FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 april 2012

'Doorbraak' dubbele moordzaak blijkt onvoldoende

Een 'doorbraak' van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in een dubbele moordzaak heeft niet geleid tot een bewijsbare zaak. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda donderdagavond. Het OM reageert hiermee op de bewering van De Vries dat justitie in Breda anderhalf jaar lang willens en wetens de doorbraak links heeft laten liggen.

De zaak draait om de moord op een man en een vrouw in 2003 in hun woning in Kaatsheuvel. De twee werden doodgeschoten, terwijl boven twee kinderen in bed lagen te slapen.

In 2010 zou zich een man hebben gemeld bij De Vries, die vertelde dat een kennis van hem bij de moorden betrokken was. In de zomer en het najaar van 2010 zette de misdaadverslaggever daarop twee keer een actie met een verborgen camera op. Hierbij zou de betrokkene tot in detail zijn aandeel in de zaak hebben bekend. De kennis zou ook de rol van de mededaders uitvoerig hebben besproken.

De Vries stapte met deze informatie naar het OM, die er volgens de misdaadverslaggever vervolgens niets mee deed. De Vries en zijn medewerkers hebben naar eigen zeggen dikwijls geïnformeerd naar de voortgang van het onderzoek. "Maar iedere keer werd gezegd dat men er door capaciteitsgebrek nog niet aan toe was gekomen. Het uitstel heeft uiteindelijk geduurd tot op de dag van vandaag", zo staat op de website van het televisieprogramma van De Vries.

Het OM stelt in de reactie dat de door De Vries aangeleverde informatie inderdaad belangwekkend was en heeft geleid tot heropening van het strafrechtelijk onderzoek. "Dit onderzoek heeft vervolgens helaas niet geleid tot een bewijsbare zaak", aldus het OM. De broer van het mannelijke slachtoffer is volgens het OM op de hoogte gebracht.

De beelden komen zondag aan bod in de uitzending van het programma van de misdaadverslaggever.

Drummer van The Band Levon Helm overleden

Levon Helm is donderdag overleden in New York. De drummer en zanger van The Band is 71 jaar geworden. Helms familie maakte dinsdag bekend dat de muzikant op sterven lag.

"Levon Helm is vanmiddag vreedzaam gestorven", luidt een verklaring op de website van de muzikant. "Hij was omringd door familie, vrienden en bandleden en zal herinnerd worden als een briljant muzikant met een prachtige ziel."

Bij Helm werd in 1998 keelkanker vastgesteld. Hoewel zijn stem hierdoor werd aangetast, bleef hij naast drummen ook zingen. Helm maakte onderdeel uit van The Band. De Amerikaanse band bestond van 1965 tot 1976 onder die naam. In 1968 verscheen het inmiddels klassieke album Music From Big Pink. Daarop staan nummers als The Weight, Lonesome Suzie en I Shall Be Released.

The Band heeft onder meer grote invloed gehad op Bob Dylan en was enige tijd begeleidingsgroep van Dylan. Twee andere leden van The Band, Richard Manuel en Rick Danko, zijn al overleden. De groep bestond verder uit Robbie Robertson en Garth Hudson.


Drummer van The Band Levon Helm overleden

Linda de Mol baalt van Duitse kijkcijfers

Linda de Mol is 'goed chagrijnig' van de slechte kijkcijfers van The Winner Is in Duitsland. De Mol presenteert de Duitse versie van de talentenjacht, die werd bedacht door haar broer John. "1,6 miljoen kijkers in Duitsland is echt niet goed, dat was een behoorlijke domper."

"Ik ben er een paar uur goed chagrijnig van geweest", bekent Linda aan RTL Boulevard. "Na een paar uur heb ik mezelf op m'n donder gegeven. Er zijn ook mensen met echte problemen."

De Mol moet toegeven dat ze in Nederland verwend is als het om kijkcijfers gaat. "Het hoort ook gewoon bij je carrière dat je af en toe onderuit gaat. Misschien is het ook wel eens goed om weer met je neus op de feiten te worden gedrukt."

Linda kluisterde in de jaren negentig miljoenen Duitsers aan de buis met shows als Traumhochzeit. "Ik heb daar tien, elf jaar nauwelijks iets gedaan", relativeert De Mol het geringe aantal kijkers voor The Winner Is. Ook in Nederland wist de talentenjacht, die werd uitgezonden door SBS, nauwelijks kijkers te trekken.

Dat Sylvie van der Vaart beter in de smaak valt bij onze oosterburen, deert De Mol niet. "Ik vind helemaal niet dat Sylvie zout in de wonden strooit, ze heeft zich nergens negatief uitgelaten."

Mensenhaar groeit terug op muis

Mensen die kaal beginnen te worden, kunnen dankzij Japanse wetenschappers weer hopen op een volle haardos. Het is de wetenschappers gelukt mensenhaar te laten groeien op de huid van een kale muizensoort.

In de nek van de muizen werden menselijke haarstamcellen geïmplanteerd. De haren die hieruit groeiden, groeiden ook terug als ze werden uitgetrokken. Dit betekent volgens de onderzoekers dat de haarzakjes vergroeid zijn met de huid. Ook was het mogelijk de kleur van het haar te variëren, door verschillende stamcellen te gebruiken.

Volgens experts duurt het nog wel een tijd voordat de behandeling ook op mensen toepasbaar is. Ook zal het, vanwege de grote hoeveelheden haar die geïmplanteerd moeten worden, een dure behandeling zijn.

NMa staakt kartelonderzoek streekvervoer

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stopt het kartelonderzoek naar streekvervoerders over de verdeling van de kosten van de OV-chipkaart voor studenten. Het onderzoek heeft tot nog toe geen bewijs opgeleverd dat vier streekvervoerders afspraken met een concurrentiebeperkend effect hebben gemaakt, meldt de NMa donderdag.

Vanwege het onderzoek werden in november nog invallen gedaan, onder meer bij Veolia. De streekvervoerder ging er destijds al vanuit dat het NMa-onderzoek geen mededingingsinbreuken aan het licht zou brengen.

Frankrijk dringt aan op meer waarnemers in Syrië

Als het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan niet volledig ten uitvoer wordt gebracht kan dat 'catastrofale' gevolgen hebben. Dan is een 'burgeroorlog of zelfs een regionale oorlog' nabij. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé donderdag op de opening van een internationale top over Syrië in Parijs gezegd.

Amerikaanse, Europese en Arabische diplomaten, gezanten van de Vrienden van Syrië-groep, bespreken op de top hoe de internationale missie in Syrië kan worden versterkt en een einde aan het bloedvergieten kan worden bewerkstelligd. Juppé zei dat 'enkele honderden' waarnemers in Syrië moeten toezien of het plan van Annan effect sorteert.

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op een wereldwijd wapenembargo in te stellen tegen Syrië en andere strenge maatregelen te treffen. Ze ging nog niet zover op te roepen tot gewapend ingrijpen, maar zei wel dat het tijd is voor nieuwe zwaardere maatregelen tegen Assad.

Eerder op de dag zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de Syrische regering van president Bashar Assad zich niet houdt aan het staakt-het-vuren. De situatie in het land is volgens hem 'zeer onzeker'.

Betogers Egypte blokkeren brug Caïro

Honderden Egyptische betogers hebben donderdag in Caïro een belangrijke brug over de Nijl geblokkeerd. Zij wilden daarmee hun oproep aan het leger om de macht over te dragen kracht bij zetten.

De betogers hielden tijdens het spitsuur het verkeer tegen. Boze forenzen gingen daarop in discussie met de betogers. De blokkade van de brug is een voorbode van een grotere bijeenkomst. Veel Egyptische organisaties zijn van plan om vrijdag bijeen te komen voor een demonstratie tegen de militaire machthebbers.

Het Egyptische leger nam de macht over na de val de Egyptische president Hosni Mubarak in februari 2011. De Egyptische bevolking wantrouwt de legerleiders en vreest dat de macht niet wordt overgedragen in juni, zoals de Opperste Raad voor de Strijdkrachten heeft beloofd.

Black Hawk-helikopter neergestort in Afghanistan

Een Amerikaanse legerhelikopter, een Black Hawk, is in het zuidwesten van Afghanistan neergestort. Aan boord van het toestel zaten vier militairen. Of zij nog in leven zijn is niet bekend. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse krijgsmacht donderdag gezegd.

Er is een onderzoek ingesteld naar de crash. Het is mogelijk dat het toestel door vijandelijk vuur is neergehaald, hoewel ook slecht weer niet kan worden uitgesloten als oorzaak van het ongeluk.

Langere trailer Mortal Kombat Vita teaset Mileena.

Op 4 mei kunnen de Vita-bezitters bloedvergieten in Mortal Kombat. Het spel zal tal van exclusieve features bevatten gericht op de Vita-hardware. Om ons alvast lekker te maken trakteert Warner Bros. ons op een aantal trailers.

De meeste spraakmakende is wellicht, althans voor de mannen onder ons, de trailer waarin we een real-life Kitana zien. Voorheen hadden we al een korte versie van de trailer, maar nu is er ook een lange versie uit. Deze willen we jullie natuurlijk niet onthouden.

Geruchten over machtsstrijd China houden aan

Chinese regeringsleiders willen dat de val van Bo Xilai, de voormalige partijchef in de stad Chongqing, wordt gezienals een stap in de strijd tegen corruptie, niet als een machtsstrijd binnen de Communistische Partij. Dat plan lijkt echter niet te slagen. Er bestaan vermoedens dat er een onderzoek is ingesteld naar Zhou Yongkang, de Chinese minister van openbare veiligheid. Dit heeft de geruchten gevoed dat er aan de top wel degelijk een machtsstrijd gaande is.

China staat aan de vooravond van een grote machtswisseling die eens in de tien jaar plaatsheeft. Binnen de partij lijkt grote verdeeldheid te heersen, maar vanwege het gesloten politieke systeem in China wil niemand veel zeggen. De geruchtenmachine draait dan ook op volle toeren. Chinese websites in het buitenland en politieke insiders hebben al gezegd dat Zhou, een van de negen leden van de Permanente Commissie van het Politburo, onder vuur ligt en mogelijk zelfs van het toneel verdwijnt. "De machtsstrijd wordt intern steeds feller en, als het waar is, is het ontslag van Zhou erg schadelijk (voor het aanzien van de regering, red.)", aldus Li Fan, een politiek analist in Beijing.

De 72-jarige Zhou ging naar verluidt als enige in tegen het besluit om Bo uit zijn functie te ontheffen. Met deze stap tekende hij feitelijk zijn politieke doodvonnis. Sinds de val van Bo heeft Zhou meermaals kritiek op zichzelf geleverd bij de Chinese president Hu Jintao en voormalige regeringsleider Jiang Zemin, aldus een website van Chinese dissidenten Boxun.com. Desondanks is er naar verluidt nu een geheim onderzoek tegen Zhou ingesteld.

Watson Meng, de manager van Boxun, zei dat de uitslag van het onderzoek afhangt van de houding van Zhou. De beslissing wordt vermoedelijk al de komende dagen genomen. Een advocaat in Beijing, die anoniem wilde blijven, verklaarde van zijn bronnen soortgelijke informatie te hebben gekregen.

Waar Zhou precies van verdacht wordt, is niet duidelijk, maar er wordt gespeculeerd over corruptie en over plannen die hij samen met Bo zou hebben gesmeed om de laatste in de politieke top van China te krijgen. Vooralsnog treedt Zhou nog steeds op de voorgrond. Dinsdag ontving hij Cubaanse gasten en de ontmoeting werd live uitgezonden op de staatstelevisie. Ook werd er een bericht aan gewijd in de partijkrant.

De vriendschap tussen Bo en Zhou stamt al uit de jaren negentig toen beiden in de noordoostelijke provincie Liaoning werkten. De nauwe banden werden onderstreept door de steun die Zhou gaf aan het beleid van Bo als partijchef in Chongqing. In 2010 prees Zhou het omstreden besluit om advocaat Li Zhuang op te sluiten. De advocaat zou een bendeleider hebben aangezet tot liegen over marteling door de politie. Zhou schaarde zich kortgeleden opnieuw achter Bo, terwijl op hetzelfde moment de donkere wolken zich al boven de partijchef samenpakten. Bo beloofde vervolgens 'serieus na te denken over de belangrijke richtlijnen' van Zhou. Een week later was Bo vertrokken. Hij kreeg zijn ontslag als partijchef in Chongqing aangezegd, nadat hij door premier Wen Jiabao op de nationale televisie was uitgefoeterd.

Het vertrek van Bo heeft het cynisme onder de gewone Chinezen gevoed en leidde tot een stroom aan geruchten en speculaties, veelal via internet, over een politieke machtsstrijd en zelfs over mogelijke staatsgrepen. Een eventueel vertrek van Zhou zou deze geruchten alleen maar versterken, aldus Joseph Cheng, voorzitter van een onderzoekscentrum in Hong Kong. "Het verdiept de perceptie dat alle partijkaders corrupt zijn en alle corruptieonderzoeken een politieke lading hebben", zei Cheng. Hij verwacht dat Hu ervoor zal kiezen het conflict uit de weg te gaan en Zhou simpelweg met pensioen stuurt.

Cel voor hypotheekadviseur om oplichting

Een 54-jarige voormalige verzekerings- en hypotheekadviseur is donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zes gevallen van oplichting. De rechtbank in Amsterdam acht de man ook schuldig aan twee diefstallen, bedreiging, vernieling en wapenbezit.

De man bracht volgens de rechtbank verschillende mensen ertoe aanzienlijke bedragen aan hem of aan zijn bedrijf over te maken. Die mensen hoopten dat het geld naar pensioenvoorzieningen of vergelijkbare zaken ging, maar de man stak het geld in eigen zak of gebruikte het om bedrijfskosten van te betalen. Hij maakte daarbij volgens de rechtbank gebruik van zijn functie als financieel adviseur op het gebied van hypotheken en levensverzekeringen en van de bedrijven waarbij hij werkte.

De voormalig verzekerings- en hypotheekadviseur had volgens de rechter alleen oog voor zijn eigen financiële voordeel. Hij leefde op grote voet en had onder meer een duur huis, een luxe zeiljacht en een dure sportauto.

Ook misbruikte de man zonder diens toestemming de creditcard van een van zijn zakenpartners voor pokeren om zijn goklust te bevredigen. De banden van de auto van deze inmiddels ex-zakenpartner stak hij lek. Een andere voormalige zakenpartner bedreigde de man telefonisch.

De meeste slachtoffers zijn met flinke tekorten blijven zitten. De man kreeg twee jaar cel opgelegd, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang het beroep van verzekerings- en hypotheekadviseur niet meer uitoefenen.

45 kilo cocaïne op schip in Zeeuwse haven

Op een vrachtschip in de haven van de Ierlandweg in Ritthem is woensdagnacht 45 kilo cocaïne aangetroffen. Agenten stuitten op de drugs na een melding even na middernacht dat een ongeval plaats had gevonden op of bij het schip, meldt de politie donderdag.

Van een ongeval bleek echter geen sprake. Omdat vervolgens echter werd aangegeven dat verdachte personen waren gezien, deed de politie nader onderzoek. Daarbij werd op het onder Liberiaanse vlag varende schip de cocaïne aangetroffen.

Gevangenen Mali bijna vrij

Een groep van 22 personen die eerder deze week in Mali door militairen werden gearresteerd worden later donderdag vrijgelaten. Dat heeft Siaka Diakité, voorzitter van een groep politieke partijen en andere organisaties die zich tegen de militaire staatsgreep in het land keren, gezegd.

Diakité zei over informatie te beschikken dat alle gedetineerden binnen enkele uren worden vrijgelaten.

De arrestatie van hoge politieke en militaire figuren vond eerder deze week plaats, ook al beschikt Mali inmiddels over een interim-regering met een president en een premier. Volgens critici toonden de arrestaties aan dat de militairen nog niet bereid zijn de macht over te dragen.

Het regionale samenwerkingsverband Ecowas, de Europese Unie en de Verenigde Naties hadden geëist dat de gevangenen onmiddellijk werden vrijgelaten.

Zonder referendum is Wilders tegen plan Hedwige

De Zeeuwse bevolking moet zich kunnen uitspreken over het plan de Hedwigepolder voor een deel onder water te zetten. Totdat zo'n volksraadpleging is gehouden, is de gedoogpartij tegen ontpolderen, laat PVV-leider Geert Wilders donderdagavond weten via Twitter.

"De PVV is tegen ontpolderen zolang de bevolking zich niet heeft uitgesproken in een referendum. Zonder referendum dus geen millimeter steun voor Bleker", aldus Wilders.

PVV-Kamerlid Richard de Mos (PVV) bepleitte donderdag tijdens het debat over de polder dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zijn plannen voor de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder moet bevriezen totdat de Zeeuwen zich er in een referendum over hebben kunnen uitspreken. Bleker heeft de steun van de PVV nodig om een meerderheid te krijgen voor zijn plannen.

De Mos kondigde aan dat de Statenfractie van zijn partij vrijdag een voorstel indient voor de regionale volksraadpleging. De staatssecretaris zei donderdag dat als Zeeland besluit een volksraadpleging te houden, de regering daaraan mee zal werken. Een rondgang leerde donderdag echter dat een meerderheid van de Zeeuwse Provinciale Staten tegen een referendum is.

Mochten de Zeeuwse Provinciale Staten niets zien in een referendum, dan wil De Mos een opinieonderzoek houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", stelde hij. Komt het referendum of de opiniepeiling er niet, dan zal de PVV tegen de plannen van Bleker stemmen. Dan komt de eerste voorkeur van Bleker om de Hedwigepolder te sparen weer in beeld, maar dat stuit op grote bezwaren van Brussel.

De Kamer debatteerde donderdag urenlang over de alternatieve plannen van Bleker om een derde van de Hedwigepolder en nog enkele andere gebieden onder water te zetten, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Het debat werd echter afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de positie van de Europese Commissie.

Bleker meldde dat de verantwoordelijke eurocommissaris naar verwachting vrijdag zal instemmen met zijn plan, maar dat zou inmiddels weer worden ontkend. Het debat wordt daarom volgende week voortgezet, als het officiële standpunt van de EC bekend is.


