FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 juni 2012

Forse boete voor Russische ploeg

De Russische voetbalbond heeft een boete van 120 duizend euro gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond deelde die boete uit omdat Russische fans tijdens hun eerste poulewedstrijd op het EK stewards hadden aangevallen.

Rusland krijgt ook een voorwaardelijke puntenaftrek voor de volgende EK-kwalificatiereeks. Als de fans voor het einde van die kwalificatie opnieuw in de fout gaan, worden zes punten van de Russen afgepakt.

De boete viel bovendien hoger uit omdat de Russische supporters ook vuurwerk hadden afgestoken en 'ongeoorloofde spandoeken' bij zich hadden. Voor die laatste twee vergrijpen kan Rusland ook na het tweede EK-duel van dinsdag tegen Polen weer gestraft worden. Na de Russische 1-0 werd er een rotje op het veld gegooid. Ook waren er zeker zes zwart-geel-witte vlaggen te zien zoals die tussen 1858 en 1883 in het Russische rijk in zwang waren.

De UEFA doet nog onderzoek naar vermeend racisme van de Russische aanhangers. Tegen Tsjechië zouden ze oerwoudgeluiden richting verdediger Theodor Gebre Selassie hebben gescandeerd. Vrijdag doet de bond in die zaak uitspraak.


Forse boete voor Russische ploeg (Foto: Novum)

Uitzendrechten Premier League leveren miljarden op

De uitzendrechten voor de Premier League leveren de komende drie jaar miljarden op. Voor de seizoenen 2013-2014 tot en met 2015-2016 betaalden de Engelse tv-zender Sky en telecombedrijf British Telecom een recordbedrag van 3,73 miljard euro. Sky krijgt 116 van de 154 wedstrijden, BT mag de overige 38 duels uitzenden.

De uitzendrechten zijn puur voor de Britse markt. Buitenlandse zenders die de Premier League uit willen zenden komen later aan bod waardoor de totale opbrengsten voor de hoogste Engelse voetbaldivisie nog hoger uitkomt.

Rusland: VS bewapent Syrische rebellen

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan Syrische rebellen te voorzien van wapens. Daardoor wordt de situatie in het land alleen maar slechter, constateert de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken woensdag.

Rusland levert "antiluchtafweersystemen" aan de Syrische regering, maar schendt daarmee op geen enkele manier internationale wetten, zei Lavrov in Teheran. Hij brengt een kort bezoek aan Iran.

Maar wat de VS volgens Lavrov doen, is van een geheel andere orde, vindt hij. Dat land verstrekt wapens aan de Syrische oppositie die worden gebruikt tegen de Syrische regering.

De uitlatingen van de Russische minister komen, nadat zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton dinsdag had gezegd dat Rusland het regime van president Bashar al-Assad in Damascus gevechtshelikopters levert.

Rusland: VS bewapent Syrische rebellen
Rusland: VS bewapent Syrische rebellen (Foto: ANP)

Christina Applegate mogelijk niet terug voor Anchorman 2

Eerder deze maand leek het erop dat ook Christina Applegate terug zou keren voor het langverwachte vervolg op Anchorman. E! Online meldt dat Applegate daar zelf haar twijfels over heeft.

In Anchorman speelt Applegate de rol van Veronica Corningstone; de directe concurrente en minnares van Ron Burgundy (Will Ferrell). Alhoewel een groot gedeelte van de oorspronkelijke cast hun handtekening al onder het vervolg hebben gezet, heeft Applegate nog geen idee of er een rol voor haar is weggelegd. “Ik heb werkelijk geen idee wat de status is en of het allemaal gaat gebeuren.”, aldus Applegate die er vurig op hoopt dat ze mee mag doen.

In Anchorman 2: The Legend Continues proberen Ron Burgundy en zijn nieuwsteam op te boksen tegen de opkomst van 24/7 nieuwszenders. Naast Ferrell keren Steve Carell, Paul Rudd en David Koechner terug voor het vervolg.

Christina Applegate mogelijk niet terug voor Anchorman 2

'Terug naar af dankzij wietpas'

De PvdA in Venlo concludeert in een rapport dat de drugsoverlast in de Limburgse grensstad fors is toegenomen sinds de invoering van de wietpas. Het woensdag gepresenteerde rapport is geschreven rond de voorlopige resultaten en conclusies van het Meldpunt Leefbaarheid & Veiligheid. De partij stelt dat de stad 'terug is bij af'.

Bij dat meldpunt, ingesteld na invoering van de wietpas op 1 mei, zijn ruim 180 signalen binnengekomen. Daar waren 86 schriftelijke meldingen bij. Uit die meldingen concludeert de Venlose PvdA dat het aantal straatdeals fors is toegenomen. Dat gaat gepaard met overlast van geschreeuw, claxonnerende auto's en agressieve benaderingen door dealers. Venlonaren voelen zich volgens de partij minder veilig en winkeliers en horecaondernemers vrezen voor hun omzet.

De partij vreest dat na de landelijke invoering van de wietpas, op 1 januari 2013, de ernst van het probleem pas echt duidelijk wordt. Momenteel kunnen drugstoeristen nog uitwijken naar steden als Nijmegen.

De PvdA in Venlo wil dat de overheid erkent dat de wietpas is mislukt en stopt met het ontkennen van de toegenomen overlast. "De wietpas heeft voor de samenleving een nogal shockerend effect. Juist nu burgers weer veel drugsoverlast ervaren zou het logisch zijn dat het kabinet probeert om mensen gerust te stellen, en al het mogelijke in gang zet om de problemen te bestrijden. Het bagatelliseren van criminaliteit en overlast is dan een volstrekt misplaatste houding", aldus PvdA-raadslid Hay Janssen.

Ook wil de partij dat de teelt van cannabis wordt gereguleerd en dat georganiseerde criminaliteit wordt aangepakt. Daar schuilt volgens de sociaaldemocraten namelijk het echte probleem, aan de 'achterdeur'.

Oranje: 2-0 zege op Portugal kan genoeg zijn

Het Nederlands elftal kan zondag bij een zege met twee doelpunten verschil op Portugal genoeg hebben om zich alsnog te plaatsen voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Daarbij heeft het wel de hulp nodig van Duitsland.

Als de Duitsers winnen dan kunnen Nederland, Portugal en Denemarken op drie punten komen. In dat geval zal het onderlinge doelsaldo tussen de drie landen de beslissing brengen. Portugal staat na de 3-2 zege op Denemarken op +1 en Nederland op -1 na de nederlaag van afgelopen zaterdag, terwijl de Denen een doelsaldo van 0 hebben.

Bij een zege met twee doelpunten verschil zal Oranje Portugal en Denemarken sowieso voorbij gaan op het onderlinge doelsaldo. Echter blijft het afhankelijk van de Duitsers, die wellicht genoegen nemen met een gelijkspel met de Denen. Beide duels starten zondag om 20:45 uur.

'USADA klaagt Armstrong aan voor doping'

Lance Armstrong is door de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA aangeklaagd voor dopinggebruik. Dat meldt de Washington Post woensdag. De Amerikaanse krant beschikt over de officiële aanklacht van het agentschap. Dat verklaart dat de bloedstalen die in 2009 en 2010 bij Armstrong werden verzameld 'volledig consistent waren met epogebruik en/of bloedtransfusies'.

Armstrong, die nooit een positieve dopingtest aflegde, won tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour de France. In 2009 en 2010 maakte hij een comeback. Sinds dit jaar doet hij mee aan triatlons op topniveau.

In februari sloot de openbaar aanklager in Los Angeles nog een twee jaar durend onderzoek naar Armstrong af. Daarmee ontliep The Boss een strafrechtelijke aanklacht. Aan het onderzoek van justitie werkten onder meer Armstrongs oud-ploeggenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton, die beiden wel betrapt werden op doping, mee. Ook de Italiaanse en Franse justitie deelden bewijs met de Amerikanen. De aanklacht van USADA kan slechts tot een schorsing en het afnemen van prijzen leiden.

In de officiële aanklacht, die dinsdag gedateerd is, beschuldigt USADA Armstrong niet alleen van epogebruik en bloedtransfusies. Samen met de Italiaanse arts Michele Ferrari, teambaas Johan Bruyneel, een trainer en twee andere artsen, zou de oud-renner tussen 1998 en 2011 een enorme dopingsamenzwering hebben geleid. Onder de diverse getuigen zijn 'meer dan tien wielrenners'.

Armstrong zou bovendien corticosteroïden en maskeringsmiddelen hebben gebruikt en doping aan anderen hebben gedistribueerd en toegediend. Volgens Armstrongs advocaat zijn de laatste beschuldigingen het gevolg van 'kwade wil' van het USADA. "Armstrong gebruikt geen doping en heeft dat ook nooit gedaan. Meer dan 600 tests hebben dat bewezen."


'USADA klaagt Armstrong aan voor doping' (Foto: Novum)

[Euro 2012] Uitslagen groep B

Vanavond werd in groep B de tweede speelronde afgewerkt. Nederland verloor met 1-2 van Duitsland en heeft nog een kleine kans op de kwartfinales. Er moet dan wel van Portugal gewonnen worden dat Denemarken met 3-2 versloeg.

Portugezen krijgen Denen op de knieën

Portugal heeft voor plaatsing voor de kwartfinales van het EK goede zaken gedaan door Denemarken te verslaan. In een spannend duel kwamen de Portugezen op 0-1 door een rake kopbal van Pepe uit een hoekschop. Helder verdubbelde na een voorzet van Nani nog voor rust de score. Toch zou dit niet de ruststand worden, want tegen de verhoudingen in kopte Bendtner de Denen terug in de wedstrijd: 1-2.

De tweede helft beloofde voor de toeschouwers veel, al had Cristiano Ronaldo vlak na de pauze het duel in het slot kunnen gooien. De sterspeler van Real Madrid faalde echter oog in oog met doelman Andersen. Bendtner was dichtbij de gelijkmaker, maar de Portugezen leken de situatie onder controle te hebben. Toch scoorde de Deense aanvaller via een raakgekopte voorzet. Beide teams gingen in de slotfase vol voor de zege, waarbij Portugal via Varela uiteindelijk de gelukkige ploeg was: 2-3.

Lees hier het gehele verslag nog eens na.

Gomez velt Nederland

Nederland kwam tegen Duitsland sterk uit de startblokken met twee goede mogelijkheden voor Van Persie. De Duitsers speelden gegroepeerd, waardoor de Nederlandse aanval het lastig had. De Oosterburen zochten waar het kon de aanval en in de 23e minuut was Mario Gomez bij een van deze uitvallen trefzeker door het hart van de verdediging te doorklieven. De spits verdubbelde nog voor rust de score, nadat een minuut eerder Maarten Stekelenburg nog knap gered had.

Bondcoach Van Marwijk greep in de rust in en bracht Van der Vaart en Huntelaar. Duitsland bleef de bovenliggende partij en was zelfs enkele malen dichtbij de 3-0. Halverwege de tweede helft nam Nederland het initiatief over en scoorde via Van Persie de aansluitingstreffer. Nederland ging op jacht naar de gelijkmaker, maar de Duitsers lieten het niet meer zo ver komen: 1-2.

Lees hier het gehele verslag nog eens na.


Uitslagen groep B

Thuis Uit Uitslag
Denemarken Portugal 2-3
Nederland Duitsland 1-2


Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Duitsland 2 2 0 0 6 3-1
2 Portugal 2 1 0 1 3 3-3
3 Denemarken 2 1 0 1 3 3-3
4 Nederland 2 0 0 2 0 1-3


Programma laatste speelronde

Datum Thuis Uit
17/06, 20:45 uur Denemarken Duitsland
17/06, 20:45 uur Portugal Nederland

Geen onderzoek naar Britse minister van cultuur

Het Britse parlement stelt geen onderzoek in naar de in opspraak geraakte minister van cultuur Jeremy Hunt. De minister wordt ervan beticht News Corp., het mediabedrijf van Rupert Murdoch, te hebben bevoordeeld bij de uiteindelijk afgeblazen overname van tv-zender BSkyB.

Hunt overleefde de stemming in het Lagerhuis. Uiteindelijk stemden 290 parlementariërs tegen en 250 voor een onderzoek. De leden van de Conservatieve Partij, waar ook Hunt toebehoort, stemden tegen. De oppositie stemde voor het onderzoek en de Liberale Democraten, de coalitiegenoot van de partij van Hunt, onthielden zich van stemming.

De overname van BSkyB door News Corp. ging uiteindelijk niet door vanwege het afluisterschandaal bij schandaalkrant News of the World. Medewerkers van de krant luisterden de telefoons van onder meer politici en beroemdheden af in de jacht naar scoops.


Geen onderzoek naar Britse minister van cultuur (Foto: Novum)

[Groep B] Uitslag Nederland - Duitsland

Het Nederlands elftal heeft een wonder nodig om de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal te kunnen bereiken. In het tweede groepsduel was vanavond Duitsland met 1-2 te sterk.

Nederland begon aan de wedstrijd in bijna dezelfde opstelling als tegen Denemarken. Alleen de weer fitte Joris Mathijssen keerde terug ten koste van Ron Vlaar. Nederland kreeg na zes minuten al een goede mogelijk toen Robin Van Persie alleen voor keeper Manuel Neuer kwam. Hij kwam echter net niet goed bij de bal waardoor die een simpele prooi was voor de keeper. De Duitsers waren nog niet echt gevaarlijk geweest tot Gomez in de 23e minuut vrij voor Maarten Stekelenburg kwam. Hij rondde de aanval goed af en bracht de Duitsers zo op 0-1.

Nederland bleef na de goal in een te laag tempo spelen en werd daardoor nauwelijks gevaarlijk. De Duitsers waren wel dicht bij een goal via Holger Badstuber, maar zijn kopbal werd knap gekeerd door Stekelenburg. Een minuut later was het echter alsnog 2-0 toen Gomez goed werd aangespeeld en direct raak schoot. Ook in het restant van de eerste kon Oranje niks creëren waardoor de Duitsers met een comfortabele voorsprong de rust in gingen.

Holger Badstuber in duel met Robin van Persie (foto: Pro Shots)


Bij aanvang van de tweede helft bleek bondscoach Bert van Marwijk te hebben ingegrepen. Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart kwamen in de ploeg voor Mark van Bommel en Ibrahim Afellay. Ondanks deze wissels bleef Duitsland de betere ploeg en was het via Hummels dicht bij weer een doelpunt. Hij werd nauwelijks verdedigd en het was wederom aan Stekelenburg te danken dat het niet 3-0 werd.

Ook daarna kwamen de Duitsers lang nauwelijks in de problemen. Pas in de 70e minuut werd Nederland weer eens dreigend, maar een schot van Wesley Sneijder werd geblokt door Boateng. Iets later was het alsnog raak toen Van Persie scoorde bij een knap afstandsschot. Hierna ging Nederland op jacht naar de gelijkmaker en werd er ook in een hoger tempo gespeeld. Het slaagde er echter niet meer in om nog een doelpunt te maken.

Nederland

1 - 2

Duitsland

 73' v. Persie    24' Gómez 
 38' Gómez 
 
 Gele kaart: N. de Jong, Willems (Nederland), Boateng, (Duitsland)
 
Stadion: Metaliststadion, Charkov
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Heitinga
Mathijsen
Willems
Robben (Kuijt/83)
v.Bommel (v.d.Vaart/46)
Sneijder
N.de Jong
Afellay (Huntelaar/46)
v.Persie
  Neuer
Boateng
Hummels
Badstuber
Lahm
Müller (L.Bender/90+2)
Khedira
Özil (Kroos/81)
Schweinsteiger
Podolski
Gómez (Klose/72)

Jongen van twaalf voor straf kaalgeschoren

Een twaalfjarige jongen die al twee dagen op een bankje in een park verbleef omdat hij niet naar school durfde met een kaalgeschoren hoofd, trok uiteindelijk de aandacht van de wijkagent, meldt het Eindhovens dagblad.

De jongen die zich erg schaamde voor zijn kale hoofd durfde niet meer naar school, aldus de buurtbrigadier via twitter. De jongen zou kaalgeschoren zijn door zijn vader wegens te laat thuiskomen twittert de buurtbrigadier verder.

De jongen is overgedragen aan jeugdzorg en inmiddels weer thuis. De politie heeft een 'pittig gesprek' gehad met de betreffende vader die begrepen heeft dat hij verkeerd gehandeld heeft. Ook gaf de vader aan spijt te hebben van zijn daad.

Op school is er ook een gesprek geweest en de verwachting is dat de jongen vandaag weer naar school is geweest. Jeugdzorg beslist verder of dit nog gevolgen heeft voor de vader. Volgens de politie is er verder geen reden tot ongerustheid meer.

Leger Egypte mag burgers arresteren

De minister van Justitie in Egypte heeft het leger, inclusief de militaire politie en inlichtingendienst, de bevoegdheid gegeven burgers te arresteren. De maatregel geldt vanaf donderdag, zei Adel Abdel Hamid woensdag.

De maatregel blijft van kracht totdat er een nieuwe grondwet in werking is getreden. Dat kan nog maanden duren.

Volgens de Egyptische autoriteiten is de maatregel nodig om de veiligheid in het land te waarborgen, nu de militairen op straat goeddeels de taken van de politie hebben overgenomen.

Leger Egypte mag burgers arresteren
Leger Egypte mag burgers arresteren (Foto: ANP)

VN-conferentie van start in Rio de Janeiro

De grootste VN-conferentie aller tijden is woensdag van start gegaan in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Op de conferentie genaamd Rio+20 staat duurzame economische groei centraal. Naar verwachting zullen zo'n vijftigduizend mensen deelnemen, onder wie milieuactivisten, inheemse groepen uit Brazilië en leiders uit de zakenwereld.

De conferentie duurt tot 22 juni. De laatste drie dagen bestaan uit gesprekken tussen zo'n 130 wereldleiders. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton reist namens de Verenigde Staten af naar Brazilië.

Zoektocht naar slachtoffers aardbeving Afghanistan

Met bulldozers hebben reddingswerkers en Afghaanse burgers woensdag tussen het puin gezocht naar slachtoffers van de dubbele aardbeving eerder deze week in het noorden van Afghanistan. Tot dusver zijn er twee lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat 69 anderen eveneens het leven hebben gelaten.

Naast de drie bulldozers groeven ook dorpelingen en agenten met scheppen in het puin in de hoop lichamen te vinden. "We moeten graven en de 69 andere lichamen vinden", aldus Mahmood Haqmal, de woordvoerder voor de getroffen provincie Baghlan. "Ik weet niet hoe lang het gaat duren. Het is geen eenvoudige taak, maar de regering heeft beloofd dat ze de lichamen niet onder de rotsen laat liggen. Ze blijven totdat we de laatste lichamen vinden."

Maandag werd de regio getroffen door een beving met een kracht van 5,4 en deze werd niet veel later gevolgd door een beving met een kracht van 5,7, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Beide bevingen deden gebouwen in de hoofdstad Kabul, 190 kilometer ten zuiden van het epicentrum, op hun grondvesten schudden.

Dinsdag nog dachten de autoriteiten dat de aardbeving vijftig mensen het leven had gekost, maar na interviews met een aantal overlevenden is dit aantal bijgesteld tot 71.

De Verenigde Naties en de Afghaanse Rode Halvemaan hebben tenten, dekens, water, werktuigen, voedsel en andere hulpmiddelen naar het gebied gestuurd.


Zoektocht naar slachtoffers aardbeving Afghanistan (Foto: Novum)

Whiting looft vooruitgang circuit Austin

FIA-wedstrijddirecteur Charlie Whiting looft de vooruitgang die is geboekt in de bouw van het Circuit of the Americas in Austin, Texas. In november moet er voor het eerst op de nieuwe baan geracet gaan worden.

Het bezoek van Whiting deze week was een voortgangsbezoek. Op 25 september zal hij zijn definitieve oordeel gaan vellen, zo liet de Brit weten. "Het is duidelijk dat de middelen die ter beschikking staan voor het Circuit of the Americas om de baan op tijd en volgens de specificaties van de FIA te voltooien het verschil maken. De meer dan vijfhonderd bouwvakkers boeken dagelijks geweldige progressie en ik ben van plan om eind augustus terug te keren voor een update."

Clinton waarschuwt Rusland over Syrië

Als Rusland zich niet constructief op begint te stellen ten opzichte van de crisis in Syrië zal het land zijn invloed in de regio verliezen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton woensdag gezegd.

