PlayStation All-Stars Battle Royale

Beschikbaar op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Beter goed gepikt dan slecht verzonnen. Na het succes van de Super Smash Bros.-serie van concurrent Nintendo was het wachten op de cross-overbrawler van Sony. Deze gaat eraan komen in de vorm van PlayStation All-Stars Battle Royale. Weet Sony zich te onderscheiden van het spel van Nintendo of is dit echt een schaamteloze kloon? Op de E3-beurs heb ik in een hands-offdemonstratie het geheel mogen aanschouwen.


Begin dit jaar kwam Sony met de aankondiging van het spel, dat in de basis hetzelfde is als die van Nintendo's brawler. In PlayStation All-Stars Battle Royale speel je met maximaal vier mensen tegelijk. Het doel van het spel is zo veel mogelijk punten te scoren. Deze kun je verdienen door je tegenstanders te doden met jouw supermoves. Elk personage heeft drie niveaus van supermove, elk met een grotere kans om de anderen ook daadwerkelijk te doden. Na een kill zijn je tegenstanders niet uit het spel verdwenen. Na een heel korte respawntijd komen zij weer terug in het spel. Aan het eind van de ronde wint degene met de meeste kills op zijn naam. De supermoves kun je uitvoeren als je scorebalk gevuld is. Deze vul je door zo veel mogelijk klappen uit te delen.

 

Tot op heden zijn er acht Sony-personages bekendgemaakt die hun opwachting zullen maken in het spel. Dit zijn Kratos, Sly Cooper, Mael Radec uit Killzone, Sweet Tooth, Fat Princess, PaRappa, Nathan Drake en Big Daddy. Dit is nog geen heel groot aantal, maar de makers hebben mij op de E3 verzekerd dat hier in de komende maanden nog heel veel namen bij gaan komen. Ook de spelarena's zijn gebaseerd op de spellen van Sony. Vaak zijn dit combinaties van verschillende spellen. Zo is er onder andere een Metropolis-level gebaseerd op Ratchet & Clank en God of War, een Sandover Village-level op basis van Jak & Daxter en Hot Shots Golf en een Dreamscape-level gebaseerd op LittleBigPlanet en Buzz!. De levels zelf zijn ook interactief en zullen extra obstakels in de gevechten gooien.

 

Een bijzondere feature aan PlayStation All-Stars is dat het volledig cross-platform is. Zowel online als offline kan het spel gespeeld worden via zowel een PlayStation 3 als een PlayStation Vita. Je kunt dus op de bank op je PlayStation 3 spelen tegen een vriend naast je op zijn PlayStation Vita. De demonstratie die ik heb mogen bekijken was er één met twee PS3's en twee Vita's. Wat daarbij direct opviel was dat er nagenoeg geen lag zit in de gameplay. De Vita-beelden leken iets later door te komen, maar dan heb ik het over minder dan een seconde later. Verwaarloosbaar weinig dus.

 

De mensen van ontwikkelaar SuperBot Entertainment wisten ons te melden dat PlayStation All-Stars in ieder geval een online tournamentmodus gaat krijgen. Hierbij speel je toernooien waarbij het geheel zal worden bijgehouden op online leaderboards. Er zal ook een singleplayermodus in het spel te spelen zijn. Ik vraag me wel af in hoeverre mensen deze zullen gaan spelen. PlayStation All-Stars lijkt me echt een spel dat je online gaat spelen en waar je de singleplayer links zal laten liggen.

PlayStation All-Stars Battle Royale ziet eruit als een heel leuke game. De gameplay is lekker snel en de interactieve omgeving maakt het extra leuk en uitdagend. De cross-overfeature is erg goed gedaan. Ik zie mijzelf zonder veel moeite al zitten met drie vrienden om zowel de zonnige als de regenachtige avonden te vullen met het vechten met mijn favoriete Sony-personages. Dit is een spel dat tot de release vol op mijn vizier zal blijven staan, zeker als er nog meer personages zullen worden bekendgemaakt.