PvdA-voorzitter Spekman vreest gevaar SP

De SP gaat Nederland bij een verkiezingswinst in grote financiële problemen brengen. Een kabinet met SP-beleid kan Nederland daarom nu niet permitteren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vrijdag in een interview met het AD. Hij noemt SP-leider Emile Roemer een groot risico.

"In een tijd dat de crisis zo diep is, er zoveel faillissementen zijn en de baanonzekerheid zo groot is, heeft de SP de oplossingen niet", legt Spekman uit. "Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico."

Volgens Spekman kan Roemer een deel van zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaken. Hij wil dat de SP 'een eerlijk verhaal' vertelt aan de kiezer, bijvoorbeeld over de pensioenleeftijd.

"Roemer moet daar kleur bekennen. Want als je zo doorgaat als hij nu doet, dan kun je voorlopig nog wel met pensioen tot je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag."

De SP doet het al maanden goed in de peilingen. De partij van Roemer staat momenteel boven de dertig zetels, terwijl de PvdA schommelt tussen de 16 en 23 zetels.


PvdA-voorzitter Spekman vreest gevaar SP (Foto: Novum)