Clinton zei in een gesprek met journalisten te twijfelen aan de bewering van de Russische regering dat ze uit is op vrede en stabiliteit in Syrië. Clinton betichtte Rusland er dinsdag nog van gevechtshelikopters te verkopen aan het regime van president Bashar Assad.

Volgens Clinton zet Rusland 'vitale belangen en betrekkingen in de regio op het spel' door internationale maatregelen tegen Syrië te blijven blokkeren.

De aantijging van de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov, die eerder zei dat de Verenigde Staten de Syrische oppositie van wapens voorzien, werd door Clinton van de hand gewezen.


Clinton waarschuwt Rusland over Syrië (Foto: Novum)

Dode bij brand in appartementencomplex Heerlen

Bij een grote brand in een appartementencomplex in Heerlen is woensdagavond een dode gevallen. Een ander raakte zwaargewond. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Het vuur brak even na 20.00 uur uit in het pand aan de Akerstraat. De brandweer wist vijf mensen uit het brandende complex te halen. Voor hen van hen kwam die hulp te laat. De zwaargewonde is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht.

Volgens de woordvoerder wonen er in totaal negentien mensen in het complex, maar waren alleen deze vijf thuis. Hoe groot de schade is kan ze niet zeggen. Ook over de oorzaak is nog niets bekend. Het sein brand meester werd rond 21.30 uur gegeven.

Premier Oekraïne wedt met Zweedse fan

De premier van Oekraïne heeft maandag een weddenschap van een Zweedse fan gewonnen. Omdat Oekraïne op het EK met 2-1 van Zweden won had Mykola Azarov bier gewonnen. Ola Sjöstedt kwam het sixpack Zweeds bier woensdag afleveren op het kantoor van Azarov. De twee dronken daarop gezamenlijk een biertje.

Sjöstedt hoefde niet met lege handen naar huis. De Zweed kreeg een traditioneel geborduurd Oekraïens shirt van de premier. Azarov liet bovendien weten dat hij zaterdag voor Zweden supportert als de Scandinaviërs het opnemen tegen Engeland.

De eerste minister blaakte bovendien van het zelfvertrouwen voor de kansen van de Oekraïense ploeg tegen Frankrijk. Hij was bereid om een fles cognac op een zege van Oekraïne te zetten.

Grieken plunderen bankrekeningen

Grieken hebben in de afgelopen dagen massaal geld van hun bankrekeningen gehaald. Ze zijn bang dat de financiële instellingen omvallen als anti-Europese partijen zondag de verkiezingen winnen en Griekenland terugtrekken uit de euro.

Volgens bankiers zagen de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen. Bij kleine banken werd 10 tot 30 miljoen euro weggehaald. Dat geld werd deels contant opgenomen, overgeboekt of doorgesluisd naar valutabeleggingen. Ook werd het geld gestoken in Duitse en Amerikaanse staatsobligaties en obligaties van de Europese Investeringsbank.

Winkeliers signaleerden hamstergedrag bij de Griekse bevolking. Vooral pasta en ingeblikte etenswaar vonden gretig aftrek.

Grieken plunderen bankrekeningen
Grieken plunderen bankrekeningen (Foto: ANP)

Storing dataverkeer bij Vodafone

Door een storing met het dataverkeer kunnen klanten van Vodafone woensdagavond niet of nauwelijks internetten op hun mobiele telefoon. De problemen spelen zich vooral af in de regio's Utrecht en Rotterdam, laat een woordvoerder weten.

De storing begon rond 19.30 uur. Hoeveel klanten er precies last van hebben, is niet duidelijk. Ook over de oorzaak is nog niets te zeggen. Klanten worden opgeroepen zich te melden bij het telecombedrijf.

'Ministerie wist al jaar van Q-koortsbesmettingen'

Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat geitenbedrijven geruimd werden vanwege de Q-koorts welke bedrijven besmet waren geraakt. Het aantal Q-koortsbesmettingen was mogelijk lager uitgevallen als het ministerie die informatie eerder had gedeeld. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.

De toenmalig verantwoordelijke ministers Ab Klink en Gerda Verburg hebben altijd volgehouden dat er pas eind 2009 een laboratoriumtest beschikbaar was om Q-koorts op te sporen. Maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven.

Volgens Nieuwsuur liet het ministerie al in de zomer van 2008 tests uitvoeren waaruit bleek dat bedrijven besmet waren met Q-koorts. Het ging om bijna honderd positieve gevallen. De testresultaten waren niet onafhankelijk bevestigd, maar volgens deskundigen hoefde dat niet. Dergelijke informatie kan je niet verzwijgen, vinden zij.

De Q-koorts kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo'n vierduizend anderen werden ziek.

'Jan Smit slaat K1-vechter blauw oog'

Jan Smit leeft zich aardig in voor zijn eerste filmrol. De Volendammer, die in Het Bombardement bokser Vincent de Graaf speelt, heeft volgens SBS Shownieuws een K1-vechter een blauw oog geslagen.

Smit haalde flink uit tijdens de opnamen van de eerste boksscène, die werd gedraaid in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De 25-jarige zanger had dinsdag zijn eerste draaidag in Hongarije. Volgens SBS Shownieuws kon Smits tegenspeler lachen om zijn blauwe oog.

Speciaal voor zijn speelfilmdebuut is Smit de afgelopen maanden behoorlijk aan het sporten geslagen. "Borstkas, biceps, triceps. Ik wil echt een bokslijf", zei de zanger in oktober. "Ik weet dat een sixpack haalbaar is."

Russische ambtenaar bedreigt journalist met de dood

De hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta heeft woensdag de chef van de Russische Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, ervan beschuldigd dat hij een van zijn verslaggevers met de dood heeft bedreigd. Dmitri Moeratov heeft bij de chef van de Onderzoekscommissie, Aleksander Bastrikin, aangedrongen op veiligheidsgaranties voor Sergej Sokolov.

Moeratov beweert in een open brief dat op 4 juni de lijfwachten van Bastrikin Sokolov in een auto dwongen en vervolgens naar een bos brachten. Eenmaal daar, zo beweert Moeratov, stapte Bastrikin in de wagen en dreigde hij Sokolov te vermoorden. De Onderzoekscommissie wilde niet reageren op de aantijgingen in de brief van Moeratov, die het gesprek van de dag vormde op sociale media.

Moeratov schrijft dat Bastrikin woedend was over een artikel van Sokolov waarin de chef van de Onderzoekscommissie ervan wordt beschuldigd er niet in geslaagd te zijn de daders van een bloedbad in 2010 te straffen. Bij het bloedbad, het werk van een bende in het zuiden van Rusland, kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie vier kinderen.

"De gruwelijke waarheid is dat u in een vlaag van woede op grove wijze het leven van mijn plaatsvervanger hebt bedreigd", aldus Moeratov. "En u maakte zelfs grappen dat u de zaak zelf zou gaan onderzoeken." Sokolov is volgens Moeratov inmiddels Rusland ontvlucht.

De onderzoeken van Novaja Gazeta naar corruptie binnen de overheid en de scherpe kritiek op het Kremlin hebben er voor gezorgd dat het leven van de journalisten van de krant op het spel staat. Sinds 2000 zijn al vier verslaggevers vermoord, onder wie Anna Politkovskaja, een felle critica van het Kremlin die in de lift van haar appartementencomplex werd doodgeschoten. Andere journalisten zijn geïntimideerd en aangevallen. De moorden en aanvallen op de journalisten zijn nog steeds niet opgelost.

Novaja Gazeta is opgericht in 1993 en verschijnt drie keer per week in een oplage van ongeveer tweehonderdduizend. De krant is voor 49 procent in bezit van zakenmagnaat Aleksander Lebedev en voormalig Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. De overige aandelen zijn in handen van de medewerkers.

Nederland wint volgens FOK!

Nederland gaat Duitsland verslaan. Dat voorspelt 52 procent van de FOK!kers die stemden op de speciale FP poll.

39 procent denkt dat 'we' verliezen en de rest denk aan een gelijkspel. Yi-long denkt: "Als Huntelaar in de spits staat geef ik ons wel meer kans dan met Van Persie in de spits." En Romanus: "Ik had er eerst geen vertrouwen in maar nu gek genoeg wel. Komt misschien omdat de Duitse kranten arroganter worden." De BaardvanAlaaf hoopt op Duitsland want "dan zijn we lekker snel van dat oranje gezeik af !"

Bekijk de poll hier.
 

Schoorel direct onderuit in Monza

Tennisser Thomas Schoorel is al in de eerste ronde van het challengertoernooi in Monza uitgeschakeld. De Amsterdammer was op het Italiaanse gravel net niet opgewassen tegen de thuisspelende Potito Starace: 6-7 (8) en 4-6. Schoorel staat 194e op de wereldranglijst, zijn tegenstander bezet de 98e positie.

Schoorel kan zich nu opmaken voor de kwalificaties voor Wimbledon. Vanaf volgende week dinsdag kan hij zich proberen te plaatsen voor het grasgrandslam. Hij doet daarom niet mee aan het ATP-toernooi in Rosmalen dat zondag van start gaat.

Oranje mag verliezen na zege Portugal

Nederland kan woensdag nog niet uitgeschakeld worden op het EK. Ook bij een nederlaag tegen Duitsland kan Oranje nog doordringen tot de kwartfinale. Dat heeft de ploeg van Bert van Marwijk te danken aan Portugal, dat eerder woensdag met 3-2 won van Denemarken. Die twee landen hebben beiden drie punten uit twee ontmoetingen.

Als Oranje van de aartsrivaal verliest, kan Duitsland met een zege op Denemarken de volle winst in de poule pakken. In dat geval moet Nederland van Portugal winnen om net als dat land en Denemarken op drie punten te komen. Dan volstaat een zege met meer dan een goal verschil tegen de Portugezen voor het bereiken van de tweede ronde.

Bij een remise tegen Duitsland staat Oranje op een punt. Een zege in het laatste duel tegen Portugal is dan ook vereist. Bovendien mogen Duitsland, dat in dat scenario vier punten uit twee duels heeft, en Denemarken niet gelijkspelen in hun ontmoeting in de poulefase.

Als Nederland woensdagavond wint van Duitsland staan alle ploegen in poule B op drie punten. Ook dan is een zege tegen Portugal nodig om niet afhankelijk te zijn van andere landen.

Ook derde verdachte juweliersmoord langer vast

De derde verdachte van de Haagse juweliersmoord in april blijft voorlopig vast. Zijn voorarrest is woensdag met negentig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Eerder werd ook het voorarrest van de hoofdverdachten Sandro G. en Ziya B. verlengd.

De derde verdachte, een 27-jarige man, werd eind mei aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid bij de fatale overval op de juwelier aan de Beeklaan. Hij was mogelijk de chauffeur van de vluchtauto.

De juwelier werd op 25 april neergeschoten toen de 19-jarige G. en B. zijn zaak overvielen. Hij overleed kort daarna aan zijn verwondingen. G. heeft bekend de 47-jarige man te hebben doodgeschoten uit angst.

A. Schleck richt zich op Spelen

Wielrenner Andy Schleck baalt dat hij door een gebroken heiligbeen niet deel kan nemen aan de Tour de France. De Luxemburger brak dit bot bij een valpartij in de Ronde van Zwitserland en zal vijf weken uitgeschakeld zijn. Hij gaat zich nu richten op de Olympische Spelen.

Schleck gaf vandaag in Luxemburg een persconferentie. "Mijn wereld stortte in toen ik het nieuws hoorde. Ik ga de Tour van 2012 niet winnen. Ik ben er zelfs helemaal niet bij." Hij hoopt nu op de Olympische Spelen te kunnen acteren en richt zich daarna op de Vuelta a España waar hij de van een schorsing teruggekeerde Alberto Contador tegenkomt. De schorsing van de Spanjaard zorgde ervoor dat Schleck alsnog de zege in de Tour van 2010 toebedeeld kreeg.

Turkse minister weigert boek Wilders

PVV-Europarlementariër Barry Madlener heeft woensdag de Turkse minister Egemen Bagis het boek van Geert Wilders over de islam aangeboden. De Turkse bewindsman weigerde Marked for Death: Islam's War against the West and Me in ontvangst te nemen. Een Turkse delegatie bracht woensdag een bezoek aan het Europees Parlement.

Bagis is lid van de conservatieve AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan, die volgens critici een islamitische agenda heeft. Madlener laat weten teleurgesteld te zijn dat de minister het boek niet wilde aannemen. "Het is treurig om te zien dat Bagis zijn ogen sluit voor de gevaren van de islam", zegt hij.

"De Turkse regering weigert Geert Wilders zelf te ontvangen en in Turkije worden kritische journalisten, schrijvers en wellicht cartoonisten opgesloten", vervolgt de politicus. "Dit leek mij dus een uitgelezen kans om Bagis toch kennis te laten maken met de gevaren van de islam."

Madlener keert na de verkiezingen op 12 september terug in de Tweede Kamer.

Tweede Kamer achter steun voor Spaanse banken

Een meerderheid in de Tweede Kamer kan waarschijnlijk instemmen met de bankensteun voor Spanje. Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). De SP en PVV zijn mordicus tegen.

Dit weekeinde werd bekend dat Spanje aanspraak maakt op geld uit Europese noodfondsen om de noodlijdende banken overeind te houden. Het land kan maximaal honderd miljard euro tegemoetzien. De Kamer moet nog officieel instemmen met de steunmaatregel. Dat gebeurt pas als de details duidelijk zijn.

Niettemin tekende zich al een meerderheid af. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks toonden begrip voor de ingreep. Mark Harbers (VVD) noemde het 'verstandig' dat Spanje eindelijk heeft erkend dat de banken kapitaalversterking nodig hebben. De partijen hadden nog wel veel vragen. Zo wilden ze weten of het bedrag wel hoog genoeg is.

Ronald Plasterk (PvdA) zei dat het 'hoog tijd' was dat er iets gebeurde in Spanje. Hij drong er wel op aan dat de Spaanse bankbestuurders die hebben gefaald dit duidelijk zullen voelen. "Het kan niet zo zijn dat zij ermee wegkomen. Daarmee wordt al het draagvlak voor de steunoperaties uitgehold", stelde hij. Ook D66 en GroenLinks vinden het verstandig dat wordt ingegrepen.

De SP en PVV lieten weten niet te kunnen instemmen met de steunoperatie. "De banken hebben lopen gokken met andermans geld en dreigen nu te verliezen. De rekening wordt vervolgens zonder gêne neergelegd bij de Nederlandse belastingbetaler", stelde PVV'er Tony van Dijck. Hij wil alleen geld uitgeven voor steun aan Nederlandse banken.

"Wij kunnen niet instemmen met honderd miljard aan steun voor een corrupt Spaans bankensysteem", zei Ewout Irrgang (SP). Het gaat ook niet werken, voorspelde hij. Hij refereerde aan de financiële markten, waarbij het optimisme over de steunoperatie slechts van korte duur was.

De Jager hamerde erop dat de belangen van Nederland in Spanje groot zijn. "Alleen al de banken hebben vijftig miljard euro uitstaan in het land. Daarom is het van belang dat actie wordt ondernomen. De risico's van nietsdoen zijn nog altijd 'veel groter' dan de risico's die zijn verbonden aan deze bankensteun", aldus De Jager.

Premier Mark Rutte (VVD) schatte eerder dat de kans dat Nederland al het geld dat wordt geleend terugkrijgt tussen de 95 en 100 procent. De Jager was het eens met Rutte maar wilde geen percentages noemde. De kans dat het geld terugkomt is hoog, maar er zijn wel 'substantiële risico's', aldus de bewindsman.

Di Matteo nog twee jaar bij Chelsea

Roberto di Matteo blijft ook de komende twee jaar trainer van Chelsea. De Italiaan, die eerder dit jaar op interim-basis trainer van de Londenaren werd na het ontslag van Andre Vilas-Boas, tekende woensdag. Nadat Di Matteo de Blues naar de winst in de Champions League en de FA Cup had geleid, werden de geruchten dat hij het vertrouwen zou krijgen steeds sterker.

"We geloofden allemaal dat Roberto een jonge coach was die veel te bieden had toen we hem aanstelden in maart", verklaart directeur Ron Gourlay. "De manier waarop hij met ons, de spelers en al het personeel werkte en het succes dat volgde maakten hem de duidelijke keuze voor de komende seizoenen."

De 42-jarige Di Matteo speelde tussen 1996 en 2002 voor Chelsea. In 2008 maakte hij zijn debuut als coach bij de MK Dons. De twee seizoenen erna had hij West Bromwich Albion onder zijn hoede. Met die ploeg promoveerde hij naar de Premier League, maar werd hij in februari 2011 ontslagen. Vanaf de zomer van 2011 was hij assistent-trainer bij Chelsea.


Di Matteo nog twee jaar bij Chelsea (Foto: Novum)

Van Marwijk wijzigt alleen verdediging

Het Nederlands elftal treedt met vrijwel hetzelfde team als tegen Denemarken aan in het duel tegen Duitsland. Bondscoach Bert van Marwijk brengt alleen Joris Mathijsen, die tegen de Denen nog geblesseerd was, in de ploeg. Ron Vlaar moet plaats maken voor de speler van Malaga.

Robin van Persie krijgt dus opnieuw de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar. De Arsenal-spits wordt op de flanken bijgestaan door Arjen Robben en Ibrahim Afellay. Wesley Sneijder is de aanvalsleider van Oranje. Achterin staan Jetro Willems, John Heitinga, Matijsen en Gregory van der Wiel. Nigel de Jong en Mark van Bommel bemannen het middenveld, Maarten Stekelenburg bewaakt het doel.


Van Marwijk wijzigt alleen verdediging (Foto: Novum)

Roermonder vast voor platrijden plaatsgenoot

Een 50-jarige man uit Roermond is woensdag aangehouden voor het overrijden van een 48-jarige plaatsgenoot. Een arrestatieteam onderschepte de man op de A79, meldt de politie woensdag.

De verdachte gaf het slachtoffer op 28 mei een stoot in zijn gezicht na een verkeersruzie en reed vervolgens twee keer over hem heen met zijn busje. Daarna stapte hij nog eens uit en sloeg en schopte diverse malen in op het slachtoffer.

De Limburger liep ernstig letsel op. Hij had meerdere breuken in zijn gezicht en brak ook zijn bekken en enkele ribben. De verdachte is poging tot doodslag ten laste gelegd.

Afgang Murray op Queen's

Andy Murray heeft een waardeloze start beleefd van het grasseizoen. De als eerste geplaatste Brit ging op het gras van Queen's in zijn openingspartij direct onderuit tegen Nicolas Mahut: 3-6, 7-6 (4) en 6-7 (1). Murray won het voorbereidingstoernooi op Wimbledon vorig jaar en in 2009.

Murray nam in de beslissende set een break voorsprong, maar die leverde hij direct in. In de tiebreak kreeg Mahut het Engelse publiek stil door een 6-0 voorsprong te nemen. Murray werkte het eerste matchpoint nog weg, maar kon een stunt van de Franse nummer 65 van de wereld niet voorkomen.

Ook voor Andy Roddick viel het doek. De als zevende geplaatste Amerikaan verloor met 6-4, 4-6 en 5-7 van de Fransman Edouard Roger-Vasselin. Roddick pakte in 2003, 2004, 2005 en 2007 de titel op Queen's.


Afgang Andy Murray op Queen's (Foto: Novum)

[Groep B] Uitslag Denemarken - Portugal

Portugal heeft in een spannende wedstrijd zijn eerste zege van dit EK te pakken. In Groep B werd Denemarken zojuist met 3-2 verslagen.

Denemarken en Portugal begonnen allebei met dezelfde basiself als in hun eerste duel van dit EK. De eerste kans van het duel was voor de Denen, maar Eriksen kreeg de bal niet goed voor zijn voeten en de bal ging over. Het was ook Denemarken die het initatief in het duel namen. Naarmate het duel vorderde werden de Portugezen echter gevaarlijker. Oud-N.E.C.'er Zimling raakte in de vijftiende minuut geblesseerd aan zijn hamstring en moest zich laten vervangen door Jakob Poulsen.


Pepe viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)


Portugal kwam in de 24e minuut op voorsprong nadat Pepe uit een hoekschop van Moutinho de 0-1 binnenkopte. Na dat doelpunt waren het de Zuid-Europeanen die de regie overnamen in de wedstrijd en de Denen er weinig tegen in konden brengen. Portugal kwam in de 37e minuut op 0-2. Via een voorzet van Nani schoot Hélder de bal binnen. Tegen de verwachting in kam Denemarken in de 40e minuut op 1-2. De Portugese verdediging leek te slapen waardoor Bendtner de bal in het doel wist te koppen. In de laatste minuten van de eerste helft was Portugal nog een paar keer dicht bij een treffer maar gescoord werd er niet meer.

