Oranje mag verliezen na zege Portugal

Nederland kan woensdag nog niet uitgeschakeld worden op het EK. Ook bij een nederlaag tegen Duitsland kan Oranje nog doordringen tot de kwartfinale. Dat heeft de ploeg van Bert van Marwijk te danken aan Portugal, dat eerder woensdag met 3-2 won van Denemarken. Die twee landen hebben beiden drie punten uit twee ontmoetingen.

Als Oranje van de aartsrivaal verliest, kan Duitsland met een zege op Denemarken de volle winst in de poule pakken. In dat geval moet Nederland van Portugal winnen om net als dat land en Denemarken op drie punten te komen. Dan volstaat een zege met meer dan een goal verschil tegen de Portugezen voor het bereiken van de tweede ronde.

Bij een remise tegen Duitsland staat Oranje op een punt. Een zege in het laatste duel tegen Portugal is dan ook vereist. Bovendien mogen Duitsland, dat in dat scenario vier punten uit twee duels heeft, en Denemarken niet gelijkspelen in hun ontmoeting in de poulefase.

Als Nederland woensdagavond wint van Duitsland staan alle ploegen in poule B op drie punten. Ook dan is een zege tegen Portugal nodig om niet afhankelijk te zijn van andere landen.