Zonder referendum is Wilders tegen plan Hedwige (Foto: Novum)

Sloveense piloot voltooit reis om de wereld

Een Sloveense piloot heeft donderdag met zijn ultralight-vliegtuig een bijna honderdduizend kilometer lange reis over de hele aardbol voltooid. De piloot, Matevz Lenarcic, vertrok op 8 januari vanuit Slovenië. Zijn reis voerde hem langs Afrika, via de beide Amerika's en Australië, over de Mount Everest en door India via Afrika weer terug naar huis.

Zijn ultralight-vliegtuig, een in Slovenië gebouwde Virus-SQ914, kan vierduizend kilometer vliegen op slechts 348 liter benzine. "De wereld is niet zo groot of onverwoestbaar als die lijkt. De wereld is het waard om hem in al zijn diversiteit te bekijken", aldus Lenaric.

Grote brand op Rotterdams bedrijventerrein

In een loods op een bedrijventerrein in Rotterdam woedt donderdagavond een grote brand. Bij de brand komt veel rook vrij. Gekeken wordt nog of woningen in de omgeving hier last van hebben, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 21.45 uur uit in de loods van een kraanverhuurbedrijf op bedrijventerrein Spaanse Polder. Niemand is gewond geraakt, uitgezonderd een brandweerman die vermoedelijk door gesprongen glas een snee in zijn hand opliep.

Bij de brand komen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Wel wordt nog even gekeken of in de buurt woningen staan die in de rook staan. De bewoners daarvan krijgen dan het advies ramen en deuren gesloten te houden.

De brand was volgens de woordvoerder aanvankelijk uitslaand en dreigde over te slaan op omliggende panden. Dat is voorkomen. De brandweer heeft het vuur omstreeks 22.45 uur al flink weten in te dammen.

Nieuwe Loesje poster niet welkom

"Ter ere van Friso. Dat wordt weer comazuipen op Koninginnedag." Zo luidt de nieuwe tekst van een Loesje poster in Amsterdam. De tekst is niet in goede aarde gevallen bij het publiek en het hoofdkantoor van Loesje, dat zich in Arnhem bevindt.

Een woordvoerder van het hoofdkantoor laat weten blij te zijn dat de poster niet landelijk verspreid is, en dat ze niet achter de tekst op de poster staan: "De tekst kan negatief opgevat worden, terwijl we met Loesje iets positiefs willen zeggen."

Het verwijderen van de posters met de gewraakte tekst zou echter tijd in beslag nemen omdat de verschillende afdelingen onafhankelijk van elkaar werken. Het verwijderen moet volgens de woordvoerder in onderling overleg gebeuren.

Friso is begin maart opgenomen in het Wellington Ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij raakte na een skiongeval in een coma en de kans is groot dat hij hieruit nooit meer zal ontwaken.

'Lindsay Lohan weer betrokken bij ruzie'

Lindsay Lohan heeft voor de tweede keer in korte tijd ruzie gemaakt bij een club. Lohan kreeg woensdagavond een drankje in haar gezicht gesmeten in de club waar ze twee weken eerder ook al herrie maakte, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

De ruzie van woensdag liep niet uit de hand omdat Lohans vader Michael tussenbeide kwam. Een dame maakte volgens TMZ een gemene opmerking omdat Lindsay met haar vader op stap was. De 25-jarige actrice, die geregeld met justitie in aanraking komt, leeft al jaren op gespannen voet met haar oude heer.

Vervolgens zou de vlam in de pan zijn geslagen. Lindsay schold de vrouw uit, waarna die een drankje in het gezicht van de actrice gooide. Voordat de ruzie verder escaleerde loodste Michael Lohan zijn dochter volgens TMZ snel naar de uitgang.

Noorwegen zet Breivik-fan uit

Een Duitse vrouw die openlijk Anders Behring Breivik steunt, is door de Noorse politie het land uitgezet. De jonge vrouw probeerde maandag de rechtbank in Oslo binnen te komen, maar werd door de bewakers tegengehouden. Ze zou een zelfverklaarde vriendin van de massamoordenaar zijn en in eigen land vaker de orde hebben verstoord.

De vrouw is op het vliegtuig naar Duitsland gezet, meldde de politie donderdag.

De politie heeft ook tien vermoedelijke rechtsextremisten buiten de rechtbank verwijderd voordat ze een gevaar konden vormen.

[EL] Uitslag Atlético Madrid - Valencia

In Madrid is de eerste halve finale wedstrijd tussen Atlético Madrid en Valencia in 4-2 geëindigd. De alles beslissende return zal volgende week in Valencia gespeeld worden.

Atlético Madrid begon goed aan de wedstrijd, wat na achttien minuten resulteerde in een verdiende voorsprong. Door slecht verdedigen scoorde Falcao de openingstreffer. Hierna liet Atlético de teugels wat vieren, waardoor Valencia wat meer in de wedstrijd kon komen. In de laatste seconden van de eerste helft kwam het dan ook langszij door een goal van Jonas.

Na rust nam Atlético het heft weer in handen, wat al snel resulteerde in goals. Bij een vrije trap werd door Valencia de buitenspelval niet goed toegepast waardoor Miranda de thuisploeg weer op voorsprong zette en vijf minuten later vergrootte Adrián de voorsprong.

Het absolute hoogtepunt van de avond viel te beleven in de 78e minuut. Falcao kapte een paar verdedigers uit en knalde de bal snoeihard achter de kansloze Diego Alvez. Hierdoor leek de wedstrijd wel beslist en kon trainer Diego Simeone van Atlético een paar publiekswissels doorvoeren.

Toch lukte het Valencia om de return nog enigszins de moeite waard te maken. Wederom werd er diep in blessuretijd gescoord en bepaalde Costa de eindstand op 4-2.

Atlético Madrid

4 - 2

Valencia CF

 18' Falcao
 49' Miranda
 54' Adrian
 78' Falcao
   45+3' Jonas
 90+3' Costa
 
 Gele kaart: Arda, Dominguéz (Atlético Madrid), Feghouli, Diego Alves (Valencia CF)
 
Stadion: El Estadio Vicente Calderón , Madrid
Toeschouwers: 24000
Arbiter: Thomson
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Juanfran
Miranda
Dominguez
Filipe
Arda (82' Tiago)
Suárez
Gabi
Diego (88'Perea)
Falcao
Adrián (90' Salvio)
  Diego Alves
Costa
Rami
Vìctor Ruiz
Mathieu
Feghouli (72' Canales)
Mehmet
Tino
Alba (72' Piatti)
Soldada
Jonas (88' Adúriz)

[EL] Uitslag Sporting Portugal - Athletic Bilbao

Sporting Portugal heeft het eerste duel met Athletic Bilbao in de halve finale van de Europa League gewonnen. De verliezend finalist van 2005 won het duel met 2-1.

In de eerste helft was de thuisclub duidelijk de betere en kreeg het diverse kansen om op voorsprong te komen. Zo gingen twee afstandsschoten van Ricky van Wolfswinkel net naast en belandde een schot van João Pereira in het zijnet. De bezoekers konden daar niet veel tegenover stellen. Het kwam niet verder dan een kopbal van Llorente die over ging en pogingen van afstand van onder anderen Susaeta.

Ook na rust was het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. Totdat Bilbao na 55 minuten plotseling op voorsprong kwam. Na een vrije trap van Susaeta kwam de bal via een Portugees been voor de voeten van Aurtenetxe, die daarna zonder problemen kon scoren. Na de goal kantelde de wedstrijd en kregen de Spanjaarden diverse kansen om de voorsprong te vergroten. Grootste mogelijkheid was voor Amorebita, maar zijn schot belandde op de paal.

Langzaam slaagde de thuisclub er daarna in weer het initiatief over te nemen. Een kopbal van Van Wolfswinkel ging nog net naast, na 76 minuten was het wel raak. Insúa zorgde met een geplaatste kopbal voor de gelijkmaker. Vijf minuten later bezorgde Capel met een bekeken schot Sporting Portugal de overwinning.

Sporting Portugal

2 - 1

Atlétic Bilbao

 76' Insúa
 80' Capel
   54' Aurtenetxe 
 
 Gele kaart: Izmailov, Pereira, (Sporting Portugal), De Marcos, Iturraspe, Llorente, (Atlétic Bilbao)
 
Stadion: Estádio José Alvalade, Lissabon
Toeschouwers: 29.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rui Patrício
Pereira
Anderson Polga
Xandão
Insúa
André Martins (Rubio/76)
Carriço (André Carrillo/68)
Schaars
Izmailov
v.Wolfswinkel
Capel (Bruno Pereirinha/84)
  Gorka Iraizoz
Iraola
Ekiza
Amorebieta
Aurtenetxe
Iturraspe
Herrera (San José/73)
De Marcos
Susaeta (Gómez/84)
Llorente (Toquero/87)
Muniain

Statham vindt zichzelf geen briljant acteur

Jason Statham vindt zichzelf geen briljant drama-acteur. "Ik kan geen uiteenlopende personages spelen", zegt de acteur, bekend van actiefilms als Transporter, Crank en The Expendables, tegen de BBC. "Mijn kracht ligt in fysieke rollen."

In zijn nieuwe actiefilm Safe speelt Statham een ex-politieagent en beoefenaar van mixed martial arts die een meisje te hulp schiet dat wordt lastiggevallen. Zij blijkt de geheime toegangscode van een kluis te weten. De Russische en de Japanse maffia in New York zitten achter haar aan, evenals een aantal corrupte agenten.

Ondanks zijn affiniteit met het klassieke actiegenre, vindt de 44-jarige Stratham dat deze rol emotioneel meer om het lijf heeft dan eerdere rollen. "Ik heb met dat meisje een heel hechte band, ik ben echt haar beschermer. Dat is de achtergrond waartegen de actie zich afspeelt."

Statham heeft geen enkel probleem met het spelen van extreem gewelddadige rollen, maar vindt dat mensen hem daar niet persoonlijk op mogen aanspreken. "De regisseur en de scenarist zijn verantwoordelijk voor het verhaal. Ik speel gewoon een rol. Mensen moeten mij niet beoordelen op wat mijn personages doen."

De acteur doet vaak zijn eigen stunts. "Ik vrees nooit voor mijn leven. Daar moet je niet over nadenken bij dit werk. Je moet je geen zorgen maken over de mogelijke consequenties. Als je negatief gaat denken, kun je je niet goed toeleggen op je rol."

Safe draait vanaf 3 mei in de Nederlandse bioscopen.


Statham vindt zichzelf geen briljant acteur (Foto: Novum)

New Jersey ontkent uitstel F1-race

De organisatie van de Grand Prix van New Jersey heeft ontkend dat de race vertraging heeft opgelopen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone stelde dat de datum van 2013 wel eens niet gehaald zou kunnen worden en dat een jaar later realistischer zou zijn, maar vanuit de Verenigde Staten wordt dit ontkend.

"Er is niets aan de hand. De race gaat zoals gepland gewoon in 2013 door," zei woordvoerder van de race Stephen Sigmund tegen NJBiz.

'AC Milan ziet in Criscito interessante optie'

AC Milan deed het vorige seizoen al een poging om Domenico Criscitos los te weken bij Genoa, de international koos echter voor het Russische Zenit. Milan geeft de moed niet op en gaat mogelijk weer een poging doen voor de linker flankspeler.

Zijn zaakwaarnemer Andrea D'Amico ontkent echter dat de Italiaan zelf ook brood ziet in een overstap. "Domenico is gelukkig bij Zenit", vertelt hij in gesprek met TMW. "Hij heeft zijn draai erg snel gevonden. Hij heeft het goed naar zijn zin in Rusland en hij ontwikkelt zich goed op zowel persoonlijk als professioneel vlak", gaat D'Amico verder.

"Hij is een speler die Milan al bekeek voor Zenit kwam, maar sindsdien hebben we geen gesprekken gevoerd. Ik heb geen contact gehad met AC Milan", aldus de makelaar, die zijn cliënt vorige voor elf miljoen euro zag vetrekken naar Sint-Petersburg.

De energieverspilling van je console

Amerikaanse onderzoekers hebben berekend hoeveel energie verbruikt wordt door de huidige generatie consoles en hoe verspilling van die energie kan worden teruggedrongen.

Het energieverbruik van consoles in Amerika was in 2010 ongeveer 16 TWh (terawattuur). Dat is meer dan 1% van het energieverbruik van alle Amerikaanse huishoudens bij elkaar. De Wii verbruikt verreweg de minste energie, terwijl de Xbox 360 en PlayStation 3 bijna gelijk zijn in verbruik.

In de tabel hieronder kun je zien hoeveel energie elke console ongeveer verbruikt als hij op stand-by staat, als hij aanstaat maar niets staat te doen (idle) of als er een game wordt gespeeld. WC24 staat voor WiiConnect24: een Wii met een internetverbinding krijgt 24 uur per dag signalen binnen en verbruikt daarom meer energie als hij op stand-by staat dan zijn offline-'broertje'.

Console Stand-by (Watt) Idle (Watt) Actief (Watt)
Xbox 360 (2010) 1 75 94
Xbox 360 (2007) 3 100 119
Xbox 360 (2005) 2 162 172
PS3 (2010) 1 75 100
PS3 (2007) 1 120 153
PS3 (2006) 1 167 180
Wii met WC24 9 11 16
Wii zonder WC24 2 11 16

 
De onderzoekers hebben vastgesteld dat de energieverspilling van consoles gemakkelijk terug te dringen is door de apparaten automatisch te laten uitschakelen als er niets mee wordt gedaan. De PlayStation 3 en Xbox 360 hebben deze slaapstand-optie al wel, maar deze staat niet automatisch aan en zit diep in het menu 'verstopt'. De Wii heeft deze optie nog helemaal niet (al maakt het voor het totale energieverbruik niet zoveel uit of een Wii aanstaat of niet).

De onderzoekers hebben berekend dat als elke console automatisch na één uur op stand-by zou gaan, het totale energieverbruik van consoles 68% naar beneden gaat. Dit zou per huishouden met een Xbox of PlayStation jaarlijks zo'n 100 dollar aan energiekosten kunnen schelen. Ze zijn er bij deze berekening alleen wel van uitgegaan dat 30% van de spelers zijn console aan laat staan als ze klaar zijn met gamen.

Hoewel het onderzoek gebaseerd is op gegevens voor Amerika, verwachten de onderzoekers dat de conclusies ook voor Europa gelden. Wees dus slim en zet je console uit als je klaar bent. Of zoek de automatische slaapstand-optie op in het menu van je Xbox 360 of PlayStation 3.

Yao Jie naar halve finale EK badminton

Yao Jie heeft op het EK badminton in het Zweedse Karlskrona de halve finale bereikt. De tot Nederlandse genaturaliseerde Chinese won met 18-21, 22-20, 21-14 van de als derde geplaatste Petya Nedelcheva uit Bulgarije. In de halve finale stuit ze op de Duitse Juliane Schenk, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Yao veroverde in 2002 haar tot nu toe enige Europese titel. Op het EK in Zweden is ze als vijfde geplaatst.

'Robben raakte slaags met Ribéry'

Arjen Robben en Franck Ribéry hebben het in de rust van de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid met elkaar aan de stok gekregen. Dat meldt de Duitse krant Bild. Ploeggenoten moesten er naar verluidt aan te pas komen om de twee kemphanen uit elkaar te halen.

Ribéry had kort voor rust een woordenwisseling met ploeggenoot Toni Kroos over het nemen van een vrije trap. Nadat de keus op de Duitser was gevallen, hield Robben Ribéry weg bij de bal. Dat schoot bij de Fransman in het verkeerde keelgat. In de catacomben zou hij Robben eerst de huid vol hebben gescholden om hem vervolgens te lijf te gaan.

Robben en Ribéry werden volgens Bild de volgende dag door de clubleiding op het matje geroepen. Mede met het oog op de belangrijke return volgende week tegen Real Madrid, waar Bayern een 2-1 voorsprong verdedigt, worden de twee niet geschorst.

BMC met Pinotti en Hushovd naar de Giro

BMC heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Giro d’Italia. De ploeg hoopt met thuisrijder Marco Pinotti een top tien klassering te halen. Daarnaast hoopt de ploeg dat ook de Amerikaan Taylor Phinney en Mathias Frank goede prestaties neer kunnen zetten.

Pinotti, die in het verleden regelmatig de roze leiderstrui heeft gedragen, heeft van de Giro weer een doel gemaakt. "De Giro is altijd een doel voor me", zei de renner in een persbericht. "Het is zeker een zware Giro. Ik hoop op een plaats in de top 10 en als dat niet lukt dan hoop ik een goede prestatie in een slottijdrit neer te zetten."

De rest van de ploeg zal bestaan uit Thor Hushovd (Noorwegen), Alessandro Ballan, Ivan Santaromita, Mauro Santambrogio (Italië), Johann Tschopp, Danilo Wyss (Zwitserland). De Giro gaat op 5 mei van start in Denemarken.

Haase naar kwartfinale Monte Carlo

Tennisser Robin Haase heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het Masterstoernooi in Monte Carlo. De Nederlander ontdeed zich op het gravel van het prinsdom eenvoudig met 6-2 en 6-3 van Thomaz Bellucci. De Braziliaan had in de vorige ronde nog de als vijfde geplaatste David Ferrer verslagen.

Haase en Bellucci waren in de eerste set aan elkaar gewaagd, maar de Nederlander wist beter met de breakpunten om te gaan en zo de eerste set binnen te slepen. In het tweede bedrijf kwam de Nederlander al snel op een 3-0 voorsprong en gaf dit niet meer uit handen.

Haase zal het nu op gaan nemen tegen de nummer één van de wereld Novak Djokovic. De Serviër had in Monte Carlo geen gemakkelijke partij in de derde ronde, want op de dag dat hij zijn grootvader verloor knokte hij zich naar een 2-6, 6-1 en 6-4 zege op Alexandr Dolgopolov. De partij werd even onderbroken vanwege regenval.

Verscherpt toezicht zorginstantie gehandicapten

Zorgorganisatie voor verstandelijk beperkten Pergamijn in Echt is onder verscherpt toezicht gesteld. Het extra toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geldt voor de locatie Pepinusbrug, die er niet in zou zijn geslaagd de situatie te verbeteren van vier cliënten die langdurig worden afgezonderd.

