te gooien. Een van de projectielen miste echter en raakte de auto van de passerende Duitser. De man stopte direct, rende op de jongens af en pakte het slachtoffer in zijn nek.

De jongen viel op de grond, waarna de man hem aan zijn shirt overeind trok. De jongen kwam nog enkele keren ten val en kreeg vervolgens een emmer water over zich heen. Hij raakte tijdens het incident lichtgewond aan zijn nek, knie en rug.

De politie kon de Duitser even later bij een supermarkt aan de Karel Doormanweg aanhouden. Zijn 43-jarige vrouw probeerde dat te verhinderen en schold de agenten uit. Om de zaak niet verder te laten escaleren werd zij niet gearresteerd.

Dat bleek later een vergissing van de politie. De vrouw kwam naar het bureau en dreigde 'alles kapot te maken'. Toen ze vervolgens met een baksteen verscheen werd ze alsnog aangehouden. Daarbij verzette ze zich hevig en beet ze een agent in zijn arm.

De vrouw zit nog vast. De man is donderdagavond weer vrijgelaten.

Gezochte Marokkaan en Surinamer gepakt op Schiphol

De marechaussee heeft donderdag twee gezochte mannen aangehouden op Schiphol. Een 40-jarige Marokkaan had nog een rekening van 44.500 euro openstaan en een 18-jarige Surinaamse Rotterdammer werd gezocht voor een mishandeling. Beide verdachten zijn vastgezet, meldt de marechaussee vrijdag.

De Marokkaan moet geld terugbetalen aan de staat na een eerdere veroordeling. Het bedrag van 44.500 euro zou crimineel verkregen geld zijn. De man kon het geld niet direct ophoesten en is vastgezet voor driehonderd dagen. Ook wanneer hij vrijkomt moet hij nog betalen.

De Rotterdammer is overgedragen aan de politie en zit vast voor verder onderzoek. Details over de mishandeling heeft de marechaussee niet.

Moto3-coureur Iwema breekt been

Moto3-coureur Jasper Iwema blijkt bij een valpartij tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië twee weken geleden zijn been te hebben gebroken. De 22-jarige Nederlander verwacht echter over twee weken fit genoeg te zijn om de Grand Prix van Indianapolis te kunnen rijden.

Iwema kreeg op Mugello groen licht nadat röntgenfoto's gemaakt in het Clinica Mobile geen breuk lieten zien. Ook in Nederland lieten de foto's in eerste instantie alleen een kneuzing zien, maar Iwema bleef pijn houden. Een MRI-scan in Almelo liet zien dat bij de coureur uit Hooghalen het sprongbeen is gebroken. Deze verbindt de voet met het been en is na de constatering meteen in het gips gezet. Mogelijk heeft opgehoopt vocht ervoor gezorgd dat de breuk niet eerder te zien was.

Iwema zou dit weekend tijdens de Gamma Racing Day op Assen een demonstratie geven met zijn Moto3-machine, maar moet dit aan zich voorbij laten gaan. Ook zou hij meedoen in een race met elektrische motorfietsen. De coureur zal wel op circuit Assen aanwezig zijn voor de fans.

Javier Bardem niet in verfilming Dark Tower

De verfilming van het meesterwerk van Stephen King, The Dark Tower, is één van die Hollywoodprojecten die al jaren van studio naar studio wordt gesleept. Het is een bijzonder verhaal wat vele genres overstijgt. Oorspronkelijk verteld over 7 boeken, is het 8e boek dit jaar verschenen.

Javier Bardem werd al enige tijd genoemd als vertolker van Roland, de hoofdpersoon in dit verhaal. Helaas is nu naar buiten gekomen dat Javier de rol niet langer zal vertolken. Ondertussen is Ron Howard, de producent die met dit project bezig is, nog steeds aan het lobbyen met zijn ideeën. Het voorstel is om drie films te releasen en twee miniseries, die op HBO dienen te worden uitgezonden. Dit omdat het verhaal zo groots van schaal is dat enkele films geen recht aan het verhaal kunnen doen.

Verwacht wordt wel dat binnen twee weken de beslissing valt of het project bij Warner Bros. doorgaat of niet. We houden jullie op de hoogte als er meer bekend wordt.

Dark Tower

Afbeelding van Roland, getekend door Micheal Whelan

TiŰsto 's werelds meest lucratieve dj

Tiësto is 's werelds best verdienende dj. De Nederlander verdiende het afgelopen jaar 22 miljoen dollar, berekende het Amerikaanse zakenblad Forbes. Tiësto blijft zijn collega's ruimschoots voor. Skrillex volgt met vijftien miljoen op de tweede plek.

Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet, verdient per avond gemiddeld 250 duizend dollar. Dat rekende Forbes uit met behulp van gegevens van onder meer concertorganisaties. Naast Skrillex laat Verwest ook onder meer Swedish House Mafia, David Guetta en Deadmau5 achter zich.

Tiësto is niet de enige Nederlander die zich volgens Forbes tot de meest lucratieve dj's mag rekenen. Ook Afrojack haalde de top tien, met negen miljoen dollar staat Nick van de Wall op de negende plek. Daarmee verdient Van de Wall minder dan Jersey Shore-ster Pauly D. Hij draaide elf miljoen dollar bij elkaar.

Richard Groenendijk laakt flirtende homo's

Richard Groenendijk ergert zich aan homoseksuele BN'ers die openlijk flirten. Volgens de cabaretier, die geen geheim maakt van zijn geaardheid, is dat niet goed voor de beeldvorming van homoseksuelen.

"Stel dat Matthijs van Nieuwkerk aan tafel tegen een aantrekkelijke vrouw zegt: ik kom na afloop even je balkonnetje inspecteren. Dan krijgt hij toch een klap in zijn smoel en een aanklacht bovendien", schetst Groenendijk in het AD.

De cabaretier vindt het gedrag van andere homoseksuele BN'ers 'verschrikkelijk'. "Van die bekende homo's die te pas en te onpas in de live-uitzending flirten en roepen tegen jonge gasten: ik zal je wasbordje even komen checken dadelijk. Ik noem geen namen, want voor je het weet heb je een rel in Weekend. Maar iedereen weet over wie ik het heb."

Groenendijk, die zaterdag weer van de partij is tijdens de Canal Parade, merkt dat er minder tolerantie is dan jaren geleden. "Het wegpesten in steden", noemt de 39-jarige als voorbeeld. "Maar ook zo'n Constanza die voor de camera's ordinair tekeer gaat over die homo's bij RTL Boulevard."

De cabaretier worstelde jarenlang met zijn seksuele voorkeur, maar maakt daar tegenwoordig geen issue meer van. "Mijn voorkeur voor mannen is slechts een klein onderdeel van mijn persoonlijkheid. Ik ben een nicht, maar ook een acteur, een cabaretier en een goede vriend Kortom: mijn homoseksualiteit is voor mij geen issue."

Backpacker vrijgesproken voor dodelijk ongeluk

De Nederlandse backpacker Linda Huiskamp is vrijdag in Australië vrijgesproken voor haar rol bij een dodelijk ongeval eerder dit jaar. Dat laat de Stichting Samen Voor Linda, die de zaak in Australië volgt, weten.

De 26-jarige Huiskamp raakte begin april betrokken bij een auto-ongeluk in de buurt van Esperance, in het westen van Australië. Haar 20-jarige vriendin Suzanne van de Schoot, met wie zij al enkele maanden reisde, kwam daarbij om het leven. Zelf raakte ze zwaargewond.

Huiskamp stond terecht voor gevaarlijk rijgedrag met de dood tot gevolg. Ze kon maximaal een celstraf van tien jaar krijgen. Tot de uitspraak mocht ze het land niet uit. De stichting laat in een reactie weten 'superblij' te zijn.