 Hélder Postiga vs. Kjær (Foto: Pro Shots)


De twee ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. Ronaldo kreeg in de 50e minuut een grote kans op de 1-3 maar de spits vond doelman Andersen op zijn weg. De Denen kwamen er af en toe gevaarlijk uit en een hard schot van Kvist ging net naast het Portugese doel. Even later ging een schot van Bendtner ook net naast. Denemarken probeerde wel, maar de Portugezen waren een stoorzender. Ook probeerden de Zuid-Europeanen zoveel mogelijk tijd te rekken.

Ronaldo kreeg een levensgrote kans in de 78e minuut. Hij stond oog in oog met de Deense doelman maar de spits faalde. Denemarken kwam een paar minuten later op gelijke hoogte nadat Bendtner een voorzet binnenkopte. De laatste tien minuten bleven spannend. Beide teams bleven azen op een treffer en Portugal maakten vier minuten voor tijd de 2-3. In eerste instantie schoot Varela mis maar in de rebound scoorde de invaller alsnog. Denemarken probeerde het in de resterende minuten nog wel maar ondanks dat het nog erg spannend werd, werd er niet meer gescoord.


Denemarken

2 - 3

Portugal

 41' Bendtner
 80' Bendtner
   24' Pepe
 36' Hélder
 87' Varela
 
 Gele kaart: J. Poulsen, Jacobsen, (Denemarken), Meireles, Ronaldo, (Portugal)
 
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Jacobsen
Kjær
Agger
S.Poulsen
Rommedahl (Mikkelsen/60)
Kvist
Eriksen
Zimling (J. Poulsen/16)
Krohn-Dehli (Schone/90)
Bendtner
  Rui Patrício
Pereira
Alves
Pepe
Coentrão
Meireles (Varela/84)
Veloso
Moutinho
Nani (Rolando/89)
Hélder (Oliviera/64)
Ronaldo

Grote lading screenshots voor Final Fantasy III PSP

Square Enix heeft een eerste serie screenshots vrijgegeven voor de PSP-versie van Final Fantasy III. De mensen bij de Japanse gamestudio hebben het gelijk groots aangepakt, want het zijn maar liefst 37 afbeeldingen.

Final Fantasy III PSP is gebaseerd op de DS-remake uit 2006. Het spel krijgt onder andere beeldschermondersteuning voor het 16:9-formaat, een gallery mode waarin je afbeeldingen kunt bekijken en muziek kunt luisteren en een autobattlemodus op dubbele snelheid.

Final Fantasy III PSP komt op 20 januari uit in Japan. Het is nog niet bekend wanneer de Westerse release is.

    

    

    

    

    

    

    

 

Nog dit jaar homovoorlichting op school

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil dat de verplichte voorlichting over homoseksualiteit nog voor het einde van het jaar is ingevoerd. Dat zegde ze de Tweede Kamer woensdag toe. De Kamer was kritisch op de minister, omdat de invoering eigenlijk voor 1 augustus van dit jaar gepland stond.

De ministerraad had eerder bepaald dat scholen voor ingang van het nieuwe schooljaar verplicht zijn om leerlingen voorlichting te geven over homoseksualiteit. Van Bijsterveldt meldde echter deze week dat het plan vertraging had opgelopen. De Raad van State wilde dat de minister eerst advies van de Onderwijsraad vroeg, voordat ze zelf advies kon geven. De Onderwijsraad wist het advies echter niet op tijd af te ronden.

Van Bijsterveldt ontkende in alle toonaarden dat ze het proces bewust heeft willen vertragen. Wel gaf ze toe dat ze de Kamer niet tijdig had geïnformeerd over de vertraging bij de Onderwijsraad. Daarvoor bood ze haar excuses aan.

Het debat begon met fikse kritiek op Van Bijsterveldt. "De Kamer heeft aangegeven dit belangrijk te vinden", zei VVD-Kamerlid Ton Elias. "De vertraging betekent dat de minister de Kamer niet serieus neemt, of dat ze dit onderwerp niet serieus neemt."

Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stak zijn irritatie niet onder stoelen of banken. "De kamer heeft een motie aangenomen, uitvoeren die handel!", beet hij de minister toe. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het 'pijnlijk voor homo's dat de staat hun achterstelling legitimeert'.

Van Bijsterveldt verzekerde de Kamer dat zij de verplichte voorlichting, waar ze aanvankelijk overigens wel tegen was, wilde vertragen. "Ik ben bezig met een heel actief homobeleid", zei ze. "Ik wil dit doen, eerlijk waar."

De bewindsvrouw zei dat ze achter de schermen druk had uitgeoefend op de Onderwijsraad om eerder met het advies te komen. Ze had ervoor gekozen de Kamer te informeren als dit advies er was, en hoopte dat dit op tijd zou zijn. "Dat was ijdele hoop. Ik had jullie moeten informeren, en ik baal ervan dat ik dat niet heb gedaan."

Van Bijsterveldt wil nu dat de Onderwijsraad snel een advies formuleert, waarna de Raad van State opnieuw naar het plan kan kijken. Daarna moet het opnieuw door de ministerraad, en dan hoopt ze de verplichte voorlichting per 1 november of 1 december in te kunnen laten gaan.

'HIV bij genezen patiënt teruggekeerd'

Bij een HIV-patiënt die genezen zou zijn, zijn opnieuw sporen van de ziekte gevonden. Dat schreef het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science woensdag op haar weblog.

De Amerikaan Timothy Brown werd in 2010 genezen verklaard nadat hij verschillende beenmergtransplantaties had ondergaan. Het betreffende beenmerg was afkomstig van een donor die door een genetische mutatie resistent was tegen HIV.

Maar een Amerikaans team van virologen constateerde recent dat het virus mogelijk nog steeds aanwezig is. Op basis van deze uitspraken zei een Franse arts dat de man ofwel opnieuw besmet is geraakt, ofwel nooit vrij is geweest van de ziekte. De Amerikaanse virologen reageerden dat niets nog zeker is.

Vlaanderen tegen nieuwslezeres met hoofddoek

Bij de Vlaamse omroep VRT mag geen nieuwslezeres op tv komen met een hoofddoek. ,,Een nieuwslezeres met een hoofddoek kan niet en komt er niet", zei de minister Freya Van den Bossche woensdag stellig in het parlement namens de Vlaamse regering.

Aanleiding was een opmerking van collega-minister Ingrid Lieten (Media). Die had in een interview gezegd dat zijzelf geen bezwaar zou hebben tegen een VRT-journaallezeres met een hoofddoek. De openbare omroep zei direct dat zoiets strijdig is met de neutraliteit en objectiviteit van de omroep.

In het parlementsdebat schaarde alleen de partij Groen zich achter de woorden van Lieten.

Vlaanderen tegen nieuwslezeres met hoofddoek
Vlaanderen tegen nieuwslezeres met hoofddoek (Foto: ANP)

Kampwoning Westerbork onder glazen stolp

De voormalige woning van de kampcommandant van Kamp Westerbork wordt geconserveerd onder een grote glazen stolp. Ook wordt de houten villa, het enige bouwwerk dat nog herinnert aan het Durchgangslager in de Tweede Wereldoorlog, opgeknapt. Dat maakte Herinneringscentrum Kamp Westerbork woensdag bekend.

Alle bebouwing van het kamp is in de jaren '60 en '70 afgebroken. Alleen de woning waarin de Duitse kampcommandant Albert Konrad Gemmeke met zijn gezin woonde, is behouden gebleven. De villa wordt nu als het ware geplaatst in een enorme vitrine, aldus directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum. Het pand verkeert nog bijna in oorspronkelijke staat, maar is wel vervallen. "De woning is eigenlijk ons grootste museumstuk."

De glazen koepel wordt 12 meter hoog, 25 meter breed en 40 meter lang. Het project moet eind volgend jaar klaar zijn. Daarna wordt begonnen met de renovatie en de conservatie van de woning zelf. Die wordt niet toegankelijk voor het publiek. Volgens directeur Mulder stuit openstelling op te veel bezwaren.

Kampwoning Westerbork onder glazen stolp
Kampwoning Westerbork onder glazen stolp (Foto: ANP)

Vliegshow TT Assen afgeblazen

De vliegshow met straaljagers die dit jaar publiek naar de TT in Assen had moeten trekken, gaat om veiligheidsredenen niet door. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse persconferentie over het motorevenement.

Vanwege teruglopende bezoekersaantallen kwam de TT in eerste instantie met het idee om in 2013 een vliegshow met F-16's aan het programma toe te voegen. In samenspraak met commissaris van de koningin in Drenthe Jacques Tichelaar werd het plan voorgelegd aan het ministerie van Defensie. Dat liet weten al tijdens de TT van dit jaar op 30 juni de show van straaljagers te kunnen voorzien.

Na overleg tussen de gemeente Assen, het circuit en Defensie werd besloten de show dit jaar toch niet door te laten gaan. "De veiligheid voor piloten en bezoekers kon op de korte termijn nog niet voor honderd procent gegarandeerd worden", laat een woordvoerder van het motorevenement weten.

De organisatie richt zich nu op de voorbereidingen voor de vliegshow van volgend jaar.


Vliegshow TT Assen afgeblazen (Foto: Novum)

Coup in Ivoorkust verijdeld

De Ivoriaanse autoriteiten hebben een geplande coup van aanhangers van de verdreven president Laurent Gbagbo verijdeld. De staatstelevisie zond dinsdagavond een video uit die de coupplegers zelf hadden willen tonen als ze de macht zouden hebben gegrepen.

Alassana Ouattara trad iets meer dan een jaar geleden aan als president. Hij won vorig jaar de verkiezingen, maar Gbagbo weigerde de macht af te staan. Bij het geweld dat op de verkiezingen volgde kwamen zo'n drieduizend mensen om.

In de video die dinsdagavond werd uitgezonden was een man in legeruniform te zien, die de huidige Ivoriaanse autoriteiten van massaslachtingen beticht. Ook zou de 'gerechtigheid van de winnaar' in Ivoorkust gelden, aldus de kolonel, die tevens niet te spreken was over de uitlevering van Gbagbo aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Volgens de autoriteiten is de man in de video, Kate Gnatoa, samen met een aantal anderen gearresteerd. De Ivoriaanse minister van binnenlandse zaken Hamed Bakayoko zei dat alle landsgrenzen zijn gesloten, er een avondklok is ingesteld en dat alle politieke activiteiten zijn opgeschort.

"We hebben nauwkeurige aanwijzingen dat een groep officieren in ballingschap in Accra (Ghana) een militaire operatie voorbereidden in Ivoorkust (...) met als doel het land te destabiliseren", aldus Bakayoko.

Voertuigen uit nieuwe Batman-film naar Assen

De Tumbler en Bat-Pod komen naar Nederland. De voertuigen uit de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises zijn tijdens de TT Assen te bewonderen, maakte filmdistributeur Warner Bros woensdag bekend.

De Tumbler, de vernieuwde Batmobiel, rijdt voor aanvang van het WK motorracen over het circuit. De Bat-Pod, Batmans motor, en de Tumbler worden in Assen vergezeld door ontwerper Chris Corbould en zijn technische team.

The Dark Knight Rises, die vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscopen draait, is het slot van de Batman-trilogie van regisseur Christopher Nolan. Christian Bale kruipt wederom in de huid van Batman. Onder anderen Anne Hathaway, die Catwoman vertolkt, en Tom Hardy, die Bane speelt, zijn toegevoegd aan de cast.

F1-race in Valencia niet populair bij de fans

De Formule 1 Grand Prix van Europa is niet populair bij de fans. Tot nu toe zijn er voor de race op het stratencircuit in Valencia minder dan 40.000 kaartjes verkocht, zo weet El Pais te melden.

De organisatie van de race maakte eerder al bekend dat de toeschouwerscapaciteit ingekrompen was, maar zelfs van de 45.000 beschikbare plaatsen zijn er maar 38.000 verkocht. Van deze kaarten is 64% geleverd aan niet-Spanjaarden. Dat de Spanjaarden zelf geen kaarten kopen komt door de financiële crisis die het land hard getroffen heeft. Een groot deel van de bevolking is werkloos en hierdoor is er minder geld beschikbaar om uit te geven aan evenementen zoals de Formule 1.

De race in Valencia draait al jaren met verlies en daarom wordt er waarschijnlijk vanaf volgend seizoen met Barcelona afgewisseld. De overeenkomst hierover zal binnenkort rond worden gemaakt.

[Groep B] Vooruitblik: Nederland - Duitsland

Nederland en Duitsland spelen vanavond om 20:45 uur hun 39e onderlinge wedstrijd. Voor het Nederlands elftal is deze zeer belangrijk, aangezien de eerste groepswedstrijd tegen Denemarken met 1-0 verloren ging.

In het verleden speelden Nederland en Duitsland acht keer eerder op een groot toernooi tegen elkaar. Drie keer kruisten beide landen de degens op een WK en vijf keer op een EK. Hier zijn, zoals veel mensen weten, een aantal klassiekers voortgevloeid: 1974 (het trauma van München), 1988 (de revanche) en 1990 (de clash tussen Rijkaard en Völler).

Bij Oranje speelt vooral de vraag hoe de basis van bondscoach Van Marwijk eruit gaat zien. Staat Van Persie in de basis of gaat de oefenmeester toch voor Huntelaar? Of misschien worden ze allebei wel binnen de lijnen geposteerd.

De Duitsers blaken in elk geval van het zelfvertrouwen na de 1-0 zege op Portugal. Dat was overigens al van ongekende omvang, aangezien Duitsland tijdens de kwalificatie alle tien de wedstrijden won.

Toch hebben Duitsland en Nederland één ding gemeen: Bij Die Mannschaft hebben ze namelijk ook een spitsenprobleem. Wie begint er in de basis? Wordt het Mario Gomez (zes goals in de laatste zes duels) of Miroslav Klose (veertien doelpunten op drie WK's)?

Vermoedelijke opstellingen:

Nederland:
Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, Robben, van Bommel, Sneijder, N. de Jong, Afellay, van Persie
 
Duitsland:
Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Müller, Schweinsteiger, Özil, Khedira, Podolski, Gómez


Staat Huntelaar vanavond in de basis? (Foto: Pro Shots)

Ongeluk tijdens opnames Wie is de Mol?

Tijdens de opnames van het dertiende seizoen van het AVRO-programma Wie is de Mol? heeft een kandidaat een ongeluk gehad tijdens een opdracht. Janine Abbring, één van de tien kandidaten, sprong tijdens een opdracht in het water, kwam verkeerd terecht en verbrijzelde daarbij een rugwervel.

Ze is ter plekke door medici behandeld en vervolgens overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Op dit moment is ze in afwachting van een operatie. Haar familie is inmiddels bij haar in het ziekenhuis. Dat heeft de Avro vandaag bekendgemaakt. Janine is vooral bekend als Jakhals bij De Wereld Draait Door en sinds 2011 presenteert ze Vroege Vogels.

Mediadirecteur Peter Lubbers van de AVRO over het incident: "Iedereen is ontzettend geschrokken. Het belang van het herstel van Janine staat voorop en het productieteam handelt daar naar. We leven enorm mee met Janine." Het nieuwe seizoen begint hoogstwaarschijnlijk 3 januari 2013. De overige deelnemers worden waarschijnlijk in het najaar bekendgemaakt.

Volgens Televizier speelt het nieuwe seizoen zich onder andere af in de Franse plaats Bordeaux.

Ritzege Isaychev, Kroon vierde in Zwitserland

Vladimir Isaychev heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Russische wielrenner van Katusha won na ruim 192 kilometer in de straten van Gansingen de sprint van een kopgroep van zes renners. Daarbij zat ook Karsten Kroon. De Nederlander van Saxo Bank moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Kroon deed in de slotfase een aantal pogingen om weg te rijden, maar zijn medevluchters pakten hem telkens terug. Ook een aanval van Sébastien Minard werd in de kiem gesmoord. In de sprint bleek Isaychev duidelijk de sterkste. Ook Ruben Perez en Salvatore Puccio finishten voor Kroon.

Omdat de renners in de kopgroep geen enkel gevaar vormden voor het klassement, liet het peloton ze ver wegrijden. De grote groep finishte uiteindelijk op meer dan elf minuten. De Portugees Rui Costa blijft desondanks leider. Fränk Schleck en Roman Kreuziger zijn de nummers twee en drie.

Kroegbaas verwijderde sporen na schietpartij

De eigenaar van het café in Valkenswaard waar zondag drie mensen gewond raakten bij een schietpartij, heeft na het incident bewust sporen vernietigd. Dat schrijft burgemeester van Valkenswaard Anton Ederveen in een brief aan de gemeenteraad.

De exploitant verklaarde vlak na het incident dat er niets aan de hand was en dat slechts met neppistolen zou zijn geschoten. Ook zou niemand gewond zijn geraakt. Toen de politie arriveerde waren enkele mensen de vloer aan het schoonvegen. Agenten zagen echter verse bloedvlekken op de grond.

De cafébaas had bovendien verzuimd te melden dat er in en rondom het café zou zijn gevochten. De burgemeester vond dat reden genoeg om de kroeg voor minimaal drie weken te sluiten.

Tijdens de schietpartij bevonden zich zo'n zestig mensen in het café. Volgens de uitbater kwamen er vier of vijf onbekenden binnen, waarna er werd geschoten. De aanwezigen vluchtten vervolgens via een nooduitgang de straat op.

Uiteindelijk bleken twee mensen schotwonden in de borst te hebben en een in een been. De drie zijn buiten levensgevaar. Agenten ontdekten even later een kogelgat in een ruit van een shoarmazaak in de buurt.

De politie laat weten dat de exploitant wordt verhoord, maar dat hij geen verdachte is. "De prioriteit ligt nu bij het oplossen van de zaak. Inhoudelijk kunnen we hier niet op ingaan", aldus een woordvoerder. De zegsvrouw laat desgevraagd weten dat het uitwissen van sporen in principe een misdrijf is.

Fraude met kilometerteller na de zomer aangepakt

Een wetsvoorstel om de fraude met kilometertellers in auto's aan te pakken kan na de zomer door de Tweede Kamer worden behandeld. Dat zei demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

CDA, PvdA en VVD gaven in het debat aan dat zo snel mogelijk werk moet worden gemaakt van de kilometertellerfraude. De partijen verweten de minister dat zij ondanks diverse aankondigingen nog steeds geen actie heeft ondernomen. Mogelijk wordt bij wel een op de twintig auto's gefraudeerd met de kilometerstand.

Volgens Schultz bood het wetsvoorstel eerder nog weinig houvast omdat de controle op de fraude nog niet was geregeld. Aangezien nu afspraken zijn gemaakt met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om controle en handhaving mogelijk te maken, kan het wetsvoorstel na de zomer worden doorgestuurd en behandeld.

Van Marwijk gunt spelers langer rust

Bondscoach Bert van Marwijk heeft de training van het Nederlands elftal donderdag in Polen verschoven. De spelers krijgen langer rust en hoeven nu pas om 17.30 uur op het veld te staan. De oefensessie was aanvankelijk voor 12.00 uur gepland.

Oranje speelt woensdagavond in het Oekraïense Charkov tegen Duitsland. De selectie keert woensdagnacht terug in Krakau. Na de nederlaag tegen Denemarken verliep de terugreis niet vlekkeloos voor Nederland. Het vliegtuig stond wegens een noodlanding van een ander vliegtuig lang stil op de landingsbaan.

Frankrijk speculeert over tweet partner Hollande

Het Franse politieke etablissement heeft met verbazing gereageerd op een uitlating van de partner van de Franse president François Hollande. Valérie Trierweiler gaf dinsdag via Twitter Segolène Royal, de ex-partner van Hollande en de moeder van hun vier kinderen, een behoorlijke steek onder water.

Trierweiler sprak in een tweet haar steun uit voor politicus Olivier Falorni die tijdens de tweede ronde van de parlementsverkiezingen aankomende zondag de directe concurrent is van Royal in het district Charente-Maritime. Ze schreef 'Veel succes, Olivier Falorni', een bericht dat gemakkelijk te interpreteren is als een vileine steek richting Royal.