Pergamijn informeerde in augustus zelf de IGZ over de slechte situatie waarin drie cliënten verkeerden. Hoewel een veranderteam werd ingesteld, bleek in december dat de cliënten nog steeds een groot deel van de dag opgesloten zaten in hun eigen kamer en nauwelijks contacten en activiteiten hadden.

Daarop verzocht de inspectie om een analyse te maken van de situatie en te kijken of meer cliënten van Pargamijn in zo'n situatie zitten. Dat bleek voor nog een cliënt te gelden. Daarnaast bleek de instelling zeventien cliënten te hebben die moeilijk te begeleiden zijn.

Bij een nieuw bezoek van de IGZ in maart bleken de levensomstandigheden van de cliënten opnieuw nauwelijks verbeterd. Ook bleek dat wettelijke vertegenwoordigers onvoldoende worden betrokken bij de zorg. Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) had vanwege het fragmentarische beleid bij Pergamijn de ondersteuning stopgezet.

De IGZ vindt dat Pergamijn voldoende tijd heeft gehad voor verbeteringen, maar dat die onvoldoende zijn gerealiseerd. De inspectie wil onder meer dat de samenwerking met het CCE wordt hersteld, structureel deskundig personeel wordt ingezet en dat de kwaliteit en veiligheid van zorg wordt verbeterd. Het verscherpte toezicht geldt voor drie maanden. Pergamijn moet de IGZ maandelijks informeren over de voortgang en kan rekenen op onverwachte bezoeken.

DiRT Showdown komt 24 mei

Codemasters heeft vandaag bekendgemaakt dat DiRT Showdown op 24 mei in de Europese winkels zal liggen voor PS3, Xbox 360 en Windows. Op 1 mei kunnen we met een demo aan de slag op alle drie de platformen.

In de demo kunnen we een voorproefje krijgen van de singleplayer en de multiplayer van het spel. De demo zal ook gebruik maken van het 'RaceNet' dat opgezet is door Codemasters. Bij de release van het spel zal er ook een speciale Hoonigan Edition verschijnen. Deze editie bevat extra in-game geld, extra XP in de multiplayer en verschillende symbolen en reclames die je op je auto kunt  plakken.

Bekijk hieronder een gameplayfilmpje van het spel en een trailer van de Hoonigan Edition.

Japanners onder de indruk van Dragon's Dogma

Er is een bijzonder filmpje online verschenen over Dragon's Dogma. Het is een Japans fimpje waarin een aantal heren de game bekijken en bespreken. Het is volledig in het Japans, dus wat er precies gezegd wordt moeten wij jullie helaas schuldig blijven.

In het filmpje zijn wel redelijk wat gameplaybeelden van het spel te zien. Zo zie je hoe je dingen voor je personage kunt kopen en krijgen we een beeld van het gevechtssysteem van Dragon's Dogma.

Eén ding wordt wel duidelijk in het filmpje, de Japanse heren zijn duidelijk onder de indruk van de gevechten.

Dragon's Dogma komt 25 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

[OKT] Waterpolosters groepswinnaar na ruime zege

De Nederlandse waterpolosters zijn op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst als eerste geëindigd in de poule. De regerend olympisch kampioen won donderdag verrassend eenvoudig van wereldkampioen Griekenland: 13-6.

Vrijdag staat voor Nederland een cruciaal duel op het programma tegen de nummer vier uit de andere poule. Bij winst van de kwartfinale wordt een ticket veroverd voor de Spelen in Londen, bij verlies is de olympische droom direct voorbij. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri moet het opnemen tegen Italië, Rusland, Spanje of Hongarije.

Oranje had tegen Griekenland bij rust een 6-4 voorsprong te pakken en liep daarna alleen maar verder uit. Mieke Cabout werd topscorer bij Oranje met drie doelpunten. Robbin Remers, Iefke van Belkum en Lieke Klaassen scoorden elk twee keer.

Notch toont teaser van 0x10c

Ome Notch heeft weer van zich laten horen. We kennen de beste man natuurlijk van zijn wereldhit Minecraft, maar hij is ook druk bezig met andere games. Vandaag is de eerste teaser-trailer vrijgegeven van 0x10c. 0x10c gaat een ruimte-game worden; productie is nog in een vroeg stadium, maar Notch belooft interessante ontwikkelingen.

"Hi, I'm Notch, and this is my new game. It's going to be a space game, and it's quite ambitious!

The game is still extremely early in development, but like we did with Minecraft, we expect to release it early and let the players help me shape the game as it grows."


Huta Galung naar kwartfinale Rome

Jesse Huta Galung heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi van Rome bereikt. De nummer 210 van de wereld won met 7-5 en 6-0 van de Servische qualifier Filip Krajinovic, die op de wereldranglijst slechts de 966e plaats bezet.

Huta Galung speelt in de kwartfinale tegen Roberto Bautista-Agut. De Fransman, de mondiale nummer 149, knikkerde eerder op de dag Igor Sijsling uit het toernooi.

Drie Hart van Nederland-presentatrices op straat

Drie Hart van Nederland-presentatrices verliezen hun baan. SBS 6 neemt afscheid van Cilly Dartell, Milika Peterzon en Maureen du Toit. Zij zijn na de zomer niet meer te zien in het nieuwsprogramma, maakt SBS donderdag bekend.

De presentatrices moeten vertrekken omdat SBS kiest voor een nieuwe opzet van Hart van Nederland. Het nieuwsprogramma wordt na de zomer door één presentatrice gepresenteerd, nu is sprake van een duopresentatie. Gallyon van Vessem, Marlayne Sahupala, Selma van Dijk en Evelien de Bruijn mogen wel blijven. Het presentatieteam wordt bovendien versterkt met RTL-presentatrice Sandra Schuurhof.

Georgette Schlick, zenderbaas van SBS, spreekt van 'een hele moeilijke beslissing'. "Cilly Dartell, Milika Peterzon en Maureen du Toit zijn mede bepalend geweest voor het succes van Hart van Nederland." Peterzon is al sinds 1995, toen Hart van Nederland van start ging, een van de presentatrices. Dartell presenteert het programma sinds 1996, Du Toit voegde zich in 2001 bij het presentatieteam.

Niet alleen Hart van Nederland, ook Shownieuws krijgt na de zomer een nieuwe opzet. De veranderingen betekenen dat het showbizzprogramma een eigen hoofdredacteur krijgt, Leon de Ruyter. Marc van der Ree blijft hoofdredacteur van Hart van Nederland.

Spies stelt extra huurverhoging uit

De extra huurverhoging voor huurders met relatief hoge inkomens wordt niet op 1 juli ingevoerd. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de beslissing is de uitspraak van de rechter vorige week dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders aan de verhuurders mag verstrekken voor de nieuwe wet die de extra huurverhoging toestaat van kracht is. Het betreffende wetsvoorstel ligt echter nog ter behandeling in de Eerste Kamer, waarmee de inmiddels verstrekte inkomensgegevens ongeldig zijn.

Spies wil dat woningcorporaties de mogelijkheid krijgen de huren voor huishoudens met een inkomen van boven de 43 duizend euro met maximaal vijf procent boven op de inflatie te verhogen. Omdat de woningcorporaties een voorstel tot huurverhoging minimaal twee maanden van tevoren aan de huurder bekend moeten maken, stelt de minister de verhoging uit.

Hoewel de rechter vorige week al bepaalde dat de verstrekking van inkomensgegevens van huurders door de Belastingdienst illegaal was, hield Spies dinsdag nog vol dat de huurverhoging gewoon per 1 juli doorgang zou kunnen vinden. Nu komt zij daar op terug.

Omdat de corporaties de huren slechts eenmaal per jaar mogen verhogen, hebben ze nu twee opties. Ze kunnen per 1 juli voor alle huurders de reguliere huurverhoging - dit jaar 2,3 procent - doorvoeren, waardoor de extra huurverhoging pas vanaf 1 juli 2013 mogelijk is, of ze kunnen alle huurverhogingen aanhouden.

De huren worden dan zodra de nieuwe wet van kracht is verhoogd met de inflatie en de eventuele extra verhoging. Na inwerkingtreding van de wet kunnen de verhuurders de Belastingdienst om een overzicht vragen waarin staat welke huurders meer dan 43 duizend euro verdienen. Binnen vier weken krijgen zij dat, waarna de verhuurders bij een bevestigend antwoord direct via een digitaal loket de inkomensverklaring van de betreffende huurder kunnen opvragen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Wanneer de Eerste Kamer over het wetsvoorstel stemt, is nog onbekend. Het kabinet verwacht echter dat de senaat het voorstel 'voortvarend zal behandelen', schrijft Spies aan de Tweede Kamer.


Spies stelt extra huurverhoging uit (Foto: Novum)

Jongen (17) opgepakt voor fatale mishandeling

De politie heeft donderdagmiddag een 17-jarige jongen uit Den Haag opgepakt voor de fatale mishandeling van een 34-jarige man afgelopen zondag. Hij heeft zichzelf op het politie bureau gemeld, meldt een woordvoerder. Het slachtoffer overleed dinsdagavond aan zijn verwondingen.

De man werd zondag om 04.20 uur gevonden in een plas bloed in een portiek op de Zuidwal in Den Haag. Het is onduidelijk wat zich heeft afgespeeld in het portiek. De politie doet nog onderzoek.

'Star Wars gaat abonnees verliezen'

Volgens glazenbolvoorspeller Doug Creutz zullen het aantal abonnees voor Star Wars: The Old Republic met zo'n 450.000 stuks afnemen het komende jaar. Hij verwacht dat er eind maart 2013 nog maar 1,25 miljoen mensen abonnee zullen zijn.

Volgens Creutz komt de daling in abonnees voornamelijk door te weinig content voor de mensen in de hoge levels. Dat is ook de reden waarom er pas geleden een grote update was maar dit zal volgens Creutz niet genoeg zijn. Ondanks de vermindering in abonnees verwacht Creutz wel dat EA het fiscale jaar positief zal afsluiten vanwege andere grote franchises die het bedrijf heeft.

Kritiek laat Britt Dekker niet koud

Persoonlijke kritiek gaat Britt Dekker niet in de koude kleren zitten. "Om eerlijk te zijn trek ik me best veel aan van wat anderen van mij vinden", schrijft de 20-jarige realityster in haar column in de Hitkrant. "Ik kan af en toe best onzeker zijn."

Dekker denkt dat iedereen zich iets aantrekt van de mening van anderen. "Niemand vindt het toch leuk als er negatieve dingen over je worden gezegd?" Toch ziet de blondine ook iets positiefs in haar onzekerheid. Britt denkt dat ze daardoor langer nadenkt over dingen en niets afraffelt. "Elk voordeel heeft zijn nadeel."

De realityster was te zien in de programma's Take Me Out, Echte Meisjes in de Jungle en het vervolg Echte Meisjes op Zoek naar Zichzelf. De blondine is vanaf dinsdag te zien in Britt en Ymke en het mysterie van...

Staatsbezoek Gül kost PVV zetels

De interne partijperikelen rond het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül en de uitspraken van leider Geert Wilders over Gül doen de PVV geen goed. De partij krijgt in de nieuwste Politieke Barometer van Ipsos Synovate twee zetels minder dan twee weken geleden en komt daarmee uit op achttien zetels in de Tweede Kamer.

Wilders noemde Gül christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist. Woensdag maakte het Drentse Statenlid Frans van Rhee bekend uit de PVV te stappen uit schaamte voor de uitspraken van Wilders over Gül.

Daarnaast houden de Provinciale Staten in Limburg vrijdagochtend een spoeddebat over de wijze waarop twee PVV-gedeputeerden omgingen met de ontvangst van Gül en koningin Beatrix. Eerst kondigden de gedeputeerden aan donderdag niet aanwezig te zijn bij een lunch met de gasten, maar later kwamen ze daar op terug.

Volgens de Politieke Barometer kiezen steeds meer mensen die in 2010 nog voor de PVV stemden nu voor de VVD. Die partij stijgt een zetel en komt uit op 37. In de Kamer heeft de VVD nu nog 31 zetels, de PVV 24. Omdat het CDA als nu verkiezingen zouden worden gehouden slechts twaalf zetels binnen zou slepen, een minder dan twee weken geleden, komt de gedoogcoalitie uit op een laagterecord in de Politie Barometer van 67 zetels.

Ook met GroenLinks gaat het niet goed. De partij van Jolande Sap ziet steeds meer aanhangers overstappen naar de SP en de PvdA. Van de tien zetels die de GroenLinks-fractie momenteel in de Tweede Kamer bezet, houdt de partij daar in de peiling slechts vijf van over. Twee weken geleden waren dat er nog zes. De laatste keer dat GroenLinks zo slecht scoorde, was in de zomer van 2007.

De PvdA en de SP krijgen er vergeleken met twee weken geleden een zetel bij en komen uit op 27 en 26.

De ideale vrouw

Ze moet zich dienstbaar opstellen en altijd vriendelijk zijn. Als ik mijn verhaal kwijt wil, moet ze een luisterend oor bieden. Ze moet altijd voor me klaar staan wanneer ik haar nodig heb. Ja, en ze moet uiteraard biertjes kunnen tappen en die brengen als ik daar om vraag. En als ik het mooi vind geweest en met vrienden de deur uitga, dan is zij er om achter ons op te ruimen. Oh, en een beetje een aantrekkelijk uiterlijk is natuurlijk ook niet verkeerd. Voor dat alles wil ik nog wel betalen ook.

Voordeel diesel blijft overeind

Dieselrijders kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Een plan om het voordeel op de accijns van diesel ten opzichte van benzine in Europa aan te passen, is donderdag door het Europees Parlement in Straatsburg afgewezen.

Het betreft een voorstel van de Europese Commissie die het voordeel dat diesel heeft ten opzichte van benzine wil afschaffen uit milieuoverwegingen. Een meerderheid van het Europarlement zit hier niets in. Lidstaten behouden dus het recht om diesel ten opzichte van benzine te bevoordelen, tenzij de EU-landen unaniem tot een ander besluit komen als ze het hebben over aanpassing van belastingtarieven.

Rijkste man ter wereld zet gamebedrijf op

De rijkste man ter wereld zet een eigen gamebedrijf op. Met Infinitum Games wil de Mexicaan Carlos Slim, die over een geschat vermogen van ruim 52 miljard euro beschikt, internetgebruikers een maandabonnement aanbieden waarbij zij toegang krijgen tot zeshonderd spellen.

Slim biedt de spellen in de eerste maand gratis aan. Daarna wil hij omgerekend zes euro per maand rekenen voor het aanbieden van de spellen. Dit is uniek omdat gebruikers normaliter per game moeten betalen.

Het zijn voornamelijk Amerikaanse games die gespeeld kunnen worden. Zo worden onder meer het puzzelspel Bejeweled 3, een vernieuwde versie van Pac-Man en het managementspel Diner Dash aangeboden.

De Mexicaanse mediagigant Slim bezit Telmex, een internet- en telefoniebedrijf. Hierdoor heeft hij al een bereik van acht miljoen internetgebruikers.


Rijkste man zet gamebedrijf op

Prey 2 gaat op de schop

Het futuristische schietspel Prey 2 wordt flink herzien. Uitgever Bethesda was niet tevreden over de kwaliteit van de game. De game stond oorspronkelijk gepland om dit jaar op de markt te verschijnen, maar die deadline wordt nu niet gehaald.

De game voldeed niet aan de kwaliteitseisen van de uitgever, maar die is bereid extra geld uit te geven om het spel te verbeteren. "We gaan de lat niet lager leggen om een release te kunnen halen", laat Bethesda weten in een verklaring. Hoeveel geld de extra productietijd kost, is niet bekend.

Het spel speelt zich af in een verre toekomst waarin de speler in de schoenen stapt van Killian Samuels. Samuels is een premiejager in een stad vol Star Wars-achtige rassen. Prey 2 werd vorig jaar maart aangekondigd door Bethesda om te verschijnen voor de pc, Playstation 3 en Xbox 360.


Prey 2 gaat op de schop

Geen cel voor doodrijden bejaard echtpaar

De 26-jarige vrachtwagenchauffeur die op de A29 bij Willemstad twee bejaarden doodreed, krijgt geen gevangenisstraf. De rechtbank in Breda legde hem donderdag 240 uur werkstraf en twee jaar rijverbod op. Het Openbaar Ministerie had zes maanden celstraf geëist tegen de man uit het Zeeuwse dorp Oost-Souburg.

De bestuurder van de trekker met oplegger botste vorig jaar februari met hoge snelheid achter op een personenauto die stilstond voor de geopende brug over de Volkeraksluizen. Een bejaard echtpaar van 83 jaar uit Dinteloord dat in deze auto zat, overleefde dit ongeval niet. De truckchauffeur raakte bekneld.

De rechtbank verwijt de chauffeur dat hij ondanks de filewaarschuwing op de verkeersborden langs de weg zijn snelheid niet verminderde. Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat hij met 88 kilometer per uur op de verkeersopstopping inreed, terwijl daar maximaal 50 is toegestaan.

De chauffeur verdedigde zich met de bewering dat hij vlak voor het ongeluk kort zijn bewustzijn verloor, maar dat heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen.

De rechtbank ging niet mee in de eis van het OM om de bestuurder naar de gevangenis te sturen, omdat hij een blanco strafblad had, ernstig gewond raakte en zijn baan verloor.

Belgische ministers op naaktkalender

In België hebben enkele vrouwelijke ministers geposeerd voor een naaktkalender. Vanaf zaterdag is de kalender verkrijgbaar in de Vlaamse boekhandels.

Voor de kalender zijn twaalf Vlaamse topvrouwen uit de kleren gegaan. Onder hen de ministers Annemie Turtelboom (Justitie) en Hilde Crevits (Openbare Werken). Ook Geertrui Windels, de vrouw van Europees president Herman van Rompuy, is op de kalender in evakostuum te zien. Voorts bevat de kalender foto's van bekende vrouwen uit de wereld van sport en entertainment.

De opbrengst van de kalender komt ten goede aan de campagne Kom Op Tegen Kanker.

Eén DRS-zone in Bahrein

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat voor de Grand Prix van Bahrein gebruik gemaakt zal gaan worden van één DRS-zone. De coureurs zullen in de race op het rechte stuk van start/finish de achtervleugel kunnen bedienen, mits ze minder dan een seconde achter hun voorligger rijden.