RBS beperkt verlies ondanks reserveringen

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zijn nettoverlies in het tweede kwartaal van dit jaar met de helft teruggebracht naar 466 miljoen pond (592 miljoen euro). Zonder een extra kostenpost van 125 miljoen pond vanwege een computerstoring in juni was het verlies nog lager uitgevallen.

De bank, die sinds 2008 voor het grootste deel in handen is van de Britse staat, reserveerde ook een bedrag van vijftig miljoen pond om klanten die complexe rentederivaten hadden gekocht te compenseren. De inkomsten van de bank daalden met 5,4 procent naar 6,4 miljard pond.

RBS liet daarnaast weten dat rekeninghouders in een jaar tijd per saldo zeven miljard pond naar de bank hebben gebracht. De bank trekt daarmee een lange neus naar kredietbeoordelaar Moody's, die de rating van RBS in juni verlaagde.

'Meerderheid voor homoseksualiteit in grondwet'

Voor het eerst wil een meerderheid van de politieke partijen dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid in artikel 1 van de grondwet wordt verboden. Dat meldt een woordvoerder van homobelangenvereniging COC Nederland vrijdag.

Het COC vraagt sinds 2006 voorafgaand aan de verkiezingen aan alle partijen middels een kieswijzer welke 'roze' standpunten zij steunen. Dit jaar gaven VVD, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, D66, PvdD en DPK aan het eens te zijn met de stelling dat een verbod op homodiscriminatie in de grondwet moet worden opgenomen. Bij de vorige verkiezingen waren VVD, CDA en SP nog niet voor.

Volgens de COC-woordvoerder is het zowel juridisch als symbolisch van belang dat artikel 1 aangepast wordt. "Artikel 1 wordt wel de vlag op de grondwet genoemd en het zou voor ons mooi zijn als die vlag ook een beetje roze kleurt".

Voor juridische beslissingen zou het volgens het COC een vooruitgang zijn wanneer een rechter expliciet kan verwijzen naar een verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid in de grondwet. Ook zou de wet uitkomst kunnen bieden voor een verbod op de 'weigerambtenaar', laat de woordvoerder weten.

Het COC hoopt dat het nieuwe kabinet de aanpassing van de grondwet verwezenlijkt. Daarnaast zou de belangenvereniging graag zien dat in het nieuwe regeerakkoord voorlichting over homo- en transseksualiteit op school wordt opgenomen en dat geweld tegen homo's strenger wordt aangepakt.

Rutger Hauer krijgt vaste rol in Spoorwegmuseum

Rutger Hauer is vanaf november vast te zien in het Spoorwegmuseum. Hij is de verteller in een filmpje dat wordt afgespeeld in de wachtruimte van een nieuwe attractie van het museum, zo laat een woordvoerder vrijdag weten.

Hauer vertelt het verhaal van twee eeuwen spoorgeschiedenis en bereidt bezoekers voor op wat er te beleven valt in de nieuwe attractie De Vuurproef. Hoe de attractie er precies uit komt te zien is niet bekend. Wel is duidelijk dat bezoekers leren over de invloed die de trein vroeger had en nu heeft op de wereld.

De Nederlandse Hollywood-acteur speelde in de blockbusters Batman Begins en Sin City en de oorlogsklassieker Soldaat van Oranje. Hij wordt in de video bijgestaan door actrice Nhung Dam.


Rutger Hauer krijgt vaste rol in Spoorwegmuseum (Foto: Novum)

Koerden vallen Turkse legerpost aan

Bij een aanval van Koerdische rebellen op een legerpost in de Turkse provincie Sirt is een soldaat om het leven gekomen. Tien soldaten zijn gewond geraakt. Dat heeft de Turkse televisie vrijdag gemeld.

De rebellen vielen de post donderdag aan toen de soldaten aan de iftar zaten, de avondmaaltijd na het vasten tijdens de ramadan. Het Turkse leger voert momenteel zwaar slag met de Koerdische rebellen, die in het zuidoosten van Turkije voor zelfbestuur vechten. De Turkse regering is bang dat de rebellen de burgeroorlog in het buurland Syrië zullen gebruiken om bases in dat land op te zetten.

Oeigoeren mogen niet vasten tijdens ramadan

De Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang mogen niet vasten tijdens de ramadan. Officieel heet het dat vasten om gezondheidsredenen wordt afgeraden. De islamitische Oeigoeren zelf denken dat Beijing probeert de moslims van hun geloof af te brengen.

De richtlijnen van Beijing zijn niet nieuw. Eerder werden de Oeigoeren ook al gemaand 'goed te eten ten behoeve van studie en werk'. Dit jaar wordt evenwel veel strenger gelet op naleving van de regels.

De Oeigoeren zijn de grootste bevolkingsgroep in de autonome regio Xinjiang, maar de Han-Chinezen hebben het er voor het zeggen. De afgelopen jaren kwam het geregeld tot gewelddadige botsingen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. In de hoofdstad Urumqi vielen daarbij in 2009 bijna tweehonderd doden.

Omzet LinkedIn bijna verdubbeld

(Novum/ABM FN) Netwerksite Linkedin heeft zijn omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte het internetbedrijf donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs bekend.

De omzet groeide het afgelopen kwartaal met 89 procent naar 228 miljoen dollar (187 miljoen euro). De winst daalde daarentegen met bijna veertig procent naar 2,8 miljoen dollar doordat de onderneming investeerde in het werven van nieuwe adverteerders.

De omzet uit personeelsadvertenties steeg met 107 procent terwijl de omzet uit betaalde abonnementen steeg met 82 procent. Algemene advertentie inkomsten stegen met 64 procent. Het aantal leden van de netwerksite steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 met negen procent naar 175 miljoen.

LinkedIn verwacht dit jaar een omzet tussen de 915 en 925 miljoen dollar te boeken. Eerder ging de onderneming ervan uit dit jaar slechts 880 miljoen dollar aan inkomsten binnen te halen.

Beleggers in LinkedIn hebben de koers dit jaar al met 43 procent zien stijgen. Dat is een scherp contrast met collega-netwerksite Facebook, waarvan de koers sinds zijn beursgang in mei bijna gehalveerd is.


Omzet LinkedIn bijna verdubbeld (Foto: Novum)

Doden in Palestijns kamp in Damascus

In een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus zijn vijftien doden gevallen toen het kamp werd getroffen door mortiergranaten. Wie verantwoordelijk is voor de beschieting is niet duidelijk. Dit heeft het Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd.

Het Yarmouk-kamp werd donderdagavond getroffen. Of het Syrische leger verantwoordelijk is, dan wel strijders die tegen het regime van Bashar Assad vechten, is niet duidelijk.

De Palestijnse vluchtelingen in Syrië proberen zich zo veel mogelijk afzijdig te houden van de strijd. Het Yarmouk-kamp ligt evenwel in een wijk die merendeels op de hand van de opstandelingen is. In Yarmouk wonen een kleine 150 duizend Palestijnen.

Verdubbeling aantal klachten uitbuiten migranten

Het aantal klachten over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten neemt toe. In een jaar tijd is de hoeveelheid klachten bijna verdubbeld tot tweehonderd, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van cijfers van de Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling (SKIA).

In een groot deel van de gevallen gaat het om problemen als uitbuiting en het bewonen van te kleine ruimtes met te veel migranten. Dertig tot veertig procent van de meldingen zijn volgens de stichting zelfs 'extreme, mensonterende situaties'.

Ook belangenvereniging voor arbeidsmigranten Migrada ziet een stijging van het aantal klachten. Dit jaar kwam ruim veertig procent meer meldingen binnen. Het Polenmeldpunt van de PVV zou daar onder meer aan bijgedragen hebben.