De Socialistische Partij van Hollande, Falorni en Royal zette Falorni onlangs uit de race omdat hij weigerde plaats te maken voor Royal. Falorni gaat nu verder als dissidente kandidaat. Royal heeft in de peilingen een kleine voorsprong op hem.

De Franse media speculeren er intussen lustig op los waarom Trierweiler, een journaliste die prat gaat op haar onafhankelijkheid, een actie heeft ondernomen die Hollande in diskrediet kan brengen en die indirect is gericht tegen de vrouw die decennia lang zijn partner was. "Of ze wordt verblind door jaloezie of het is een weldoordachte politieke coup in een poging Royals kansen te minimaliseren", zei Olivier Mazerolle, politiek analist voor tv-zender BFM.

Bekend is dat beide vrouwen op gespannen voet staan, waardoor allerlei geruchten de ronde doen over de tweet van Trierweiler. Een verklaring zou zijn dat ze bang is dat Royal weer dichter bij Hollande komt. Royal heeft gezegd dat als ze zondag wint ze wil proberen voorzitter van de Nationale Assemblee te worden, waardoor ze vrijwel zeker dagelijks contact met de president zou hebben.


Frankrijk speculeert over tweet partner Hollande (Foto: Novum)

Films minder afhankelijk van subsidie

De financiering van Nederlandse films is nog maar voor de helft afhankelijk van subsidie. Dat is te danken aan succesvolle publieksfilms die de afgelopen tijd in de bioscoop zijn verschenen, zoals Sonny Boy, De Heineken Ontvoering en Loft, meldt de Nederlandse Beroepsvereniging van film- en televisiemakers NBF op haar website.

Nederlandse films die subsidie ontvingen van het Nederlands Filmfonds konden in 2011 rekenen op 4,3 miljoen bioscoopbezoeken. Het succes is vooral te danken aan de aandacht die het rijksfonds tegenwoordig heeft voor de publieksfilm.

Films minder afhankelijk van subsidie
Films minder afhankelijk van subsidie (Foto: ANP)

Zwitsers referendum over meer referenda

De Zwitserse bevolking mag zondag naar de stembus voor een referendum. Onderwerp van de stemming: een toekomstige toename van het aantal referenda in het land.

Nationalisten in het land willen dat de bevolking zich in de toekomst automatisch mag uitspreken als de regering een belangrijk internationaal verdrag ondertekent. Tegenstanders van het plan, waar de meeste politieke partijen onder vallen, menen dat het de Zwitserse democratie zal lamleggen. Zwitserland schrijft momenteel jaarlijks al een aantal referenda uit, veelal over lokale kwesties.

Werner Gartenman van de groep Actie voor een Onafhankelijk en Neutraal Zwitserland beschuldigde de politieke elites in Zwitserland er woensdag van bang te zijn voor de Zwitserse kiezer. Hij zei dat een meerderheid van de bevolking zich zondag wellicht voor het plan uitspreekt, ondanks het feit dat recente peilingen het tegendeel beweren.

Rechter steekt stokje voor tv-gids Telegraaf

De Telegraaf moet per direct stoppen met het publiceren van de weekgegevens van tv-programma's. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag nadat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting een kort geding hadden aangespannen tegen het dagblad.

De Telegraaf gaf de afgelopen twee weken bij wijze van proef bij de zaterdagkrant een eigen tv-gids uit. Ook de komende vier zaterdagen was de krant van plan dat te doen.

Subsidie voor verzamelen hersenweefsel

Voor het opzetten van een nationale infrastructuur om hersenweefsel te verzamelen van overleden patiënten met psychiatrische ziekten wordt bijna 3,5 miljoen verstrekt. De Nederlandse Hersenbank heeft momenteel nauwelijks of geen hersenweefsel beschikbaar van mensen met schizofrenie, depressie, autisme, dwangstoornis, bipolaire stoornis, ADHD en posttraumatische stressstoornis.

De hersenbank ontvangt het geld samen met vijf universitaire onderzoeksgroepen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hun onderzoek moet meer inzicht geven in de oorzaken en mogelijke behandeling van deze nog grotendeels onbegrepen hersenaandoeningen.

Er is veel onwetendheid bij patiënten, familie en zorgverleners over de gang van zaken rond het doneren van hersenweefsel na overlijden. In het project staat het informeren en uitnodigen van psychiatrische patiënten en hun familieleden om zich als hersendonor te registreren bij de Nederlandse Hersenbank dan ook centraal. Ook worden patiëntenverenigingen benaderd.

Bij het project zijn UMC Utrecht, VUmc, UMC St Radboud, AMC en Erasmus MC Rotterdam betrokken.

Productie zombiefilm Brad Pitt is 'nachtmerrie'

De productie van de zombiefilm World War Z is een 'regelrechte nachtmerrie'. Het lukt regisseur Marc Forster niet om daadkrachtig op te treden in het filmproject dat Brad Pitt produceert en waarin hij de hoofdrol speelt. Dat zeggen diverse bronnen binnen de productie tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Pitt heeft Forster aangetrokken voor de regieklus. De Zwitserse regisseur heeft films als Finding Neverland en de Bondfilm Quantum of Solace op zijn naam staan, maar nog geen zombie-sciencefictionthriller. Drie weken voor de opnamen zouden beginnen, had de regisseur nog geen duidelijk beeld hoe de zombies er zouden moeten uitzien.

"Er werd veel gepraat, maar ze hebben geen plan", zegt een bron. Sommige betrokken filmmakers twijfelen aan Pitts keuze voor de onervaren Forster. "De regisseur heeft geen verantwoordelijkheid gekregen", zegt een bron. "Als je een regisseur aanneemt die het niet kan, dan krijg je problemen met wie de baas is."

Diverse filmmakers zijn bij World War Z betrokken en weer ontslagen. De problemen van de film zouden vooral liggen aan de grootse plannen met de animatietechnieken.

Bovendien zouden Pitt en zijn productiepartner Dede Gardner te laat weer met hun aandacht bij de film geweest zijn. Ze waren vorige maand in Cannes voor hun misdaaddrama Killing Them Softly en daarna wilde Pitt bij zijn familie zijn.

In World War Z wordt een postapocalyptische wereld overstelpt met zombies. De Nederlandse acteur Michiel Huisman heeft ook een rolletje in de film. De productie staat nu gepland voor december.


Productie zombiefilm Brad Pitt is 'nachtmerrie' (Foto: Novum)

Hawke: slecht acteren in films is moeilijk

Het is moeilijk voor een acteur om echt slecht te acteren in een film. Dat zegt acteur Ethan Hawke tegen de Amerikaanse entertainmentkrant The A.V. Club. "Als de beste cinematografen je goed belichten, je geluid bijdraaien en mooie muziek onder je scène zetten, is het moeilijk om er echt shit uit te zien."

Op het toneel is het juist ontzettend makkelijk om slecht te zijn, vindt de 41-jarige Amerikaan, die naast Colin Farrell is te zien in de remake van Total Recall. "Iedereen ziet je trillende voet en hoe raar je staat, en hoort hoe slecht je praat. Daar heeft een filmacteur nooit last van."

Hawke vindt dat in films vrijwel nooit acteurs te zien zijn die 'echt ruk' zijn. "Terwijl je in vijf of zes theaterstukken zo twintig acteurs ziet die verschrikkelijk zijn." Toch zijn er volgens hem maar weinig acteurs die net als Jack Nicholson, Denzel Washington of Daniel Day-Lewis echt goed zijn in films.

Hawke brak door met het alom geprezen drama Dead Poets Society en heeft twee Oscarnominaties op zijn naam staan, voor Training Day en Before Sunset. Total Recall verschijnt op 9 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Hawke: slecht acteren in films is moeilijk (Foto: Novum)

NASA lanceert röntgentelescoop

Ruimtevaartorganisatie NASA brengt woensdag een ruimtetelescoop in een baan om de aarde. Met deze telescoop wordt de komende twee jaar gezocht naar moeilijk waarneembare objecten in de Melkweg en andere sterrenstelsels. De raket waarmee de röntgentelescoop de ruimte ingaat, is naar een atol tussen Hawaï en Australië gebracht.

Een speciaal transportvliegtuig brengt de Pegasus XL-raket in de lucht, waarna het projectiel wordt losgelaten. Na enkele seconden ontbranden de motoren en klimt de raket met de telescoop richting de ruimte.

De Nuclear Spectroscopic Telescope Array, kortweg NuStar, gaat speuren naar zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels, overblijfselen van ontplofte sterren en andere exotische hemellichamen.

Je kunt de launch hier volgen. (Met dank aan Peerke83)

Twente strikt Chileense international Gutierrez

FC Twente heeft de Chileense international Felipe Gutierrez ingelijfd. De 21-jarige aanvallende middenvelder tekent in Enschede een contract voor vijf seizoenen. Gutierrez moet nog wel de medische keuring doorstaan en de benodigde papieren in orde maken voordat hij officieel speelgerechtigd is.

Gutierrez speelde sinds 2009 in zijn vaderland voor Universidad Catolica. Daar scoorde hij in 87 wedstrijden 22 keer. Voor de Chileense nationale ploeg kwam de middenvelder vijf keer in actie. Hij maakte deel uit van de selectie die vorig jaar deelnam aan de Copa America.

Twente-voorzitter Joop Munsterman verwacht veel van de nieuwe aanwinst. "Felipe is een jonge talentvolle speler die afgelopen seizoenen is uitgegroeid tot international van Chili. Bij Twente krijgt hij de kans zich in een Europese competitie verder te ontwikkelen."

Woningcorporatie doet aangifte tegen advocate

Woningcorporatie Casade doet aangifte tegen een Haagse advocate wegens fraude. De raadsvrouw, partner van het voormalige Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer, werd vorige week opgepakt op verdenking van miljoenenfraude.

De advocate stond de Waalwijkse corporatie bij in een nog lopende vastgoedzaak met een bouwbedrijf. Directeur-bestuurder van Casade Roel van Gurp zegt woensdag in een verklaring overdonderd te zijn door de mogelijke fraude. "Het lijkt erop dat zij documenten vervalst heeft en ons hiermee ernstig financieel dupeert."

Casade wacht het strafrechtelijk onderzoek tegen de advocate af. De schade kan volgens de corporatie oplopen tot ruim drie miljoen euro.

Van Hal Scheffer stapte donderdag op als Statenlid vanwege het fraudeonderzoek naar zijn vrouw.

GroenLinksers Peters en Braakhuis vertrekken

GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis keren na de verkiezingen op 12 september niet terug in de Tweede Kamer. Dat laten ze woensdag weten. Partijleider Jolande Sap meldt dat ze respect heeft voor het besluit van de twee 'markante politici'.

De 43-jarige Peters kwam in 2006 de Kamer binnen, Braakhuis zit sinds 2010 in de Kamer. Eerder gaven ze er blijk van graag in de Tweede Kamer te willen blijven.

Peters, die zich in de Kamer met name bezighield met buitenlandse zaken en cultuur, laat weten dat zij zin heeft om 'andere dingen te doen'. "Het was een waanzinnig eervolle uitdaging om in deze woelige tijd als Kamerlid vanuit de oppositie politieke verhalen te maken", blikt ze terug. "Ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving."

Peters raakte in de zomer van 2011 in opspraak. Toen zij in Afghanistan werkzaam was zou ze haar vriend hebben voorgetrokken bij het toekennen van een subsidie.

Oud-bankier Braakhuis, woordvoerder financiën voor GroenLinks, zegt dat hij terugverlangt naar het bedrijfsleven. "Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, zeven dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht", stelt het 50-jarige Kamerlid. "Dan moet je zo veel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate."


GroenLinksers Peters en Braakhuis vertrekken (Foto: Novum)

Zonderland en Van Gerner naar Olympische Spelen

Turners Epke Zonderland en Céline van Gerner zijn voorgedragen bij NOCNSF voor deelname aan de Olympische Spelen. Dat maakte turnbond KNGU woensdag bekend. Bij de mannen was Zonderland al vrijwel zeker van een ticket naar Londen, nadat Jeffrey Wammes zich met een blessure uit de strijd had teruggetrokken.

Van Gerner krijgt de voorkeur boven Wyomi Masela, die in februari net als Zonderland nog werd voorgedragen. Zowel Wammes als Van Gerner vocht die beslissing echter met succes aan bij de rechter. Wammes slaagde er vervolgens mede door een blessure niet in om de KNGU op andere gedachten te brengen.

Zonderland wist vorige week bij de Challenge Cup in Gent zijn persoonlijke records op brug en rek te verbeteren en toonde daarmee wel het vereiste vormbehoud. Hij heeft volgens de bond een reële kans op olympisch eremetaal.

Van Gerner wist het pleit alsnog in haar voordeel te beslissen door enkele sterke optredens op brug. Ze won onder meer op dat onderdeel in Gent, terwijl Masela daar niet van de partij was door een lichte blessure.

Domenicali: "Driestrijd tussen Alonso, Hamilton en Vettel"

Hoewel er dit Formule 1-seizoen al zeven winnaars zijn geweest zal de strijd om de wereldtitel volgens Ferrari-teambaas Stefano Dominicali gaan tussen Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Al weet de Italiaan ook dat voorspellingen doen dit seizoen lastig is.

Momenteel gaat Hamilton aan de leiding in de titelstrijd, op twee punten gevolgd door Alonso, terwijl Vettel hier weer een punt achter staat. "Aan het eind van de dag zullen Fernando, Lewis en Sebastian uitmaken wie de titel pakt. Dat is het gevoel dat ik nu heb, maar ik moet toegeven dat het vandaag de dag vaak zo is dat je er voor een race het ene over denkt en er dan na de race vervolgens weer heel anders tegenaan kijkt."

In de afgelopen races mochten steeds andere coureurs naar het podium gaan, maar Ferrari-rijder Alonso, McLaren-coureur Hamilton en regerend wereldkampioen Red Bull-rijder Vettel blijken vooralsnog het beste met de omstandigheden om te kunnen gaan.

Vandalen plukken schaapskudde in Driebergen

Op het Seminarieterrein in Driebergen is vrijdagnacht een kudde schapen mishandeld. De eigenaar van de schapen trof grote, losgetrokken plukken wol en bierflesjes aan op het terrein waar zijn schapen grazen. Ook bleek de omheining vernield, waardoor een schaap los wist te breken. Dat dier kon een dag later teruggebracht worden naar de kudde.

Ook waren de schapen, die normaal erg mak zijn, zeer angstig. "Het kostte me heel wat moeite om ze bij elkaar te drijven", gromt de boze eigenaar van de schapen woensdag. De man laat weten deze week aangifte te doen bij de politie. De schapen, die door de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden ingezet in plaats van 'traditionele' maaimachines, graasden sinds mei in het gebied.

Jongen (10) misbruikt na treinreis

Een 10-jarige jongen is dinsdagavond seksueel misbruikt in de buurt van station Klarenbeek. Het slachtoffer was even daarvoor met de trein vanuit Apeldoorn naar het Gelderse dorp gereisd. Een onbekende man had hem op het station aangesproken en misbruikte hem daarna, meldt de politie.

De jongen is na het incident, dat rond 19.00 uur plaatsvond, naar huis gegaan, waar hij zijn ouders vertelde wat er was gebeurd. De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen.

Lindsay Lohan met pornoster in erotische thriller

Lindsay Lohan heeft wel oren naar een rol in de erotische thriller The Canyons. Pornoster James Deen wordt in de film haar tegenspeler. De actrice heeft een paar moeilijke jaren achter de rug waarin ze regelmatig voor de rechter moest verschijnen wegens diefstal, maar wil nu haar filmcarrière weer oppakken.

"Ik ben meer dan heel blij dat James Deen en Lindsay Lohan de rollen van Christian en Tara in The Canyons gaan spelen", laat Bret Easton Ellis, die het scenario schreef, weten via Twitter. "Ik had me geen betere cast kunnen wensen. Lindsay sloeg de spijker op zijn kop." De film gaat over een groep jongeren uit Los Angeles die vooral zich bezighoudt met seks en misdaad.

De 25-jarige Lohan staat te popelen weer als actrice aan de slag te gaan, maar dat gaat nog niet zonder slag of stoot. Zo is de actrice uit de maffiafilm Gotti: In the Shadow of My Father gestapt, omdat haar pr-medewerkers er niet uitkwamen met de producenten.

Ze neemt momenteel de film Liz and Dick op waarin ze Elizabeth Taylor speelt. Tussen de opnames door wist ze haar gehuurde Porsche in een vrachtwagen te boren, waardoor ze nu waarschijnlijk weer een rechtszaak aan haar broek krijgt.

De opnamen van The Canyons gaan in juli van start. De film wordt geregisseerd door Paul Schrader, die American Gigolo regisseerde en de scenario's van Taxi Driver en Raging Bull schreef.


Lindsay Lohan met pornoster in erotische thriller (Foto: Novum)

Megaboete voor NS om bewaren reizigersinfo

De NS heeft een boete van 125.000 euro moeten betalen aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dit omdat het vervoerbedrijf reisgegevens van studenten die reizen met de ov-chipkaart, te lang bewaarde. Dat heeft het CBP woensdag bekendgemaakt.

Het college had de NS vorig jaar opgedragen om deze gegevens niet langer dan 2 jaar te bewaren. De vervoerder kreeg een dwangsom opgelegd voor het geval dat toch zou gebeuren. Vorige maand bleek dat de NS de gegevens niet had vernietigd en het bedrijf moet dan ook betalen. Inmiddels houdt de vervoerder zich overigens wel aan de regels.

Megaboete voor NS om bewaren reizigersinfo
Megaboete voor NS om bewaren reizigersinfo (Foto: ANP)

Oppositieleiders Rusland verhoord

De Russische oppositieleiders Aleksej Navalni en Sergej Oedaltsov zijn woensdag door de recherche verhoord over een demonstratie die op 6 mei uitmondde in gevechten tussen oproerpolitie en betogers. De twee waren betrokken bij de organisatie van een grootschalig protest tegen president Vladimir Poetin dinsdag in Moskou.

Navalni werd dinsdag ook al zes uur lang verhoord, waardoor hij niet aan de demonstratie tegen Poetin kon deelnemen. Diezelfde dag verrichtte de politie een uitvoerige huiszoeking in zijn appartement, terwijl ook de woningen van zijn ouders en schoonouders werden doorzocht.

Oedaltsov is al honderden keren gearresteerd en heeft tijdens zijn leven maanden in de gevangenis gezeten. Hij liet woensdag dan ook weten zich niet te laten intimideren.

Zoon Van der Vaart moest Duits shirt uittrekken

Rafael van der Vaart was er bepaald niet blij mee dat zijn zoon Damián in een Duits voetbalshirt rondliep. "Onze zoon had het t-shirt aangetrokken nadat hij het van vrienden had gekregen", zegt Sylvie van der Vaart tegen de website van de Duitse krant Die Welt. "Toen zei Rafael: dat trek je nu uit!"

Het Nederlands elftal speelt woensdag op het Europees kampioenschap een belangrijke wedstrijd tegen Duitsland. "Dat shirt ging Rafael, als speler van het Nederlands elftal, iets te ver", lacht de 34-jarige Sylvie.

Haar 6-jarige zoon Damián is in Duitsland opgegroeid, de eerste jaren van zijn leven speelde zijn vader voor het Duitse Hamburger SV. "Zijn nanny is ook Duits. Ook in onze woonplaatsen Madrid, Amsterdam en Londen is zijn Duitse oppas erbij."

Desondanks juicht Sylvie voor Oranje. "Natuurlijk ben ik een beetje meer voor Nederland, omdat Rafael voor het Nederlands elftal speelt", zegt de voetbalvrouw. "Ik ben in Nederland geboren, mijn familie woont er en ik heb het grootste deel van mijn leven daar doorgebracht."

[Groep B] Vooruitblik: Portugal - Denemarken

Portugal heeft vanavond een pittige kluif in de wedstrijd tegen Denemarken. Deze wedstrijd staat voor 18:00 uur op de rol en moet de Portugezen de eerste drie punten van het EK voetbal brengen.

Portugal en Denemarken hebben inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd. Zo zaten de twee landen tijdens de kwalificatie voor het EK voetbal bij elkaar in de groep, wat ook tijdens de kwalificatie voor het WK het geval was. In beide gevallen werden de Denen groepswinnaar, dus de Portugese formatie weet wat het kan verwachten.

Cristiano Ronaldo lijkt bij Portugal nog op schot te moeten komen. Tijdens de aanloop naar het EK voetbal scoorde hij niet en ook in de groepswedstrijd tegen de Duitsers wist hij het net niet te vinden. Saillant detail; in de Spaanse competitie trof hij meer dan 40 keer doel.