Het meetpunt voor de DRS zal liggen vlak voor bocht veertien. De coureurs kunnen het systeem 270 meter na bocht vijftien bedienen, waardoor de zone voor de eerste bocht van de baan ongeveer 650 meter lang zal zijn.

Verder is bekend geworden dat net als in China Emanuele Pirro aan zal schuiven bij de stewards. De Italiaanse coureur boekte zijn grootste autosportsuccessen in de Sports Cars met onder meer vijf zeges op Le Mans.

FIFA heeft plannen voor voetbalmuseum in Zürich

De FIFA heeft plannen voor een voetbalmuseum in Zürich. Het ondergrondse museum zou naast het huidige hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond moeten verrijzen. Zürich moet wel nog goedkeuring geven aan het bijna honderdvijftig miljoen euro kostende project.

FIFA-president Sepp Blatter is enthousiast over de plannen. "Het is hoog tijd dat het mondiale voetbal een verzamelpunt heeft voor de miljoenen fans." Het project zou ongeveer honderdtwintig banen moeten opleveren.

De bond betaalt de bouw van het museum geheel uit eigen zak. Uit financiële rapporten bleek vorige maand dat de FIFA een 'spaarpot' heeft van bijna een miljard euro.

Nederlandse jihadisten reizen vaker uit

Nederlanders mengen zich vaker in de jihadistische strijd die wordt gevoerd in landen als Afghanistan en Somalië. Het aantal Nederlanders dat vorig jaar om die reden naar dit soort landen reisde was vorig jaar groter dan in andere jaren. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de AIVD.

De AIVD heeft vorig jaar meerdere keren voorkomen dat Nederlanders uitreisden om elders islamitische strijders bij te staan. De dienst noemt geen aantallen. Volgens de AIVD zijn dergelijke reizende jihadisten van groot belang voor het bestaan van terroristische netwerken.

In het jaarverslag staat ook dat in Nederland vorig jaar werd gespioneerd door buitenlandse inlichtingendiensten. Zeker tien landen werden betrapt. Ze waren volgens de AIVD op zoek naar allerlei informatie op het gebied van techniek, wetenschap, politiek en economie. Nederland is een aantrekkelijk doelwit voor spionage vanwege het lidmaatschap van de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Volgens de AIVD moet nog steeds rekening worden gehouden met de mogelijkheid van een terroristische aanslag. De dreiging vanuit rechtsextremistische hoek tegen de democratische rechtsorde is gering. De aanslagen door Anders Breivik in Noorwegen hebben bijvoorbeeld nauwelijks invloed gehad op het rechtsradicalen in Nederland.

Men At Work-bandlid Greg Ham (58) overleden

Men At Work-bandlid Greg Ham is donderdag dood aangetroffen in zijn huis in Melbourne. Het is niet bekend waaraan de 58-jarige muzikant is overleden. Dat meldt de Australische krant The Sydney Morning Herald. Ham speelde onder meer keyboard, saxofoon en fluit voor de band.

Een woordvoerder van de Australische politie zegt bezig te zijn met een onderzoek naar de doodsoorzaak. Hams levenloze lichaam werd aangetroffen door twee bezorgde vrienden. Ze hadden al een week niets van Ham gehoord en besloten om de muzikant op te zoeken.

De laatste jaren werkte de muzikant als gitaarleraar. Men At Work is bekend van nummers als Down Under, Who Can It Be Now? en Overkill. Ham is verantwoordelijk voor de befaamde dwarsfluitriedel in de wereldhit Down Under.


Men At Work-bandlid Greg Ham (58) overleden

Kampense club royeert voetballers voor molestatie

DOS Kampen heeft dinsdag twee spelers geroyeerd voor het mishandelen van een 27-jarige tegenstander. De voetbalclub noemt het gedrag van de mannen onacceptabel, zo valt te lezen op de clubwebsite.

Na een overtreding in de 89e minuut van de wedstrijd tussen Zwart Wit '63 en DOS Kampen gingen spelers, trainers en supporters zaterdag met elkaar op de vuist. De 27-jarige Harderwijker viel en werd hard in zijn gezicht geschopt terwijl hij op de grond lag. Hij brak zijn kaak op meerdere plaatsen en werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De twee spelers van 20 en 22 jaar zitten momenteel in de cel op verdenking van zware mishandeling. De oudste wordt ook verdacht van poging tot doodslag. De tuchtcommissie van de KNVB is ook bezig met een onderzoek.


Kampense club royeert voetballers voor molestatie

Grootste zonnecentrale van Azië in gebruik

In de Indiase deelstaat Gujarat is de grootste zonnecentrale van Azië in gebruik genomen, goed voor 214 megawatt zonne-energie per jaar. Gujarat is ideaal voor het opwekken van zonne-energie, zei milieuchef S.K. Nanda, vanwege de verlaten woestijn in het noorden van de deelstaat. De nieuwe zonnecentrale ligt ook in dit gebied.

India hoopt in 2013 drie procent van zijn energie - in totaal duizend megawatt - op te wekken met zonnecentrales. In 2020 moet in totaal vijftien procent van de energie afkomstig zijn van duurzame bronnen. In Gujarat wordt momenteel, inclusief het vermogen van de nieuwe centrale, zeshonderd megawatt opgewekt.

Rosberg naar City Racing Rotterdam

Het Formule 1-team van Mercedes zal op 26 augustus deel gaan nemen aan City Racing in Rotterdam. De Duitse renstal komt aan het vertrek met Nico Rosberg die afgelopen weekend de Grand Prix van China op zijn naam schreef.

Het wordt voor Rosberg zijn tweede optreden in Rotterdam, want in 2006 reed hij ook al eens voor Williams door de straten van de Havenstad. Vorig jaar was Mercedes met testrijder Sam Bird naar Nederland afgereisd. "Direct na de editie in 2011 hebben we met Allianz en Mercedes positief geëvalueerd. We zijn bijzonder trots dat het team GP-winnaar Rosberg stuurt. We kennen Nico nog uit 2006 en hebben toen een gedreven en enthousiaste coureur aan het werk gezien in Rotterdam," zei Herman Vaanholt namens de organisatie.

De organisatie hoopt snel meer deelnemers aan het autosportevenement bekend te maken. Vorig jaar kwamen er 100.000 mensen naar Rotterdam om de ronkende bolides te mogen aanschouwen.

Meerderheid vindt uitspraken Wilders over Gül fout

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over de Turkse president Abdullah Gül ongepast. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond over het bezoek aan Nederland van Gül.

Wilders maakte de president op Twitter onlangs uit voor 'christen-pester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist'. Alleen onder zijn eigen aanhang vindt Wilders steun voor zijn tweets: van de PVV-stemmers geeft slechts 28 procent aan ze ongepast te vinden.

Van de VVD-stemmers vindt 68 procent de uitspraken niet kunnen. Met name onder de CDA'ers is de weerstand groot; van deze kiezers vindt 93 procent de uitspraken niet gepast.

Gül zei woensdag dat de kwalificaties van de PVV-leider niet van invloed zijn op de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Een aanzienlijke meerderheid van 66 procent vreest echter dat Wilders door zijn opstelling Nederland economisch schade toebrengt.

Wilders reageerde met zijn uitlatingen op een uithaal van Gül naar hem. De president had in een interview gezegd dat Wilders een islamofoob is en een extreem geluid verkondigt dat radicalen voedt. Hiermee ging Gül volgens bijna de helft van de Nederlanders te ver. 48 procent is van oordeel dat een Turkse president zich dient te onthouden van commentaar op Nederlandse politici.

Toch vindt een meerderheid van 56 procent het begrijpelijk dat Gül waarschuwde voor de vermeende islamofobie van Wilders. Slechts twaalf procent is van mening dat het staatsbezoek niet had moeten plaatsvinden. Van de Wilders-aanhangers is 49 procent die mening toegedaan.

Gül is sinds dinsdag voor een driedaags staatsbezoek in Nederland om te vieren dat Nederland en Turkije vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden. Hij vertrekt donderdag aan het einde van de middag.

Lamey: "Ik heb heimwee naar Nederland"

Michael Lamey hoopt komende zomer terug te keren in de Nederlandse Eredivisie. De verdediger vertrok in 2007 naar het buitenland, maar heeft naar eigen zeggen heimwee naar Nederland.

"Mijn contract loopt af. Ik wil terug. Ik heb gewoon heimwee. Dat heb ik al die vijf jaar in het buitenland gehad", aldus Lamey, die in Nederland uitkwam voor Ajax, RKC, PSV, FC Utrecht en AZ. Hij verwacht nog goed mee te kunnen in de Eredivisie. "Ik ben superfit, heb ervaring en ken de speelwijze in Nederland. Tegen degradatie voetballen wil ik niet meer, maar in de subtop of middenmoot ben ik zeker nog een meerwaarde."

In 2007 vertrok Lamey naar het buitenland. Hij speelde voor Arminia Bielefeld, MSV Duisburg en Leicester City voordat hij in 2011 de overstap maakte naar het Poolse Wisla Krakow. Bij deze ploeg, waar ook Kew Jaliens onder contract staat, zit hij nog steeds.

PlayStation 3 binnenkort in nieuwe kleuren

De PlayStation 3 is binnenkort ook in het rood, zilver en wit verkrijgbaar. De spelcomputer van Sony is tot op heden alleen in het zwart te koop. De rode versie ligt vanaf 16 mei in de winkel, terwijl de andere twee in juni beschikbaar zijn. Dat heeft Sony donderdag bekendgemaakt.

De PlayStation 3's beschikken over een harddisk met 320 gigabyte opslagruimte. Elke spelcomputer wordt geleverd met twee controllers in dezelfde kleur. De gekleurde spelcomputers moeten 299 euro kosten.

Sony heeft sinds de release in maart 2007 alleen een zwarte spelcomputer aangeboden in Europese winkels. In Japan is de PlayStation 3 al enige tijd in verschillende kleuren verkrijgbaar.


Chirurg in opleiding even goed als ervaren arts

Blindedarmoperaties worden door chirurgen in opleiding even goed uitgevoerd als door ervaren artsen. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Driekwart van de blindedarmoperaties in het Tilburgse ziekenhuis wordt uitgevoerd door artsen in opleiding. Voor het onderzoek zijn in totaal 1400 operaties bestudeerd. Bij de chirurgen in opleiding was het aantal operaties waar iets misging even hoog als bij de ervaren chirurgen.

PVV wil plannen Hedwigepolder laten bevriezen

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) moet zijn plannen voor de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder bevriezen totdat de Zeeuwen zich er in een referendum over hebben kunnen uitspreken. Dat bepleitte Richard de Mos (PVV) donderdag tijdens het debat over de polder. Ook de VVD is kritisch.

De Mos kondigde aan dat de Statenfractie van zijn partij vrijdag een voorstel indient voor de regionale volksraadpleging. Tot de Zeeuwen zich hebben uitgesproken, mag Bleker geen verdere stappen zetten. De gedoogpartij laat het standpunt afhangen van wat de Zeeuwen vinden. Zonder draagvlak in Zeeland zal de PVV de plannen ook niet steunen, zei hij.

Bleker heeft de steun van de PVV nodig om een meerderheid te krijgen voor zijn plannen. De Mos heeft zich altijd verzet tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder. Hij wilde echter niet zeggen of hij moties van de oppositie zal steunen die de plannen van de bewindsman naar de prullenbak verwijzen.

Het kabinet heeft ook de steun van de SGP nodig. Elbert Dijkgraaf liet weten dat zijn partij niet akkoord gaat 'met welke ontpoldering ook' zolang Zeeland er 'geen heil' in ziet. Hij wil dat Bleker een bestuursakkoord sluit met de provincie waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over het plan.

Ook regeringspartij VVD toonde zich kritisch. Helma Lodders zei te twijfelen of met dit compromis alle risico's zijn afgedekt. Zij wil weten hoe het met eventuele aanvullende kosten zit. Lodders wil niet dat er nog een verrassing uit de hoge hoed wordt getoverd. De plannen van Bleker kosten nu 190 miljoen; in het oorspronkelijke plan was dat 114 miljoen.

Het CDA, dat zich lang verzette tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder, liet donderdag bij monde van Ad Koppejan weten het voorstel van Bleker te kunnen steunen. Koppejan wil een punt zetten achter de discussie.


PVV wil plannen Hedwigepolder laten bevriezen (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: The Sum Of All Fears

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het is vananvond een mager aanbod wat films betreft. Okee, Spider-Man 3, van Sam Raimi, is te zien op Veronica om 20.30 uur maar we mogen er toch van uit gaan dat een echte filmliefhebber deze al minstens één keer heeft gezien.

Spider-Man 3

Op Net5 op hetzelfde tijdstip de thriller Murder By Numbers, met onder meer Sandra Bullock en Ryan Gosling. Extreem voorspelbare film, over een tweetal studenten die denken de perfecte moord te hebben gepleegd, waar veel meer van te maken was geweest.

Murder By Numbers

Op Veronica tenslotte om 23.30 uur de actiefilm The Sum Of All Fears. Een zeer aangename actiefilm, gebaseerd op een boek van Tom Clancy en dan weten de liefhebbers het wel. Regisseur Phil Alden Robinson maakte er een spannende film van met onder meer Ben Affleck en Morgan Freeman. The Sum Of All Fears is de FOK!filmtip van de dag!

The Sum Of All Fears

Veel kijkplezier.

Albayrak ziet rapport als 'feitelijk onjuist'

Het vernietigende rapport van de commissie-Scheltema over haar optreden en het werkklimaat bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is feitelijk onjuist, tendentieus en tegenstrijdig. Dat heeft Nurten Albayrak donderdag op een persconferentie gezegd in reactie op de onderzoeksresultaten. Ze spreekt van een 'publieke executie'.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) concludeerde woensdag dat Albayrak niet meer kan terugkeren bij het COA. In het rapport van de commissie-Scheltema staat onder meer dat het functioneren van Albayrak een 'duidelijk negatief effect' had op de sociale veiligheid. Ook was ze dominant en stond ze weinig open voor kritiek.

Volgens Albayrak moest ze 'blijkbaar koste wat het kost worden kapot gemaakt'. "Uit alles blijkt de vooringenomenheid bij de commissie", meent zij. Volgens haar was de commissie niet uit op feiten en bestaat het rapport vooral uit ongefundeerde meningen en onbekende bronnen.

Tijdens de persconferentie noemde Albayrak enkele passages uit het rapport over onder meer de vermeende angstcultuur, haar hoge salaris en het gebruik van een dienstauto. Volgens haar is daarmee gerommeld. Zo zegt ze dat er wel degelijk vertrouwelijke gesprekken zijn gevoerd over de bedrijfscultuur en sommige bestaande onderzoeken niet zijn meegenomen.

Mogelijk is met voorbedachten rade gewerkt door de commissie-Scheltema, meent Albayrak. "Als individu maak je kennelijk geen kans als de staat tegen je is." Wie er dan zo'n 'godsgruwelijke hekel' aan haar heeft, durft ze niet te zeggen. Albayrak meent dat er nu in totaal al een miljoen euro is uitgegeven aan onderzoeken naar haar en het COA.

Albayrak erkent als directeur van het COA wel fouten te hebben gemaakt. "Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, zoals iedere leidinggevende. Maar u gelooft toch niet dat ik zeven jaar lang iedereen het leven zuur heb gemaakt zonder dat iemand ingreep. Ik kan dat niet eens."

Albayrak werd in september op non-actief gesteld nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. Het gerechtshof oordeelde in maart dat ze weer aan het werk mocht, maar dat werd uitgesteld in afwachting van de onderzoeksresultaten.

De afgelopen zeven maanden waren voor Albayrak 'een nachtmerrie'. "Mijn gezin dreigde eraan kapot te gaan. Wat ik in de ogen van anderen ook heb misdaan, dit verdient mijn gezin niet, dit verdien ik niet, eigenlijk verdient niemand dit."

Het COA en Albayrak praten overigens donderdagmiddag met elkaar. Albayrak wil dat de schade die ze heeft geleden wordt gecompenseerd. Wat daarmee precies wordt bedoeld werd tijdens de persconferentie niet duidelijk. Haar advocaat zei te willen kijken wat het COA gaat aanbieden.


Albayrak ziet rapport als 'feitelijk onjuist' (Foto: Novum)

Breivik wilde ex-premier onthoofden

Anders Behring Breivik wilde aanvankelijk drie bomaanslagen in Oslo plegen voordat hij een bloedbad op het eiland Utøya aanrichtte. Ook had hij bedacht dat hij de Noorse ex-premier Gro Harlem Brundtland op het eiland gevangen wilde nemen en vervolgens onthoofden. Breivik heeft dit donderdag verklaard op de vierde dag van zijn proces.

Breivik zei dat hij Brundtlands onthoofding had willen filmen en de video van deze executie op internet had willen plaatsen. Brundtland had Utøya echter al verlaten toen Breivik er arriveerde.

Breivik verklaarde donderdag ook dat hij aanvankelijk het plan had om in Oslo drie bomaanslagen te plegen. Hij wilde een aanslag plegen op regeringsgebouwen, op het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij en een derde doelwit, mogelijk het koninklijk paleis. Pas na de drie bomaanslagen in Oslo zou hij op Utøya grote groepen mensen met vuurwapens bestoken en een waar bloedbad aanrichten. Breivik zei dat hij uiteindelijk had afgezien van drie bomaanslagen en zich tot één had beperkt omdat het vervaardigen van een bom stukken moeilijker bleek dan hij had gedacht.

Tijdens zijn verklaring speelde af en toe een glimlach om zijn mond.

Breivik begon donderdag met uit te leggen dat hij dacht na zijn aanslag op de regeringsgebouwen in Oslo te zullen worden geconfronteerd met de Noorse politie. Hij zei dat hij zich op een vuurgevecht had voorbereid, maar dat hij de kans klein achtte dat hij de Noorse hoofdstad levend uit zou komen.

Daar slaagde hij echter wel in, met als gevolg dat hij na de acht doden die hij in Oslo maakte op het eiland Utøya nog eens 69 meest jonge mensen de dood injoeg.

Breivik verklaarde dat hij zich op een vuurgevecht met de politie had voorbereid door videogames te spelen. "Ik schatte de kans dat ik (in Oslo) zou overleven op minder dan 5 procent."

