Interim-managers zien inkomsten teruglopen

Ruim driekwart van de Nederlandse interim-managers heeft zijn inkomen het afgelopen jaar zien dalen. Ze hebben last van het slechte economische klimaat en de overheidsbezuinigingen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Atos Interim Management en de Nyenrode Business Universiteit.

De interimmers verwachten dat de marktomstandigheden dit jaar nog verder zullen verslechteren. Slechts vijftien procent ziet een toename van de vraag naar tijdelijke managers. Een belangrijke reden voor de malaise onder interim-managers is de sterke terugval van overheidsopdrachten. Doordat er minder werk is, staan ook de vergoedingen onder druk.

Door de schaarste aan opdrachten wordt het voor interim-managers belangrijker om hun ondernemerskwaliteiten aan te spreken. "Zelfstandigen zonder personeel zouden meer moeten pionieren, en hun ondernemerschap actief moeten ontplooien om succesvol te blijven", stelt directeur van Atos Interim Management Piet Hein de Sonnaville. Hoe de interim-managers dan precies hun ondernemerschap beter tot wasdom kunnen laten komen, laat De Sonnaville echter in het midden.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat 84 procent van de interim-managers zich een capabele zelfstandig ondernemer vindt. "Wij constateren hier een discrepantie tussen beleving en werkelijkheid en dat baart zorgen", aldus de Atos-directeur.