De Denen zijn overigens niet bang voor het spel van Ronaldo. "Hij heeft unieke kwaliteiten, maar we hebben eerder laten zien dat we hem aankunnen. Ik geloof dat we Portugal opnieuw kunnen verslaan", liet een strijdlustige Kjær weten.

Krohn-Dehli kroonde zich in de wedstrijd tussen Denemarken en Nederland tot Man van de Wedstrijd door de enige goal voor zijn rekening te nemen. Hierdoor liep Oranje tegen een verrassende nederlaag aan.Vermoedelijke opstellingen:

Denemarken:
Andersen, Jacobsen, Kjær, Agger, Kvist, Silberbauer, Zimling, Eriksen, Rommedahl, Krohn-Dehli, Bendtner

Portugal:
Patrício, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo


Ronaldo, Lopes en Quaresma tijdens de training (Foto: Pro Shots)

Uitspraak zaak Rasmussen op 19 juni

Het gerechtshof in Arnhem zal op 19 juni uitspraak gaan doen in de zaak tussen de Rabobank-wielerploeg en de Deen Michael Rasmussen. Het draait om het ontslag dat de renner in 2007 tijdens de Tour de France van de ploeg kreeg.

Rasmussen reed op het moment van zijn ontslag in de gele trui. Hij werd uit de Tour gehaald, omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. Hij zei in Mexico getraind te hebben, maar werd in Italië gezien. De Deen miste hierdoor twee dopingcontroles. Zelf ontkent hij in de Dolomieten te zijn geweest en gaf aan gewoon in Mexico getraind te hebben.

De Rabobank-ploeg ontsloeg Rasmussen die bekend zou hebben dat hij gelogen had. Zelf ontkent de Deen dit en hij werd door de rechter in het gelijk gesteld. De Raboploeg moest een schadevergoeding van 700.000 euro betalen. Rasmussen vond dit te weinig en ging in beroep, evenals de bankiersformatie. Op 19 juni zal er duidelijkheid in de zaak gaan komen.

Bouw windmolenpark in Zeeuws natuurgebied mag

De bouw van negen windmolens en de aanleg van een acht kilometer lange elektriciteitskabel in een natuurgebied bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het attractiepark wilde dat de vergunning die Gedeputeerde Staten in november verleende aan het bedrijf Windpark OSK voor de bouw, ingetrokken werd.

Deltapark Neeltje Jans vreest dat door de bouwwerkzaamheden voor het windturbinepark vogels en zeehonden uit het gebied verjaagd worden. Ook denkt het park dat het landschap erdoor wordt aangetast. De elektriciteitskabel zou de bodem van de Oosterschelde aantasten.

De Raad van State wees woensdag alle bezwaren van het park af. Gedeputeerde Staten hebben voor het afgeven van de vergunning een grondige natuurtoets uitgevoerd, vindt de hoogste bestuursrechter. Zo is uitgebreid bekeken hoe heiwerkzaamheden plaats zouden moeten vinden, om gehoorschade bij zeehonden en hun vlucht uit het gebied te voorkomen. Ook is rekening gehouden met het broeden van vogels.

De raad oordeelde verder dat het landschapsbeeld niet aangetast wordt door de bouw, omdat op de plek al windmolens, havens en een stormvloedkering zijn. Ook in de beslissing van de aanleg van de elektriciteitskabel gaf de Raad van State het college van Gedeputeerde Staten in Zeeland gelijk.

Granaat gevonden in Rotterdamse woning

In een rijtjeshuis in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is woensdag een granaat gevonden. Een elektricien stuitte rond 10.30 uur op het projectiel in het leegstaande huis aan de Lijster, meldt een politiewoordvoerder. De granaat bleek vrij ongevaarlijk te zijn. De pin was er al uit.

Het explosieventeam van de politie heeft de granaat meegenomen en brengt het explosief op een veilige plek tot ontploffing. Omdat de pin er al uit was hoefde de omgeving niet te worden afgezet.

Komiek Jerry Lewis opgenomen in ziekenhuis

Jerry Lewis is dinsdagavond opgenomen in een ziekenhuis in New York. De 86-jarige Amerikaanse komedielegende zakte in elkaar vlak voordat hij zou verschijnen op het podium van een groot gala.

Lewis verloor het bewustzijn vanwege een lage bloedsuikerspiegel, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. Naar verluidt is de komiek inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en rust hij uit in een hotel. Hij kampt al jaren met een slechte gezondheid.

Lewis zou tijdens het gala van de Friars Club een prijs ontvangen en een prijs uitreiken aan Tom Cruise. "Ik vind het jammer dat Jerry er vanavond niet bij kan zijn, maar ik weet dat het goed komt met hem", zei de Top Gun-acteur tijdens zijn dankwoord. De Friars Club is een privéclub in New York, bestaande uit stand-up comedians en beroemdheden.

'Lady Gaga wil hoed met levende kakkerlakken'

Lady Gaga heeft naar verluidt een nieuw kledingstuk bedacht waarmee ze haar 'vleesjurk' kan overtreffen. De excentrieke zangeres heeft haar ontwerpers de opdracht gegeven om een hoed te maken van levende kakkerlakken. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Sun. Eerder droeg Lady Gaga een jurk die in zijn geheel bestond uit rauw vlees.

Gaga zou op het idee gekomen zijn toen uit een onderzoek bleek dat kakkerlakken meer reageren op haar muziek, dan op liedjes van andere artiesten. Ze noemde de insecten vervolgens 'my real life monsters'. De 26-jarige zangeres gaf haar fans eerder de koosnaam 'little monsters'.

"Ze wil de kakkerlakken op een hoofddeksel laten zetten, waarop ze onder een soort net of kooi rondkruipen", vertelt een bron over de hoed. De zangeres, die bekendstaat om haar excentrieke outfits, droeg eerder onder meer ook een jurk die bestond uit Kermit de Kikker-poppen, en een kledingstuk dat gemaakt was van doorzichtige plastic ballen.

Amoah tekent bij sc Heerenveen

Matthew Amoah gaat komend seizoen de aanval van sc Heerenveen versterken. De 31-jarige spits tekende vanmiddag een contract voor één seizoen. De Ghanees komt over van het Turkse Mersin Idman Yurdu, dat hem een jaar geleden van NAC Breda overnam.

Nederland maakte voor het eerst kennis met Amoah tijdens zijn achtjarige periode bij Vitesse. De spits scoorde daarin 62 doelpunten in 174 duels. De Ghanees verdiende met zijn sterke optredens in 2006 een transfer naar de Duitse topclub Borussia Dortmund, waar hij anderhalf seizoen speelde. In 2007 keerde Amoah terug naar de Eredivisie. Bij NAC Breda maakte de spits 43 doelpunten in 105 duels.

Met Amoah trekt sc Heerenveen een aanvaller aan met internationale ervaring. Amoah speelde 42 interlands namens zijn vaderland Ghana, en was daarin dertien keer trefzeker. Hij speelde op het WK van 2006 en kwam ook in actie tijdens de Afrika Cup.

Matthew Amoah is na Kristoffer Nordfeldt, Marten de Roon, Mark Uth en Jukka Raitala de vijfde aanwinst van sc Heerenveen voor het komend seizoen.

[Upd] Andy Schleck niet naar Tour de France

Luxemburgse media melden dat Andy Schleck dit jaar geen Tour de France zal rijden. Afgelopen week brak de renner van RadioShack zijn heiligbeen bij een val in de Dauphiné. RadioShack heeft het nieuws nog niet bevestigd, maar heeft wel voor vanmiddag een persconferentie aangekondigd.

De jongste van de broers Schleck werd drie jaar op rij tweede in de Tour. Begin dit jaar kreeg hij echter de zege in de Ronde van Frankrijk toegekend na de schorsing van de winnaar van dat jaar Alberto Contador.

Update 14.56 uur

De vader van Andy Schleck heeft bevestigd dat de Luxemburgse wielrenner dit jaar niet naar de Tour de France zal gaan. Schleck heeft zijn heiligbeen gebroken en zal minimaal vijf weken aan de kant staan. Hierdoor komt ook zijn deelname aan de Olympische Spelen in Londen in gevaar. Zijn ploeg RadioShack-Nissan-Trek zal om 16.00 uur een persconferentie geven.

Andy Schleck niet naar de Tour de France (Foto: Pro Shots)

Nieuw bestanddeel speed verboden na vijf doden

Een stof die sinds kort opduikt in speed is per direct verboden. Vorig jaar zijn alleen in Nederland al vijf mensen omgekomen nadat ze speed met deze stof, 4-methylamfetamine, hadden gebruikt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdag.

Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs heeft minister Edith Schippers (VVD) geadviseerd de stof te verbieden. Het zou leiden tot extreme oververhitting van het lichaam, wat dodelijk kan aflopen.

In België en het Verenigd Koninkrijk zijn ook al meerdere mensen omgekomen nadat ze deze speed hadden gebruikt. Als er sprake is van een direct gevaar voor de volksgezondheid mag de minister een stof op de lijst van verboden middelen plaatsen.

Internationale trailer Django Unchained verschenen

Na eerder de Amerikaanse trailer van Django Unchained te hebben geplaatst, hebben wij nu een primeur te pakken. Vanaf vandaag is dankzij Sony Pictures de internationale trailer als eerste op FOK!film te bekijken.

Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood.

Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

Django Unchained is vanaf 23 januari 2013 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Kust op twee plekken Noord-Holland versterkt

De kust voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering worden versterkt. Dit zijn de twee laatste zwakke schakels langs de Nederlandse kust. Demissionair staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (VVD) maakte woensdag bekend dat er twintig miljoen kubieke meter zand voor de Noord-Hollandse kust wordt gestort. Dit kost 250 miljoen euro, dat hier al voor apart is gezet.

De dijk wordt niet verhoogd. Het nieuwe brede strand dat ontstaat door het storten van het zand zorgt volgens Atsma niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor meer mogelijkheden voor recreatie.

"Als deze laatste zwakke schakels straks zijn aangepakt heeft Nederland weer een sterke en veilige kust. Een kust om trots op te zijn", aldus Atsma. "De dijk bij Petten en duinen bij Callantsoog kunnen er straks weer vijftig jaar tegenaan. De kennis die we opdoen met deze vernieuwende vorm van kustversterking zet Nederland en de watersector internationaal op de kaart. Een investering die het waard is in deze economische tijden."

In 2003 bleek dat de kracht waarmee de golven op de kust slaan groter is dan werd gedacht. Hierna werden tien plaatsen aangewezen die versterkt moesten, onder meer bij Noordwijk, Scheveningen en de Delflandse kust.


Kust op twee plekken Noord-Holland versterkt (Foto: Novum)

Geen ernstige blessure Rosický

De blessure van de Tsjech Tomáš Rosický blijkt mee te vallen. Artsen hebben gezegd dat de aanvoerder aankomende zaterdag mee kan doen in het duel tegen Polen.

Rosický viel in de rust van het duel van gisteren tegen Griekenland uit met een blessure aan zijn achillespees. Aanvankelijk leek het ernstig, maar er werd in het ziekenhuis geen noemenswaardige schade ontdekt.

De schouderkwetsuur van Petr Cech is ook niet ernstig. Na de wedstrijd van gisteren onderging hij in het ziekenhuis een MRI-scan, maar daar werd geen letsel op aangetroffen.

Toestand Mubarak 'licht verbeterd'

De toestand van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak is 'licht verbeterd'. Hij weigert evenwel gevangenisvoedsel te eten. Dit hebben bronnen in de Torah-gevangenis woensdag gezegd.

De op 2 juni tot levenslang veroordeelde Mubarak ligt in het hospitaal van de gevangenis. Zijn zonen zijn bij hem, zeiden de bronnen.

Mubaraks toestand verslechterde onlangs aanmerkelijk. Maandag werd door sommige bronnen gemeld dat hij in coma lag. Artsen moesten tot tweemaal toe een defibrillator gebruiken om zijn hartritme te stabiliseren. Dinsdag bleek zijn toestand gestabiliseerd, nadat hij aan de beademing was gelegd.

Volgens zegslieden in de Torah-gevangenis is Mubarak weggezonken in een diepe depressie. Volgens zijn advocaat, Farid El-Deeb, vertrouwt Mubarak de behandelend artsen niet. Hij is bang dat ze hem willen vermoorden.

Weer dochter voor Alyson Hannigan

Alyson Hannigan is voor de tweede keer moeder geworden van een dochter. De 38-jarige actrice, bekend van onder andere Buffy the Vampire Slayer, de American Pie films en de succesvolle comedyserie How I Met Your Mother, en haar 46-jarige echtgenoot, acteur Alexis Denisof, hebben het meisje Keeva Jane Denisof genoemd.

Hannigan zette Keeva al op 23 mei op de wereld, laat de woordvoerder van de actrice weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze maken het allebei goed."

Alyson en haar echtgenoot trouwden in oktober 2003. Hun eerste dochter Satyana werd drie jaar geleden geboren.

Onderzoek medicijngebruik ADHD

Kinderartsen en psychiaters onderzoeken of het medicijngebruik tegen ADHD omlaag kan worden geschroefd. Het gebruik van dergelijke middelen onder kinderen tussen de 6 en 16 jaar is tussen 2005 en 2010 bijna verdubbeld naar 1 op de 26. Dat zei demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris verwacht het onderzoek in de zomer te ontvangen en aan de hand daarvan stappen te ondernemen. Diverse partijen spraken zich uit tegen het toenemend medicijngebruik door 'hyperactieve' kinderen. "ADHD is begonnen als gedragziekte, maar nu kunnen we spreken van een ADHD-epidemie", liet de PVV-fractie optekenen.

In het debat zegde Veldhuijzen van Zanten verder toe een registratiesysteem op te tuigen van gastouders die zorg verlenen aan jongeren die jeugdzorg in het buitenland heeft geplaatst. Volgens de VVD is een controle op de buitenlandse jeugdzorg urgent. "Als van die kinderen de veiligheid niet is gegarandeerd, waar zijn we dan mee bezig".

Jeugdwerkers zien plaatsing in buitenland volgens de staatssecretaris als laatste middel voordat jongeren worden opgesloten. Daarnaast zei ze dat het een goedkoper en 'deugdelijk' middel is en dat er 'geen basis is om deze zorg weg te doen'. De SP en PvdA staan in tegenstelling tot VVD en PVV ook positief tegenover deze vorm van jeugdzorg.

Hugh Laurie mogelijk in Robocop

Hugh Laurie ziet het wel zitten de slechterik te spelen in de remake van Robocop. De Brit onderhandelt voor de rol van kwaadaardige en ultrarijke baas van Omnicorp, het bedrijf dat Robocop maakt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Britse acteur is vooral bekend van zijn hoofdrol in de tv-serie House M.D., die dit jaar na acht seizoenen eindigde. Naast de 53-jarige Laurie heeft onlangs Samuel L. Jackson getekend voor Robocop. Over zijn rol als charismatische mediamagnaat bestaat nog onduidelijkheid, omdat het personage niet in het origineel van Paul Verhoeven te zien was.

De Zweedse Joel Kinnaman is te zien als de half robot, half mens en Gary Oldman speelt de wetenschapper die hem maakt. De remake van Robocop wordt geregisseerd door de Braziliaan José Padilha, bekend van zijn Tropa de Elite-films.


20 Seconds to Comply

VVV-Venlo niet verder met vrouwenvoetbal

VVV-Venlo doet volgend jaar niet met een vrouwenelftal mee aan de BeNe League. De Limburgse club heeft besloten zich terug te trekken, omdat PSV en FC Eindhoven samen toetreden tot de competitie. Volgens VVV maakt een groot deel van de spelersgroep de overstap naar PSV/FC Eindhoven.

De vrouwenformatie uit Eindhoven staat komend seizoen onder leiding van Hesterine de Reus. Zij was de afgelopen jaren werkzaam bij de KNVB. De Reus speelde zelf 44 interlands voor het Nederlands elftal.

De BeNe League is nieuw opgericht voor clubs uit België en Nederland. In de eerste seizoenshelft wordt een nationale competitie afgewerkt. De beste vier ploegen van beide landen plaatsen zich voor de BeNe League A, de nummers vijf tot en met acht doen mee aan de BeNe League B.

Limburgers vrijgesproken van melkfraude

Twee bestuurders van een Limburgs bedrijf dat room maakt zijn vrijgesproken van valsheid in geschrifte en het 'witwassen' van melk. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde woensdag dat voor die aantijgingen geen bewijs is.

De rechtbank veroordeelde hen vorig jaar nog tot forse boetes en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Justitie verdenkt de mannen ervan dat hun andere bedrijf, een melkveehouderij, tussen 2004 en 2007 meer melk produceerde dan toegestaan. De melk zou vervolgens zijn geleverd aan het roomproductiebedrijf.

Deze extra melk zou in de vervalste boekhouding zijn opgenomen als melk van een zusterbedrijf uit Polen. Daardoor zou het melkproductiebedrijf de zogeheten superheffing, die moet worden betaald als meer melk wordt geproduceerd dan de toegestane quota, ten onrechte niet hebben betaald.

Uit onderzoek blijkt wel dat het melkveebedrijf te veel melk produceerde en dat de boekhouding met betrekking tot het Poolse bedrijf meerdere keren is gewijzigd. Een verband hiertussen acht het hof echter niet bewezen.

De bestuurders verklaarden dat het teveel aan melk deels aan de dieren is gevoerd en deels in een mestput is beland. De wijzigingen in de boekhouding verklaarden zij door gebrekkige metingen bij het Poolse bedrijf, die vervolgens gecorrigeerd moesten worden. Hoewel het gerechtshof niet kon bewijzen dat de verklaringen van de bestuurders klopten, is het oordeel dat er onvoldoende bewijs is voor hun schuld. Ook de boete die hun bedrijf kreeg opgelegd is van de baan.

Bezoekers hookers.nl gewezen op dwangprostitutie

Bezoekers van de sekssites hookers.nl en kinky.nl worden vanaf woensdag geïnformeerd hoe signalen van dwangarbeid in de prostitutie te herkennen. Bezoekers van de 'recensiesites' worden 'verleid' door uitdagende beelden en uiteindelijk geconfronteerd met signalen van gedwongen prostitutie: blauwe plekken, angst en gebrek aan werkplezier. Dit moet hoerenlopers overhalen misstanden in de prostitutie bij de politie te melden.

De banners zijn onderdeel van de nieuwe campagne 'Schijn Bedriegt' van de stichting Meld Misdaad Anoniem. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hebben woensdag de aftrap gegeven.

Buitenlandse vrouwen worden geregeld onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en tegen hun wil als prostituee aan het werk gezet. Dit kan gepaard gaan met geweld en chantage. De slachtoffers zijn vaak doodsbang om zelf aangifte te doen, maar ook hun klanten durven die stap vaak niet te nemen. De stichting denkt dat anoniem melden een veilig alternatief is.

In 2008 leverde dezelfde campagne 117 meldingen van geforceerde prostitutie op, die uiteindelijk resulteerden in vijf veroordelingen. In 2006 bracht de campagne 78 anonieme meldingen op.

TT-Assen wil verlengen tot 2021

De TT van Assen wil het bestaande contract openbreken en verlengen tot 2021. De Spaanse rechtenhouder Dorna is bereid hierover te onderhandelen. Dat zei voorzitter Arjan Bos van het TT Circuit woensdag. "Dorna zegt zelfs tegen ons: de TT blijft altijd bestaan."

Het huidige contract loopt af in 2016. "Maar wij willen langere tijd vooruitdenken en investeren in de toekomst", zegt Bos. Mede door veel concurrentie vanuit opkomende landen is het goed om het contract te verlengen. "Er zijn opkomende economieën die graag de MotoGP binnenhalen en voor heel veel geld prachtige nieuwe circuits bouwen. Consequentie is wel, dat als we de TT willen behouden, we meer zullen moeten betalen voor de rechten", aldus Bos.

Bos wil de toegangsprijzen niet te veel laten stijgen. "Ook al is de trend dat de bezoekersaantallen de laatste jaren toch iets zijn teruggelopen, is het de bedoeling een stabiel prijsbeleid te voeren. Overigens is de TT zeker niet de duurste race uit de WK-cyclus. Onze prijzen liggen in de middenmoot."

