Hof Pakistan slaat premier schild uit handen

ISLAMABAD - Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft vrijdag een wet verworpen die het parlement had aangenomen om de premier tegen de toorn van het hof te beschermen. De nieuwe premier Raja Pervaiz Ashraf hangt nu, net als zijn voorganger, een veroordeling voor minachting van het hof boven het hoofd.

Het hooggerechtshof en de regering vechten een machtsstrijd uit over het afgesloten corruptieonderzoek naar president Asif Ali Zardari. Het hof eist dat de regering de zaak heropent, maar zowel oud-premier Yousuf Raza Gilani als zijn opvolger Ashraf weigeren dat.

De rechters veroordeelden Gilani wegens zijn weigering voor minachting van het hof en dwongen hem zo tot aftreden. Dat lot dreigt nu ook voor Ashraf, die net als Zardari en Gilani tot de Pakistaanse Volkspartij (PPP) behoort. Over nog geen week moet de premier het hof melden of hij Zwitserland, zoals het hof eist, heeft gevraagd de zaak-Zardari te heropenen.

De in juli aangenomen wet die Ashraf tegen het hooggerechtshof had moeten beschermen schendt volgens het hooggerechtshof het basisbeginsel dat Pakistaanse burgers gelijk zijn voor de wet. Zonder de wet kan het hof de premier keer op keer tot aftreden dwingen. De verlamde regering in Islamabad rest dan weinig anders dan het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen.


Hof Pakistan slaat premier schild uit handen (Foto: Novum)