Breivik erkent dat hij 77 mensen heeft gedood. Hij zegt echter dat hij uit zelfverdediging handelde en ontkent om die reden dat hij schuldig is in juridische zin. Hij zegt dat zijn slachtoffers, vooral tieners, niet onschuldig waren, maar legitieme doelen, omdat zij het 'multiculturalistische regime' van Noorwegen vertegenwoordigden dat de nationale identiteit van het land zou aantasten door immigratie toe te staan.

Breivik is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat dat betekent dat zijn politieke motieven worden ondermijnd door het gegeven dat hij wilsonbekwaam was toen hij de aanslagen pleegde.


Breivik wilde Brundtland onthoofden (Foto: Novum)

Sijsling strandt in tweede ronde Rome

Igor Sijsling is donderdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in Rome uitgeschakeld. De als vierde geplaatste Amsterdammer ging met 6-7 (6) en 4-6 onderuit tegen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut. De 24-jarige Sijsling dolf na twee uur en tien minuten het onderspit.

Door de nederlaag van Sijsling is Jesse Huta Galung de enig overgebleven Nederlander in de Italiaanse hoofdstad. Hij komt later donderdag in actie. Voor Thomas Schoorel was de eerste ronde al direct het eindstation.

Riccò voor twaalf jaar geschorst

Wielrenner Riccardo Riccò is door de Italiaanse dopingautoriteiten voor twaalf jaar geschorst. Aanleiding hiervoor is de mislukte bloedtransfusie die de Italiaan zichzelf vorig jaar toediende. De 28-jarige renner liet hierbij bijna het leven en werd hierna door zijn werkgever Vacansoleil op straat gezet.

Het is de tweede schorsing die Riccò opgelegd krijgt, want in de Tour de France van 2008 werd hij al eens betrapt op het verboden epo-middel cera. Hij kreeg destijds een schorsing van twee jaar, maar dit werd met vier maanden teruggebracht omdat hij meewerkte aan het onderzoek.

Afghaanse president: foto's met lijken 'walgelijk'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft foto's waarop Amerikaanse militairen in Afghanistan poseren met de lichaamsdelen van omgekomen opstandelingen scherp veroordeeld. Hij noemde de foto's 'walgelijk'.

Karzai waarschuwde dat 'gelijksoortige incidenten van verfoeilijke aard' in het verleden tot woedende reacties van Afghanen hebben geleid, waaronder gewelddadige protesten waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. "Het is zo'n walgelijke daad om foto's met lichaamsdelen te maken en die dan met anderen te delen", aldus Karzai.

De foto's werden gepubliceerd door de Los Angeles Times, die achttien foto's zei te hebben ontvangen van een militair. Op een afbeelding uit 2010 staan leden van de luchtmacht samen met Afghaanse agenten bij de afgeblazen benen van een zelfmoordterrorist. Hetzelfde peloton onderzocht enkele maanden later de lichamelijke overblijfselen van drie opstandelingen die zich zouden hebben opgeblazen. Ook die keer poseerden militairen met de menselijke resten voor de foto's. Daarnaast is er een foto te zien van een hand van een dode opstandeling die op de schouder van een lachende Amerikaanse militair is gelegd.

Het Witte Huis noemde het gedrag van de militairen 'verwerpelijk'. Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld.

Veel Afghaanse parlementariërs zeiden donderdag dat nieuwe massaprotesten niet waarschijnlijk zijn omdat zelfmoordterroristen over het algemeen niet op veel sympathie onder de bevolking kunnen rekenen, vooral na de aanslagen in onder meer Kabul afgelopen weekeinde. "Het is anders wanneer een Amerikaanse soldaat kinderen doodt of korans verbrandt. Deze zaken en zelfmoordterroristen zijn compleet anders", zei Hafiz Mansour, parlementariër in de noordelijke provincie Panjshir. "Ik denk niet dat er grote protesten zullen komen."

De foto's werden getoond in de avondjournaals van verschillende omroepen, maar niet iedereen in Afghanistan heeft een televisie en maar weinigen hebben toegang tot internet. Op donderdag en vrijdag, het Afghaanse weekeinde, verschijnen er geen kranten.

Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid noemde de foto's respectloos. In een e-mail veroordeelde hij zowel de Amerikaanse militairen die de foto's namen als de Afghaanse politieagenten die op de foto's te zien zijn. "We veroordelen deze bezetters en hun marionetten zonder cultuur, die bruut en onmenselijk zijn", schreef Mujahid.


Afghaanse president: foto's met lijken 'walgelijk' (Foto: Novum)

Vijf Britten opgepakt voor aanzetten tot rassenhaat

De Britse politie heeft donderdag bij invallen in het hele land vijf mannen gearresteerd die verdacht worden van de online publicatie van materiaal dat aanzet tot rassenhaat. De mannen in de leeftijd van 18 tot 56 worden momenteel ondervraagd en hun woningen worden doorzocht, aldus de politie.

De verdachten zouden behoren tot een splinterbeweging van de extreemrechtse English Defence League, de North West Infidels.

Europarlement akkoord met data-uitwisseling

Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het verstrekken van passagiersgegevens. Het betreft gegevens van reizigers die van Europa naar de VS vliegen.

Het akkoord kreeg de goedkeuring van 409 europarlementariërs; 226 stemden tegen en 33 onthielden zich van stemming. Het vervangt een bestaande overeenkomst die dateert van 2007. Daarover moest opnieuw worden onderhandeld, nadat het europarlement kritiek had geleverd op de in 2007 gemaakte afspraken.

In het nieuwe akkoord is volgens de meerderheid in het parlement voldoende rekening gehouden met de bezwaren van Europa met betrekking tot de privacy van reizigers. Er zijn beperkingen gesteld aan het gebruik van de data door de Amerikaanse autoriteiten. Bovendien zijn er strengere garanties voor de bescherming van gegevens in het akkoord opgenomen.

Reizigers krijgen onder het nieuwe akkoord het recht om hun gegevens in te zien en ze te corrigeren. Bovendien hebben ze het recht op een administratieve en juridische schadevergoeding.

Bertens verliest, Hogenkamp wel door in Italië

Kiki Bertens is donderdag in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Civitavecchia gesneuveld. De Nederlandse tennisster was niet opgewassen tegen de Oekraïense Yuliya Beygelzimer: 6-1, 3-6, 2-6. Bertens was als derde geplaatst in de Italiaanse havenstad. Ze staat 152e op de wereldranglijst, zeventien plaatsen hoger dan Beygelzimer.

Richel Hogenkamp drong wel door tot de kwartfinale. Zij versloeg Giulia Gatto-Monticone met 5-7, 6-4, 6-3. Bij de laatste acht wacht de mondiale nummer 237 een treffen met Teliana Pereira uit Brazilië. Bibiane Schoofs (5) werd al in de eerste ronde uitgeschakeld.

'Brandveiligheid veel zorginstellingen ondermaats'

De brandveiligheid bij veel zorginstellingen is onvoldoende. Zelfs als ze voldoen aan de wettelijke eisen, wordt te weinig rekening gehouden met de beperkte zelfredzaamheid van patiënten. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek over een brand in een instelling in Oegstgeest.

Bij de brand in psychiatrische instelling Rivierlanden in maart 2011 kwamen drie patiënten om het leven. Het gebouw en de technische installaties waren conform de regels, maar het ging mis omdat bedrijfshulpverleners werden geconfronteerd met patiënten die niet geëvacueerd wilden worden. Ook was in de kamer waar de brand ontstond geen brandvertragend matras, waardoor de brand kon escaleren.

In december 2011 bleek uit een onderzoek van de rijksinspecties al dat het met de brandveiligheid van zorginstellingen niet best gesteld is. Volgens de onderzoeksraad is dat nog steeds een structureel probleem.

De onderzoeksraad adviseert dat zorginstellingen meer rekening moeten houden met de beperkte zelfredzaamheid van patiënten. Zo kan een patiënt te boek staan als 'niet-bedgebonden', maar kan die door bijvoorbeeld een psychische aandoening het gevaar van brand mogelijk niet goed inschatten en daardoor dwars liggen bij een evacuatie.

Ook moet de branche door de overheid worden gedwongen om het brandveiligheidbeleid en het toezicht daarop meer samenhangend te maken. De nieuwe aanpak moet in 2015 worden geëvalueerd.

Aantal verkeersdoden gestegen met 3,3 procent

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar licht gestegen. In totaal kwamen 661 mensen om het leven, ten opzichte van 640 het jaar daarvoor. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart. Het is voor het eerst in tien jaar dat het aantal stijgt.

Vooral het aandeel 65-plussers nam sterk toe, van 209 naar 269. In veel gevallen zaten ze op de fiets toen ze verongelukten. Het aantal doden in de leeftijd van 20 tot 65 daalde juist, met elf procent. Onder inzittenden van personenauto's en motorrijders zette de dalende trend van voorgaande jaren door.

Minister van Infrastructuur Schultz van Haegen (VVD) stipt aan dat Nederland nog steeds een van de meeste verkeersveiligste landen ter wereld is, maar is teleurgesteld over de stijging. "Ik beschouw dit als een belangrijke waarschuwing. Met provincies en gemeenten zetten we in op een verdere verbetering van de verkeersveiligheid."

Onlangs bleek al uit voorlopige cijfers dat sprake is van een stijging. Schultz' staatssecretaris Joop Atsma (CDA) zei vorige week dat de toename niets te maken heeft met het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen. Hij noemde de toename 'buitengewoon spijtig'. "We zijn de laatste tien jaar teruggegaan van elfhonderd naar zeshonderd verkeersdoden per jaar. Onze ambitie is nog steeds om in 2020 dit aantal naar vijfhonderd te hebben teruggebracht."

Atsma wees erop dat de stijging in 2011 voornamelijk is veroorzaakt door ongelukken op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom. "Vooral ouderen en fietsers zijn hierbij een punt van zorg."


Aantal verkeersdoden gestegen met 3,3 procent (Foto: Novum)

Ecclestone wil Grand Slam in Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft een proefballonnetje opgelaten om de sport aantrekkelijker te maken. De Brit ziet er wel wat in om enkele races belangrijker te maken dan anderen en zo net als in het tennis Grand Slams te introduceren.

Ecclestone bezweert dat de kalender uit maximaal twintig races zal blijven bestaan, maar hij weet dat er altijd dingen kunnen veranderen. Daarom wil de Brit net als in het tennis een aantal races op de kalender belangrijker maken. "Absoluut. Ik werk aan de plannen. Mochten deze ingevoerd worden dan zullen er voor de Grand Slam-races meer punten te verdienen zijn," zei Ecclestone tegen Auto Motor und Sport.

'Medische gegevens duizenden mensen op straat'

De medische gegevens van duizenden mensen uit Noord-Brabant en Gelderland liggen op straat. De gegevens kunnen makkelijk worden ingezien op de website van medisch onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U. Dat meldt vicevoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50Plus donderdag.

Een partijlid ontdekte het lek op de website. "Het is schokkend, zo simpel als je vertrouwelijke gegevens kan inzien", licht Krol toe. "Je kan makkelijk te weten komen wie bijvoorbeeld een alcohol- of cocaïneverslaving heeft."

Het centrum, gevestigd in Eindhoven en Den Bosch, doet bloed- en urineonderzoek voor onder meer ziekenhuizen, verzekeraars en huisartsen. Het onderzoekscentrum wil vooralsnog niet reageren op de beschuldigingen, laat een woordvoerder in een reactie weten.

Jonker weg bij Bayern München

Andries Jonker vertrekt als trainer van Bayern München II. Een jaar nadat Louis van Gaal bij de Beierse grootmacht werd ontslagen pakt ook Jonker zijn biezen. 

Jonker volgde Van Gaal op als hoofdtrainer van Bayern München nadat  Van Gaal ontslagen werd. Jonker kreeg de aanbieding om volgend seizoen de A-jeugd te gaan trainen, maar bedankte voor de eer. In het verleden stond de trainer aan het roer bij Willem II, FC Volendam en MVV. Bij FC Barcelona was hij assistent van Van Gaal. 

Meer passagiers, minder vracht op Schiphol

Het aantal passagiers op Schiphol is in maart met 5,8 procent gestegen naar bijna 3,9 miljoen vergeleken met maart 2011. De vrachtoverslag daalde juist met 3,2 procent naar 131 miljoen ton. Dat maakte de luchthaven donderdag bekend.

De toename van het aantal passagiers op intercontinentale vluchten was met 6,2 procent het grootst. Op Europese vluchten was de groei 5,5 procent.

Het aantal transitpassagiers nam met een stijging van tien procent veel sterker toe dan het aantal reizigers dat Schiphol als begin- of eindbestemming had. Meer dan een derde van de passagiers gebruikt Schiphol om over te stappen op een andere vlucht. Mede door het relatief hoge aantal overstappers is Schiphol qua passagiersaantallen de op drie na grootste luchthaven van Europa.


Meer passagiers, minder vracht op Schiphol (Foto: Novum)

Q-koorts op Drents melkgeitenbedrijf

Op een melkgeitenbedrijf in het Drentse dorp Elim is Q-koorts geconstateerd. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) kwam tot de ontdekking bij een reguliere controle van de tankmelk. De 440 geiten hoeven waarschijnlijk niet te worden geruimd, omdat ze zijn ingeënt.

De NVWA doet onderzoek naar de bron van de besmetting, laat de gemeente Hoogeveen, waar Elim onder valt, donderdag weten. Het bedrijf mag voorlopig onder meer geen bezoekers in de stallen toelaten. Ook mogen zieke dieren niet worden afgevoerd.

Nederland werd enkele jaren geleden getroffen door een grote uitbraak van Q-koorts. Vooral in het zuiden van Nederland kwam de ziekte veel voor. Q-koorts treft vooral geiten en schapen. De ziekte kan vooral rond de geboorte van dieren op mensen worden overgedragen. Volgens de gemeente is het gezondheidsrisico voor omwonenden van het bedrijf echter zeer gering.

Recherche rolt internationale cocaïnebende op

De recherche heeft vijf mannen aangehouden die vermoedelijk een internationale drugsbende vormden. De groep kocht en vervoerde grote partijen cocaïne in Zuid-Amerika en Afrika en verhandelde die vervolgens in West-Europa. De bende heeft zich bovendien schuldig gemaakt aan witwassen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Suriname, werd begin april in Barcelona gepakt in het bijzijn van een 38-jarige Nederlander. Twee andere Nederlanders van 32 en 37 jaar werden dezelfde dag op Schiphol aangehouden na aankomst van een vlucht uit Spanje. De vijfde verdachte, een 44-jarige Nederlander, werd in een woning in Amsterdam opgepakt.

Bij twintig doorzoekingen in huizen in onder meer Amsterdam, Almere en Barcelona is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons.

De recherche kwam de mannen op het spoor toen begin 2010 een container met 1017 kilo cocaïne werd onderschept in de haven van Rotterdam. Daarna werden ook grote drugsvangsten in Hong Kong en Kaapverdië onderzocht.

De verdachten reisden de afgelopen jaren in luxe de hele wereld over. Vooral in Zuid-Amerika hadden ze een groot aantal ontmoetingen met criminele zakenpartners. Dat werd veelal gecombineerd met bezoeken aan voetbalwedstrijden of concerten. De twee Barcelona-gangers waren daar om naar een duel van FC Barcelona te kijken.

Kleuter overleden na val van zoldertrap

Een 5-jarig jongetje is woensdagavond in Roosendaal overleden nadat hij van de zoldertrap in het trapgat naar de eerste verdieping was gevallen. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 20.30 in de woning aan de Wattstraat. Nadat een ambulancebroeder, een agent en een buurtbewoner de kleuter hadden gereanimeerd overleed hij even later in een ziekenhuis. De politie heeft een forensisch onderzoek ingesteld.

Films Cronenberg, Daniels en Haneke naar Cannes

De drama's Cosmopolis van David Cronenberg en Amour van Michael Haneke en de thriller The Paperboy van Lee Daniels zijn geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Het festival heeft donderdag de selectie bekendgemaakt. In totaal dingen 22 films mee naar de Gouden Palm die aan het einde van het festival wordt uitgereikt.

Het festival wordt geopend met de film Moonrise Kingdom van Wes Anderson. Het komische drama dingt ook mee in de competitie. Verder zullen de thriller Killing Them Softly van Andrew Dominik, het misdaaddrama Lawless van John Hillcoat en het drama Mud van Jeff Nichols kans maken de prestigieuze Gouden Palm te winnen. Het drama Thérèse Desqueyroux van de onlangs overleden Franse filmmaker Claude Miller sluit het festival af. 


Ook buiten de competitie van Cannes wordt een aantal films vertoond, waaronder de Amerikaanse animatiefilm Madagscar 3; Europe's Most Wanted van Eric Darnell en Tom McGragth en het romantische drama Hemingway & Gellhorn van Indiana Jones-scenarist Philip Kaufman.

De jury staat dit jaar onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti. Het festival in de Franse badplaats wordt gehouden van 16 tot en met 27 mei.


Films Cronenberg, Daniels en Haneke naar Cannes (Foto: Novum)

Taaramäe (Cofidis) weer vier weken uitgeschakeld

Rein Taaramäe heeft zondag bij een val in de Vuelta a Castilla y Leon zijn linkerelleboog gebroken. De 24-jarige renner van Cofidis staat vier weken aan de kant, meldt teammanager Eric Boyer. Taaramäe maakte in Spanje zijn rentree, nadat hij een maand aan de kant had gestaan met de ziekte van Pfeiffer.

Taaramäe is de kopman van de Franse formatie. De Est eindigde vorig jaar als twaalfde in de Tour de France. Dit jaar staat Taaramäe nog met lege handen. Hij eindigde begin maart als tweede in de zevende etappe van Parijs-Nice, waar hij al met een verkoudheid kampte.


Renner Taaramäe weer vier weken uitgeschakeld (Foto: Novum)

Manchester United blijft waardevolste club

Manchester United is door Forbes voor het achtste jaar op rij uitgeroepen tot waardevolste voetbalclub ter wereld. De Engelse recordkampioen heeft volgens het Amerikaanse zakentijdschrift een waarde van 1,7 miljard euro, ruim vierhonderd miljoen meer dan vorig jaar.

Real Madrid moet met een waarde van 1,43 miljard genoegen nemen met een tweede plaats. FC Barcelona staat derde met iets minder dan een miljard. Bayern München volgt op de vierde plaats met 945,5 miljoen euro.

