Subsidie voor verzamelen hersenweefsel

Voor het opzetten van een nationale infrastructuur om hersenweefsel te verzamelen van overleden patiënten met psychiatrische ziekten wordt bijna 3,5 miljoen verstrekt. De Nederlandse Hersenbank heeft momenteel nauwelijks of geen hersenweefsel beschikbaar van mensen met schizofrenie, depressie, autisme, dwangstoornis, bipolaire stoornis, ADHD en posttraumatische stressstoornis.

De hersenbank ontvangt het geld samen met vijf universitaire onderzoeksgroepen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hun onderzoek moet meer inzicht geven in de oorzaken en mogelijke behandeling van deze nog grotendeels onbegrepen hersenaandoeningen.

Er is veel onwetendheid bij patiënten, familie en zorgverleners over de gang van zaken rond het doneren van hersenweefsel na overlijden. In het project staat het informeren en uitnodigen van psychiatrische patiënten en hun familieleden om zich als hersendonor te registreren bij de Nederlandse Hersenbank dan ook centraal. Ook worden patiëntenverenigingen benaderd.

Bij het project zijn UMC Utrecht, VUmc, UMC St Radboud, AMC en Erasmus MC Rotterdam betrokken.