Bij het meldpunt malafide uitzendbureaus van het ministerie van Sociale Zaken zijn in de afgelopen maanden zo'n 150 meldingen binnengekomen, gemiddeld een per dag.

Herlings kan starten in TsjechiŰ

Motorcrosser Jeffrey Herlings kan komende weekeinde in actie komen bij de grote prijs van Tsjechië, de twaalfde race in de strijd om de wereldtitel. Herlings gaat aan de leiding in het WK-klassement in de MX2-klasse.

Bijna twee weken geleden raakte de 17-jarige motorcrosser gewond bij een auto-ongeluk in Rusland. Daar liep hij een hersenschudding, een gebroken rib en een gekneusde schouder op. Gisteren deed hij een geslaagde test op de motor. "Ik zal geen 100 procent zijn in Loket, maar als ik op 80 of 90 procent kan binnenkomen, zal dat voor mij als een overwinning voelen," zo zei Herlings.

Nuchtere Kromowidjojo: "Goud is goud"

Ze had niet de perfecte race gezwommen, vond Ranomi Kromowidjojo nadat ze een gouden medaille had veroverd op de 100 meter vrije slag. "De tijd is niet goed, maar dat maakt nu niet uit", zei de Nederlandse zwemster voor de camera van de NOS. "Goud is goud", aldus de 21-jarige olympisch kampioen.

"Ik ben zo blij, ik weet niet wat ik moet zeggen", was de eerste reactie van Kromowidjojo toen ze het olympisch bad was uitgekomen. "Gewonnen!"

Kromo toonde zich meermalen kritisch op haar race en eindtijd van 53,00. "Ik vond het niet echt goed. Tijdens de race heb ik niet gelet op waar de andere zwemsters lagen. Ik heb me op mezelf gefocust. Je moet gewoon rustig blijven en je ding doen."


Nuchtere Kromowidjojo: goud is goud (Foto: Novum)

3,7 miljoen zien goud Kromowidjojo

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben gisteravond zwemster Ranomi Kromowidjojo olympisch goud zien winnen op de 100 meter vrije slag. Ze trok hiermee de meeste kijkers. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Er keken ook veel mensen naar judoka Henk Grol en turnster Celine van Gerner. Ruim 1,1 miljoen mensen zagen Grol een bronzen medaille winnen. Zo'n 1,5 miljoen mensen keken naar de meerkampfinale van Van Gerner die daarin een historische twaalfde plaats behaalde.

"Van mij mag de sportzomer nog wel een paar jaar duren. In de top-25 best bekeken tv-programma's van gisteren zijn er 22 van de NOS," zo zei Jan de Jong, directeur van de NOS, vanmorgen.

Ferrell, Vaughn en Wilson in The Internship

Naast dat eerder Vince Vaughn (The Lost World: Jurassic Park) en Owen Wilson (Shanghai Noon) tekenden voor de komediefilm The Internship, is nu ook bevestigd dat Will Ferrell (Step Brothers) een rol heeft. Alle drie de mannen speelden eerder samen in de film Wedding Crashers uit 2005.

In The Internship spelen Vaughn en Wilson twee mannen in de veertig die tot voor kort werkloos waren. Ze krijgen de kans om stage te lopen bij een succesvol internetbedrijf waar hun directe leidinggevenden jonge mannen van net in de twintig zijn. Iets waar de twee veertigers het nogal moeilijk mee hebben.

De regisseur is Shawn Levy, onder andere bekend van Date Night, Night at the Museum en Real Steel. De film zou in 2013 in de bioscoop moeten verschijnen.

Apple denkt na over tweede iPad-scherm

Apple overweegt een tweede scherm aan de iPad toe te voegen. Dit scherm zou verwerkt moeten zitten in de beschermhoes, door Apple Smart Cover genaamd, van het tablet. Uit een patent, dat donderdag werd gepubliceerd, blijkt dat de Smart Cover onder meer gebruikt kan worden als toetsenbord, uitbreiding van het menu of bediening wanneer een film wordt bekeken.

Microsoft kondigde deze zomer de Microsoft Surface aan. Dit tablet zou de strijd aan moeten gaan met de iPad van Apple en beschikt over een beschermhoes die tevens functioneert als toetsenbord. De Smart Cover onderscheidt zich doordat de hoes eigenlijk een extra scherm is.

Het patent werd door Apple in augustus vorig jaar geregistreerd. Het is niet bekend of de gadgetgigant de Smart Cover daadwerkelijk op de markt brengt.


Apple denkt na over tweede iPad-scherm (Foto: Novum)

'Mathijsen wil verkassen naar Feyenoord'

Joris Mathijsen heeft zijn zinnen gezet op een vertrek naar Feyenoord. De 32-jarige verdediger wil de komende drie jaar in de Kuip voetballen, meldt De Telegraaf. Mathijsen stelt als voorwaarde aan de transfer dat hij een salaris krijgt dat past bij zijn status als international. Wel is hij bereid in te leveren ten opzichte van zijn vorstelijke inkomen bij Málaga.

Het contract van Mathijsen loopt nog een seizoen door, maar de noodlijdende Spaanse club is bereid de 82-voudig international transfervrij van de hand te doen. De routinier heeft al maanden geen salaris ontvangen. Mathijsen zou in Rotterdam de naar Aston Villa vertrokken Ron Vlaar op moeten volgen.

Mocht het van een transfer komen, dan wordt Mathijsen herenigd met technisch directeur Martin van Geel. De twee kennen elkaar nog van hun gezamenlijke periodes bij AZ en Willem II. Naar verluidt is ook Ajax geïnteresseerd in Mathijsen, die afgelopen zomer op het EK tweemaal in actie kwam.

Jennifer Ehle vermoedelijk in RoboCop

Jennifer Ehle, onder meer bekend van The King's Speech, is momenteel in gesprek met regisseur Jose Padilha voor een rol in de remake van RoboCop. Ze zou de rol van Liz Kline moeten gaan vertolken. Ook Jay Baruchel (Fanboys) zou momenteel in gesprek zijn voor een rol.

Mocht ze haar handtekening onder een contract zetten zal ze verschijnen naast onder andere Jackie Earle Haley (Shutter Island), Hugh Laurie (House M.D.), Gary Oldman (The Fifth Element), Samuel L. Jackson (Snakes on a Plane) en Abbie Cornish (Limitless). Voor de hoofdrol werd eerder al Joel Kinnaman (Snabba Cash) vast gelegd.

RoboCop zou vanaf 9 augustus 2013 in de bioscoop moeten draaien.

Jennifer Ehle met haar Tony Award

Jennifer Ehle met haar Tony Award voor Beste Actrice in 2007. (Foto: DailyMail)

De dood is onze redding

De dood komt er aan en hij zal de enige zijn die ons kan redden, aldus onderstaande Darksiders II-televisiereclame. De game is een vervolg op het eerste deel maar speelt zich tijdens het eerste deel af. Death, het hoofdpersonage, gaat achter de waarheid aan van de gebeurtenissen uit het eerste deel.

De game komt 21 augustus uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Een Wii U-versie staat voor later op de planning.

Drie kinderen omgekomen bij brand in Dortmund

Een brand in een woning in de binnenstad van Dortmund heeft vrijdagochtend vroeg aan drie kinderen het leven gekost. Dit hebben Duitse media gemeld.

Twee kinderen, respectievelijk 4 en 12 jaar oud, werden door de brandweer levenloos uit het pand gehaald. Het derde kind, een jongen van 10, bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie vermoedt dat de brand is aangestoken en sprak, zonder verdere details prijs te geven, van een 'familiedrama'.

