Forse boete voor Russische ploeg

De Russische voetbalbond heeft een boete van 120 duizend euro gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond deelde die boete uit omdat Russische fans tijdens hun eerste poulewedstrijd op het EK stewards hadden aangevallen.

Rusland krijgt ook een voorwaardelijke puntenaftrek voor de volgende EK-kwalificatiereeks. Als de fans voor het einde van die kwalificatie opnieuw in de fout gaan, worden zes punten van de Russen afgepakt.

De boete viel bovendien hoger uit omdat de Russische supporters ook vuurwerk hadden afgestoken en 'ongeoorloofde spandoeken' bij zich hadden. Voor die laatste twee vergrijpen kan Rusland ook na het tweede EK-duel van dinsdag tegen Polen weer gestraft worden. Na de Russische 1-0 werd er een rotje op het veld gegooid. Ook waren er zeker zes zwart-geel-witte vlaggen te zien zoals die tussen 1858 en 1883 in het Russische rijk in zwang waren.

De UEFA doet nog onderzoek naar vermeend racisme van de Russische aanhangers. Tegen Tsjechië zouden ze oerwoudgeluiden richting verdediger Theodor Gebre Selassie hebben gescandeerd. Vrijdag doet de bond in die zaak uitspraak.


Forse boete voor Russische ploeg (Foto: Novum)