D66 en GL: homo's niet uitzetten naar Irak

D66 en GroenLinks willen dat geen homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders meer terug worden gestuurd naar Irak. Uit een dinsdag verschenen ambtsbericht blijkt volgens Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en zijn D66-collega Gerard Schouw dat het er niet veilig is voor deze groep mensen.

Ook homobelangenorganisatie COC Nederland wil dat geen homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders meer worden uitgezet naar Irak. In Irak leeft deze groep mensen volgens de organisatie in constante angst voor discriminatie, afwijzing door familieleden, sociale isolatie en geweld.

COC-bestuurslid Eunice den Hoedt zegt dat het ambtsbericht het beeld bevestigt van een 'gruwelijke situatie'. Homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders uit Irak moeten volgens het COC worden beschouwd als personen die behoren tot een groep die systematisch wordt blootgesteld aan een 'praktijk van onmenselijke behandeling'. Momenteel wordt deze groep mensen aangemerkt als kwetsbare minderheidsgroep. Daardoor blijft uitzetting naar Irak volgens het COC echter mogelijk.