Zware loting beachvolleybalsters

In de eerste ronde van de knockoutfase krijgen de Nederlandse beachvolleybalvrouwen het lastig. Om 15.00 uur vanmiddag moeten Madelein Meppelink en Sophie van Gestel het opnemen tegen het als eerste geplaatste Braziliaanse koppel Juliana Silva en Larissa Franca.

Marleen van Iersel en Sanne Keizer moeten het morgen opnemen tegen het als derde gerangschikte duo Kerri Walsh en Misty May. Bij de mannen treffen Richard Schuil en Reinder Nummerdor, in Londen als vijfde geplaatst, de Zwitsers Patrick Heuscher en Jefferson Bellaguarda, als twaalfde gerangschikt.

Nieuwe Kinect-patenten opgedoken

Er zijn twee nieuwe patenten opgedoken die Microsoft heeft ingediend en betrekking hebben op Kinect en Kinect-achtige software. De eerste heeft te maken met mobiele toepassingen en de tweede behandeld het editten van video's.

Het mobiele patent gebruikt infrarood- of stereoscopische camera's om te bepalen waar in de kamer je bent. Mochten de camera's niet voldoende zijn dan wordt de ingebouwde accelerometer ingeschakeld als hulp. Er wordt niet gesproken over wat voor mobiele apparaten deze Kinect-functies precies gaan zijn, maar smartphones en tablets lijken de meest logische apparaten.

De mogelijkheid om video's te editten moeten mogelijk worden met enkel handgebaren. Ook zou je objecten in de video kunnen plaatsen en zelfs jezelf kunnen toevoegen in de film. Of deze feature met een Dashboard-update toegevoegd zal gaan worden, of dat er apparte software voor komt, is nog niet bekend.

kinect

Aantal WoW-abonnees daalt met een miljoen

Activision Blizzard heeft in hun rapportage over het tweede kwartaal aangegeven dat Diablo III tien miljoen keer verkocht is, World of Warcraft een miljoen leden verliest en Skylanders een hit is.

Het bedrijf rapporteerde inkomsten in het tweede kwartaal van 1,08 miljard dollar, een daling ten opzichte van de 1,15 miljard dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar. De opbrengsten uit digitale kanalen waren 343 miljoen dollar en vertegenwoordigde 32% van de totale inkomsten.

"Onze prestatie werd gedreven door een sterke vraag van het publiek om onze grote franchises", aldus CEO Bobby Kotick. "We zijn zeer verheugd om onze uitgebreide investeringen in China aan te kondigen met een akkoord van Activision Publishing met Tencent om de Call of Duty-franchise op de Chinese markt te brengen."

Ook elders in de wereld gaat het goed met Activision Blizzard: "In de eerste zes maanden van 2012 hadden wij de top drie van meest verkochte games in Noord-Amerika en Europa in handen, met Skylanders: Spyro's Adventures, Call of Duty: Modern Warfare 3 en Diablo III."

Naast de goede verkoopcijfers van Diablo III en Skylanders: Spyro's Adventures is er ook slechter nieuws. World of Warcraft heeft het aantal abonnees met een miljoen zien dalen. Vorig jaar stond het aantal betalende spelers nog op 10,2 miljoen, nu zijn het aantal abonnementen gedaald naar 9,1 miljoen. Met een uitbreiding op komst en veel spelers die tijdelijk naar Diablo III zijn overgestapt maakt het bedrijf nog niet zo veel zorgen. Bobby Kotick ziet de komende periode wel als een uitdaging.

"Voor de rest van het jaar zijn we enthousiast over ons komende producten: Skylanders Giants, Call of Duty: Black Ops II en World of Warcraft: Mist of Pandaria", geeft Kotick aan. "Terwijl onze financiële vooruitzichten voor heel 2012 steeds gunstiger worden, blijven we voorzichtig gezien de economische onzekerheid, risico's rondom consumentenbestedingen met name tijdens de feestdagen en de erkenning dat de meerderheid van de lanceringen van onze belangrijkste franchises nog steeds voor ons liggen."

De mobiele markt, de economische crisis in Europa, de werkloosheidcijfers van Amerika en ook het einde van deze generatie consoles maken de komende periode lastig in te schatten.

Deze maand komt Transformers: Fall of Cybertron uit, World of Warcraft: Mists of Pandaria moet vanaf 25 september de World of Warcraft-spelers een nieuwe injectie geven, terwijl Starcraft II: Heart of the Swarm binnenkort een beta krijgt om RTS-spelers een hart onder de swarm te steken.

Logo

'Geluid windmolens maakt ziek'

Mensen die in de buurt van windmolens wonen, kunnen ziek worden van het geluid van de turbines. De klachten lopen uiteen van slaapproblemen tot aan duizeligheid en angststoornissen. Dat schrijft dagblad Spits vrijdag op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers analyseerden beschikbaar wetenschappelijk bewijs over de gevolgen voor de gezondheid van windturbinegeluid. Zo kunnen omwonenden extra prikkelbaar zijn, concentratie- en leerproblemen hebben, aan depressies lijden en last van oorsuizen hebben.

Verschillende actiegroepen spreken van een doorbraak in hun strijd tegen geplande windmolenparken. Ze denken dat het onderzoek mogelijk kan leiden tot het stilzetten van alle turbines die te dicht bij bebouwing staan. In landen als Duitsland en Frankrijk is dat al langer wettelijk geregeld.

Dream Team vernedert Nigeria

De Amerikaanse basketbalploeg heeft geschiedenis geschreven. Het Dream Team won met 156-73 van Nigeria, de hoogste score ooit op de Olympische Spelen. Het originele Dream Team scoorde in 1992 nooit meer dan 127 punten.

Al in het eerste kwart maakten de Amerikanen 49 punten. Opvallend was ook dat de NBA-sterren bijna evenveel tweepunters (30) als driepunters (29) scoorden. Slechts negen punten kwamen vanaf de vrijeworplijn.

Carmelo Anthony werd topscorer bij de Amerikanen met 37 punten. LeBron James en Kobe Bryant werden al na ruim tien minuten naar de kant gehaald door coach Michael Krzyzewski.

Microsoft laat 'Metro'-naam vallen in Windows 8

Op 26 oktober verschijnt Windows 8, de nieuwste versie van het Windows-besturingssysteem. In deze nieuwe versie wordt het gehele uiterlijk aangepast zodat het meer geschikt is voor tablets. Dit uiterlijk wordt op dit moment 'Metro-interface' genoemd, maar dat kan weleens gaan veranderen.

Volgens Ars Technica is de Microsofts Legal and Corporate Affairs-team bezig om het gebruik van de term 'Metro' te verbannen. De reden hiervoor zou liggen in het Duitse bedrijf Metro, moederbedrijf van onder andere Makro en Media Markt. Duitsland en Microsoft zijn sowieso al geen grote vrienden aangezien er recent nog door een rechter is bepaald dat onder andere de Xbox- en Windows 7-software patenten misbruiken van Motorola.

Microsoft zelf geeft aan dat het verbannen van de term Metro niets te maken heeft met trademarks maar dat het nu tijd is om de codenaam te vervangen door de commerciële namen: "We hebben 'Metro style' tijdens de development gebruikt als codenaam voor verschillende produktlijnen. Nu we steeds dichterbij de lancering komen wordt het tijd dat we de commerciële naam communiceren naar ons consumenten."

Noord-Korea heeft urgent voedselhulp nodig

Noord-Korea heeft dringend voedselhulp nodig. Door de overstromingen van vorige maand is het toch al grote voedselprobleem in het land nog nijpender geworden. Dit heeft een woordvoerder van VN-chef Ban Ki-moon bekendgemaakt.