Het is volgens de TT-voorzitter wel van belang dat er meer toeschouwers komen naar het grootste eendaagse sportevenement in Nederland. "Er moet wat gebeuren, want de bedreigingen zijn er. Ook al is de TT een race van de buitencategorie en hebben we een status aparte vanwege de historie en de nostalgie, Dorna blijft wel een commerciële organisatie die ook nu weer meer geld zal vragen van ons."

Financieel is de TT kerngezond. "Er is een goede vermogenspositie en zelfs een buffer om klappen op te vangen. Neemt niet weg dat we de TT nog aantrekkelijker moeten maken om mensen te lokken. Speerpunt in onze toekomstvisie is meer Nederlandse toprijders. Het streven is in elke raceklasse een Nederlandse wegracer te hebben die meedoet om de toppositie. Terug naar de tijd van Boet van Dulmen en Wil Hartog. Ook zoeken we een aansprekende titelsponsor en denken we aan een internationale topartiest die op ons festival kan optreden", aldus Bos. 

'Aantal gezakten vmbo verdubbeld'

Het aantal gezakte vmbo'ers is dit jaar twee keer zo hoog als vorig jaar. Naar verwachting heeft een op de tien leerlingen dit jaar het examen niet gehaald. Stichting Platforms VMBO bevestigt woensdag berichtgeving van de NOS hierover.

Voorzitter van Stichting Platforms VMBO Jan van Nierop heeft met tien grote vmbo-scholen gesproken. Zijn vrees dat de strengere exameneisen hebben geleid tot meer gezakten werd bewaarheid. Bij zogeheten beroepsgerichte leerwegen zakten de meeste leerlingen.

Woensdag krijgen ruim honderdduizend vmbo-leerlingen te horen of ze zijn geslaagd. Hiervoor moet het gemiddelde cijfer over alle vakken van het centraal examen voldoende zijn. Dit was vorig jaar nog niet het geval.

Blessurezorgen bij Polen

In de aanloop naar het laatste groepsduel tegen Tsjechië wordt Polen door blessures geplaagd. Drie spelers hebben gisteren in de wedstrijd tegen Rusland een blessure opgelopen. Polen moet de wedstrijd tegen de Tsjechen zaterdag winnen om de kwartfinales te bereiken.

Verdediger Damien Perquis heeft een diepe snee in zijn scheenbeen terwijl middenvelder Eugen Polanski een gekneusde knie heeft. Dariusz Dudka tenslotte kampt met een buikblessure. Vandaag zullen de drie spelers nader worden onderzocht en zal duidelijk worden hoe ernstig hun blessures zijn.

MS: 'We laten gamers niet in de kou staan'

Microsoft heeft gamers niet uit het oog verloren. Dat is wat Phil Harrison in een interview met Edge heeft gezegd. Volgens Harrison komen de vijf grootste Xbox 360-franchises de komende twaalf maanden met nieuwe games en hebben gamers dus eigenlijk niets te klagen. Hij heeft dit gezegd op reactie na de, volgens gamers, tegenvallende E3 van afgelopen week.

Volgens veel gamers en de media heeft Microsoft een magere E3 achter de rug waar te weinig is aangekondigd voor gamers. De focus op TV-, muziek-, film- en internet-integratie in Xbox Live lijkt volgens verschillende sites op een voorbereiding voor de volgende generatie consoles en worden de games vergeten.

Phil Harrison heeft dus aangegeven het hier niet mee eens te zijn. Hij geeft aan dat de entertainment-consumptie aan het stijgen is en dat games hier ook bij horen, en geeft aan dat er de komende twaalf maanden voldoende games verschijnen.

"Halo, Gears of War, Forza, Fable and Dance Central, all returning in a bigger, better way. I think gamers are going to be pretty well-catered for."

Dance Central 2

Wilders wil Staten-Generaal bijeen om noodfonds

Geert Wilders wil tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en de Tweede Kamer proberen de ratificatie van het verdrag voor het permanente noodfonds voor de euro ESM uit te stellen tot na de verkiezingen.

Wilders heeft senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) schriftelijk verzocht een vergadering van de Staten-Generaal uit te schrijven. De Graaf is de voorzitter van de zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal gesproken alleen tijdens Prinsjesdag bijeenkomt wanneer de koningin de Troonrede voorleest.

Volgens Wilders kan De Graaf de beide Kamers ook bijeenroepen als elf leden dit schriftelijk verzoeken. De brief is dan ook ondertekend door elf PVV'ers uit de Eerste en Tweede Kamer. De PVV-leider denkt ook dat het mogelijk is om te debatteren over een onderwerp als het ESM.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen de ratificatie van het noodfonds. Hij vindt dat daarmee moet worden gewacht tot na de verkiezingen. Eerder probeerde hij meerdere keren tevergeefs via een hoofdelijke stemming de behandeling van het fonds in de Tweede Kamer uit te stellen.

De Tweede Kamer ratificeerde het verdrag met ruime meerderheid. De Eerste Kamer buigt zich eind deze maand over het ESM, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens Wilders gaat het om een 'blanco cheque'.

Volgende Zelda op 3DS wederom remake?

Op de E3, die vorige week werd gehouden in Los Angeles, was er er bij Nintendo toch wel één grote afwezige te melden: Zelda. Toch is het niet volledig stil rond de serie. Shigeru Miyamoto heeft namelijk aangegeven dat er wordt nagedacht over de volgende Zelda op de 3DS en dat deze wel eens een remake zou kunnen gaan worden.

Miyamoto heeft aangegeven dat de volgende Zelda op de 3DS misschien wel een remake zou kunnen worden van de Nintendo 64-klassieker Majora's Mask of de SNES-game A Link to the Past. Volgens Miyamoto zijn ze over verschillende zaken aan het nadenken en zullen de Zelda-fans nog even langer moeten wachten.

Vorig jaar bracht Nintendo een remake uit van het legendarische Legend of Zelda: Ocarina of Time, wat een groot succes is gebleken.

Zelda

Lasser gewond bij ontploffing Utrecht Centraal

Bij een ontploffing en een daaropvolgend brandje op station Utrecht Centraal is woensdagochtend een bouwvakker gewond geraakt. Hij was bezig met laswerkzaamheden toen er iets misging en liep tweedegraads brandwonden aan zijn onderarmen op, meldt een woordvoerder van ProRail. De Arbeidsinspectie onderzoekt het incident.

Door de ontploffing sloeg rond 10.30 uur de sprinklerinstallatie aan en kwam er water op perrons en sporen te staan. Doordat op last van de brandweer vier perrons tijdelijk werden afgesloten, liep het treinverkeer een kwartier tot een halfuur vertraging op.

Het brandje was rond 11.00 uur geblust en de sporen konden kort daarna weer worden vrijgegeven. Reizigers moeten nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Op Utrecht Centraal worden sinds vorig jaar nieuwe overkappingen op de perrons gebouwd. De werkzaamheden duren nog zo'n vier jaar.

Agent Amsterdam verdacht van schenden ambtsgeheim

Een surveillant in opleiding van het korps Amsterdam-Amstelland wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim. Hij is dinsdag buiten functie gesteld, laat de politie woensdag weten.

Het onderzoek naar de 21-jarige agent in spe loopt nog. Een woordvoerder wil niet vertellen hoe de agent het ambtsgeheim zou hebben geschonden.

Vorige maand werd een 50-jarige agent uit Emmen nog veroordeeld tot vijftig uur voorwaardelijke werkstraf voor schending van het ambtsgeheim. Hij had in het politiesysteem ontdekt dat de 21-jarige vriend van zijn dochter een vuurwapen had en daar de vriend mee geconfronteerd. Ook had hij de vriend verteld dat hij gearresteerd kon worden, waarmee hij vertrouwelijke informatie actief gebruikte.

Dode bij woningbrand in Amsterdam-Zuid

Bij een brand in een woning in Amsterdam-Zuid is woensdagochtend een nog onbekende man om het leven gekomen. Er zijn verder geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de brandweer. De oorzaak van de brand en de hoeveelheid schade worden nog onderzocht.

De brand brak rond 06.30 uur uit in de woning boven café Willemspark op de hoek van de Willemsparkweg en de Emmastraat, aan de rand van het Vondelpark. De brand was zo'n drie kwartier later onder controle.

Mexicaanse journaliste en zoon ontvoerd

De Mexicaanse journaliste Stephania Cardoso en haar zoontje die sinds vrijdag worden vermist zijn vermoedelijk ontvoerd. Dat zei Eduardo Mendoza, de hoofdredacteur van El Zocalo, de krant waar Cardoso werkt.

Cardoso werd donderdag voor het laatst gezien op een feestje met collega's en belde nog met een collega toen ze thuiskwam. Sylvia Cardoso, de moeder van de journaliste, zei dat het huis overhoop is gehaald. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Cardoso is de zestiende journalist die in Mexico is verdwenen, aldus de Mexicaanse commissie voor de mensenrechten.

De Inter-Amerikaanse Persassociatie heeft de Mexicaanse autoriteiten opgeroepen haar snel te vinden. "We bevinden ons in de ongebruikelijke situatie dat niet alleen de journaliste is verdwenen maar ook haar zoon", zei de voorzitter van de associatie, Gustavo Mohme.

In januari 2010 ontvoerde en vermoordde het Zetas-drugskartel El Zocalo-verslaggever Valentin Valdes Espinosa.

Help mijn gouden strotje

Help! Gouden tips graag! Ik ben mijn stem kwijt. Ik ben zo hees als een stokoude Amsterdamse temeier die al drieënvijftig jaar haar stem heeft verrookt. Je zou mijn stem inmiddels sexy kunnen noemen. Dames die mij nu aan de telefoon krijgen, soppen binnen tien tellen van hun stoel!

Oké. Over dat laatste. Elk nadeel heeft dus nog steeds zijn voordeel. De ellende is alleen dat ik zaterdag alweer voor de plaatselijke radio moet zingen en over anderhalve week met mijn ukulele duo op een internationaal festival in Noord Frankrijk moet spelen!

Emmenaar vast voor dubbele moord Vollenhove

Een 37-jarige man uit Emmen is maandagmiddag aangehouden voor de gewelddadige moord op een echtpaar uit het Overijsselse Vollenhove in september 2009. De man zit vast op het bureau in Zwolle, meldt de politie woensdag.

De jongste zoon van het echtpaar, een 36-jarige man uit het Drentse dorp Nieuw-Weerdinge, werd in april 2010 al aangehouden als verdachte. Wegens gebrek aan bewijs is hij inmiddels weer op vrije voeten, maar hij wordt nog wel als verdachte gezien.

De lichamen van het echtpaar werden op 10 september 2009 aangetroffen in hun woning aan De Weyert in de Overijsselse plaats. Het echtpaar bleek te zijn neergeschoten en -gestoken.

Di Montezemolo: "Kosten snel terugdringen"

De stand van de wereldeconomie baart Ferrari-president Luca di Montezemolo zorgen, zoveel zelfs dat hij oproept om in de Formule 1 snel nog meer dan nu op de kosten te gaan besparen. Eerder waren de Italianen nog fel tegenstander van een kostenreductie.

Di Montezemolo: "Het gaat niet goed met de wereldeconomie en vooral in Europa is de situatie zeer ernstig. Dat is iets wat de Formule 1 niet mag negeren. Er is geen tijd meer te verliezen. We moeten de kosten snel verder zien terug te dringen. Ferrari is het met de FIA eens dat er drastische maatregelen nodig zijn. We kunnen het ons niet langer permitteren om hierover lange onderhandelingen te voeren. Dit is een zaak die direct en op het hoogste niveau moet worden aangepakt."

Di Montezemolo weet negen medestanders aan zijn zijde. Alleen de Red Bull-teams Red Bull Racing en Toro Rosso zijn het niet eens met de manier waarop de kostenreductie in de Formule 1 tot stand moet komen. Zij hekelen de rol die autosportfederatie FIA in het proces zal moeten gaan spelen.

Van der Vaart wijst op noodzaak topvorm

Het Nederlands elftal moet in topvorm moet zijn om Duitsland te verslaan. Dat denkt Rafael van der Vaart. "Als wij niet honderd procent zijn, gaan we niet winnen", liet de 29-jarige middenvelder weten in Charkov, waar vanavond het duel tussen beide landen wordt gespeeld.

"Duitsland heeft een goed team met een paar exceptionele spelers. Ze zijn absoluut de favoriet voor de titel. Dat hebben ze ook tegen Portugal weer bewezen", aldus Van der Vaart, die zaterdag tijdens de nederlaag tegen Denemarken op de bank begon.

Van der Vaart verwacht niet dat de vriendschappelijke wedstrijd in november, toen de Duitsers met 3-0 te sterk waren, Oranje nog parten speelt. "Het is nu een heel andere situatie. Zowel bij ons als bij hun is iedereen fit. Het wordt een hele leuke en interessante wedstrijd."


Van der Vaart wijst op noodzaak topvorm (Foto: Novum)

Zes klassiekers voor verjaardag Kirby

Zes klassieke Kirby-spellen worden door Nintendo als bundel uitgegeven om het twintigjarig bestaan van het roze gamepersonage te vieren. Kirby's Dream Collection is volgens het Japanse tijdschrift Coro Coro vanaf 19 juli te koop in Japan. In Europa wordt de collectie later dit jaar verwacht.

Kirby's Dream Collection bestaat uit ruim tien jaar oude Kirby-spellen. Het nieuwste spel is Kirby 64: The Crystal Shards dat in 2000 werd uitgegeven voor Nintendo 64, terwijl Kirby's Dream Land uit 1992 de oudste is.

Vorig jaar werd Kirby's Adventure opnieuw uitgegeven voor Nintendo 3DS. Het spel is geheel voorzien van 3D-beelden. Het is nog niet bekend of de roze gameheld nieuwe avonturen gaat beleven op de Nintendo 3DS of de nog te verschijnen Wii U-spelcomputer.

De zes spellen van de Kirby's Dream Collection:
* Kirby's Dream Land (Game Boy, 1992)
* Kirby's Adventure (NES, 1993)
* Kirby's Dream Land 2 (Game Boy, 1995)
* Kirby Super Star (SNES, 1996)
* Kirby's Dream Land 3 (SNES, 1997)
* Kirby 64: The Crystal Shards (N64, 2000)


Zes klassiekers voor verjaardag Kirby (Foto: Novum)

Pleidooi voor jeugdstrafrecht voor 24-minners

Criminelen tussen de 18 en 24 jaar moeten als minderjarigen berecht worden, omdat mensen tot hun 24e nog geen volledige controle over hun gedrag hebben. Dat stellen ruim dertig wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam die criminaliteit onder jongvolwassenen hebben onderzocht.

Op dit moment ligt de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht in de meeste landen op 18 jaar. "De criminaliteit, levensomstandigheden en sociale en psychologische ontwikkeling van jongvolwassenen lijken echter meer op die van minderjarigen dan op die van volwassenen", zegt bijzonder hoogleraar reclassering en onderzoeker van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) Peter van der Laan.

Adolescenten zouden volgens de onderzoeker daarom niet moeten worden berecht als volwassenen. "Bovendien zijn de hersenen pas na je 24e helemaal ontwikkeld", zegt hij. "Daardoor hebben jonge mensen waarschijnlijk nog geen volledige controle over hun gedrag."

De nadruk zou volgens Van der Laan niet op straffen moeten liggen, maar op gedragsverandering en opvoeding zoals bij het jeugdstrafrecht. "Programma's gericht op het voorkómen en stoppen van crimineel gedrag moeten daarom niet alleen voor minderjarigen beschikbaar zijn, maar ook voor jongvolwassenen tot 24 jaar."

De wetenschappers presenteren hun bevindingen donderdag in het boek 'Persisters and desisters in crime from adolescence into adulthood: explanation, prevention and punishment' tijdens een conferentie van het NSCR in de Vrije Universiteit Amsterdam.

Cech geeft fout toe

De Tsjechische doelman Petr Cech heeft gezegd de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de tegentreffer gisteren in het duel tegen Griekenland. De ervaren doelman van Chelsea leek een voorzet te kunnen pakken, maar in plaats daarvan bracht hij de bal voor de voeten van Theofanis Gekas die zo tot scoren wist te komen.

Vervolgens schreeuwde Cech naar zijn verdediger Sivok die mogelijk in de weg had gestaan, maar vandaag erkende de doelman dat zijn teamgenoot niets te verwijten viel. "Het was mijn fout. Ik heb een verkeerd besluit genomen. Ik probeerde de bal te snel te pakken. De blunder zag er komisch uit, maar zulke dingen gebeuren in het voetbal."

Overigens ging Cech tijdens het vorige EK voetbal ook al eens in de fout op een vergelijkbare manier dan gisteren. "Nu is het genoeg. Ik zal zo'n domme fout niet meer maken", zo besloot de ervaren keeper.

Geloof in EK-titel slinkt

Het geloof in een Europees Kampioenschap voor Nederland slinkt. Vorige week nog gaf 66 procent van de Nederlanders aan dat ze er het volste vertrouwen in hadden, na het debacle tegen Denemarken is dat nog maar een kleine 63 procent. Dat meldden Telesport en Hyves op basis van hun Oranjepool met bijna 220.000 Nederlandse deelnemers.

Ook het vertrouwen in de wedstrijd van vanavond tegen de Duitsers slinkt. Zo'n 40 procent van de Nederlanders denkt aan een zege, iets minder dan vorige week. Bijna 24 procent denkt dat Duitsland te sterk zal zijn voor de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk.

Geloof in EK-titel slinkt
Geloof in EK-titel slinkt (Foto: ANP)

Ubisoft werkt aan spel rond Expendables 2

Ubisoft werkt aan een actiegame rond de actiefilm Expendables 2. Dat blijkt uit een keuringsrapport van de Australische keuringsdienst voor leeftijdsaanduidingen, het OFLC. Gamers kunnen binnenkort dus met actiehelden als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Chuck Norris spelen. De game-uitgever heeft het spel nog niet aangekondigd.

De actiegame is in de zwaarste keuring in Australië geschikt bevonden voor gamers van 15 jaar en ouder. Uit de beschrijving van de keuringsdienst blijkt onder meer dat het spel beschikt over een mogelijkheid met meerdere spelers te spelen.

De actiefilm Expendables 2 is een hommage aan actiefilms uit de jaren tachtig. Onder anderen Stallone, Schwarzenegger, Norris, Jean Claude van Damme, Jet Li en Bruce Willis spelen mee in de film die vanaf 16 augustus in de bioscoop te zien is.


Ubisoft werkt aan spel rond Expendables 2 

Politie krijgt 25 tips over verkrachting meisje Ede

De politie heeft sinds dinsdagavond 25 tips ontvangen over de verkrachting van een 6-jarig meisje in Ede. De tips worden onderzocht, laat de politie weten. Het tv-programma Opsporing Verzocht behandelde de zaak dinsdagavond.

In de uitzending werd ook een compositietekening van de verdachte getoond. Het gaat om een blanke en blonde man van ongeveer 20 jaar. Vlak voor hij het slachtoffer misbruikte, zei hij bij een talud langs de A12 tegen een 56-jarige vrouw seks met haar te willen. Zij ging daarop snel naar huis. De tekening is gemaakt op basis van haar omschrijvingen.

Het meisje werd eind april misbruikt in een speeltuin aan de Spinozastate. De politie deed begin mei al sporenonderzoek in en rondom de speeltuin, maar kwam daarmee niet verder. Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Maradona: "Dit is de dag van Duitsland"

Diego Maradona denkt dat Duitsland vanavond favoriet is tegen het Nederlands elftal. Volgens Pluisje moet Oranje de kansen veel beter afmaken.

"Van Marwijk kan bouwen op de briljante vorm van Wesley Sneijder. Hij was de inspiratiebron van Oranje in de eerste wedstrijd. Maar Robin van Persie en Arjen Robben zullen tegen Duitsland wel ten minste 50 procent van de kansen moeten afmaken", schrijft Maradona in de Times of India.

Maradona denkt dat de oosterburen licht in het voordeel is. "Zij kunnen spelen voor een gelijkspel. Hun team is jonger en zit beter in elkaar dan het team van Nederland. Dit wordt de dag van de jeugd en ik denk ook de dag van Duitsland."

Het Nederlands elftal begint om 20:45 uur aan de tweede poulewedstrijd in Charkov. Eerder op de avond spelen Denemarken en Portugal tegen elkaar. Dat duel kan ook van belang zijn voor Oranje als de kraker van vanavond geen winnaar krijgt.

