[Groep B] Vooruitblik: Nederland - Duitsland

Nederland en Duitsland spelen vanavond om 20:45 uur hun 39e onderlinge wedstrijd. Voor het Nederlands elftal is deze zeer belangrijk, aangezien de eerste groepswedstrijd tegen Denemarken met 1-0 verloren ging.

In het verleden speelden Nederland en Duitsland acht keer eerder op een groot toernooi tegen elkaar. Drie keer kruisten beide landen de degens op een WK en vijf keer op een EK. Hier zijn, zoals veel mensen weten, een aantal klassiekers voortgevloeid: 1974 (het trauma van München), 1988 (de revanche) en 1990 (de clash tussen Rijkaard en Völler).

Bij Oranje speelt vooral de vraag hoe de basis van bondscoach Van Marwijk eruit gaat zien. Staat Van Persie in de basis of gaat de oefenmeester toch voor Huntelaar? Of misschien worden ze allebei wel binnen de lijnen geposteerd.

De Duitsers blaken in elk geval van het zelfvertrouwen na de 1-0 zege op Portugal. Dat was overigens al van ongekende omvang, aangezien Duitsland tijdens de kwalificatie alle tien de wedstrijden won.

Toch hebben Duitsland en Nederland één ding gemeen: Bij Die Mannschaft hebben ze namelijk ook een spitsenprobleem. Wie begint er in de basis? Wordt het Mario Gomez (zes goals in de laatste zes duels) of Miroslav Klose (veertien doelpunten op drie WK's)?

Vermoedelijke opstellingen:

Nederland:
Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, Robben, van Bommel, Sneijder, N. de Jong, Afellay, van Persie
 
Duitsland:
Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Müller, Schweinsteiger, Özil, Khedira, Podolski, Gómez


Staat Huntelaar vanavond in de basis? (Foto: Pro Shots)