Bezoekers hookers.nl gewezen op dwangprostitutie

Bezoekers van de sekssites hookers.nl en kinky.nl worden vanaf woensdag geïnformeerd hoe signalen van dwangarbeid in de prostitutie te herkennen. Bezoekers van de 'recensiesites' worden 'verleid' door uitdagende beelden en uiteindelijk geconfronteerd met signalen van gedwongen prostitutie: blauwe plekken, angst en gebrek aan werkplezier. Dit moet hoerenlopers overhalen misstanden in de prostitutie bij de politie te melden.

De banners zijn onderdeel van de nieuwe campagne 'Schijn Bedriegt' van de stichting Meld Misdaad Anoniem. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hebben woensdag de aftrap gegeven.

Buitenlandse vrouwen worden geregeld onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en tegen hun wil als prostituee aan het werk gezet. Dit kan gepaard gaan met geweld en chantage. De slachtoffers zijn vaak doodsbang om zelf aangifte te doen, maar ook hun klanten durven die stap vaak niet te nemen. De stichting denkt dat anoniem melden een veilig alternatief is.

In 2008 leverde dezelfde campagne 117 meldingen van geforceerde prostitutie op, die uiteindelijk resulteerden in vijf veroordelingen. In 2006 bracht de campagne 78 anonieme meldingen op.