Tweede Kamer achter steun voor Spaanse banken

Een meerderheid in de Tweede Kamer kan waarschijnlijk instemmen met de bankensteun voor Spanje. Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). De SP en PVV zijn mordicus tegen.

Dit weekeinde werd bekend dat Spanje aanspraak maakt op geld uit Europese noodfondsen om de noodlijdende banken overeind te houden. Het land kan maximaal honderd miljard euro tegemoetzien. De Kamer moet nog officieel instemmen met de steunmaatregel. Dat gebeurt pas als de details duidelijk zijn.

Niettemin tekende zich al een meerderheid af. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks toonden begrip voor de ingreep. Mark Harbers (VVD) noemde het 'verstandig' dat Spanje eindelijk heeft erkend dat de banken kapitaalversterking nodig hebben. De partijen hadden nog wel veel vragen. Zo wilden ze weten of het bedrag wel hoog genoeg is.

Ronald Plasterk (PvdA) zei dat het 'hoog tijd' was dat er iets gebeurde in Spanje. Hij drong er wel op aan dat de Spaanse bankbestuurders die hebben gefaald dit duidelijk zullen voelen. "Het kan niet zo zijn dat zij ermee wegkomen. Daarmee wordt al het draagvlak voor de steunoperaties uitgehold", stelde hij. Ook D66 en GroenLinks vinden het verstandig dat wordt ingegrepen.

De SP en PVV lieten weten niet te kunnen instemmen met de steunoperatie. "De banken hebben lopen gokken met andermans geld en dreigen nu te verliezen. De rekening wordt vervolgens zonder gêne neergelegd bij de Nederlandse belastingbetaler", stelde PVV'er Tony van Dijck. Hij wil alleen geld uitgeven voor steun aan Nederlandse banken.

"Wij kunnen niet instemmen met honderd miljard aan steun voor een corrupt Spaans bankensysteem", zei Ewout Irrgang (SP). Het gaat ook niet werken, voorspelde hij. Hij refereerde aan de financiële markten, waarbij het optimisme over de steunoperatie slechts van korte duur was.

De Jager hamerde erop dat de belangen van Nederland in Spanje groot zijn. "Alleen al de banken hebben vijftig miljard euro uitstaan in het land. Daarom is het van belang dat actie wordt ondernomen. De risico's van nietsdoen zijn nog altijd 'veel groter' dan de risico's die zijn verbonden aan deze bankensteun", aldus De Jager.

Premier Mark Rutte (VVD) schatte eerder dat de kans dat Nederland al het geld dat wordt geleend terugkrijgt tussen de 95 en 100 procent. De Jager was het eens met Rutte maar wilde geen percentages noemde. De kans dat het geld terugkomt is hoog, maar er zijn wel 'substantiële risico's', aldus de bewindsman.