PVV beschuldigt NRC-baas van roofsocialisme

De PVV heeft opnieuw hard uitgehaald naar Derk Sauer, een van de aandeelhouders van NRC Handelsblad. Kamerlid Martin Bosma beschuldigde hem woensdag tijdens een debat over het persbeleid van 'roofsocialisme'. Ook de PvdA hekelde de 'activistische' aandeelhouders van de krant.

Aanleiding is het 'buitensporige superdividend' van 12,5 miljoen dat Sauer en de andere eigenaar investeringsmaatschappij Egeria zichzelf willen toekennen. Bosma vindt dat niet te rijmen met het besluit om ook dertig journalisten van de krant op straat te zetten. De redactieraad van de krant uitte ook al zorgen uit over het 'buitensporige' dividend.

Martijn van Dam (PvdA) viel de PVV'er bij. Hij hekelde de activistische aandeelhouders die het eigenbelang meer waarde toekennen dan het maatschappelijk belang. NRC Handelsblad, dat tientallen journalisten ontslaat en vervolgens miljoenen uit het bedrijf trekt om in eigen zak te steken, is daarbij een 'absurd voorbeeld', stelde hij.

Bosma heeft Sauer al langer op de korrel. Woensdag refereerde hij opnieuw op de lidmaatschapskaart van de SP die Sauer op zak zou hebben. Hij zette hem weg als 'naaste adviseur van Marijnissen' en wat hij doet is niet te rijmen met de strijd van de SP tegen de bonuscultuur. "Dit lijkt me een vorm van roofsocialisme."

Bosma probeerde Jasper van Dijk (SP) een reactie te ontlokken, maar die hield zich op de vlakte. Van Dijk ontkende eerst dat Sauer lid is van de SP, vervolgens zei hij dat hij niet verantwoordelijk is voor elk lid van een politieke partij. "Ik ga hier helemaal niet op reageren."

Just Dance: Greatest Hits bekendgemaakt

Een week na de aankondiging van Just Dance 4 en de spin-off Just Dance: Disney Party op de E3 kondigt uitgever Ubisoft het volgende deel uit de serie aan. Just Dance: Greatest Hits zal een compilatie van de populairste nummers van eerdere spellen gaan worden.

In totaal zullen er vijfendertig nummers komen waarvan dertig nummers uit Just Dance, Just Dance 2 en Just Dance 2: Extra Songs en drie nummers uit Just Dance 3.

Just Dance: Greatest Hits zal op Xbox 360 en Wii uitkomen, maar is vooral gericht op eigenaren van Xbox 360. De eerste twee delen van de serie zijn nooit uitgekomen voor deze console.

Vanaf 25 Juni zal het spel voor 40 dollar te koop zijn  in de Verenigde Staten, releasedata voor de rest van de wereld zijn nog niet bekend.

Tracklist:

 • (In the Style of Irene Cara) – "Fame"
 • A R Rahman, The Pussycat Dolls Featuring Nicole Scherzinger – "Jai Ho! (You Are My Destiny)"
 • Anita Ward – "Ring My Bell"
 • Anja – "Baby Don't Stop Now"
 • Avril Lavigne – "Girlfriend"
 • B.o.B (feat. Hayley Williams of Paramore) – "Airplanes"
 • Beastie Boys – "Body Movin' (Fatboy Slim Remix)"
 • Benny Benassi presents "The Biz" – "Satisfaction (Isak Original Extended)"
 • Boney M. – "Rasputin"
 • Calvin Harris – "Acceptable in the 80s"
 • Carl Douglas – "Kung Fu Fighting (Dave Ruffy / Mark Wallis Remix)"
 • Countdown Dee's Hit Explosion – "Barbie Girl"
 • Elvis Presley – "Viva Las Vegas"
 • Fatboy Slim – "Jin Go Lo Ba"
 • Gorillaz – "Dare"
 • Groove Century – "U Can't Touch This"
 • Ike & Tina Turner – "Proud Mary"
 • Katy Perry – "Firework"
 • Katy Perry – "Hot N Cold (Rock Version)"
 • Ke$ha – "TiK ToK"
 • New Kids On The Block – "Step By Step"
 • Outkast – "Hey Ya!"
 • Reel 2 Real feat. The Mad Stuntman – "I Like to Move It (Radio Mix)"
 • Rihanna – "Only Girl (In The World)"
 • Rihanna – "Pon De Replay"
 • Snap! – "The Power"
 • Sorcerer – "Dagomba"
 • Studio Allstars – "Jump"
 • Studio Musicians – "Crazy In Love"
 • Supergrass – "Alright"
 • Survivor – "Eye of the Tiger"
 • The Hit Crew – "Toxic"
 • The Sunlight Shakers – "Jump In The Line"
 • The Sunlight Shakers– "Who Let the Dogs Out"
 • The Weather Girls – "It's Raining Men"

Milito stopt met voetbal

Gabriel Milito zet aan het einde van deze maand een punt achter zijn voetbalcarrière. De voormalige verdediger van Barcelona heeft te veel last van fysieke ongemakken. De 31-jarige Milito speelt op 24 juni zijn laatste officiële duel, als zijn club Independiente de Argentijnse competitie afsluit bij Tigre.

Milito begon zijn loopbaan bij Independiente, maar ging in 2003 in Spanje aan de slag bij Real Zaragoza. Daarna kwam hij vier jaar uit voor Barcelona. Zijn verblijf in Catalonië, tussen 2007 en 2011, liep mede door zware blessures uit op een teleurstelling. Hij had alleen in zijn eerste jaar een basisplaats.

"Ik voel mij zowel lichamelijk als mentaal niet goed genoeg om door te gaan", zegt de 42-voudig Argentijns international vandaag. "Ik ben blij dat ik mijn carrière kan beëindigen bij de club waar het voor mij begon."

EK Vandaag

Afgelopen zaterdag kreeg Nederland een klap te verduren. Het verloor van Denemarken in de eerste wedstrijd op het EK. Vandaag is het tijd voor een revanche. Niet zomaar een revanche maar een revanche tegen aartsvijand Duitsland. Na vandaag kan het EK over zijn, we kunnen nog volop in de race zijn, of een kleine kans hebben. Nederland heeft nog alles in eigen hand. Vanavond om 22:35 zullen we meer weten. 

Training:

Nederland traint vandaag niet, het speelt om 20:45 uur in het Metalliststadion in Kharkiv.

TV: 

Tijdstip Programma Zender
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
15.20 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
15.25 NOS EK jeugdjournaal Nederland 3
15.50 NOS Sportzomer (h) Nederland 1
16.45 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 1
17.00 EK Journaal Nederland 1
17.30 Denemarken - Portugal Nederland 1
19.55 Nederland - Duitsland Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio sportzomer Nederland 1
00:15 NOS Studio sportzomer (h) RTL 4

Holman Australisch voetballer van het jaar

Brett Holman is verkozen tot Australisch voetballer van het jaar. De aanvallende middenvelder dankt de uitverkiezing aan zijn sterke prestaties bij AZ en het nationale team. Hij bereikte met de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de kwartfinale van de Europa League en eindigde in de Eredivisie als vierde.

De 28-jarige Holman kreeg van de Australische spelersvakbond de voorkeur boven aanvaller Alex Brosque van Shimizu S-Pulse en Reading-doelman Adam Federici. Holman maakt deze zomer transfervrij de overstap naar het Engelse Aston Villa.


Holman Australisch voetballer van het jaar (Foto: Novum)

De Rouille et d'Os (Rust & Bone)

Met De Rouille et d’Os levert regisseur Jacques Audiard een film af die weliswaar minder is als zijn vorige film Un Prophète, maar die mede door de herkenbaarheid van het verhaal, de acteerprestaties en het prachtige camerawerk absoluut niet gezien kan worden als een mislukking. Toch had Audiard wat meer risico kunnen nemen door wat minder de geijkte paden te bewandelen. Het zijn voornamelijk de veilige en voorspelbare keuzes in het script die ervoor hebben gezorgd dat De Rouille et d’Os, afgezien van het indrukwekkende einde, geen blijvende indruk achterlaat.

Müller bang voor Van Persie

Nederland verloor afgelopen zaterdag zijn eerste wedstrijd op het EK van Denemarken. Ondanks het verlies blijft Oranje volgens de Duitser Thomas Müller een elftal om in de gaten te houden.

"Nederland heeft een goede, allround ploeg met op elke positie topspelers. We zullen hard moeten werken om ze te bedwingen. Robin van Persie, bijvoorbeeld, had een geweldig seizoen in de Premier League. Het wordt een zware opdracht om hem in toom te houden", aldus Müller volgens De Telegraaf.

Samen met Spanje tipt de speler van Bayern München het Nederlandse elftal zelfs voor de Europese titel. "Nederland en Spanje zijn sterke ploegen en hebben het in de afgelopen jaren goed gedaan. Zij waren voor mij de favorieten voor de eindzege. Oranje heeft nu wel een tik gehad, maar blijft een gevaarlijk elftal."

SP wil zeven uur spreektijd in debat eigen risico

De SP wil tijdens het debat in de Tweede Kamer over de verhoging van het eigen risico in de zorg, zeven uur spreektijd innemen. De partij is van plan in die tijd met zeven Kamerleden de persoonlijke verhalen voor te lezen van mensen die getroffen worden door de verhoging. De SP wil dat de beslissing over het eigen risico pas na de verkiezingen wordt genomen.

Het plan om het eigen risico te verhogen van 220 naar 350 euro komt van de Kunduz-coalitie. De partijen uit de coalitie willen het voorstel volgende week bespreken, zodat deze nog voor het zomerreces in de Eerste Kamer behandeld kan worden. "De Kunduz-partijen hopen het voorstel er even in twee weken door te jassen, zonder dat iemand hier erg in heeft", meldt SP-Kamerlid Renske Leijten woensdag.

"Wij hopen met onze stunt in eerste instantie de aandacht te vestigen op het plan. Maar mocht er door onze uitgebreide spreektijd sprake zijn van uitstel van de beslissing tot na de zomer, dan vinden wij dat helemaal niet erg", laat Leijten weten.

Vanaf woensdag is het op de website van de SP mogelijk persoonlijke verhalen over de gevolgen van de verhoging van het eigen risico achter te laten. Leijten hoopt door het voorlezen van de verhalen de stem van het volk te laten horen in het debat. "Wij zijn tenslotte volksvertegenwoordigers. Tijdens het debat hopen we dat te zijn in de meest ultieme vorm."

Ook de PVV laat woensdag weten zich 'met hand en tand' te verzetten tegen de verhoging van het eigen risico. De partij van Geert Wilders meldt eveneens zeven uur spreektijd aan te vragen tijdens het debat.

Spelen met zwaartekracht in Inversion-trailer

Saber Interactive heeft vandaag een launchtrailer vrijgegeven van Inversion. In Inversion neemt de gamer de controle over Davis Russel, een politieagent die samen met zijn buurman Leo Delgado terecht komt in een ongeluk. Inversion ligt rond 29 juni in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De game speelt zich af in de toekomst waarbij Davis Russel krachten heeft om de zwaartekracht te besturen. Hierdoor is het mogelijk om tegenstanders onder andere te laten zweven. Daarnaast zal je op sommige momenten over muren en op het plafond lopen. De nieuwe third-person shooter is in ontwikkeling bij Saber Interactive, die eerder hebben gewerkt aan TimeShift.


Politie Berlijn toont foto 'bosjongen'

De politie van Berlijn heeft woensdag informatie vrijgegeven van een tiener die zegt de afgelopen vijf jaar met zijn vader in een bos te hebben gewoond. Negen maanden geleden kwam de Engelssprekende jongen, die zich Ray noemt, in de Duitse hoofdstad aan.

De Berlijnse politie zei woensdag, dat het ondanks verwoede pogingen, niet is gelukt te achterhalen wie Ray is. Hierop heeft de politie de hulp van de Duitse bevolking ingeroepen.

Ray zegt dat hij in 1994 werd geboren en dat zijn moeder Doreen twaalf jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Volgens hem stierf zijn vader Ryan afgelopen augustus en heeft hij hem begraven in het bos waar ze woonden. Daarna besloot Ray naar Berlijn te gaan.

Het lichaam van de vader is niet gevonden en de politie heeft 'ernstige twijfels' over het waarheidsgehalte van het verhaal.

FOK!sport EK-weetje van de dag

Het eerste EK telde vier deelnemers. Dit aantal werd na 1976 verhoogd naar acht landen. De UEFA besloot na het Europees kampioenschap van 1992 om het deelnemersveld opnieuw te vergroten. Zestien landen doen vanaf het EK van 1996 mee aan het eindtoernooi. Dit aantal zal vanaf het EK van 2016 opnieuw worden uitgebreid. De UEFA heeft besloten dat 24 landen zich voor deze editie, die over vier jaar in Frankrijk plaatsvindt, kunnen kwalificeren.

Pas vanaf 1980 wordt van tevoren bepaald welk land de eindronde mag organiseren. Dit land is daardoor vrijgesteld van het spelen van kwalificatiewedstrijden. Van 1960 tot 1976 kwalificeerden slechts vier landen zich voor het EK en uit deze landen werd dan de organisator van het EK gekozen. Sinds 2000 is het ook mogelijk dat twee landen het EK organiseren. Nederland en België hadden de primeur. Daarna volgden in 2008 Oostenrijk en Zwitserland. De editie van 2012 wordt voor de derde keer in de historie van het EK georganiseerd door twee landen; Polen en Oekraïne.

NOS berekent gemiddelde van peilingen

De NOS gaat iedere week het gemiddelde van de verschillende zetelpeilingen berekenen. Daarvoor werkt de omroep samen met de Universiteit Leiden. De eerste peiling met gewogen gemiddelden is woensdag online gezet.

In de NOS-peiling worden de peilingen van Maurice de Hond, TNS NIPO en Synovate meegenomen. Omdat de peilbureaus er verschillende methodes op nahouden, kan niet simpelweg het gemiddelde worden uitgerekend. De Leidse politicoloog Tom Louwerse heeft een rekenmethode ontwikkeld om een gewogen gemiddelde te berekenen.

Daarbij weegt de ene peiling zwaarder mee dan de andere. In de NOS-peiling worden ook de foutmarges aangegeven. Een peiling kan nooit tot op de zetel nauwkeurig zijn. Vaak worden er allerlei conclusies getrokken uit het feit dat een partij in een peiling een zetel stijgt of daalt, maar in werkelijkheid valt dat ruim binnen de foutmarge.

Het is volgens de NOS dan ook niet te zeggen wie in de peiling de grootste is. De SP scoort in de peiling van woensdag tussen 27 en 31 zetels, de VVD tussen de 26 en 30 zetels. De peiling is niet feilloos. Als alle peilingen een partij te hoog of te laag inschatten, zal dat in de gemiddelde peiling ook gebeuren.


NOS berekent gemiddelde van peilingen (Foto: Novum)

Diablo III real money auction house live in Amerika

In Amerika is zojuist Diablo III's Real Money Auction House live gegaan, dat in Patch 1.02c is verwerkt. Het stelt spelers in staat om in-game items te kopen en verkopen voor echt geld. De op zijn minst omstreden te noemen feature heeft zeker een maand uitstel gehad. Over uitstel gesproken: in Europa moeten we nu wachten tot de 15e juni tot we het kunnen gebruiken.

Patch 1.02c heeft nog een andere enigszins positieve verandering in zich: Als je nu inlogt en de servers zitten vol, blijft het scherm hangen op 'Authenticating Credentials', en wacht net zo lang tot de speler verder mag. Zo zal de beruchte 'Error 37' niet meer verschijnen.

Overigens is het nu onmogelijk om op andere regio's in te loggen totdat patch 1.02c op alle servers is uitgerold. 

Mueller toch niet naar Zuid-Korea

Peter Mueller gaat toch niet aan de slag bij de Zuid-Koreaanse schaatsploeg. Een dag nadat de Aziaten bekendmaakten dat de Amerikaanse coach het team zou voorbereiden op de Olympische winterspelen van 2014 en 2018, is de overeenkomst afgeblazen. Hij is toch niet geschikt, laat de bond weten aan persbureau Yonhap.

Bij een laatste onderzoek naar de achtergrond van Mueller werd op problemen gestuit. Mueller werd in 2009 ontslagen bij de Noorse bond, nadat schaatsster Maren Haugli hem beschuldigde van seksuele intimidatie. Hij heeft momenteel de Noorse commerciële CBA-ploeg onder zijn hoede.

De 57-jarige Mueller was eerder onder meer bondscoach van de Nederlandse sprinters. Hij leidde Marianne Timmer in 1998 naar twee olympische titels en veroverde in dat jaar met Jan Bos de wereldtitel.

Nederlander Moniz vertrekt als trainer Salzburg

Ricardo Moniz stapt op als trainer van Red Bull Salzburg. De 47-jarige Nederlander zou niet langer door een deur kunnen met het bestuur van de club. Het plotselinge vertrek van Moniz volgt na een uitermate succesvol seizoen waarin Salzburg zowel de Oostenrijkse titel als de beker pakte.

Moniz werd in april vorig jaar aangesteld als opvolger van Huub Stevens. Eerder was hij even interim-trainer van Hamburger SV. De oud-profvoetballer had in Salzburg nog een contract tot de zomer van 2013.

Onuitgebracht E.T. 2 scenario online gezet

Het is misschien niet voor te stellen maar in december van dit jaar is het alweer dertig jaar geleden dat de legendarische sciencefictionfilm E.T. van Steven Spielberg verscheen. Wat nog minder mensen weten is dat Spielberg, al voordat de film uitkwam, bezig was met een vervolgfilm voor het ruimtewezen.

Een paar dagen voordat de rolprent voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was, schreef Spielberg samen met E.T.-schrijfster Melissa Mathison een negen pagina's lang scenario voor E.T. 2: Nocturnal Fears. Het verhaal begint waar de eerste film eindigde: Elliot heeft vakantie van school en mist zijn buitenaardse vriendje. Dan verschijnt er een groep bloeddorstige ruimtewezens, op zoek naar E.T. die eigenlijk Zrek heet.

Het volledige scenario voor E.T. 2: Nocturnal Fears is hier (PDF!) te vinden. Wat denken jullie FOK!kers? Was het een verstandig besluit van Spielberg om deze vervolgfilm niet te maken of hadden jullie graag een vervolg op E.T. gezien?


Je leert zo'n ruimtewezen praten en wat wil hij? Naar huis bellen!

Veel doden bij bomaanslagen Irak

Bij autobomaanslagen in de Iraakse steden Bagdad en Hillah zijn woensdag ten minste 35 mensen omgekomen. Vermoedelijk zal het dodental nog stijgen.

In Bagdad waren sjiitische pelgrims het doelwit. Volgens twee politieagenten ontplofte de eerste autobom in de noordelijke wijk Taji en doodde zeven mensen. Binnen enkele uren ontploften nog drie bommen tijdens sjiitische processies in verschillende delen van de stad. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven. Het is al de derde keer deze week dat sjiitische processies het doelwit van bomaanslagen zijn.

Ook in Hillah, vlak onder Bagad, ontploften autobommen. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven.

Gevreesd wordt dat het sektarisch geweld in Irak door de aanslagen verder zal toenemen.

Torosidis: ''Het is onze schuld''

Vasilis Torosidis vindt dat Griekenland het aan zichzelf te wijten heeft dat de wedstrijd tegen Tsjechië werd verloren. Uitschakeling dreigt hierdoor voor de Grieken.

Al na zes minuten keek de ploeg van bondscoach Fernando Santos tegen een 2-0 achterstand aan. "Ik heb geen idee waarom het ging zoals het ging vanavond", klinkt de back radeloos in gesprek met de internationale pers.

"De Tsjechen kregen twee kansen en scoorden twee goals. Hun tweede was een tikkeltje gelukkig. Daarna werden we wakker, maar dat was te laat. Het is onze schuld, we zullen de verantwoordelijkheid nemen voor wat er is gebeurd", aldus een teleurgestelde Torosidis.

"We zaten vanaf het begin in een moeilijke positie", vindt invaller Theofanis Gekas, die na rust in de ploeg kwam. ''We hebben heel erg hard geprobeerd de achterstand in te krimpen, dat leek even te lukken, maar de gelijkmaker kwam er niet. Dat is voetbal", besluit de spits.

Specialisten dreigen met sabotage zorgplannen

Van plannen om de zorg beter en goedkoper te maken komt weinig terecht als medisch specialisten nog verder op hun inkomen worden gekort. Daarmee dreigt voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten woensdag in een interview met het Financieele Dagblad.