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia zijn bij de watersnood zeker 119 mensen om het leven gekomen en tienduizenden dakloos geraakt. VN-vertegenwoordigers hebben de getroffen gebieden bezocht. Door de overstromingen is veel schade ontstaan aan huizen en openbare gebouwen, is de infrastructuur aangetast en veel landbouwgrond ondergelopen.

Volgens de VN is dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, noodbehuizing en brandstof. In juni zeiden de VN dat toen twee derde van de 24 miljoen Noord-Koreanen een chronisch gebrek aan voedsel heeft.

Armenteros: "Clubs in onderhandeling"

Samuel Armenteros hoopt dat hij de overstap naar Ajax kan maken. Volgens de Zweedse aanvaller zijn de clubs al in gesprek.

De spits van Heracles Almelo laat aan het Zweedse medium Fotbollskanalen weten dat hij graag de stap naar Ajax maakt. "Voor mij is het allemaal vrij nieuw. Het zou voor mijn carrière een geweldige stap zijn. Er is echter nog niets officieel", laat Armenteros weten.

"De onderhandelingen zijn in volle gang", vervolgt de spits. Ajax wil de aanvaller graag overnemen, maar van Heracles-voorzitter Jan Smit is bekend dat hij zijn huid duur wil verkopen. De vraag is dan ook of er een akkoord komt, aangezien Ajax al meermaals heeft aangegeven niet meer de hoofdprijs te betalen.

Het contract van Armenteros in het Polman Stadion loopt nog één seizoen door. "Het is makkelijk; ik vertrek nu of volgend jaar. Als ik deze zomer wegga, dan kan Heracles nog wat aan mij verdienen", besluit de 22-jarige aanvaller die afgelopen seizoen in 33 wedstrijden vier doelpunten maakte.

2K Games is selectief

Christoph Hartmann, het hoofd van 2K Games, geeft te kennen dat zijn bedrijf niet veel games voor de Wii hebben ontwikkeld. Hij stelt dat 2K Games erg voorzichtig en selectief is met welke games het uitbrengt voor welke platformen, inclusief de Wii en de uit te komen Wii U.

"Het is niets anders dan wat we altijd hebben gedaan. We zijn erg voorzichtig en zeer selectief. Als je kijkt naar de Wii, hebben we niet veel titels, maar we hebben Carnival Games uitgebracht, die deed het erg goed. Het was waarschijnlijk een van de beste titels. Hoewel je zoiets niet altijd kan plannen, gooien we niet tien spellen eruit en hopen dat er twee hits worden. Ik breng er twee uit en hoop dat dat er twee een hit worden, misschien maar één. We hebben een heel andere benadering, die veel te maken heeft met de grootte en de mentaliteit van de organisatie. Wij richten ons altijd op een ding, en we zijn een heel andere organisatie dan veel andere uitgevers."

Met The Darkness II, Spec Ops: The Line, Borderlands 2, XCom: Enemy Unknown en een uitbreiding voor Civilization V die allemaal dit jaar uitkomen of uitgekomen zijn tellen we zelf iets meer dan twee pogingen.

Carnival Games


PVV opent klachtensite over EU-salarissen

De PVV heeft vrijdag een meldpunt geopend voor klachten over de salarissen van Europese politici en ambtenaren. Fractievoorzitter Geert Wilders vindt dat ze te veel verdienen en wil dat de 'perverse zakkenvullerij' stopt.

De partij wil dat Nederland geen cent meer naar Brussel stuurt voordat de salarissen omlaag gaan. Wilders hoopt met veel reacties op de site een begin te maken. De resultaten van het meldpunt moeten voor de Europese top van half oktober worden aangeboden aan premier Mark Rutte en voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

Eerder dit jaar opende de PVV ook al een meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Dat leverde de partij veel kritiek op.

Twee veroordeelde Japanners opgehangen

In Japan zijn vrijdag twee ter dood veroordeelde mannen opgehangen. De executies waren de eerste sinds maart. Verleden jaar werden in Japan geen doodvonnissen ten uitvoer gelegd.

De executies van vrijdag betroffen een man van 40, die was veroordeeld wegens de verkrachting van en moord op een 19-jarige vrouw, en een man van 31, die twee van zijn familieleden had vermoord.

Mensenrechtenorganisaties pleiten al jaren voor afschaffing van de doodstraf. De Japanse publieke opinie is evenwel voor behoud van de doodstraf.

PvdA-voorzitter Spekman vreest gevaar SP

De SP gaat Nederland bij een verkiezingswinst in grote financiële problemen brengen. Een kabinet met SP-beleid kan Nederland daarom nu niet permitteren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vrijdag in een interview met het AD. Hij noemt SP-leider Emile Roemer een groot risico.

"In een tijd dat de crisis zo diep is, er zoveel faillissementen zijn en de baanonzekerheid zo groot is, heeft de SP de oplossingen niet", legt Spekman uit. "Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico."

Volgens Spekman kan Roemer een deel van zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaken. Hij wil dat de SP 'een eerlijk verhaal' vertelt aan de kiezer, bijvoorbeeld over de pensioenleeftijd.

"Roemer moet daar kleur bekennen. Want als je zo doorgaat als hij nu doet, dan kun je voorlopig nog wel met pensioen tot je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag."

De SP doet het al maanden goed in de peilingen. De partij van Roemer staat momenteel boven de dertig zetels, terwijl de PvdA schommelt tussen de 16 en 23 zetels.


PvdA-voorzitter Spekman vreest gevaar SP (Foto: Novum)

Regering Curašao definitief gevallen

Het kabinet van Curaçao is definitief gevallen. Premier Gerrit Schotte kan niet meer rekenen op de steun van MFK-fractieleider Dean Rozier, die besloten heeft zijn Statenzetel te houden. Daardoor is het kabinet de meerderheid na 22 maanden kwijt, melden Curaçaose media vrijdag.

Woensdag leek er al een einde te komen aan het eerste kabinet-Schotte, maar het bleef nog lang onduidelijk of Rozier zijn zetel mee zou nemen. Zondagavond besloot parlementslid Eugene Cleopa al om op te stappen.

Schotte zal vermoedelijk later vrijdag zijn ontslag van zijn regering aanbieden aan gouverneur Frits Goedgedrag op het eiland. De regering van Schotte was de eerste sinds de Nederlandse Antillen in oktober 2010 werden ontbonden. Curaçao heeft sindsdien de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Anno 2070-uitbreiding krijgt datum

Ubisoft brengt op 4 oktober de uitbreiding van Anno 2070, genaamd Deep Ocean, uit. Anno 2070 is beschikbaar is voor pc.

In Anno 2070 ga je naar de toekomst en het spel biedt een eiland vol nieuwe technologieën en uitdagingen. De focus van Anno 2070: Deep Ocean ligt bij de Techs, een nieuwe partij in het Anno-universum. Met behulp van de nieuwe Genius-beschaving zijn de Techs in staat om verder uit te breiden in de diepe oceaan. Door te experimenteren met een nieuwe, geothermische energiebron zijn spelers in staat om gigantische productiefaciliteiten te realiseren.

Anno 2070: Deep Ocean bevat tevens honderdvijftig nieuwe missies, dreigende natuurrampen en coöpmogelijkheden.

