TT-Assen wil verlengen tot 2021

De TT van Assen wil het bestaande contract openbreken en verlengen tot 2021. De Spaanse rechtenhouder Dorna is bereid hierover te onderhandelen. Dat zei voorzitter Arjan Bos van het TT Circuit woensdag. "Dorna zegt zelfs tegen ons: de TT blijft altijd bestaan."

Het huidige contract loopt af in 2016. "Maar wij willen langere tijd vooruitdenken en investeren in de toekomst", zegt Bos. Mede door veel concurrentie vanuit opkomende landen is het goed om het contract te verlengen. "Er zijn opkomende economieën die graag de MotoGP binnenhalen en voor heel veel geld prachtige nieuwe circuits bouwen. Consequentie is wel, dat als we de TT willen behouden, we meer zullen moeten betalen voor de rechten", aldus Bos.

Bos wil de toegangsprijzen niet te veel laten stijgen. "Ook al is de trend dat de bezoekersaantallen de laatste jaren toch iets zijn teruggelopen, is het de bedoeling een stabiel prijsbeleid te voeren. Overigens is de TT zeker niet de duurste race uit de WK-cyclus. Onze prijzen liggen in de middenmoot."

Het is volgens de TT-voorzitter wel van belang dat er meer toeschouwers komen naar het grootste eendaagse sportevenement in Nederland. "Er moet wat gebeuren, want de bedreigingen zijn er. Ook al is de TT een race van de buitencategorie en hebben we een status aparte vanwege de historie en de nostalgie, Dorna blijft wel een commerciële organisatie die ook nu weer meer geld zal vragen van ons."

Financieel is de TT kerngezond. "Er is een goede vermogenspositie en zelfs een buffer om klappen op te vangen. Neemt niet weg dat we de TT nog aantrekkelijker moeten maken om mensen te lokken. Speerpunt in onze toekomstvisie is meer Nederlandse toprijders. Het streven is in elke raceklasse een Nederlandse wegracer te hebben die meedoet om de toppositie. Terug naar de tijd van Boet van Dulmen en Wil Hartog. Ook zoeken we een aansprekende titelsponsor en denken we aan een internationale topartiest die op ons festival kan optreden", aldus Bos.