In het nieuwe begrotingsakkoord van de Kunduzpartijen staat dat er een onderzoek komt naar de inkomens van medisch specialisten. De inzet is dat de kosten verder terug moeten worden gedrongen. De Grave noemt een verdere verlaging onbespreekbaar

De overheid steggelt al decennia met de specialisten over de hoogte van hun inkomens. Uiteindelijk werd afgesproken dat de uitgaven aan specialisten vanaf dit jaar in één keer teruggaan van 2,4 miljard euro naar 2 miljard euro per jaar. Daarna mogen de kosten maximaal tweeënhalf procent per jaar stijgen.

Het einde aan de jarenlange onduidelijkheid bracht volgens De Grave rust. Daardoor zou veel vooruitgang zijn geboekt in het doelmatig voorschrijven van medicijnen. Ook het opstellen van kwaliteitsrichtlijnen zou beter gaan.

Dat levert volgens de voorzitter voor de betaalbaarheid van de zorg veel meer geld op omdat zorgverzekeraars op basis van die richtlijnen goede zorg kunnen inkopen. "Maar ik merk dat het lastig wordt de achterban te motiveren daarmee verder te gaan als Den Haag nu toch weer over de inkomens begint."

Dat iedereen moet inleveren, is volgens De Grave geen sterk argument. Hij wijst erop dat nog maar anderhalf jaar geleden is afgesproken de uitgaven aan medisch specialisten met negentien procent omlaag te brengen. "Ik hoor nu bedragen tot zeshonderd miljoen euro die extra kunnen worden weggehaald bij de specialisten. Dat is dertig procent!"

Er is volgens hem geen beroepsgroep waarvan wordt geopperd dat er zo veel vanaf kan. "Zeker niet als er net negentien procent is ingeleverd."

Chernobyl Diaries

In 1986 heeft in de Oekraïnse plaats Tsjernobyl een ernstig ongeluk plaatsgevonden. Midden in de nacht ontplofte er een kernreactor, waardoor alle bewoners zo snel mogelijk geëvacueerd moesten worden. De plaats is nu compleet uitgestorven, maar er zwerven nog wel gemuteerde wezens. Als je de film Chernobyl Diaries moet geloven althans. In de horrorfilm reizen zes jonge toeristen mee met een gids naar het verwoeste gebied.

[NBA] Oklahoma wint eerste duel

Oklahoma City Thunder heeft de eerste wedstrijd in de strijd om de Amerikaanse basketbaltitel gewonnen. Miami Heat werd met 105-94 verslagen.

Halverwege het duel stond Miami nog met 54-47 aan de leiding. Oklahoma kwam na rust echter opzetten, en aan het einde van het derde kwart was de achterstand omgezet in een voorsprong van 74-73. In het slotbedrijf maakte Oklahoma de voorsprong groter.

Kevin Durant was bij Oklahoma met 36 punten en acht rebounds topschutter. LeBron James maakte bij Miami dertig punten.

Komende donderdag volgt de tweede wedstrijd.

Arrestaties na gevechten voetbalhooligans

Bij gevechten tussen Russische en Poolse hooligans in Warschau zijn dinsdag vijftien mensen gewond geraakt. De Poolse politie arresteerde meer dan honderdveertig mensen.

Zo'n vijfduizend Russen liepen dinsdagavond in een optocht richting het stadion waar Polen en Rusland tegen elkaar speelden toen ze werden aangevallen door de Poolse hooligans. Enkele tientallen Russen reageerden gewelddadig en de twee groepen sloegen en trapten elkaar in het gezicht.

Ook elders in de Poolse hoofdstad ging het mis. Bij het Nationaal Stadion in de stad raakten Russische en Poolse voetbalfans slaags en bekogelden ze elkaar met stenen. Op een brug nabij het stadion kwam het tot een treffen tussen Russische hooligans en Poolse agenten.

Ook tijdens en na de wedstrijd, die in 1-1 eindigde, werd er gevochten. De politie zette traangas in en schoot met rubberkogels om zich een groep jonge Poolse hooligans van het lijf te houden die de agenten tijdens de wedstrijd met flessen bekogelden.

VN: conflict Syrië is burgeroorlog geworden

Het geweld in Syrië is uitgemond in een burgeroorlog. Dat heeft de chef vredesmissies van de Verenigde Naties Hervé Ladsous dinsdag gezegd.

Op de vraag van journalisten of Syrië nu in een burgeroorlog terecht is gekomen zei Ladsous "Ja , ik denk dat we dat wel kunnen stellen". De VN-waarnemers in Syrië hebben er volgens Ladsous' woordvoerder Kieran Dwyer de afgelopen vijf dagen een sterke toename van geweld gezien en een gevaarlijke verandering van tactiek in beide kampen.

De Syrische regering lijkt de macht in gebieden die in handen zijn van opstandelingen te willen heroveren en bombardeert dichtbevolkte gebieden en zet gevechtshelikopters in, aldus Dwyer. De oppositie op haar beurt pleegt steeds vaker aanslagen op regeringstroepen en de infrastructuur van het land. Het conflict heeft nu echt alle delen van Syrië bereikt, zei Dwyer.

Sneijder: "Geen stress "

Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Duitsland. Wesley Sneijder zegt dat de discipline in het duel met de Duitsers min of meer automatisch zal zijn. Dit meldt De Telegraaf.

"Tegen de Denen ’kon’ de goal niet uitblijven en gingen we te geforceerd op zoek naar het doelpunt, want het enige dat ontbrak was die bal tegen het netje. Tot de 85e minuut had ik het gevoel dat we zouden gelijkmaken en nog een tweede zouden maken ook,” zo zegt Sneijder. "Concentratie in de afronding, want voor hetzelfde geld win je met 6-1 of 7-1 van die Denen. Daarom hoeft er vanavond geen stress te zijn.”

Advocaat: ''1-1 goede uitslag''

Dick Advocaat, bondscoach van Rusland, kan goed leven met het gelijkspel tegen gastland Polen. De Nederlander vindt 1-1 voor beide teams een goede uitslag.

"Als ik objectief bekijk denk ik dat 1-1 een goede uitslag is voor beide kanten. Wij hadden het iets betere van het spel. Ik was ook wel verbaasd dat Polen zelfs thuis in het begin zo ver terugzakte", aldus Advocaat live in verbinding met NOS Studio Sportzomer.

Rusland kreeg een aantal goede mogelijkheden, waaruit een goal had moeten vallen. "Die paar mogelijkheden moet je benutten, maar dat deden we niet. Zij speelden op een gegeven moment opportunistisch en dan krijg je zo'n goal om de oren", vervolgt Advocaat.

De bondscoach vond zijn ploeg over-all gezien de betere. "Qua passing, qua voetbal, qua beweeglijkheid waren wij wel beter. Qua instelling kan ik de ploeg niets verwijten, maar op de momenten dat je voor de goal komt moet je iets scherper zijn. Dat was vanavond niet zo."

Eén middag verplicht buiten spelen

Direct uit school een hele middag buiten spelen. Woensdagmiddag zijn kinderen bijna verplicht om naar buiten te gaan. Woensdag wordt namelijk voor de vierde keer de Landelijke Buitenspeeldag gehouden, de opvolger van de Nationale Straatspeeldag.

Op meer dan 800 plaatsen worden activiteiten georganiseerd om kinderen weg te lokken uit het huis en te stimuleren om te spelen en te sporten. Op internet kunnen ouders en kinderen opzoeken wat er in hun omgeving allemaal te doen is.

Het weer wordt redelijk. Het KNMI voorspelt dat het half tot zwaar bewolkt is, maar dat het op de meeste plaatsen droog blijft.

De initiatiefnemers van de Buitenspeeldag zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Scouting Nederland, Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland en tv-zender Nickelodeon. Die laatste zet de zender van 13.00 tot 17.00 uur op zwart.

Driekwart polissen autoverzekering te ingewikkeld

Driekwart van de autoverzekeraars heeft de polisvoorwaarden in een te moeilijke taal geschreven, waardoor veel Nederlanders niet snappen wat er in de voorwaarden staat. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringssite.nl.

Het aantal verzekeraars dat begrijpelijke teksten schrijft, is sinds vorig jaar wel toegenomen. Waren er eerst maar vier verzekeraars die hun polis in begrijpelijke taal hadden geschreven, dit jaar is dat toegenomen tot elf.

De vergelijkingssite heeft de polisteksten van 42 verzekeraars langs de meetlat voor begrijpelijke taal gelegd van de Raad van Europa. Daaruit blijkt dat de polissen van Allsecur, Hema en Onna-Onna het meest begrijpelijk zijn. Volgens de test moet 95 procent hun teksten kunnen begrijpen. De overige acht verzekeraars hebben teksten geschreven die tachtig procent van de bevolking kan lezen.

De Autoriteit Financiële Markten schrijft voor dat verzekeringspolissen 'begrijpelijk' moeten zijn voor de doelgroep van het product. De financiële waakhond geeft in een richtlijn aan dat dit op grote lijnen overeenkomt met teksten die voor 95 procent te lezen moeten zijn. Afhankelijk van de doelgroep mag dit moeilijker zijn.

Banken willen geen geld meer lenen aan corporaties

Banken staan op het punt geen leningen meer aan woningcorporaties te verstrekken. Ze vinden het te gevaarlijk geworden, zegt voorzitter Marc Calon van de vereniging van woningcorporaties Aedes woensdag in Trouw.

ABN Amro bevestigt in de krant dat de bank zeer voorzichtig is geworden met lenen aan de corporaties. Voor de hele sector zou een verhoogd risico gelden. Andere banken zouden er ook zo in staan.

De banken reageren op de affaire rond Vestia. De grootste corporatie van Nederland kwam door avonturen met derivaten op de rand van de financiële afgrond. Om te voorkomen dat banken beslag legden op het bezit van Vestia, werden de 89 duizend panden van Vestia weggesluisd naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De banken moesten een verlies nemen.

Verrassingsacties zoals deze vergroten het vertrouwen van banken in woningcorporaties niet. De banken zelf wordt verweten dat ze niet goed hebben gecontroleerd of Vestia niet te veel risico's nam. Bijna vijftig andere corporaties hebben ook risicovolle derivaten.

Als het tegenzit, bouwen de corporaties vanaf volgende maand geen enkel huis meer, waarschuwt Calon. Dat zou een nieuwe dreun voor de bouw betekenen. In 2010 namen corporaties de bouw van dik 36 duizend woningen voor hun rekening, ruim de helft van de totale nieuwbouwproductie van woningen.

Niet alleen corporaties en woningzoekenden dreigen volgens hem te worden getroffen. Hij wijst erop dat meer bouwvakkers hun werk verliezen en meer bedrijven failliet gaan. De staat wordt dan ook getroffen omdat die meer kwijt is aan uitkeringen en minder belastinginkomsten heeft. "Hoe dom kunnen we zijn, als we dat laten gebeuren."

Deurwaarder tijdens Nederland-Duitsland op tv-jacht

Het Delftse deurwaarderskantoor Pruijn & Van den Bergh gaat woensdagavond tijdens de EK-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland televisies in beslag nemen. Het kantoor is van plan honderden gezinnen door het hele land te bezoeken, schrijft De Telegraaf.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders spreekt volgens de krant van een schandelijke actie. De organisatie gaat het Delftse kantoor voor de Kamer van Gerechtsdeurwaarders slepen.

Mensen die schulden niet hebben betaald, hebben de afgelopen tijd een brief van het kantoor gekregen waarin de actie wordt aangekondigd. Het kantoor stelt dat zijn brieven vaak worden genegeerd.

Vanwege het EK zullen veel mensen thuiszitten en dat maakt het gemakkelijker spullen in beslag te nemen. De politie grijpt EK-wedstrijden vaak ook aan om mensen die nog een celstraf moeten uitzitten of een boete moeten betalen te bezoeken.

Zomercompetitie: Beste gamecover nominatieronde

Ook dit jaar komt FOK!games met een competitie voor de aankomende zomer! Waar we vorig jaar World of Warcraft hebben uitgeroepen tot Game of the Decade gaan we nu opzoek naar de beste gamecover aller tijden.

De regels zijn makkelijk:

- Er mogen maximaal vijf verschillende gamecovers per gebruiker genomineerd worden van games die uitgebracht zijn tot en met 6 mei 2012.
- Door een plaatje van de cover te plaatsen nomineer je die cover, geen plaatje is geen nominatie. Vermeld altijd de gamenaam bij het plaatje.
- Er wordt niet gekeken naar het platform maar enkel de cover.
- Mocht een game verschillende soorten covers hebben (speciale editie, Japanse release et cetera) dan plaats je alleen de cover die je wil nomineren. Het is dus mogelijk dat één game meerdere gamecover-nominaties krijgt.
- Nomineren mag in dit forumtopic tot en met 17 juni. Daarna zal er vanaf 2 juli dagelijks een nieuwsbericht online verschijnen op FOK!games met enkele covers waar door middel van de poll op gestemd kan worden.

Vragen kunnen onder dit bericht gesteld worden, moge de beste gamecover winnen.

Animal Crossing 3DS staat nog steeds op de planning

Ondanks dat het spel afwezig was op de afgelopen E3-beurs, is Nintendo nog altijd bezig met Animal Crossing 3DS. De bevestiging hiervan komt van de hand van Nintendo Amerika-baas Reggie Fils-Aime.

Animal Crossing is a game that is in development”, zegt Fils-Aime in een gesprek met website Kotaku. Het spel werd in 2010 al aangekondigd, maar heeft sindsdien weinig meer van zich laten horen.

Animal Crossing 3DS staat gepland voor een release in Japan in de herfst van 2012. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor het Westen.

Elke week een DLC voor Dance Central 2 in juni

Gameontwikkelaar Harmonix heeft aangekondigd dat zij voor de rest van de maand juni elke week een nieuw nummer gaan uitbrengen voor het dansspel Dance Central 2. Alle nummers komen beschikbaar in de Dance Central Store en gaan 240 Microsoft Points kosten.

De eerste, Replay van lyaz, is inmiddels te downloaden. Op 19 juni komt hier Hot in herre bij van Nelly en op 26 juni kun je je dansskills loslaten op Whine Up van Kat DeLuna.

Dance Central 2 is beschikbaar op Xbox 360.

'Goodfellas' Henry Hill overleden (69)

Henry Hill, de voormalige gangster op wiens leven de film Goodfellas was gebaseerd, is op 69-jarige leeftijd overleden. Dit is bekend geworden via de website van TMZ.

Hill overleed in een ziekenhuis in Los Angeles na een lang ziekbed, aldus zijn vriendin Lisa. "Hij was al een lange tijd ziek. Zijn hart gaf het op." Hill was de laatste jaren bezig met het herstellen van zijn relatie met familieleden waarvan hij vervreemd was geraakt. Volgens Lisa had Hill daar aardig vooruitgang in geboekt.

Nadat hij het criminele circuit achter zich had gelaten, was Hill regelmatig te gast in de Howard Stern show. In de film Goodfellas, uit 1990, werd Hill geportretteerd door Ray Liotta.


Een enigzins benevelde Henry Hill in de Howard Stern show in 2005.

Geruchten over directors cut The Avengers

Er gaat al een tijd op het wereldwijde web een gerucht rond dat Marvel een director's cut van The Avengers uit wil brengen. De drie uren durende film zou vanaf augustus in de bioscopen gaan draaien.

The Avengers staat momenteel op de derde plaats van de meest winstgevende films aller tijden. Joss Whedon mag de director's cut gereed hebben gemaakt voor de Blu-ray, als de film opnieuw in de bioscopen gaat draaien is de kans groot dat de regisseur James Cameron gaat passeren. Alleen in Amerika bracht Avatar al 760,5 miljoen dollar op. Op de tweede plaats staat Titanic, eveneens een film van Cameron, met een opbrengst van 658,6 miljoen dollar, gevolgd door The Avengers met 573,7 miljoen dollar.

Wat zeggen jullie FOK!kers? Als de directors cut van The Avengers in de Nederlandse bioscopen te zien is, ga je er dan (weer) naar toe?

Ku Klux Klan mag berm snelweg niet opruimen

Een afdeling van de Ku Klux Klan in Georgia in de Verenigde Staten mag niet meedoen aan een actie om snelwegen schoon te houden. Dat bepaalde de rechter dinsdag.

De racistische beweging wilde meedoen aan een actie waarbij een stuk snelweg kan worden geadopteerd. Vrijwilligers die de bermen van hun stuk weg opruimen, krijgen een bord met een bedankje langs de weg.

Volgens de rechter ontstaat er publieke onrust als een organisatie die een lange geschiedenis kent van ordeverstoring zo'n bord zou krijgen. In 1997 werd in Missouri een vergelijkbaar verzoek van de Ku Klux Klan afgewezen. Een hoger gerechtshof stelde de KKK toen uiteindelijk toch in het gelijk.

Mobiele camera gaat rechercheurs vervangen

De Gelderlander bericht dat de gemeente Nijmegen van plan is om de inzet van mobiele camera's die bijstandsfraude opsporen, te verhogen.

Volgens de gemeente zijn camera's beter en sneller dan rechercheurs aan het werk te zetten, schrijft de Gelderlander. In de nachtelijke tot de vroege ochtenduren kunnen de camera's worden ingezet om zo bijvoorbeeld te registreren of mensen wel naar hun werk gaan. Nieuw is het gebruik van camera's voor het opsporen van bijstandsfraude niet. Nijmegen is niet de eerste stad waar gebruik wordt gemaakt van mobiele camera's om bijstandsfraude op te sporen.

Servië verbiedt extreemrechtse groep

Het constitutionele hof in Servië heeft dinsdag de extreemrechtse groepering Obraz, Servisch voor Eer, verboden. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op homoseksuelen, westerlingen en progressieven. Volgens het hof heeft Obraz zich schuldig gemaakt aan 'het veroorzaken van raciale, nationale en religieuze haat'.

Obraz was onder meer betrokken bij de brand in de Amerikaanse ambassade in 2008. De ambassade kwam in lichterlaaie te staan tijdens nationalistische protesten tegen de erkenning door het Westen van de onafhankelijkheid van Kosovo. Daarnaast heeft Obraz, dat fel pro-Russisch is, publieke bijeenkomsten van liberalen verstoord en een gay pride-optocht in 2010 aangevallen. Bij dat laatste incident raakten tientallen mensen gewond.

Afghaanse heroïneproducent krijgt in VS levenslang

Een Afghaan die volgens de Amerikaanse autoriteiten een van de grootste heroïnehandelaren ter wereld was, is dinsdag in de Verenigde Staten tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Haji Bagcho leidde volgens de aanklagers in het oostelijke Afghaanse grensgebied met Pakistan een netwerk dat honderdduizenden kilo's heroïne produceerde, alleen in 2006 al minstens 123 ton. De drugs werden naar meer dan twintig landen verscheept en een deel van de opbrengst ging naar hooggeplaatste Taliban-figuren die hem bescherming boden. Omdat die van het geld wapens kochten, kwam dit Bagcho in de VS onder meer op een aanklacht wegens 'narcoterrorisme' te staan.

De Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten openden hun onderzoek naar Bagcho eind 2004. In 2009 werd Bagcho, die volgens zijn advocaat minstens 70 moet zijn, aan de VS uitgeleverd.

Burgermedewerker defensie vast om diefstal

Een 42-jarige burgermedewerker van defensie is dinsdag aangehouden op verdenking van diefstal. Hij zou spullen hebben gestolen vanaf schepen en installaties van de marine in Den Helder, laat de marechaussee weten.

De marechaussee stelde een onderzoek in nadat de marine aangifte had gedaan van diefstal. De burgermedewerker werd daarop in verband gebracht met diefstal van een aggregaat.

De marechaussee heeft vervolgens op verschillende plekken gestolen spullen gevonden die van de marine zijn. De spullen zijn in beslag genomen.

'Behandeling psychopaten blijkt effectief'

Psychopaten in tbs-klinieken die altijd als onbehandelbaar zijn beschouwd, blijken baat te hebben bij zogeheten schematherapie. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een grote studie in acht Nederlandse tbs-klinieken, meldt de Universiteit Maastricht dinsdag.

In de studie zijn ruim honderd mannelijke tbs'ers met verschillende persoonlijkheidsstoornissen gevolgd. De positieve bevindingen zijn gebaseerd op de eerste dertig patiënten die de behandelingen hebben voltooid.

Schematherapie is een intensieve vorm van therapie, waarbij onder meer een intensieve therapeutische relatie wordt opgebouwd tussen patiënt en behandelaar.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.