The Flexican ft The Police

Vermoeidheid leidt tot een verminderde handelingsbekwaamheid en een
verminderde handelingsbereidheid. Er treedt een verslechtering op in de psychomotorische, perceptuele en cognitieve vaardigheden, en ook de
stemming en de motivatie worden minder.

Aloysius Kreukel is doodop. Dit is al de vierde nacht op rij dat hij dienst heeft. Hij kijkt naast zich in de auto en ziet dat zijn collega’s dezelfde symptomen van vermoeidheid hebben als hij. Wallen onder de ogen waarop je zesbaans snelwegen kunt aanleggen, een vale huidskleur en rode ogen. Onderbezetting van het korps is daarvoor verantwoordelijk. Eigenlijk zouden hij en zijn collega’s moeten rusten, maar er wacht alweer een nieuw karweitje. Er is net een melding gekomen van een vechtpartij tussen twee groepen jongeren in een berucht café. Kutjongeren. Dit is de zoveelste vechtpartij tussen groepen jongeren. Het uitgaansleven in Eindhoven is gezellig, maar niet voor de politie. Bovendien bemoeien dronken omstanders zich ook altijd met het ingrijpen door de politie. Er is geen enkel respect meer voor het gezag tegenwoordig.
Opeens ziet Aloysius door de voorruit gestalten voor zich opduiken. Gelukkig heeft Nico, de chauffeur van de politiewagen, die ook net op tijd gezien. De hele weg is vol met mensen.
‘Kut,’ zegt Lia, de vrouwelijke collega op de achterbank, ‘dat is waar ook. Het is hartstikke druk hier bij het Stadhuisplein, want daar is Sneakerz in de stad. Kunnen we niet anders rijden?’ Maar Nico is al driftig aan het gebaren dat de mensen weg moeten om de politiewagen er langs te laten. Hij zit zich enorm op te winden, omdat de mensen zich klaarblijkelijk niets aantrekken van het feit dat er een politiewagen langs moet. Ook Aloysius begint zich te ergeren. Daar heb je het weer. Men trekt zich weer niets van de politie aan.
Op dat moment hoort hij dat iemand een klap tegen de auto geeft. Meteen springt hij uit de wagen en pakt degene die het deed. Weer zo’n klootzak. Altijd maken ze er een zooitje van als ze uitgaan. En die klap is de druppel voor de oververmoeide agent. Aloysius pakt zijn gummiknuppel en gaat los.

Thomas heeft een tevreden gevoel. Hij is vermoeid, maar het is een lekkere moeheid. De moeheid van iemand die net alles gegeven heeft om anderen een fijne avond te bezorgen. Het optreden met zijn maatje Youssef was dan ook zeer succesvol geweest. Nu naar de auto en nog even lekker ergens een broodje gaan eten en wat drinken. Al napratend loopt hij samen met Youssef naar de parkeergarage waar de auto staat. Het is nog druk op straat, want er zijn veel feestgangers die ook naar huis willen na het dancefeest van Sneakerz.
Opeens zien ze een politiewagen snel naderen. Mensen wijken haastig uiteen en Thomas wil opzij springen, maar is te laat en de wagen rijdt over zijn voet. Thomas voelt een pijnscheut en meteen komt er een hevige woede in hem op. Hij slaat op de wagen om die woede een uitlaatklep te geven. Dat had hij beter niet kunnen doen, want in de auto zit een aantal zeer korte lontjes, zo blijkt. Een agent springt uit de auto en begint meteen op Thomas in te hakken. Thomas probeert de gummiknuppel van die agent af te pakken, maar dan krijgt hij er meteen een slag mee in het gezicht en even later wordt de knuppel tegen zijn keel gedrukt. Hij kan nauwelijks ademen. Niet veel later zit hij gewond en al in een isoleercel op het bureau.

Helaas voor Aloysius en de overige agenten van de Eindhovense politie is Thomas een bekende Nederlander. En helaas voor de politie is er tegenwoordig Twitter. Thomas, die als dj bekend is onder de naam The Flexican, zat nog niet in de politiewagen of het filmpje dat zijn maatje Sef had gemaakt van het gebeuren is al als een razend twittertje door het land gegaan. Niet veel later komen de reacties van andere bekende Nederlanders zoals Doutzen Kroes en Arie Boomsma. Ze hadden allemaal het filmpje gezien en hadden meteen hun mening klaar.
Ik heb het filmpje ook gezien, maar wat zegt dat? Het filmpje laat niet zien dat de auto over de voet van The Flexican rijdt. Dat is ook wel logisch, want niemand kon weten dat het zou gebeuren. We moeten dus maar aannemen dat het zo is. Het filmpje begint pas als de agenten al uit de auto zijn.
De politie heeft te kennen gegeven dat men The Flexican wilde arresteren wegens baldadigheid en dat hij verzet heeft gepleegd. Hij zou doodsbedreigingen hebben geuit. Die heb ik niet gehoord tijdens het bekijken van het filmpje, maar die kan hij ook daarvoor hebben geuit, want aan het begin van het filmpje is hij aardig agressief en wil de gummiknuppel van oom agent afpakken. Dat hij verzet pleegde vind ik niet gek. Ik zou ook verzet plegen als ik zomaar voor Jan Lul word meegenomen door vier agenten en met een gummiknuppel wordt bewerkt. Ik ga echter op basis van dit ene filmpje niet meteen twitteren dat de politie schandalig bezig was. Maar er is nog iets.

Op 8 juli 2012 hinderen agressieve jongeren de politie en ambulancemedewerkers in Nieuwegein na een ongeluk. Ze konden hun werk niet doen vanwege de dronken cafégangers. En de politie krijgt steeds vaker te maken met dat soort cafégangsters. Uit onderzoek blijkt dat ruim tachtig procent van de jongeren tijdens het uitgaan agressief gedrag heeft gezien en dat twintig procent als dader of slachtoffer te maken krijgt met agressief gedrag in het uitgaansleven.

Als ik ieder weekend als agent wordt geconfronteerd met agressiviteit terwijl ik gewoon probeer mijn werk te doen, dan zou ik ook steeds minder tolereren. Op een gegeven moment ben je die agressievelingen en die respectloosheid meer dan zat en dan vergeet je ook even de lessen gedragsbeheersing. Dan heb je gewoon zin om ook eens even op al die dronken koppen in te hakken met je gummiknuppel. Maar ja, dan blijkt ineens dat een aantal bekende Nederlanders diegene goed kennen en het een aardige jongen vinden die nooit iemand kwaad doet.

Ik vond de politie behoorlijk agressief overkomen op het filmpje, maar er waren ook wat gekke acties van Thomas te zien en als je normaal met de politie omgaat en gewoon rustig doorloopt als ze dat aan je vragen, dan word je vast veel minder snel in elkaar geslagen.
En de zogenaamde bekende Nederlanders moeten zich eens realiseren dat ze met dat veel te snelle getwitter op basis van te weinig echte feiten het geweld tegen politie, ambulancepersoneel en brandweer alleen maar verergeren. Juist als bekende Nederlander moet je je realiseren wat jouw uitspraken teweeg kunnen brengen.