Coup in Ivoorkust verijdeld

De Ivoriaanse autoriteiten hebben een geplande coup van aanhangers van de verdreven president Laurent Gbagbo verijdeld. De staatstelevisie zond dinsdagavond een video uit die de coupplegers zelf hadden willen tonen als ze de macht zouden hebben gegrepen.

Alassana Ouattara trad iets meer dan een jaar geleden aan als president. Hij won vorig jaar de verkiezingen, maar Gbagbo weigerde de macht af te staan. Bij het geweld dat op de verkiezingen volgde kwamen zo'n drieduizend mensen om.

In de video die dinsdagavond werd uitgezonden was een man in legeruniform te zien, die de huidige Ivoriaanse autoriteiten van massaslachtingen beticht. Ook zou de 'gerechtigheid van de winnaar' in Ivoorkust gelden, aldus de kolonel, die tevens niet te spreken was over de uitlevering van Gbagbo aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Volgens de autoriteiten is de man in de video, Kate Gnatoa, samen met een aantal anderen gearresteerd. De Ivoriaanse minister van binnenlandse zaken Hamed Bakayoko zei dat alle landsgrenzen zijn gesloten, er een avondklok is ingesteld en dat alle politieke activiteiten zijn opgeschort.

"We hebben nauwkeurige aanwijzingen dat een groep officieren in ballingschap in Accra (Ghana) een militaire operatie voorbereidden in Ivoorkust (...) met als doel het land te destabiliseren", aldus Bakayoko.