Pleidooi voor jeugdstrafrecht voor 24-minners

Criminelen tussen de 18 en 24 jaar moeten als minderjarigen berecht worden, omdat mensen tot hun 24e nog geen volledige controle over hun gedrag hebben. Dat stellen ruim dertig wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam die criminaliteit onder jongvolwassenen hebben onderzocht.

Op dit moment ligt de overgang van jeugd- naar volwassenenstrafrecht in de meeste landen op 18 jaar. "De criminaliteit, levensomstandigheden en sociale en psychologische ontwikkeling van jongvolwassenen lijken echter meer op die van minderjarigen dan op die van volwassenen", zegt bijzonder hoogleraar reclassering en onderzoeker van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) Peter van der Laan.

Adolescenten zouden volgens de onderzoeker daarom niet moeten worden berecht als volwassenen. "Bovendien zijn de hersenen pas na je 24e helemaal ontwikkeld", zegt hij. "Daardoor hebben jonge mensen waarschijnlijk nog geen volledige controle over hun gedrag."

De nadruk zou volgens Van der Laan niet op straffen moeten liggen, maar op gedragsverandering en opvoeding zoals bij het jeugdstrafrecht. "Programma's gericht op het voorkómen en stoppen van crimineel gedrag moeten daarom niet alleen voor minderjarigen beschikbaar zijn, maar ook voor jongvolwassenen tot 24 jaar."

De wetenschappers presenteren hun bevindingen donderdag in het boek 'Persisters and desisters in crime from adolescence into adulthood: explanation, prevention and punishment' tijdens een conferentie van het NSCR in de Vrije Universiteit Amsterdam.