EU-kopstukken pleiten voor begrotingsautoriteit

De eurolanden moeten een Europese autoriteit de macht geven om hun nationale begrotingen aan te passen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd plan voor versterking van de eurozone van EU-president Herman Van Rompuy, Commissie-voorzitter José Manuel Barroso, eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker en ECB-president Mario Draghi.

De Europese kopstukken willen niet direct overgaan tot de invoering van euro-obligaties. Ze zien dat op de middellange termijn, en mits gekoppeld aan serieuze vooruitgang op het gebied van fiscale integratie, als een serieuze mogelijkheid. Dat kan worden gezien als een tegemoetkoming aan Duitsland, dat zich altijd op het standpunt heeft gesteld pas over euro-obligaties te willen spreken als sprake is van een fiscale unie.

Van Rompuy en consorten stellen voor om lidstaten die niet voldoen aan de Europese begrotingsregels onder curatele te stellen. Landen met te hoge tekorten en schulden zouden volgens het plan geen nieuw schuldpapier meer mogen uitgeven zonder voorafgaande toestemming van de Europese Commissie.

Ook schetsen de vier de contouren van een bankenunie waarbij een Europese autoriteit deposito's van banken garandeert. Die autoriteit krijgt dan bovendien de mogelijkheid om banken direct te herkapitaliseren. De vier Europese kopstukken stellen overigens niet expliciet dat deze autoriteit het nieuwe permanente Europese reddingsfonds ESM wordt. Duitsland heeft zich altijd verzet tegen het uitbreiden van de bevoegdheden van het ESM.

Het geld dat in de toekomst nodig is om de banken te redden moet volgens het plan door de Europese banken zelf in een fonds worden gestort. Op die manier zouden de grote banken voortaan zelf verantwoordelijk worden voor hun redding, zodat de Europese belastingbetaler daar niet meer voor hoeft op te draaien.

Van Rompuy benadrukt in zijn inleiding dat het document geen 'definitief plan' is, maar eerder een bouwsteen voor verder overleg. Wel verwacht hij dat de Europese regeringsleiders, die eind deze week bijeenkomen in Brussel, snel een 'gezamenlijk standpunt' gaan innemen.


EU-kopstukken pleiten voor begrotingsautoriteit (Foto: Novum)