Protesten tegen vrijlating ex Dutroux

Zo'n duizend Belgen zijn de straat opgegaan in Malonne om te protesteren tegen de eventuele vervroegde vrijlating van Michelle Martin. De ex van kindermoordenaar Marc Dutroux heeft een klooster in de Belgische plaats uitgekozen om zich terug te trekken. Een woordvoerder van de demonstranten noemt het 'onbegrijpelijk' dat Martin mogelijk vrijkomt.

De 52-jarige Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar voormalige echtgenoot. Martin kwam in aanmerking voor vrijlating omdat ze al sinds 1996 vastzit. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

De rechtbank bepaalde dinsdag dat Martin vrij mag komen onder voorwaarde dat ze zich niet zou terugtrekken in de provincies Limburg en Luik. Dat zou te dicht bij de locatie zijn waar Dutroux zijn slachtoffers maakte. Het Belgische Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen het besluit tot vervroegde vrijlating.