Tropische Storm Ernesto bedreigt Cariben

Gisteren is in de Atlantische Oceaan een nieuwe tropische storm ontstaan. De storm, Ernesto genaamd, is de vijfde van het Atlantische orkaanseizoen en lijkt de eerste gevaarlijke storm voor de Carribean en Yucatan (Mexico). Op dit moment bevindt de storm zich op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van het eiland Barbados en trekt westwaarts de Caraïbische Zee op. De regeringen van de eilandengroepen in de regio hebben talloze voorzorgsmaatregelen genomen maar verwachten geen al te grote problemen door de storm.

Dat kan veranderen waanneer Ernesto verder naar het westen trekt. Ook op Jamaica worden inmiddels voorzorgsmaatregelen genomen en de autoriteiten verwachten dat de orkaan daar veel regen zal brengen. Er is genoeg potentie om de storm maandag te laten uitgroeien tot een orkaan en zal dan vermoedelijk onder Jamaica doortrekken en verder koersen in de richting van het schiereiland Yucatan.

Er is kans dat de orkaan daar midden volgende week aan land gaat tussen Cancun en Playa del Carmen. Maar andere modellen laten hem ook rechtstreeks de golf van Mexico in gaan richting Amerikaanse (zuid)kust. De exacte koers van Ernesto moeten we dus nog even afwachten maar Ernesto lijkt een eerste indicatie te zijn dat het orkaanseizoen nu echt van start gaat.

Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot 30 oktober maar kent zijn hoogtepunten in de maanden augustus en september. Dit jaar wordt een gemiddeld seizoen verwacht in de Atlantische Oceaan. Tot dusverre waren er vier tropische stormen waar Debby (eind juni) de laatste was. In juli was het opmerkelijk rustig mede door de windschering en de grote hoeveelheden saharastof die over de oceaan dwarrelden. Dit belemmert over het algemeen de (verdere) ontwikkeling van tropische depressies.