Anno 2070: Deep Ocean

[Programma] Londen dag 7

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer Rutger Smith en Dafne Schippers in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd soort wedstrijd Nederlanders
Judo boven 100 kg mannen 10:30 1e ronde Luuk Verbij
Atletiek Kogelstoten mannen 11:00 kwalificatie Rutger Smith
Tafeltennis Team vrouwen 11:00 1e ronde Nederlands team
Zwemmen 50m vrije slag vrouwen 11:00 series Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis
Atletiek zevenkamp vrouwen 11:05 100m horden Nadine Broersen, Dafne Schippers
Zwemmen 1500m vrije slag mannen 11:27 series Job Kienhuis
Hockey Nederland - Nieuw-Zeeland mannen 11:45 groepsfase Nederlands team
Paardensport individueel dressuur mixed 12:00 grand Prix dag 2 Adelinde Cornelissen, Edward Gal
Paardensport team dressuur mixed 12:00 grand Prix dag 2 Nederlands team
Atletiek zevenkamp vrouwen 12:15 hoogspringen Nadine Broersen, Dafne Schippers
Zeilen Finn mannen 13:00 race 9 Pieter-Jan Postma
Zeilen Laser mannen 13:00 race 7 Rutger van Schaardenburg
Zeilen 470 vrouwen 13:00 race 1 Lobke Berkhout, Lisa Westerhof
Zwemmen 4x100 m wisselslag estafette vrouwen 13:06 series Nederlands team
Zeilen 470 mannen 13:10 race 3 Sven Coster, Kalle Coster
Zeilen Finn mannen 14:30 race 10 Pieter-Jan Postma
Zeilen 470 vrouwen 14:30 race 2 Lobke Berkhout, Lisa Westerhof
Zeilen Laser Radial vrouwen 14:30 race 7 Marit Bouwmeester
Zeilen Laser mannen 14:40 race 8 Rutger van Schaardenburg
Zeilen 470 mannen 14:40 race 4 Sven Coster, Kalle Coster
Zeilen Laser Radial vrouwen 16:00 race 8 Marit Bouwmeester
Wielrennen, baan keirin vrouwen 17:00 1e ronde Willy Kanis
Wielrennen, baan ploegenachtervolging mannen 17:15 1e ronde Nederlands team
Wielrennen, baan ploegenachtervolging vrouwen 18:00 kwalificatie Nederlands team
Atletiek zevenkamp vrouwen 20:00 kogelstoten Nadine Broersen, Dafne Schippers
Atletiek discuswerpen vrouwen 20:10 kwalificatie Erik Cadee, Rutger Smith
Atletiek zevenkamp vrouwen 21:45 200 meter Nadine Broersen, Dafne Schippers

Finales vandaag:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd
Roeien Dubbel vier mannen 12:30
Roeien Twee zonder mannen 12:50
Schieten 50 m kleinkalibergeweer (liggend) mannen 13:00
Roeien dubbel twee vrouwen 13:10
Roeien skiff mannen 13:30
Badminton dubbels mixed 14:30
Schieten 25 m snelvuurpistool mannen 15:30
Gewichtheffen tot 75 kg vrouwen 16:30
trampolinespringen trampoline mannen 16:35
Boogschieten individueel mannen 16:37
Judo boven 78 kg vrouwen 17:00
Judo boven 100 kg mannen 17:10
Wielrennen, baan ploegenachtervolging mannen 18:55
Wielrennen, baan keirin vrouwen 19:40
Schermen Sabel team mannen 19:45
Gewichtheffen tot 85 kg mannen 20:00
Zwemmen 200m rugslag vrouwen 20:30
Zwemmen 100m vlinderslag mannen 20:37
Zwemmen 800m vrije slag vrouwen 20:43
Zwemmen 50m vrije slag mannen 21:06
Atletiek Kogelstoten mannen 21:30
Atletiek 10.000 meter vrouwen 22:25

FOK! wat een weer... nat en klam

Na de regen van gisterenochtend en de (onverwachte) zon van gisteren middag zien we dat vandaag omgedraaid worden. 

Vanmorgen nog af en toe bewolking en een beetje zon. Vanaf vanmiddag vooral een erg grote kans om flink nat te regenen. Verspreid over het land komen wat buien voor en er is zelfs kans op onweer en windstoten. Het zal niet warmer worden dan een graad of 22. Vanavond en vannacht nog steeds kans op een bui en onweer en niet warmer dan 15 graden.  
Ook vandaag dus weer geen echt lekker zomerweer.

Ook het weekend geen zomer met op zowel zaterdag als zondag een grote kans op regen.

regen

Leer basgitaar met Rocksmith

Tot nu toe beperkte het gitaarprogramma Rocksmith zich tot de elektrische gitaar, maar deze maand komt er een basgitaaruitbreiding uit.

De uitbreiding belooft bassisten te helpen hun vaardigheden te verbeteren, zoals plukken met twee vingers, slapping en popping door gebruik te maken van speciale basstechniek-uitdagingen, instructievideo's en mini-games. Alle on-disc en DLC-nummers die een basspoor bevatten zullen automatisch beschikbaar zijn in de uitbreiding, wat betekent dat Rocksmith-eigenaren al een ruim aantal oefennummers hebben wanneer de uitbreiding uitkomt. En dat is in Amerika op 14 augustus voor een prijs van dertig dollar.

Wij Europeanen moeten sowieso even wachten, Rocksmith komt pas 27 september uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Doom 4 houdt mobiele games tegen

Programmeur en raketbouwer John Carmack gaf gisteren tijdens zijn presentatie op QuakeCon geen datum voor het langverwachte Doom 4. "Het is klaar wanneer het klaar is", meldt hij.

Carmack gaf aan dat id Software niet meer aan mobiele games werkt, zodat iedereen aan Doom 4 kan werken. "Eigenlijk is iedereen gefocust op Doom 4. Ik hoop dat we terug naar mobiele applicaties gaan op verschillende manieren in de toekomst, maar het echte doel is blockbuster triple-A titels, en voor het bedrijf betekent dat Doom 4", legt hij uit.

Er is wel een nieuwe trailer voor Doom 3 BFG Edition's genaamd Lost Missions getoond op QuakeCon. Deze editie heeft acht exclsuieve missies en komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc op 16 oktober.

Auto Jim Bakkum gestolen

Jim Bakkum is zijn auto kwijt. De BMW van de zanger werd donderdagmiddag ontvreemd vanaf de parkeerplaats bij het bedrijf van zijn schoonvader.

"Ik ben bestolen vanmiddag", vertelde Jim, die deze week gastpresentator is bij RTL Boulevard, in het showbizzprogramma. Naast de auto werden onder meer een iPad, een bril en een portemonnee meegenomen.

De 24-jarige zanger heeft geen idee wie de diefstal op zijn geweten heeft. Toch kan hij zijn pech goed relativeren. "Het is verschrikkelijk, maar er gebeuren veel ergere dingen."

De Sims leven in alle seizoenen

Haal je paraplu maar tevoorschijn en zet je schrap voor een stevige frisse wind, want het uitbreidingspakket De Sims 3 Jaargetijden komt er in het najaar aan! Het Maxis Label van Electronic Arts heeft tijdens de EA Summer SHowcase aangekondigd dat het De Sims 3 Jaargetijden voor pc en Mac wereldwijd uit zal komen in november 2012.

De nieuwste uitbreiding van The Sims 3 zit boordevol dingen voor ieder jaargetijde. Zo zijn er nieuwe activiteiten, seizoensfestivals en -feesten, dramatische weersomstandigheden en meer, zodat spelers de werelden van hun Sims aan kunnen passen met de wisseling van de jaargetijden. De Sims 3 Jaargetijden introduceert ook nieuwe gerechten, kleding en decoraties. Zo zijn er frietjes, verfdouches, maretakken, paraplu's, sneeuwlaarzen en duikpakken voorhanden, waarmee Sims nog beter van de verschillende jaargetijden kunnen genieten.

Spelers die het De Sims 3 Jaargetijden Uitbreidingspakket reserveren zullen de Limited Edition ontvangen, met een exclusieve ijslounge als openbare gebouw, een strakke club die in iedere wereld uit De Sims 3 kan worden geplaatst en beschikbaar is tijdens alle jaargetijden. Deze gelegenheid bevat twaalf voorwerpen die volledig van ijs zijn gemaakt. Deze voorwerpen kunnen gebruikt worden om je eigen elegante ijswoning te creëren.

