Nederlanders willen stop op uitkering fraudeur

Ruim negen op de tien Nederlanders vinden dat de uitkering van iemand die meerdere keren fraudeert, moet worden stopgezet. Bijna vier op de tien vinden dit echter nog niet streng genoeg, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag op basis van onderzoek.

Van de ondervraagden vindt 93 procent dat als mensen met een uitkering frauderen, zij het ten onrechte ontvangen bedrag moeten terugbetalen. Ook negentig procent van de bijstandsgerechtigden vindt dat bij fraude de uitkering tijdelijk moet worden stopgezet.

Herhaalde fraude komt geregeld voor. Uitkeringsinstantie UWV stuit jaarlijks 2500 keer op gevallen waarbij de uitkeringsgerechtigde binnen twee jaar opnieuw de fout in ging.

De Tweede Kamer behandelt woensdag een wetsvoorstel van staatssecretaris Paul de Krom (VVD) en minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kwestie. In het voorstel staat onder meer dat mensen met een uitkering die voor de eerste keer worden betrapt, vanaf 1 januari het ten onrechte ontvangen bedrag en een even hoge boete moeten gaan ophoesten.

Bij herhaalde fraude kunnen de boetes tien keer hoger uitvallen dan nu het geval is. De boete wordt verrekend met de uitkering, waardoor mensen tijdelijk minder of geen uitkering ontvangen.