Volgens Forbes kunnen ook teams uit andere sporten niet aan de waarde van United tippen. Honkbalclub New York Yankees en American footballteam Dallas Cowboys zijn na de Engelsen de duurste clubs.

Ook Robert De Niro in vrijgezellenkomedie

Robert De Niro is net als Michael Douglas en Christopher Walken in onderhandeling voor de komedie Last Vegas. De 68-jarige De Niro zou in de komedie een ouwe snoeper spelen die hetzelfde meisje probeert te versieren als het personage van de 67-jarige Douglas. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

In Last Vegas gaan vier oude mannen naar Las Vegas om het vrijgezellenfeestje van een van hen te vieren. De senioren mogen graag een glaasje drinken en jong, vrouwelijk schoon bekijken. Filmstudio CBS Films wil er eerst uitkomen met De Niro voor de onderhandelingen met Walken worden voortgezet. Douglas is zo goed als zeker verbonden aan het project.

Last Vegas wordt geregisseerd door Jon Turteltaub, bekend van de avonturenfilm National Treasure. Het scenario van de komedie is geschreven door Dan Fogelman, wiens Crazy Stupid Love vorig jaar is verfilmd. Wanneer Last Vegas uit moet komen, is nog onbekend.


Ook Robert De Niro in vrijgezellenkomedie (Foto: Novum)

Marineschepen in Battleship bijna buitenaards

De marineschepen in de actiefilm Battleship lijken bijna buitenaards. "Veel mensen vragen mij bij het zien van de menselijke schepen of dit de aliens zijn", zegt regisseur Peter Berg tegen Novum Nieuws. In de film stuit een groep Amerikaanse marineschepen tijdens een oefening op een buitenaardse verkenningsvloot met kwade bedoelingen.

In de film zijn hypermoderne schepen te zien, kruisers van de zogenoemde Aegis-klasse. "Dat zijn gigantische vaartuigen van tweehonderd meter lang waarop zo'n 250 snelvuurkanonnen zitten", vertelt de 48-jarige Berg enthousiast. Het zijn ook trimarans, dus een hoofdschip met twee kleine zijschepen, en bedekt met een radarwerende laag. "Bijna iedereen denkt dat dit buitenaardse schepen zijn, want vrijwel niemand heeft ze ooit in het echt gezien."

Een van de leuke dingen aan het maken van deze film was voor de regisseur dat hij met dit soort miljarden kostende schepen mocht spelen. "Mijn volgende film gaat over een mislukte missie van de Navy Seals. Ik doe daar al jaren onderzoek naar en ken dus een hoop mensen bij de Amerikaanse marine. Toen ik zei dat ik Battleship wilde maken, kon ik bij hen terecht voor meer toegang tot serieuze hardware, zoals de Aegis-schepen."

De regisseur hoefde zich overigens niets aan te trekken van het spel Battleship, in Nederland bekend als Zeeslag, dat de inspiratie vormde voor de film. "Ik werd nooit gedwongen de film op het spel te baseren. Het leuke is juist om af en toe een knipoog te geven naar het spel zonder daarmee de scène belachelijk te maken."

Battleship, met Liam Neeson, Taylor Kitsch en Alexander Skarsgård in de hoofdrollen, draait vanaf 19 april in de Nederlandse bioscopen.


Marineschepen in Battleship bijna buitenaards (Foto: Novum)

Nokia lijdt verlies van bijna 1 miljard

De Finse maker van mobiele telefoons Nokia heeft in de eerste drie maanden van het jaar een nettoverlies geleden van 929 miljoen euro. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend.

Vorige week kwam Nokia al met een winstwaarschuwing, maar het verlies is groter dan analisten hadden voorspeld. Die gingen uit van een verlies van 554 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder schreef het bedrijf nog een winst van 344 miljoen euro.

Ook de omzet van de mobieltjesmaker zakte in het eerste kwartaal in, met 29,3 procent tot 7,35 miljard euro.

Acteur Tim Murck gebruikt valse identiteit

Tim Murck doet zijn best om niet te worden herkend als hij dat niet wil. "Ik heb ooit een vals e-mailadres aangemaakt om een nieuwe fansite van mij te bekijken", zegt de acteur lachend tegen Novum Nieuws. "Daar wil ik niet onder mijn eigen naam inloggen."

De acteur, vooral bekend van de tv-series Spangas en Feuten, heeft een rol in de Nederlandse speelfilm Bellicher; Cel. In die film, gebaseerd op het boek Cel van Charles den Tex, wordt pr-specialist Michael Bellicher om voor hem onbekende redenen aangehouden en verhoord. Het lijkt erop dat iemand zijn identiteit gestolen heeft en in zijn naam misdaden pleegt.

"Ik ga ook wel eens met een rare pet, baard en zonnebril de straat op", gaat de 29-jarige acteur verder. Hij speelt in de film Richard Allaard, wiens leven wordt gered door Bellicher. Vanaf dat moment probeert hij hem te helpen de misdadiger op te sporen.

Murck wordt nog het vaakst herkend door kinderen die hem kennen van zijn tv-series. "Kinderen kijken echt dwars door elke vermomming heen. Maar goed, gillende meisjes van 7 vallen nog wel mee."

Daan Schuurmans, die de hoofdrol van Michael Bellicher speelt, hoeft zich nooit in vreemde bochten te wringen. "Ik kan me altijd op zo'n manier door de stad bewegen dat niemand me herkent", zegt de 40-jarige acteur. "Gewoon een beetje naar beneden kijken enzo."

Wel heeft een fan de identiteit van Schuurmans personage Anton Noordermeer uit de tv-serie Westenwind overgenomen. De laatste aflevering werd in 2003 uitgezonden. "Die man loopt er nog steeds zo bij, met precies die kleren aan. Hij heeft ook zijn eigen website. Heel apart."

Bellicher; Cel verschijnt in september in de Nederlandse bioscoop.

ChristenUnie lanceert zevenklapper

De ChristenUnie heeft donderdag zeven hervormingsvoorstellen gepresenteerd om de crisis het hoofd te bieden. De partij wil onder meer de woning- en arbeidsmarkt en de zorgsector op de schop nemen. Op milieuvervuilende activiteiten en mobiliteit moet meer belasting worden geheven. Ook moet de btw omhoog.

"Deze crisis los je niet op zonder een visie op de samenleving", zegt fractievoorzitter Arie Slob over het plan, dat de naam 'Idealen in crisistijd' heeft gekregen. "Wij presenteren dan ook geen pretpakket, maar een wenkend perspectief." De partij verlaagt de kosten van arbeid en stimuleert de werkgelegenheid van groepen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

"We kunnen niet op deze te grote voet door blijven leven, we zullen nu echt keuzes moeten maken hoe we voorzieningen betaalbaar en toegankelijk houden", gaat Slob verder. De partij repareert voor anderhalf miljard aan 'slechte maatregelen' van dit kabinet, waaronder de bezuinigingen op passend onderwijs, de huishoudinkomenstoets in de bijstandswet, het natuurbeleid en de bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Een nieuwe bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking is onbespreekbaar. Verder worden gezinnen met kinderen, chronisch zieken en gehandicapten ontzien.

Slob wijst verder op het belang van een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers over loonmatiging en toegang van arbeidsgehandicapten en ouderen tot de arbeidsmarkt. "We hebben daar ieders inzet voor nodig."

De hypotheekrenteaftrek moet over een periode van twintig jaar terug worden gebracht naar maximaal dertig procent. Door daarnaast de aftrek te laten gelden voor hypotheken tot maximaal 750.000 euro wordt op termijn vijf miljard bespaard, denkt de partij. De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft.

De AOW-leeftijd kan vanaf volgend jaar al met drie maanden omhoog, vindt de partij, en de WW zou in het eerste halfjaar door de werkgever moeten worden betaald. Vanaf 2015 wordt de WW-duur verkort. De ChristenUnie wil het verder voor werkgevers aantrekkelijker maken oudere werknemers in dienst te nemen.

Specialisten moeten in loondienst, het zorgverzekeringspakket wordt ingeperkt, de eigen bijdragen verhoogd en er moet een zorgspaarsysteem komen, waardoor mensen zorgvoorzieningen zoals aangepast wonen op hun oude dag zelf kunnen bekostigen.

De partij, die nu vijf zetels heeft in de Tweede Kamer, denkt met haar plannen in 2013 op een begrotingstekort van drie procent uit te komen en in 2015 tussen de nul en een procent.


ChristenUnie lanceert zevenklapper (Foto: Novum)

Forse kritiek op Bleker in Hedwigedebat

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen tijdens het debat over zijn nieuwste plannen om maar een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten. Een 'baggerplan', concludeerde Henk van Gerven (SP).

De oppositiepartijen PvdA, D66, SP en PvdD haalden hard uit naar de bewindsman. Bleker kondigde vrijdag aan dat hij een derde van de Hedwigepolder wil ontpolderen en nog een paar andere gebieden om zo de natuur te herstellen die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde.

Lutz Jacobi (PvdA) wees erop dat het verdrag met Vlaanderen op losse schroeven komt te staan, omdat de Belgen alleen zouden willen meebetalen aan het ontpolderen van de volledige Hedwigepolder. Dat het alternatieve plan miljoenen extra kost, vindt zij in tijden van bezuiniging onacceptabel.

"Ik kies er niet voor om miljoenen over de balk te smijten", zei ook Stientje van Veldhoven (D66). "Dat is oneerlijk voor alle mensen die nu moeten inleveren." Het 'verbrassen' van tientallen miljoenen euro's in tijden van crisis is aan niemand uit te leggen, zei Van Gerven. Esther Ouwehand (PvdD) noemde de gang van zaken 'eerst en vooral treurig voor de natuur', omdat de Westerschelde als getijdenrivier van groot belang is voor de trekvogels.

Over de Hedwigepolder wordt al jaren gesteggeld. Aanvankelijk zette het kabinet zijn handtekening akkoord onder het verdrag met Vlaanderen om de Hedwigepolder volledig onder water te zetten, maar kwam daarvan terug na kritiek uit Zeeland. Het plan van Bleker om de polder in zijn geheel te sparen, stuitte echter op kritiek van de Europese Commissie. Daarop kwam hij met een compromis.

Voor het alternatieve plan heeft Bleker nog geen meerderheid in de Kamer. Veel hangt af van de opstelling van de PVV. Richard de Mos (PVV) wil de Zeeuwen in een referendum laten oordelen over het plan.


Forse kritiek op Bleker in Hedwigedebat (Foto: Novum)

Bronzen beeld John Kraaijkamp onthuld in Delamar

In het Amsterdamse Delamar Theater is donderdag een bronzen borstbeeld onthuld van John Kraaijkamp. Kraaijkamps kinderen Sanne en Johnny verrichtten de onthulling in bijzijn van familie en vrienden.

De bronzen beeltenis werd gemaakt in opdracht van de VandenEnde Foundation. Kraaijkamp, die vorig jaar juli op 86-jarige leeftijd overleed, werkte jaren samen met Joop van den Ende. De Marnix Foyer van het Delamar Theater, waar de sculptuur is geplaatst, werd bij de gelegenheid omgedoopt tot John Kraaijkamp Foyer.

Lichaamsdelen gevonden in kanaal Schijndel

De Brabantse politie heeft donderdagochtend lichaamsdelen gevonden in de Zuid-Willemsvaart in Schijndel. Het gaat onder meer om een deel van een been, meldt een politiewoordvoerder.

De lichaamsdelen, die werden aangetroffen door een schipper, hebben vermoedelijk langere tijd in het water gelegen. De politie is een onderzoek gestart op en rond de Kanaaldijk-Zuid en de brandweer is bezig met het bergen van de lichaamsdelen.

Succesvolle testlancering Indiase raket

De testlancering van een Indiase langeafstandsraket is succesvol verlopen. De drietrapsraket, die een bereik heeft van vijfduizend kilometer en de Chinese steden Beijing en Shanghai kan bereiken, werd donderdag gelanceerd vanaf een eiland voor de Indiase oostkust.

Er moeten nog zeker vier of vijf testlanceringen met de Agni-V worden uitgevoerd voordat India de ballistische raket aan zijn wapenarsenaal kan toevoegen. De autoriteiten zien de succesvolle lancering echter als een sterke impuls voor het land dat in Azië tegenwicht wil bieden aan de invloed en dominantie van China.

India beschouwt de testlancering van donderdag als een grote stap in zijn strijd om te worden gezien als een wereldmacht. "India is vandaag een land geworden dat de capaciteiten heeft om ballistische langeafstandsraketten te ontwikkelen, te produceren en te bouwen en vanaf nu behoren we tot de zes landen die deze capaciteiten hebben", zei Vijay Saraswat, directeur van de Indiase Organisatie voor Defensieonderzoek en -Ontwikkeling, die de raket heeft ontwikkeld.


Succesvolle testlancering Indiase raket (Foto: Novum)

Doden bij schietpartij tijdens hanengevecht in Texas

Een schietpartij tijdens een hanengevecht in La Blanca, in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas, heeft donderdagochtend aan drie mensen het leven gekost. Verscheidene mensen zijn gewond geraakt. Dit heeft de sheriff van Hidalgo County bekendgemaakt.

Het geweld was het werk van een groep gemaskerde mannen. Zij openden het vuur op een menigte mensen die even buiten La Blanca stond te kijken naar een hanengevecht.

De schutters zijn er na hun daad vandoor gegaan. Over hun motief is niets bekend.

Politie flyert voor vermoorde tarotlezeres

De politie flyert dit weekend op een paranormale beurs in Den Haag om duidelijkheid te krijgen over de moord op een 72-jarige vrouw. Op de flyers staat een foto van de vrouw die regelmatig tarotkaarten legde op spirituele beurzen.

De vrouw werd zondag aangetroffen in een woning aan de Loosduinseweg in Den Haag. Uit sectie bleek dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Hoe ze precies is overleden wil de politie niet kwijt.

Help! Mijn vrouw is ongesteld

Ik zeg expres ‘over het algemeen’ en ‘meestal’ en ik kan daar zelfs nog specifieker in zijn. Drie van de vier weken gaat het goed met mij. Voel ik me een bruisende, energieke vrouw. Maar die vierde week? Mijn man noemt het gekscherend, maar óók een beetje angstig, mijn ‘gevaarlijke week.’ En zo ervaar ik dat ook. Het enge is, dat ik er ook elke keer weer intrap. Dan denk ik eerst: ‘wat is er toch aan de hand?’ Daarna valt pas het kwartje.

Murray door in Monte Carlo na pijnlijke blessure Benneteau

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ATP 1000 Masterstoernooi in Monte Carlo. De Schot speelde slechts één set tegen de Fransman Julien Benneteau, die op moest geven na een pijnlijke blessure.

Bij een 5-5 stand ging Benneteau hard door zijn enkel, waarna hij het uitkermde van de pijn. De Fransman bleef zo enkele ogenblikken liggen en de respons van de Eerste Hulp bleef zo lang uit dat Murray zelf ijs moest brengen. De Schot beklaagde zich vervolgens over de baan, die vol met gaten zou zitten. De plek waar het gebeurde, een meter achter de baseline bij de tramrails, was ongeveer dezelfde als die waar Monaco tegen Haase ook onderuit ging en zich blesseerde.

Na een minuut of tien te zijn behandeld, waarbij Benneteau aangaf dat ook zijn pols erg pijnlijk was, besloot hij het toch nog te proberen. Meteen na het eerste punt al bleek het niet te gaan, en werd de game aan Murray gelaten, waardoor er even gepauzeerd kon worden. De Fransman was erg gretig om verder te spelen en gaf het andermaal een kans, maar toen hij eenmaal weer achter de baseline stond, gaf hij het alsnog op.

In de kwartfinale mag Andy Murray het opnemen tegen Tomáš Berdych, die de Jappaner Kei Nishikori versloeg. Na de eerste set te hebben verloren met 2-6 won de Tsjech de daaropvolgende sets met 6-2 en 6-4.

FC Groningen bindt jeugdspelers Bos en Bakker

FC Groningen heeft talenten Henk Bos en Nick Bakker aan zich gebonden. De 19-jarige jeugdspelers tekenen een tweejarig contract bij de club. Zowel Bos als Bakker maakte dit seizoen zijn debuut in het elftal van trainer Pieter Huistra. Aanvaller Bos kon in de duels met ADO Den Haag en Roda JC rekenen op een basisplaats.

Manager technische zaken van FC Groningen Henk Veldmate reageert verheugd. "Bos en Bakker hebben een belangrijke vervolgstap gezet en wij denken dat zij zich nog verder kunnen ontwikkelen, vandaar dat wij ze aan ons hebben willen binden."

Brawn: "Nog geen nieuw contract Schumacher"

Volgens Mercedes-teambaas Ross Brawn is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat Michael Schumacher een nieuw contract voor zijn renstal zal gaan tekenen. De zevenvoudig wereldkampioen heeft bij de Duitse renstal een aflopend contract en kan dit mogelijk gaan verlengen.

Schumacher keerde in 2010 na een afwezigheid van drie seizoenen terug in de Formule 1. In zijn eerste jaren worstelde hij met de bolide en werd hij afgetroefd door teamgenoot Nico Rosberg die ook dit seizoen goed voor de dag komt. De Duitser heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven, terwijl Schumacher die race uitviel. Het verschil op de baan tussen beide rijders is echter een stuk kleiner dan afgelopen jaren.

"Alles ligt nog compleet open. Het zal gedurende het seizoen duidelijk worden wat het beste voor hem is, wat het beste voor ons is en wat het beste voor ons samen is. Er is echter nog een lange weg te gaan. Hij is een fantastische coureur en een goede teamspeler," zei Brawn over Schumacher. Een nieuwe deal lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd te zijn.

Force India F1-team slachtoffer brandbom Bahrein

Een huurauto van het Force India Formule 1-team is woensdag in Bahrein geraakt door een brandbom toen de bolide vaststond in de file. Niemand raakte gewond, maar het incident toont wel aan dat de veiligheid rond de Grand Prix van Bahrein niet gegarandeerd kan worden. De teams reisden pas na een lange discussie af naar de natie.

De voorzitter van het Internationale Circuit van Bahrein, Zayed Alzayani, zei dat de demonstranten niet bewust de auto´s als doelwit hadden. "Ze waren gewoon toevallig daar. Het was een geïsoleerd incident.(...) Niemand raakte gewond."

