Gerechtshof staat verkoop e-sigaret toe

De verkoop van elektronische sigaretten mag doorgaan. Het gerechtshof in Den Haag bevestigde daarmee dinsdag het oordeel van de rechtbank, die in maart in een kort geding bepaalde dat e-sigaretten geen geneesmiddel zijn. Het verbod op reclame voor de elektronische sigaret komt te vervallen.

Het restrictieve beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) voor fabrikanten en importeurs van e-sigaretten staat daarmee op losse schroeven. Het ministerie wilde het importverbod voor e-sigaretten in maart gaan handhaven, en de verkoop in juni.

Het ministerie wil het vonnis eerst grondig bestuderen. "De beslissing van het hof geldt voor vijf merken van een fabrikant en lijkt daarmee nog niet geldig voor alle e-sigaretten", zegt een woordvoerder. "Maar voor we stappen ondernemen moeten we de uitspraak eerst met onze advocaat bekijken." Dat het ministerie in cassatie gaat tegen het oordeel van het hof, sluit de zegsvrouw niet uit.

Schippers had de elektronische sigaret in december als geneesmiddel gekwalificeerd, waardoor verkopers van de e-sigaretten een vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen nodig hebben. Het hof vindt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een farmacologisch effect van de sigaret, dat vereist is om iets een geneesmiddel te noemen, en oordeelt verder dat de e-sigaret wordt gebruikt als genotsmiddel en niet als geneesmiddel.

De United Tabacco Vapor Group (UTVG) had de rechtszaak aangespannen. Eigenaar en topman Ray Story zei in maart dat het ministerie deel uitmaakt van de lobby van 'Big Tobacco', waarbij hij verwees naar de grote tabaksfabriek in Bergen op Zoom. Hij en andere spelers in de sector waren erg ingenomen met de uitspraak van de rechtbank in maart.

Een elektronische sigaret bevat geen tabak. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er geen schadelijke stoffen als koolmonoxide en teer in het lichaam. Niet in alle vullingen voor elektronische sigaretten zit nicotine, maar er is ook nicotinehoudende vulling te koop.