Frankrijk speculeert over tweet partner Hollande

Het Franse politieke etablissement heeft met verbazing gereageerd op een uitlating van de partner van de Franse president François Hollande. Valérie Trierweiler gaf dinsdag via Twitter Segolène Royal, de ex-partner van Hollande en de moeder van hun vier kinderen, een behoorlijke steek onder water.

Trierweiler sprak in een tweet haar steun uit voor politicus Olivier Falorni die tijdens de tweede ronde van de parlementsverkiezingen aankomende zondag de directe concurrent is van Royal in het district Charente-Maritime. Ze schreef 'Veel succes, Olivier Falorni', een bericht dat gemakkelijk te interpreteren is als een vileine steek richting Royal.

De Socialistische Partij van Hollande, Falorni en Royal zette Falorni onlangs uit de race omdat hij weigerde plaats te maken voor Royal. Falorni gaat nu verder als dissidente kandidaat. Royal heeft in de peilingen een kleine voorsprong op hem.

De Franse media speculeren er intussen lustig op los waarom Trierweiler, een journaliste die prat gaat op haar onafhankelijkheid, een actie heeft ondernomen die Hollande in diskrediet kan brengen en die indirect is gericht tegen de vrouw die decennia lang zijn partner was. "Of ze wordt verblind door jaloezie of het is een weldoordachte politieke coup in een poging Royals kansen te minimaliseren", zei Olivier Mazerolle, politiek analist voor tv-zender BFM.

Bekend is dat beide vrouwen op gespannen voet staan, waardoor allerlei geruchten de ronde doen over de tweet van Trierweiler. Een verklaring zou zijn dat ze bang is dat Royal weer dichter bij Hollande komt. Royal heeft gezegd dat als ze zondag wint ze wil proberen voorzitter van de Nationale Assemblee te worden, waardoor ze vrijwel zeker dagelijks contact met de president zou hebben.


Frankrijk speculeert over tweet partner Hollande (Foto: Novum)