Rosenthal: vertrek Annan buitengewoon spijtig

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt het buitengewoon spijtig dat de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zijn taken als speciale gezant voor Syrië neerlegt. Dat heeft hij donderdagavond laten weten.

Annan maakte donderdag bekend per 31 augustus te stoppen als speciale gezant voor Syrië. Annan kreeg zijn mandaat in februari van de VN en de Arabische Liga.

Donderdag liet Annan weten zijn gezantschap te hebben aanvaard op een moment dat het nog leek dat de internationale gemeenschap onder aanvoering van de VN-Veiligheidsraad een einde kon maken aan het geweld in Syrië en een periode van politieke transitie in gang kon brengen. Keer op keer toonde de verdeelde Raad echter niet in staat te zijn de bemiddelingsmissie te kunnen steunen.

Rosenthal zei eerder over Annan dat als iemand geschikt was een politieke oplossing te bereiken, hij het wel was. "Hij heeft er alles aan gedaan."

De minister heeft eerder al aangegeven te willen dat de Syrische president Bashar Assad moet opstappen en dat het geweld in het in een burgeroorlog verwikkelde land stopt. "Ik veroordeel in de sterkste termen het geweld van de afgelopen weken." Nederland wil dat Syrië middels een VN-resolutie wordt veroordeeld. "Dat is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven", aldus de minister.

In juli spraken Rusland en China hun veto uit over een resolutie van de Verenigde Naties over sancties tegen Syrië. Rosenthal stelt dat Rusland en China nu een toegenomen verantwoordelijkheid hebben voor het stoppen van het geweld in Syrië. "Deze landen zouden ook in de Veiligheidsraad moeten meewerken aan het vertrek van Assad."


Rosenthal: vertrek Annan buitengewoon spijtig (Foto: Novum)