Onderzoek medicijngebruik ADHD

Kinderartsen en psychiaters onderzoeken of het medicijngebruik tegen ADHD omlaag kan worden geschroefd. Het gebruik van dergelijke middelen onder kinderen tussen de 6 en 16 jaar is tussen 2005 en 2010 bijna verdubbeld naar 1 op de 26. Dat zei demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris verwacht het onderzoek in de zomer te ontvangen en aan de hand daarvan stappen te ondernemen. Diverse partijen spraken zich uit tegen het toenemend medicijngebruik door 'hyperactieve' kinderen. "ADHD is begonnen als gedragziekte, maar nu kunnen we spreken van een ADHD-epidemie", liet de PVV-fractie optekenen.

In het debat zegde Veldhuijzen van Zanten verder toe een registratiesysteem op te tuigen van gastouders die zorg verlenen aan jongeren die jeugdzorg in het buitenland heeft geplaatst. Volgens de VVD is een controle op de buitenlandse jeugdzorg urgent. "Als van die kinderen de veiligheid niet is gegarandeerd, waar zijn we dan mee bezig".

Jeugdwerkers zien plaatsing in buitenland volgens de staatssecretaris als laatste middel voordat jongeren worden opgesloten. Daarnaast zei ze dat het een goedkoper en 'deugdelijk' middel is en dat er 'geen basis is om deze zorg weg te doen'. De SP en PvdA staan in tegenstelling tot VVD en PVV ook positief tegenover deze vorm van jeugdzorg.