Rosenthal: vertrek Annan buitengewoon spijtig

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt het buitengewoon spijtig dat de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zijn taken als speciale gezant voor Syrië neerlegt. Dat heeft hij donderdagavond laten weten.

Annan maakte donderdag bekend per 31 augustus te stoppen als speciale gezant voor Syrië. Annan kreeg zijn mandaat in februari van de VN en de Arabische Liga.

Donderdag liet Annan weten zijn gezantschap te hebben aanvaard op een moment dat het nog leek dat de internationale gemeenschap onder aanvoering van de VN-Veiligheidsraad een einde kon maken aan het geweld in Syrië en een periode van politieke transitie in gang kon brengen. Keer op keer toonde de verdeelde Raad echter niet in staat te zijn de bemiddelingsmissie te kunnen steunen.

Rosenthal zei eerder over Annan dat als iemand geschikt was een politieke oplossing te bereiken, hij het wel was. "Hij heeft er alles aan gedaan."

De minister heeft eerder al aangegeven te willen dat de Syrische president Bashar Assad moet opstappen en dat het geweld in het in een burgeroorlog verwikkelde land stopt. "Ik veroordeel in de sterkste termen het geweld van de afgelopen weken." Nederland wil dat Syrië middels een VN-resolutie wordt veroordeeld. "Dat is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven", aldus de minister.

In juli spraken Rusland en China hun veto uit over een resolutie van de Verenigde Naties over sancties tegen Syrië. Rosenthal stelt dat Rusland en China nu een toegenomen verantwoordelijkheid hebben voor het stoppen van het geweld in Syrië. "Deze landen zouden ook in de Veiligheidsraad moeten meewerken aan het vertrek van Assad."


Rosenthal: vertrek Annan buitengewoon spijtig (Foto: Novum)

Opnamestop Scheper Ziekenhuis na brand

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft een opnamestop afgekondigd, nadat bij het ziekenhuis donderdag een brand had gewoed. Ook zijn alle ingrepen van vrijdagochtend afgelast, meldt het ziekenhuis donderdagavond. Door de brand zijn problemen ontstaan met de temperatuurbeheersing in het hospitaal.

De brand brak uit in een transformatorhuisje in een apart gebouw op het terrein van het ziekenhuis. Op dat moment waren geen medewerkers aanwezig in het pand. Netbeheerder Enexis haalde de stroom van de elektrotechnische installatie, zodat de brandweer het vuur kon bestrijden. Omstreeks 19.30 uur meldde de gemeente dat het vuur onder controle is.

De brand heeft ervoor gezorgd dat de koeling niet werkt, waardoor de temperatuur in het ziekenhuis 'iets' oploopt. Ook kan het ziekenhuis niet beschikken over stoom voor onder meer het spoelen van po's en voor bevochtigingsruimtes. Ook een deel van de ict werkt niet. Het gaat hierbij volgens het ziekenhuis niet om het deel met patiëntgegevens. "De patiëntenzorg is niet in gevaar."

Donderdagavond laat wordt gewerkt aan de plaatsing van een noodaggregaat. Dat moet ervoor zorgen dat alles weer naar behoren gaat werken.

Vanwege de opnamestop worden nieuwe patiënten naar omliggende ziekenhuizen gebracht. Patiënten die vrijdagochtend zouden worden geopereerd, worden afgebeld. Vrijdagochtend wordt bekeken of het programma voor vrijdagmiddag doorgang kan vinden.

Madden 13 voor Wii U

Tijdens de EA Summer Showcase heeft Electronic Arts Madden NFL 13 voor Nintendo Wii U aangekondigd.

De kern van de gameplay is dit jaar compleet vernieuwd en de game beschikt over HD-graphics, nieuwe uitgebreide carrièrespeltypen en compleet nieuwe touchscreenfuncties, speciaal voor de Wii U.

In de nieuwe spelmodus 'Connected Careers' kun je zelf een carrière als speler of manager beginnen of de carrière van een legende naspelen. Het nieuwe commentaarteam van CBS, bestaande uit Jim Nantz en Phil Simms, geeft commentaar vanuit de 3D-commentaarbox en zorgt ervoor dat elke wedstrijd klinkt als een echte tv-uitzending. Speel elke wedstrijd door exclusieve Wii U-functies te gebruiken die je rechtstreeks via het Wii U Gamepad-touchscreen bestuurt, waaronder een gestroomlijnd play call-systeem, 'pre-snap'-aanpassingen en personeelsbeheer.

Madden NFL 13 voor Wii U komt net zoals FIFA 13 voor Wii U gelijk met de release van de console uit.

Madden 13

'Angry Birds' eind 2013 naar beurs

Het Finse bedrijf Rovio, dat het populaire spelletje Angry Birds heeft gemaakt, wil eind volgend jaar naar de beurs gaan. Het bedrijf heeft nog niet besloten aan welke beurs het een notering wil. Dat heeft de financiële bestuurder Mikko Setala gezegd in een interview met de Zweedse zakenkrant Dagens Industrii.

Rovio werd in 2003 opgericht door drie Finse studenten. Eind 2009 brak het bedrijf definitief door toen de eerste versie van Angry Birds op de markt kwam. Volgens analisten kan een beursgang ongeveer 7 miljard euro opbrengen, maar Setala noemt dat speculatie.

De belangrijkste aandeelhouders van Rovio zijn de drie oprichters. Ook de oprichter van Skype heeft een belang.

Maker Angry Birds wil eind 2013 naar beurs
Maker Angry Birds wil eind 2013 naar beurs (Foto: ANP)

Obama wil Florida voor zijn verjaardag

President Barack Obama weet wel een leuk cadeau voor zijn 51e verjaardag aanstaande zaterdag. Tegen aanhangers in de stad Orlando grapte de Amerikaanse president donderdag dat hun staat Florida 'geen slecht verjaardagscadeau zou zijn'.

Florida is de grootste 'swing state' van het land. Met die term bedoelen Amerikanen dat er geen duidelijke democratische of republikeinse meerderheid is. Zowel Obama als zijn republikeinse uitdager in de presidentsverkiezingen van 6 november, Mitt Romney, is er veel aan gelegen de kiezers in de staat achter zich te krijgen.

Obama zit niet in over zijn leeftijd: "Michelle zegt dat ik eruitzie als 50, dus dat is niet slecht."

Obama wil Florida voor zijn verjaardag
Obama wil Florida voor zijn verjaardag (Foto: ANP)

Exxon Valdez toch gesloopt in India

De olietanker die in 1989 de ergste olieramp tot dan toe in de Verenigde Staten veroorzaakte, wordt in India ontmanteld. De Oriental Nicety, beter bekend onder de vroegere naam Exxon Valdez, mag worden afgebroken op een beruchte werf in Alang. Een rechtbank in India heeft de sloop goedgekeurd, meldde de Amerikaanse omroep NBC donderdag.

Milieu-activisten hadden bezwaar aangetekend vanwege het gevaar voor werknemers en het milieu. Oude schepen zitten vol met gevaarlijke chemicaliën, waar de arbeiders in derdewereldlanden niet of nauwelijks tegen worden beschermd. De rechter erkende in zijn vonnis dat het ontmantelen van dergelijke schepen het internationale verdrag van Basel schendt, dat het dumpen van schadelijk afval aan banden legt. Voor de Exxon Valdez maakte hij echter een uitzondering, tot frustratie van de activisten.