In de auto zaten vier monteurs die allen dit weekend gewoon hun werk zullen uitvoeren tijdens de Grand Prix van Bahrein. Een andere monteur van het team besloot wel huiswaarts te keren. De race gaat gewoon door nadat dit weekend door de FIA bekend werd gemaakt dat de toestand in het land geheel veilig is. Vorig jaar werd de Grand Prix nog wel afgelast door de aanhoudende protesten tegen de overheid in het land, die bloedig werden neergeslagen. Veel teams verwachtten dat ook de editie van dit jaar niet door zou gaan.

Adele in top honderd invloedrijkste personen

Adele behoort tot een van de honderd invloedrijkste personen van de wereld. De 23-jarige zangeres heeft een succesvol jaar achter de rug en staat daarom nu op de lijst van invloedrijke personen van Time. De Britse verkocht vorig jaar meer dan vier miljoen exemplaren van haar tweede album 21 en won daarnaast zes Grammy Awards.

"We proberen mensen te kiezen wiens invloed duurzaam en eervol is", vertelt een redacteur van het Amerikaanse tijdschrift Time. Het tijdschrift stelt sinds 1999 jaarlijks een lijst op van de honderd invloedrijkste personen op de wereld.

Adele is niet de enige nieuwkomer op de lijst. Ook Pippa Middleton, de zus van de Britse prinses Kate, staat op de lijst en vergezelt daarmee haar zus. Anderen op de lijst zijn zangeres Rihanna, actrice Viola Davis en actrice en comédienne Kristin Wiig.

Vrouw Lange Frans wil geen andere mannen

De vrouw van Lange Frans heeft geen behoefte aan andere mannen en wil geen partnerruil. Dat twittert ze in een reactie op uitspraken die de rapper deed tijdens een interview. "Wij doen dingen als vreemdgaan samen", zei Lange Frans onder meer tegen mannenblad JFK.

"Ik wil graag even iets rechtzetten", twittert Daniëlle donderdag. "Ik lees overal verhalen over partnerruil. Ik ben getrouwd met Frans en wil geen andere mannen en partnerruil." Volgens Daniëlle zijn de twee heel open en eerlijk naar elkaar en maakt ze er geen geheim van dat ze 'van vrouwen houdt'. "Maar Frans is al vijf jaar lang de enige man in mijn leven."

Aan zangeres Glennis Grace laat Daniëlle weten dat ze via Facebook al verschillende verzoekjes kreeg van mannen. "Ik dacht: hier moet even iets worden rechtgezet."

Olympische Spelen 2012 vanaf juni bij je thuis

De echte Olympische Spelen starten dit jaar op 27 juli in Londen, maar gamers kunnen vanaf 26 juni thuis al aan de slag met het grootste sportevenement ter wereld. London 2012 - The official video game of the Olympic Games zal dan namelijk in de winkels liggen.

In de game kun je onder andere verschillende atletiek- en turnsporten beoefenen. Er zijn 45 verschillende sporten te spelen en op PlayStation 3 en Xbox 360 is ondersteuning voor Move en Kinect. De pc-versie kent geen extra's op het gebied van besturing.

os

os

os

'Hasbro wilde Grimlock niet in Transformers-game'

Speelgoedfabrikant Hasbro wilde aanvankelijk niet dat de dinobot Grimlock in de actiegame Transformers: Fall of Cybertron zou verschijnen. Gameontwikkelaar Matt Tieger kreeg het door hem gewenste personage pas na stevig aandringen toch in het spel. Dat vertelde Tieger in een interview met het tijdschrift C&V.

Het door Transformer-fans geliefde personage paste eigenlijk niet in de toekomstplannen van de speelgoedfabrikant. "Ik moest een pleidooi houden en het universum van de Transformers een beetje aanpassen om Grimlock in het verhaal te passen", zei Tieger over zijn persoonlijke overwinning.

Fall of Cybertron draait om de oorlog tussen de Autobots en de Decepticons op hun thuisplaneet Cybertron. De Dinobots werden in de klassieke jaren tachtig tekenfilmreeks pas gemaakt toen de Autobots diezelfde oorlog ontvlucht waren en op aarde waren neergestort.

Transformers: Fall of Cybertron is een direct vervolg op War for Cybertron. Het actiespel wordt gemaakt voor verschillende spelcomputers en moet dit najaar in de winkel liggen.


'Hasbro wilde Grimlock niet in Transformers-game' (Foto: Novum)

Lampard: "Di Matteo verdient felicitaties"

Frank Lampard stelt dat de 1-0 overwinning van zijn Chelsea op Barcelona voor een groot deel op het conto van coach Roberto Di Matteo geschreven mag worden.

"Di Matteo bracht enthousiasme in de kleedkamer", zegt Lampard tegen UEFA.com, "en houdt het simpel. Hij heeft benadrukt dat we sterk moesten zijn, wat nodig is tegen Barcelona, en hij verdient er het krediet voor." Daarnaast hield iets anders Chelsea op de been volgens de middenvelder. "We hadden wat geluk, maar soms verdien je het om het geluk aan je zijde te hebben."

Sinds Di Matteo de rol van manager in februari overnam van André Villas-Boas lijkt Chelsea net op tijd te pieken. De halve finale is echter nog niet gewonnen, beaamt Lampard. "Elk team dat bij Barcelona op bezoek gaat heeft het moeilijk en het zal veel werk kosten om het resultaat in ons voordeel te houden."

Dit harde werk mag Chelsea leveren op 24 april, als het afreist naar een afgeladen Camp Nou. Daar zullen de Londenaren de klus moeten klaren. Lampard: "Een doelpunt maken en de nul houden is een goed resultaat voor ons, maar niets is nog beslist."

Heracles krijgt nieuw innovatief kunstgras

Heracles Almelo heeft de eerste wereldprimeur voor volgend seizoen vast binnen, aldus kunstgrasfabrikant Ten Cate. De club krijgt de beschikking over een hypermoderne nieuwe mat. Ten Cate leverde het veld dat nu nog in het Polman Stadion ligt, maar dat is versleten. Het krijgt dan ook een opvolger, meldt TCI Tubantia.

Het nieuwe veld wordt een voorloper van een volgende generatie kunstgrasvelden en verenigt alle beschikbare technologische innovaties. Ten Cate prijst het veld aan als een mat waarin meerdere (sport)technische eigenschappen samenkomen, geweefd met een vernieuwde meerlaagse driedimensionale techniek. Komende zomer zal de mat klaar zijn en worden uitgerold in het stadion van de bekerfinalist.

Met de promotie van FC Zwolle is de kans aanwezig dat de Eredivisie volgend seizoen drie clubs met kunstgrasvelden telt. Excelsior heeft nog altijd de kans zich te handhaven.

De Ridder in beeld bij ADO Den Haag

Daniël de Ridder staat voor een mogelijke terugkeer in de Nederlandse Eredivisie. De voormalig speler van Ajax staat nu nog onder contract bij het Zwitserse Grasshopper, maar ADO Den Haag wil hem graag inlijven.

Bij Grasshopper heeft De Ridder nog een contract tot medio 2013 en in deze verbintenis is een optie voor een extra seizoen opgenomen. De inmiddels 28-jarige De Ridder doorliep de jeugd van Ajax, waar hij later ook doorbrak. Verder speelde hij voor het Spaanse Celta de Vigo, Birmingham City en Wigan Athletic in Engeland en het Israëlische Hapoel tel Aviv. Sinds dit seizoen speelt hij voor Grasshopper.

In Den Haag moet De Ridder voor nieuwe aanvallende impulsen zorgen. De Hagenezen zagen de afgelopen maanden Wesley Verhoek, Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik vertrekken. "Er heeft een kort gesprek met ADO plaatsgehad, meer wil ik er niet over kwijt", aldus De Ridder aan Voetbal International. "Voor een terugkeer naar Nederland sta ik wel open. Ook met het oog op mijn privé-situatie zou het leuk zijn weer in de Eredivisie te voetballen."

Raul vertrekt bij Schalke 04

Schalke 04 ziet sterspeler Raul aan het eind van het seizoen vertrekken. De 34-jarige Spanjaard heeft een aflopend contract bij de club van trainer Huub Stevens en verlengt dat niet. De twee meest genoemde opties zijn dat Raul stopt of gaat spelen voor een club in het Midden-Oosten.

Raul Gonzalez kwam in de zomer van 2010 naar Schalke, nadat hij bij Real Madrid niet meer kon rekenen op een basisplaats. De aanvalspartner van Klaas-Jan Huntelaar kwam tot dusver tot 27 goals in 63 wedstrijden. Met de Königsblauen won hij vorig seizoen de Duitse beker.


Raul vertrekt bij Schalke 04 (Foto: Novum)

Goede start golfer Luiten in China

Golfer Joost Luiten heeft een uitstekende start beleefd van de Volvo China Open door na de eerste dag na een ronde van 66 slagen (-6) voorlopig tweede te staan achter de Engelsman Matthew Baldwin die één slag minder nodig had om het clubhuis te bereiken.

Luiten sloeg op de golfbaan van Binhai Lake acht birdies in zijn eerste omloop, maar noteerde op de vierde hole ook een double bogey, waardoor hij twee slagen in moest leveren. Ook de tweede Nederlander, Robert-Jan Derksen, leverde een goede prestatie door na een ronde van 68 slagen (-4) voorlopig gedeeld dertiende te staan. Een aantal spelers moeten hun eerste ronde nog afmaken.

Riis vecht UCI-puntenregel na schorsing aan

Bjarne Riis is het niet eens met de UCI-regel die stelt dat een wielrenner de eerste twee jaar na terugkomst van een dopingschorsing geen UCI-punten kan verdienen. De Deense ploegleider van Saxo Bank loopt daarmee vooruit op de terugkeer van Alberto Contador in augustus na een schorsing van twee jaar.

"We kunnen deze regel nooit aanvaarden. Het is hetzelfde als Lionel Messi die na een schorsing terugkeert bij Barcelona en doelpunten maakt, maar die goals tellen niet mee", aldus Riis op de website van de Deense krant Politiken.

Riis vecht UCI-puntenregel na schorsing aan
Riis vecht UCI-puntenregel na schorsing aan (Foto: ANP)

Sony patenteert nieuwe controller

Sony heeft begin april een nieuw patent ingediend. Dit keer is het een controller die een normale controller en een Move-controller combineert tot één apparaat waarmee de gekste dingen mogelijk zijn. Bekijk de afbeeldingen van het ingediende verzoek maar eens.

De controller is uitklapbaar waardoor je hem anders vast kunt houden. De Move-controller schuif je in het midden van het apparaat waardoor meer bewegingsgevoelige besturing mogelijk is dan met een normale Dual Shock 3-controller.

move

move

move

Hamilton en Button testen niet op Mugello

Het Formule 1-team McLaren heeft bekendgemaakt dat coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton niet zullen gaan testen op Mugello. In plaats daarvan stuurt de Britse renstal testrijders Gary Paffett en Oliver Turvey naar Italië.

Het duo kwam eind vorig jaar voor het laatst in actie voor McLaren toen in Abu Dhabi de Young Drivers Test op het programma stond. Voor dit jaar staat tijdens het seizoen een extra test op het programma welke zal worden verreden tussen 1 en 3 mei in Mugello.

Tientallen doden door serie aanslagen in Irak

Een serie aanslagen in vier provincies in Irak heeft donderdag aan zeker dertig mensen het leven gekost. Dat meldden Iraakse functionarissen.

Door aanslagen in en rond de hoofdstad Bagdad kwamen zeventien mensen om, meldde een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bomaanslagen in de noordelijke stad Kirkuk kostten negen mensen het leven, aldus politiefunctionarissen.

Bomexplosies in Samara in de provincie Salaheddin eisten zeker drie mensenlevens, meldde een commandant van een antiterreureenheid. In de provincie Diyala, ten noorden van Bagdad, kwam een politieofficier om door een zelfmoordaanslag, zei een legerofficier.

Het was daarmee de dodelijkste dag sinds 20 maart, toen door schietpartijen en bomaanslagen zeker vijftig mensen omkwamen.

PlayStation Suite SDK beschikbaar in open bèta

Sony heeft de PlayStation Suite software development kit beschikbaar gemaakt voor iedereen die wil gaan ontwikkelen voor apparaten die hiervoor geschikt zijn. In de open bèta kun je onder andere je games en/of software maken en testen op de verschillende apparaten.

De open bèta is uit te proberen via deze site waar je ook uitleg kunt krijgen en de regels na kunt lezen. Wil je na afloop van de bèta ook daadwerkelijk je software gaan uitbrengen, dan moet je een apart contract tekenen.

PlayStation Suite is een overkoepelend stuk software dat onder andere draait op Android (Xperia Play, Tablet S) en PlayStation Vita. Cross platform development wordt hiermee aangemoedigd door Sony.

sdk

Feyenoord trekt aanbieding Cabral in

Feyenoord heeft het aanbod om het contract van Jerson Cabral te verlengen per direct van tafel gehaald. De vleugelaanvaller boog zich al weken over de aanbieding van de Rotterdamse club, maar heeft 'geen goed gevoel' bij het verlengen van zijn tot medio 2013 doorlopende contract.

"We hebben geprobeerd om te verlengen met Jerson", zei technisch directeur Martin van Geel in De Telegraaf. "Hij en zijn zaakwaarnemer zijn er op dit moment niet klaar voor om voor langere tijd bij te tekenen. Als het goede gevoel nog ontbreekt, is dat de keuze van de speler. Jammer, want ook hij is een talent dat uit onze eigen jeugdopleiding is voortgekomen en voor wie mogelijkheden zijn bij Feyenoord."

Of de club Cabral in de zomer probeert te verkopen, wilde Van Geel niet zeggen. "Daar doe ik geen uitspraken over. Het is wel zo dat wij een bepaald transferbeleid hebben. Op dit moment is hij tot volgend jaar zomer nog gewoon verbonden aan onze club. En ik sluit ook niet uit dat we in een later stadium nog een keer om de tafel zullen zitten."

[NBA] Zeges voor Oklahoma en San Antonio

Oklahoma City Thunder blijft in het spoor van koploper San Antonio Spurs in de Western Conference van de NBA. De basketballers van Phoenix Suns werden woensdag met 109-97 verslagen. James Harden maakte veertig punten, de beste score in zijn carrière. Kevin Durant voegde daar 29 punten aan toe.

Oklahoma heeft een verliespartij meer dan San Antonio, dat met 102-98 te sterk was voor Sacramento Kings. Tiago Splitter en Gary Neal hadden met elk zeventien punten een belangrijk aandeel in de vijfde zege op rij van de Spurs. Omdat Phoenix onderuit ging, stijgt Utah Jazz naar de achtste plaats die recht geeft op de play-offs. Utah was Portland Trail Blazers de baas met 112-91.

Boston Celtics veroverde door een 102-98 zege op Orlando Magic het kampioenschap in de Atlantic Division. Voor de Celtics was Paul Pierce met 29 punten het meest succesvol. Door de divisietitel ontloopt Boston in ieder geval Chicago Bulls of Miami Heat in de eerste ronde van de play-offs.  Chiago en Miami, die strijden om de koppositie in de Eastern Conference, boekten beiden een overwinning. De Bulls rekenden met 100-68 af met Charlotte Bobcats, Heat stuurde Toronto Raptors met lege handen naar huis: 96-72.

Overige uitslagen
Cleveleand - Philadelphia 87-103
Denver - LA Clippers 98-104
Sacramento - San Antonio 102-127
Memphis - New Orleans 103-91
Washington - Milwaukee 121-112
Atlanta - Detroit 116-83
New Jersey - New York 95-104
Golden State - LA Lakers 87-99


Zeges voor Oklahoma en San Antonio in NBA (Foto: Novum)

Cruijff kiest nieuwe trainer voor Chivas

Johan Cruijff mag op zoek naar een nieuwe trainer voor de Mexicaanse topclub Chivas Guadalajara. Coach Ignacio Ambriz besloot woensdagavond zijn biezen te pakken, nadat een adviescomité onder leiding van Cruijff had besloten dat hij aan het einde van dit seizoen zou worden vervangen. Dat meldt Chivas in een verklaring.

De elfvoudig landskampioen ging in zijn laatste zes duels onderuit. Na het aantreden van Cruijff als technisch adviseur in februari had de club nog een opleving met vier overwinningen, maar dat bleek van korte duur. Dinsdag werd met 5-0 verloren van Deportivo Quito.

Ambriz ging pas in januari aan de slag bij Chivas. Voormalig speler Alberto Coyote neemt de taken van Ambriz tijdelijk waar. De nieuwe trainer moet zich aan de filosofie van Cruijff houden. "Het doel is aanvallend voetbal", aldus Chivas.


Cruijff kiest nieuwe trainer voor Chivas (Foto: Novum)

Schiet een website naar keuze kapot

Ga naar deze website, en sleep de grote groene bookmark knop naar de bookmark balk van je eigen browser. Ga vervolgens naar een website naar keuze en druk op de knop om je 'ruimteschip' tevoorschijn te halen. Nu kan je de website waarop je zit kapot schieten met de spatieknop. Met de pijltjes stuur je, en als je B vasthoudt, dan zie je een rode stippellijn om de elementen die je kan vernietigen.

Katy Perry zingt in Simlish

Zangeres Katy Perry is gevraagd voor een samenwerking met De Sims wat heeft geresulteerd in een uitbreiding voor De Sims 3 met allerlei op Perry gebaseerde prullaria. De uitbreiding staat gepland voor een release in juni van dit jaar.

Met Katy Perry's Sweet Treats, zoals de uitbreiding officieel gaat heten, kunnen spelers het leven van hun Sim helemaal 'candylicious' maken. Er komen nieuwe meubels, kledingstukken en haarstijlen. Er zullen drie vooraf gemaakte omgevingen zijn zodat de hele buurt direct Perry-klaar is zodra je gaat spelen.

"Ik ben enthousiast om jullie meer content te kunnen bieden voor De Sims 3", aldus Katy Perry. "Ik vind sommige accessoires in de game zo geweldig dat ik ga proberen ze ook in het echte leven te krijgen! Het is een van mijn kleine levensdoelen om die banana split-bank te krijgen."

