Hoogleraar Erasmus ontkent fraude

Dirk Smeesters, de hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die is betrapt op fraude, ontkent dat hij gegevens heeft verzonnen. Volgens hem heeft hij slechts een wetenschappelijke fout begaan. Dat zegt Smeesters dinsdag in het AD.

"Ik ben geen Stapel. Ik heb geen gegevens verzonnen", aldus de gevallen hoogleraar consument en samenleving, die daarmee verwees naar de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel, die jarenlang onderzoeksdata verzon. "Ik heb een wetenschappelijke fout begaan door gegevens weg te laten en niet te rapporteren wat ik heb weggelaten. Dat ik nu zo word neergezet doet me pijn."

Maandag werd bekend dat Smeesters op fraude was betrapt na een onderzoek van een integriteitscommissie. De van oorsprong Vlaamse hoogleraar heeft enkele artikelen geschreven op basis van onderzoeksresultaten die 'hoogst onwaarschijnlijk' zijn, zo luidde de conclusie.

Dat hij ontslag zou hebben genomen naar aanleiding van het onderzoek, klopt volgens Smeesters niet. Hij stapte in januari al op vanwege 'persoonlijke omstandigheden'. "Dat heeft niets met de zaak te maken", aldus Smeesters.