'Behandeling Friso zou hier gestopt zijn'

"Als prins Friso in een Nederlands ziekenhuis terecht was gekomen, dan was de behandeling waarschijnlijk gestopt omdat er zo weinig te verwachten valt." Dat zei Eerste Kamerlid en ethica Heleen Dupuis (VVD) donderdagavond in het discussieprogramma Dichtbij Nederland op Radio 5.

De prins verkeert sinds zijn noodlottige ski-ongeval van februari in coma. Hij heeft zwaar hersenletsel en het is zeer de vraag of hij ooit nog bij bewustzijn zal komen. Friso ligt sinds maart in het Wellington Hospital in Londen.

"Het is de vraag of de prins ooit kans heeft op terugkeer in een normaal bestaan’’, zei Dupuis. "Ik ben geen deskundige, maar heb begrepen dat die kans buitengewoon gering is. Dan is de vraag: moeten zulke behandelingen in Nederland gebeuren? Dat is dus niet zo."

'Behandeling Friso zou hier gestopt zijn'
'Behandeling Friso zou hier gestopt zijn' (Foto: ANP)

Poulestanden vrouwenhockey

Na drie gespeelde wedstrijden zijn de deelnemende hockeylanden over de helft van de poulefase heen. Met nog twee wedstrijden te gaan is het vooral in Poule B nog spannend.

In Poule A gaan Groot-Britannië en Nederland stevig aan de leiding. Met drie zeges in drie wedstrijden lijken beide teams al klaar voor de volgende ronde. De derde plaats is voor China, op vijf punten achterstand van de koploopsters. In de laatste wedstrijd spelen de Britse en Nederlandse dames tegen elkaar.

Positie Land Gespeeld Winst Gelijkspel Verlies Goals Tegen Verschil Punten
1 Groot-Britannië 3 3 0 0 12 3 9 9
2 Nederland 3 3 0 0 7 2 5 9
3 China 3 1 1 1 4 1 3 4
4 Zuid-Korea 3 1 0 2 4 9 -5 3
5 België 3 0 1 2 0 6 -6 1
6 Japan 3 0 0 3 2 8 -6 0

In Poule B liggen de verhoudingen geheel anders. Maar liefst vier teams hebben zes punten, met Argentinië op kop op basis van doelsaldo. De Argentijnen maakten in hun tweede wedstrijd nog wel een misstap door te verliezen van de Verenigde Staten, maar maakten dat vandaag goed door met 2-1 te winnen van Nieuw-Zeeland, waardoor ze hen de koppositie afhandig maakten.

Positie Land Gespeeld Winst Gelijkspel Verlies Goals Tegen Verschil Punten
1 Argentinië 3 2 0 1 9 3 6 6
2 Nieuw-Zeeland 3 2 0 1 6 3 3 6
3 Australië 3 2 0 1 4 2 2 6
4 Duitsland 3 2 0 1 5 4 1 6
5 Verenigde Staten 3 1 0 2 2 3 -1 3
6 Zuid-Afrika 3 0 0 3 2 13 -11 0

Racen op je smartphone met Real Racing 3

Ontwikkelaar Firemonkey heeft vandaag een trailer uitgebracht van het vervolg op hun succesvolle smartphone racegame. De game heeft de originele naam Real Racing 3 en zal dit jaar nog uitgebracht worden. In de nieuwste editie zal het mogelijk zijn om op echt bestaande banen uit de wereld te rijden, zoals Mazda Raceway Laguna Seca, Indianapolis Motor Speedway en Silverstone. Ook zullen echt bestaande auto's beschikbaar zijn in fotorealistiche graphics, aldus het persbericht.

Bekijk hieronder de trailer van deze game.

Interpol verspreidt portret dader Bulgarije

Bulgarije heeft de bij Interpol betrokken landen verzocht de compositiefoto te verspreiden van de man die twee weken geleden op een Bulgaarse luchthaven een zelfmoordaanslag pleegde op een bus met Israëlische toeristen. Bij de aanslag kwamen, naast de dader, vijf Israëliërs en de buschauffeur om het leven.

Interpol voldoet aan het verzoek van Bulgarije en heeft een zogenoemde Zwarte Mededeling doen uitgaan, waarmee lidstaten om informatie wordt verzocht over ongeïdentificeerde lijken.

Bulgarije ontwikkelde het portret aan de hand van het door de aanslag zwaar gehavende gezicht van de dader, wiens hoofd door de explosie van het lichaam werd gerukt.


Interpol verspreidt portret dader Bulgarije (Foto: Novum)

Eerste trailer voor Mass Effect 3: Leviathan

Ondanks dat het verhaal van Shepard er voor sommige mensen op zit, heeft Bioware nog steeds een paar zijverhaaltjes achter de hand. Zo schijnt er in het universum een mysterieuze reaper te zijn waar in de aankomende DLC, "Leviathan", onderzoek naar gedaan kan worden. De DLC belooft nieuwe karakters, wapens en een grootse sidestory te hebben.

Wanneer de DLC uitkomt is nog onbekend. Gameswebsite IGN heeft de stream van het event weten te pakken en in het onderstaande filmpje gezet. Het kan dus zijn dat de onderstaande video op sommige punten ietwat schokkerig is.

Afbeelding Schwarzenegger in The Last Stand online gezet

Fans van Arnold Schwarzenegger wachten al een tijdje op The Last Stand, de eerste film waarin de Oostenrijkse Eik de hoofdrol mag spelen, sinds Terminator 3: Rise Of The Machines uit 2003. Via USA Today verscheen vandaag een eerste afbeelding van Schwarzenegger uit de film.

The Last Stand is de nieuwste film van regisseur Kim Jee-Woon, die we ook kennen van onder meer The Good The Bad and The Weird en I Saw The Devil. Volgens producer Lorenzo di Bonaventura is het "geweldig om Schwarzenegger weer in actie te zien."

In The Last Stand draait het om Sheriff Owens, een voormalig politieagent van het korps in Los Angeles, die zich heeft teruggetrokken in een slaperig stadje Summerton Junction vlakbij de Mexicaanse grens. De landelijke rust wordt echter hevig verstoord als een beruchte leider van een drugsbende bij een politietransport weet te ontsnappen en met zijn bende gewetenloze handlangers de grens over wil steken via Summerton Junction. En laat daar nou net Sheriff Owens de wet vertegenwoordigen.

"Ik had rustig kunnen beginnen om eerst wat te wennen." aldus Schwarzenegger in een interview met USA Today. "Het voelde geweldig om van gebouwen te mogen springen, hevige explosies te zien, met auto achtervolgingen mee te doen om daarna ook nog wat klappen uit te mogen delen." aldus de inmiddels 65-jarige acteur.  Naast de voormalige gouverneur van Californië zien we Luis Guzman, Johnny Knoxville, Jaimie Alexander, Zach Gilford, Forest Whitaker, Rodrigo Santoro, Eduardo Noriega, Peter Stormare, Harry Dean Stanton en Genesis Rodriguez in de belangrijkste rollen. The Last Stand draait vanaf 17 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen.

Commotie om blikje aan verkeersbord

Het Hofplein in Middelburg is donderdagavond enige tijd afgesloten geweest vanwege een 'vreemd voorwerp'. Het bleek te gaan om een blikje dat met tape aan een verkeersbord was vastgeplakt, meldt de Zeeuwse politie donderdagavond.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was opgeroepen om het voorwerp te onderzoeken. De gemeente zette het Hofplein af met dranghekken. De politie meldde eerder op de avond in verband met het onderzoek de Lange en Korte Noordstraat te hebben afgezet.

Na onderzoek bleek het te gaan om een blikje dat volgens de politie wordt gebruikt door de sterrenwacht. Omwonenden zijn geïnformeerd en de buurt is werd omstreeks 23.15 uur vrijgegeven.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
©FOK.nl e.a.