GroenLinksers Peters en Braakhuis vertrekken

GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis keren na de verkiezingen op 12 september niet terug in de Tweede Kamer. Dat laten ze woensdag weten. Partijleider Jolande Sap meldt dat ze respect heeft voor het besluit van de twee 'markante politici'.

De 43-jarige Peters kwam in 2006 de Kamer binnen, Braakhuis zit sinds 2010 in de Kamer. Eerder gaven ze er blijk van graag in de Tweede Kamer te willen blijven.

Peters, die zich in de Kamer met name bezighield met buitenlandse zaken en cultuur, laat weten dat zij zin heeft om 'andere dingen te doen'. "Het was een waanzinnig eervolle uitdaging om in deze woelige tijd als Kamerlid vanuit de oppositie politieke verhalen te maken", blikt ze terug. "Ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving."

Peters raakte in de zomer van 2011 in opspraak. Toen zij in Afghanistan werkzaam was zou ze haar vriend hebben voorgetrokken bij het toekennen van een subsidie.

Oud-bankier Braakhuis, woordvoerder financiën voor GroenLinks, zegt dat hij terugverlangt naar het bedrijfsleven. "Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, zeven dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht", stelt het 50-jarige Kamerlid. "Dan moet je zo veel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate."


GroenLinksers Peters en Braakhuis vertrekken (Foto: Novum)