Senaat perkt urenlange noodfondsspreektijd PVV in

De vertragingstactiek van de PVV in de Eerste Kamer bij het debat over het ESM is mislukt. De partij probeerde aanvankelijk om het debat over het permanente noodfonds voor de euro uit te stellen. Toen dit mislukte wilde de PVV-senatoren negen uur lang het woord voeren. De rest van de Eerste Kamer stak daar een stokje voor.

Geert Wilders probeerde eerder al met een gang naar de rechter en het aanvragen van meerdere hoofdelijke stemmingen in de Tweede Kamer de ratificatie van het verdrag onmogelijk te maken. Het onderwerp kwam toch door de Tweede Kamer heen. Dinsdag buigt de senaat zich over het ESM.

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf meldde bij aanvang van het debat dat hij de PVV-fractie twee keer dertig minuten spreektijd wilde geven. De aangevraagde spreektijd van negen uur past volgens hem niet bij de gewoonten die gelden in de senaat. Een uur spreektijd voor een fractie is volgens hem al dubbel zo veel als normaal wordt toegestaan.

PVV-Eerste Kamerlid Marcel de Graaff verzette zich met hand en tand tegen de beslissing van een meerderheid van de senaat. "Dit is een inperking van de democratie", zei hij. "Een meerderheid legt de minderheid het zwijgen op." Volgens hem wordt de PVV monddood gemaakt.

Uiteindelijk legde de PVV-fractie zich morrend neer bij de verbod op de aangekondigde filibuster en kon het debat starten. Naar verwachting stemt een meerderheid voor ondertekening van het ESM-verdrag. Volgende week wordt gestemd.