FBI rolt creditcardbende op

De FBI heeft in samenwerking met politiediensten in Europa, Azië en Australië een internationale zwarte markt voor creditcard- en bankgegevens en andere financiële informatie opgerold. Na een twee jaar durend onderzoek werden in vier continenten tientallen verdachten opgepakt.

Janice Fedarcyk, hoofd van de FBI in New York, zei dat met de arrestaties 'de ondergrondse economie aanzienlijk is verstoord'. De zaak maakt volgens haar duidelijk dat criminelen 'zich niet achter gemaskeerde IP-adressen en privéforums kunnen verschuilen en uit handen van de FBI kunnen blijven'.

Volgens de aangifte die dinsdag in Manhattan openbaar werd gemaakt, verhandelden de verdachten hack-programma's en gestolen informatie via beveiligde websites. Undercoveragenten zetten een eigen webforum op 'als een online ontmoetingsplaats, waar de FBI cybercriminelen kon lokaliseren en hun activiteiten kon onderzoeken'. Gebruikers van de lokwebsite moesten bij de registratie onder meer akkoord gaan met de voorwaarde 'dat hun activiteiten op de site voor elk doel konden worden gevolgd'.