Wit-Rusland wijst Zweedse ambassadeur uit

Wit-Rusland heeft de Zweedse ambassadeur uitgewezen. Volgens de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt was hij 'teveel voorvechter van de mensenrechten' naar de zin van de regering in Minsk. Een bezoek van de Zweedse ambassadeur aan de Wit-Russische oppositie zou het autoritaire bewind van president Aleksandr Loekasjenko in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Op haar beurt heeft de Zweedse regering verklaard dat de Wit-Russische ambassadeur, die onderweg was naar Stockholm, niet welkom is. Zweden heeft twee Wit-Russische diplomaten die al in het land verbleven gevraagd te vertrekken.

De uitwijzing van de Zweedse ambassadeur heeft volgens Bildt niets te maken met de stunt die Zweedse mensenrechtenactivisten onlangs uithaalden. Zij wierpen vanuit een klein vliegtuigje honderden knuffelbeertjes boven Wit-Rusland af. Aan de beertjes waren boodschappen over mensenrechten gehecht. De Wit-Russische regering koelde haar woede op twee van haar generaals en ontsloeg hen op staande voet.


Wit-Rusland wijst Zweedse ambassadeur uit (Foto: Novum)