Hoogerland wacht nog op schadevergoeding

Johnny Hoogerland is nog altijd niet gecompenseerd voor de valpartij die hij vorig jaar in de Tour de France beleefde, zo meldt NUsport. De renner van Vacansoleil werd net als Juan Antonio Flecha in de negende etappe aangereden door een auto van de Franse televisie en belandde in het prikkeldraad.

De beelden van een huilende Hoogerland gingen de hele wereld over. Inmiddels is de veroorzaker van het ongeval, een chauffeur in dienst van Euromedia, veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk. Zowel Hoogerland als Flecha proberen nu onafhankelijk van elkaar een schadevergoeding op te eisen, maar Euromedia weigert tot nu toe ondanks afspraken tot een schikking te komen. Het bedrijf verwijst hierbij naar de eigen verzekeringsmaatschappij en de maatschappij waarvan de auto gehuurd is. De op vandaag gestelde deadline om eruit te komen zal verlopen.

Sinds het ongeval kampt Hoogerland volgens zijn manager Aart Vierhouten en zijn advocaat Marjan Olfers met slapeloosheid, rugpijn en stemmingswisselingen. Ze willen dan ook een vergoeding van de juridische en medische kosten en vanwege inkomstenderving. Hoogerland zat op het moment van de aanrijding in een kopgroep en had de etappe kunnen winnen. Ook kon de Nederlander door de opgelopen verwondingen later in de Tour geen aanspraak meer maken op de bolletjestrui, de trui waar hij jacht op maakte.

Volgens Olfers lijkt er nu een rechtszaak in het verschiet te liggen. "We hebben te maken met een vrij onwillige partij die zich erg verschuilt achter een verzekeringsmaatschappij, terwijl, ik vind: het is hun verantwoordelijk als onderneming. En ik voel me niet gebonden aan eerder genoemde bedragen. Of we veel ruimte hebben tussen de boven- en ondergrens ga ik niet openbaar maken. Maar als de ondergrens niet gehaald wordt, gaan wij in de vechtmodus en dan laten we onze tanden zien."

In een reactie aan NUsport en NRC heeft Euromedia-directeur Luc Geoffroy laten weten dat de zaak hem niet lekker zit. "Wij zitten ook met de zaak in onze maag. Ik word erg ongelukkig als ik er aan denk. Ik erken de schade die een van onze werknemers heeft aangericht, daarom wilden wij een regeling treffen met monsieur Hoogerland, en ook met monsieur Flecha. Maar toen we het schikkingsvoorstel zagen... tja... ik snap het bedrag, maar dat kunnen wij niet betalen. Dan zouden we de hele Tour voor niets hebben gedaan!"

Geoffroy verwijst het kamp Hoogerland dan ook naar de verzekeringsmaatschappijen van Euromedia zelf en die van het autoverhuurbedrijf. Zowel Vierhouten als Olfers willen liever direct zaken doen met Euromedia. "Zo werkt dat volgens het Franse recht. De verzekeringen moeten er met elkaar uitkomen."

Het ongeval waar Hoogerland en Flecha bij betrokken waren