Speciaal voor Sweet Treats heeft ze haar track Last Friday Night opnieuw ingezongen, maar dit keer in de taal van de Sims: Simlish. Aan het eind van de trailer kun je alvast een voorproefje horen.

Thundercats-game aangekondigd

In 2011 verscheen er een reboot van de tekenfilmserie Thundercats die furore maakte in de jaren 80. In 2012 verschijnt er een videogame die gebaseerd is op de reboot. De game komt exclusief naar Nintendo DS en ligt komende zomer al in de winkels.

Thundercats vertelt het verhaal van een groepje katten met namen als Lion-O, Tigra en Cheetara. Elk van hen heeft speciale krachten en samen nemen ze het op tegen het hagedissenleger van Mumm-Ra, een eeuwenoud kwaadaardig figuur.

De game kent de klassieke 2D actieplatform-actie en via het onderste scherm kun je speciale krachten en hulp van je team inroepen in je avontuur.

thundercats thundercats

thundercats thundercats

Christina Curry maalt niet om kritiek

Christina Curry trekt zich weinig aan van alle kritiek die ze krijgt in Nederland. "Ik ga soms op en neer naar Nederland om even voor de camera's te verschijnen en verdien daar vervolgens meer geld mee dan anderen in een jaar. Nou en?"

"Dat is niet mijn schuld toch?", vraagt de 21-jarige Curry, die in Los Angeles woont, zich af in het AD. Ze heeft het idee dat mensen in Nederland haar 'vreselijk' vinden. "Dat ik maar een verwend nest ben dat niets uitvreet. Het is allemaal jaloezie."

Christina denkt dat de kritiek op haar persoon de kijkcijfers van het Net 5-programma Model in 1 Dag, waarin ze binnenkort te zien is, goed zal doen. "Iedereen wil zien hoe ik ben en hoe ik het doe."

Platform tegen pestkoppen in zorgcentra

Het Nationaal Ouderenfonds heeft donderdag een platform geopend over het pesten van ouderen. Het platform is bedoeld voor medewerkers in de zorg die initiatieven, ervaring en kennis willen uitwisselen.

Het Ouderenfonds hoopt dat het platform bijdraagt aan het verminderen van het gepest onder ouderen in onder meer zorgcentra. Volgens het fonds moet pesten bespreekbaar worden. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf ouderen weleens wordt gepest door leeftijdgenoten.

"Pesten heeft niets met leeftijd te maken, maar alles met mensen", zegt directeur Jan Romme over het probleem. "Zeker zorginstellingen kunnen broeinesten van pesten zijn omdat ouderen zich onder andere vervelen door het gebrek aan activiteiten."

Romme noemt als voorbeeld onder meer 'het welbekende tasje op de stoel om deze bezet te houden' en mensen die opzettelijk met rollators op elkaar inrijden.

Doelwit is veilig in Act of Valor-clip

Vandaag kregen wij een zeer spectaculaire clip voor de film Act of Valor opgestuurd. De film draait pas op 10 mei in de bioscoop, maar bekijk hieronder alvast een mooie preview.

Een eliteteam van de Amerikaanse marine, de Navy SEAL, wordt op een geheime missie gestuurd nadat twee CIA agenten onder vuur worden genomen. Een agent vindt in de aanval de dood en de andere, Morales, wordt ontvoerd. De mariniers komen er al snel achter dat Morales onderzoek deed naar een jihad-terreurgroep. De mariniers vermoeden dat haar verdwijning verband houdt met wat ze op het spoor was. Tijdens de reddingsoperatie ontdekken de Navy SEALs dat een terreurgroep een grootschalige aanslag beraamt op de Verenigde Staten. Om een einde te kunnen maken aan de terreurdreiging reizen de mariniers de hele wereld over.

De film Act of Valor, waarin echte militairen de hoofdrollen vertolken, verschijnt op 10 mei in de bioscoop.

Maartje van Weegen neemt afscheid

AVRO-presentatrice Maartje van Weegen (61) neemt afscheid van radio en televisie. Op 1 september gaat ze met pensioen, liet de AVRO donderdag weten. De presentatrice heeft dan een 41-jarige carrière op de Nederlandse radio en televisie achter de rug.

Tot en met 31 augustus presenteert ze nog iedere werkdag het programma De Klassieken op Radio 4. Van Weegen was met dit programma op de radio te horen sinds december 2006. De Klassieken groeide uit tot het best beluisterde programma op Radio 4. De AVRO gaat nu op zoek naar een opvolger.

Maartje van Weegen begon in 1971 op 21-jarige leeftijd haar carrière bij de KRO, waar ze televisieprogramma's presenteerde als Studio vrij en Cijfers en letters. Vanaf 1978 had ze haar eigen programma Ratel en samen met Aad van den Heuvel presenteerde ze het programma Op de valreep. Daarnaast presenteerde ze vele jaren het radioprogramma Met het oog op morgen.

Vanaf 1984 werkte Van Weegen voor de NOS, waarvoor ze onder meer het NOS Journaal presenteerde. Ze deed verkiezingsuitzendingen en werd commentator Koninklijk Huis. Ze deed de verslaggeving van gebeurtenissen zoals het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima en de begrafenissen van prins Claus, koningin Juliana en prins Bernhard. Ze interviewde Juliana en Bernhard in 1987 toen ze 50 jaar getrouwd waren. Het interview met het prinselijk paar werd wereldwijd uitgezonden.

Maartje van Weegen neemt afscheid
Maartje van Weegen neemt afscheid (Foto: ANP)

Gordon wil oudere vriend

Gordon heeft het gehad met veel jongere vriendjes. "Ik moet nu een oudere man als partner kiezen. Van minstens 30 jaar, met een eigen carrière", zegt de zanger, wiens relatie met de zeventien jaar jongere Raoul onlangs op de klippen liep.

Gordon gaf begin deze maand toe dat hij Raoul heeft bedrogen. "Ik zie het zo: als alles in een relatie honderd procent in orde is, ben je niet vatbaar voor vreemdgaan", vertelt hij aan De Telegraaf.

De 43-jarige zanger denkt dat Raoul snel de liefde van zijn leven tegen het lijf zal lopen. "Hij is een fantastische, lieve, aantrekkelijke jongen. Voor Raoul hoop ik echt het beste."

Bouwkraan valt om in Schiedam

Een bouwkraan in Schiedam is donderdagochtend door nog onduidelijke reden omgevallen. Het is nog niet bekend of daar gewonden bij zijn gevallen, zegt een politiewoordvoerder.

De machinist wist op tijd uit zijn cabine te komen, maar het is niet bekend of hij op tijd de grond heeft bereikt. De veertig meter hoge kraan stond op het Schubertplein en kwam terecht op een trambaan. Daarbij is in ieder geval de bovenleiding stukgegaan. Het is niet duidelijk of er verder nog iets is geraakt.

Door de defecte bovenleiding rijden trams 21 en 23 niet verder dan Schiedam Centrum, laat de RET weten. Reizigers kunnen omrijden met bus 51 richting Woudhoek.

Tv-persoonlijkheid Dick Clark (82) overleden

Dick Clark is woensdagochtend overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De Amerikaanse tv-persoonlijkheid en zakenman, bekend van het muziekprogramma American Bandstand, stierf op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Californië.

Clark, die als bijnaam 'de oudste tiener ter wereld' droeg vanwege zijn jeugdige uiterlijk, presenteerde jarenlang de nieuwjaarsshow Dick Clark's New Year's Rockin' Eve. Ook runde hij zijn eigen bedrijf, Dick Clark Productions.

Clark kreeg een zoon met zijn eerste vrouw en een dochter en een zoon met zijn tweede vrouw. In 1977 trouwde hij met zijn derde vrouw, Kari Wigton.

Heerenveen wijst Ajax-bod op Narsingh af

Ajax wil werk maken van de komst van Luciano Narsingh. De Amsterdammers hebben al een 'lucratief' bod uitgebracht op de aanvaller van sc Heerenveen. "Maar dat hebben we afgewezen", zei technisch directeur Johan Hansma van de Friezen in De Telegraaf.

"Heerenveen heeft nu tegen de zaakwaarnemer van Narsingh – Mino Raiola – gezegd eerst te kijken of hij er met de club kan uitkomen. Overigens is het ons om het even of dat Ajax of een andere clubs is." Narsingh, die na Lasse Schöne Ajax' tweede zomeraankoop kan worden, heeft al aangegeven pas na dit seizoen te willen beslissen over zijn toekomst. "De insteek is nog steeds om Narsingh te behouden", zegt Hansma. "We willen zijn contract tot 2013 openbreken, opwaarderen en verlengen. Maar daar zijn twee partijen voor nodig en eerlijk gezegd, denk ik dat de kans daarop klein is."

"Indien hij niet bijtekent, willen we voorkomen dat hij volgend jaar transfervrij de deur uitloopt en hem graag verkopen. Waarbij we wel rekening houden met de prijs- kwaliteitverhouding. Als niemand het ons verlangde bedrag betaalt, maken we graag nog een seizoen gebruik van Luciano’s diensten."

Di Matteo: "Bijna perfecte wedstrijd"

Chelsea-trainer Roberto Di Matteo kon zijn geluk niet op na de verrassende 1-0 zege op FC Barcelona in de halve finale van de Champions League. "Dit was een bijna perfecte wedstrijd van mijn spelers. Een uitstekend resultaat ook. We gaven niet al te veel kansen weg en sloegen zelf op het juiste moment toe."  

"Ik moet al mijn jongens feliciteren, niet alleen doelpuntenmaker Didier Drogba. De kansen zijn nu fifty-fifty, mijn spelers zullen in Camp Nou opnieuw moeten bewijzen wat ze waard zijn", aldus Di Matteo. Aanvoerder John Terry sprak zelfs van 'een van de beste wedstrijden van Chelsea in de Champions League-historie'. Hij was met name te spreken over het optreden van doelpuntenmaker Didier Drogba.

"Hij heeft gewerkt als een paard. Hij staat elke wedstrijd weer in zijn ééntje tegenover de beste verdedigers van de wereld, maar op de momenten dat het er om gaat staat hij er. Dat is waar het om draait. We moesten geduldig zijn en onze kansen afwachten. Uiteindelijk hebben we met het hele team een fantastische prestatie geleverd."

Trailer: Storage 24

De trailer van de Engelse sci-fi horror Storage 24 is uitgekomen. De film is geregisseerd door Johannes Roberts, en hoofdrollen zijn er onder andere voor Noel Clarke en Antonia Campbell-Hughes.

Storage 24 speelt zich af in Londen. Daar heerst grote paniek nadat een militair vliegtuig neer is gestort, en een geheime inhoud over de stad ligt verspreid. Charlie (Clarke) en Shelley (Campbell-Hughes) zijn zich er niet van bewust dat Londen inmiddels is afgesloten. Samen met hun beste vrienden gaan ze naar 'Storage 24', om hun bezittingen te verdelen nadat hun relatie is stukgelopen. Plotseling valt de stroom uit en moeten ze zich een weg banen in een doolhof van donkere gangen, waar geen einde aan lijkt te komen. Daarnaast wordt er ook nog op ze gejaagd door een mysterieus wezen.

De film komt in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland uit op 29 juni.


Trailer sci-fi horror: Storage 24

Eerste live-optreden MIB3-soundtrack 'Back In Time'

Gisteren trad rapper Pitbull voor het eerst in Cancun op met de Men In Black 3-track Back In Time. Dit maakte Sony gistermiddag bekend.

‘Back in Time’ werd geschreven door Armando C. Perez (Pitbull), Marc Kinchen, Adrian Trejo en Urales Vargas voor de film Men In Black III en beschikt over een sample van de hit ‘Love is Strange’ uit de jaren 1950, geschreven door Sylvia Robinson, Ellas McDaniel en Mickey Baker. Het R&B duo Mickey&Sylvia bereikte hiermee de #1 positie in de Amerikaanse hitlijsten.

In Men In Black III moet Agent J (Will Smith) terug in de tijd reizen om een aanslag op zijn collega Agent K (Tommy Lee Jones) te voorkomen. Terug in 1969 moet Agent J samenwerken met de nog jonge Agent K (zeer overtuigend neergezet door Josh Brolin) om de moordaanslag te voorkomen.

Men In Black 3 is vanaf 23 mei in de bioscoop te zien.

Steven de Jong maakt romantische film in Iran

Steven de Jong is door de Iraanse overheid gevraagd in Iran een romantische film te maken. "Ik ben gisteren bij de Iraanse ambassade in Den Haag geweest en ze willen me hebben voor een Nederlands-Iraanse coproductie", zegt de regisseur tegen Novum Nieuws. "Dat geloof je toch niet?" De opnames gaan volgende maand van start.

Het betreft een romantische film over de cultuurbotsing tussen een Iraanse man en een westerse vrouw. "Ik kende de hoofdrolspeler al van een tv-serie die ik hier heb gemaakt. Hij woont in Iran, maar zijn vriendin en kind wonen hier. Dus ook daar baseer ik me weer op echte ervaringen. Hopelijk laten de Iraanse autoriteiten me wel met rust."

De Jong doelt op de rechtszaak, vorige maand, waarin hij werd beschuldigd van plagiaat bij het scenario van zijn film Janey, Kind van de Rekening. De Jong heeft altijd beweerd dat hij het verhaal grotendeels op zijn eigen ervaringen met echtscheiding heeft gebaseerd. Na de uitspraak zette hij zijn filmbedrijf zelfs te koop.

"Ik ben inmiddels wat gekalmeerd en oriënteer me nu opnieuw", zegt De Jong. "Ik zoek een instantie die mij behoedt voor dit soort juridische spelletjes. Dit geintje heeft me ruim dertigduizend euro gekost, dat kan ik me niet nog eens veroorloven."

De Jong bleek eerder deze week een Iraakse filmprijs te hebben gewonnen. Ook dat heeft de regisseur goed gedaan. Zijn film De Hel van '63 heeft vorig jaar tijdens een filmfestival in Bagdad de prijs voor beste niet-Irakese film gewonnen. "Ik kreeg een officieel mailtje, of ik de prijs alsnog wilde ontvangen", zegt De Jong.

De man die de prijs had moeten opsturen, een medewerker van de Irakese ambassade, was kort na de uitreiking overleden aan een ziekte. Zijn collega's vonden de prijs bij het opruimen van diens spullen en schakelden de hulp in van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Steven de Jong maakt romantische film in Iran (Foto: Novum)

Zuid-Europees onderonsje in halve finales EL

De halve finales van de Europa League worden net als vorig jaar een Zuid-Europees onderonsje. Afgelopen seizoen streden drie Portugese enéén Spaanse club om een plek in de finale, dit keer gaat het tussen drie ploegen uit Spanje en eentje uit buurland Portugal.

Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel willen met Sporting Portugal een volledig Spaanse finale voorkomen. De ploeg uit Lissabon begint in het eigen Estádio José Alvalade aan het tweeluik met Athletic Bilbao. De Basken schakelden op weg naar de halve finales onder meer Manchester United en Schalke 04 op overtuigende wijze uit.

De andere halve finale gaat tussen Atletico Madrid en Valencia, dat in de vorige twee rondes achtereenvolgens PSV en AZ versloeg. Zowel in Madrid als in Lissabon wordt om 21.05 uur afgetrapt. De returns zijn volgende week donderdag, de finale is op 9 mei in Boekarest.

Efteling bezorgd over bereikbaarheid park

De Efteling in Kaatsheuvel bestaat dit jaar 60 jaar en gaat extra zijn best doen om meer buitenlandse bezoekers te trekken. Bestuursvoorzitter Bart de Boer verwacht in het jubileumjaar vooral meer bezoekers uit België en Duitsland. Hij zegt dat in een interview donderdag in Het Financieele Dagblad.

De Boer maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van zijn park. Toegangswegen slibben nu vaak dicht door de massale toestroom van bezoekers. Als de infrastructuur niet verbetert en de overheid niet meehelpt om de problemen op te lossen dan overweegt de directie een tweede park te gaan exploiteren in het buitenland. "Maar we geven nu eerst alle aandacht aan de Efteling", aldus de bestuursvoorzitter.

De Efteling introduceert binnenkort nieuwe abonnementsvormen. Het attractiepark kent al aparte tarieven voor het voor- en hoofdseizoen.

Efteling bezorgd over bereikbaarheid park
Efteling bezorgd over bereikbaarheid park (Foto: ANP)

D66 wil weer gekozen burgemeester

D66 gaat opnieuw proberen om de door de kroon benoemde burgemeester en commissaris van de koningin uit de Grondwet te halen. De partij wil dat de kiezer over die beslissing gaat. D66-Kamerlid Gerard Schouw dient daar donderdag twee voorstellen voor in, schrijft de Volkskrant.

Volgens Schouw is Nederland het enige land in Europa waar de burgemeester niet wordt gekozen. "In geen van die landen is men erop teruggekomen omdat het een slecht idee zou zijn", zegt hij in de krant. Schouw denkt op steun te kunnen rekenen van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks en SP.

Schouw vindt dat de burgemeester zijn legitimiteit verliest als de koningin blijft benoemen, zoals dat nu in de Grondwet staat. "De burgemeester ontwikkelt zich steeds meer tot de lokale premier van de gemeente, het is de matchmaker van een college en het boegbeeld naar buiten. Als hij dan steeds meer bevoegdheden krijgt, moet de burgemeester in een democratie daar ook op worden afgerekend."

In het verleden probeerde D66 eerder om bestuurders langs democratische weg aan te wijzen. In 1999 sneuvelde de invoering op het laatste nippertje door een doorslaggevende tegenstem van VVD-senator Hans Wiegel. In 2005 stemde de PvdA tegen in de Eerste Kamer, waarna D66-minister Thom de Graaf opstapte.

Uitstel huurverhoging voor scheefhuurders

Veel woningcorporaties wachten nog met het verhogen van de huur voor rijkere huishoudens. Vanwege de tijdsdruk en problemen rond de invoering heeft het grootste deel van de corporaties besloten om de huurverhoging met een jaar uit te stellen, meldt de NOS donderdag.

De Tweede Kamer stemde vorige week in met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA). Woningcorporaties mogen daardoor vanaf 1 juli de huren van huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen met vijf procent verhogen. Spies wil zo het zogeheten scheefwonen tegengaan.

De corporaties vinden de maatregel echter te onduidelijk. Zo moeten de inkomensgegevens vernietigd worden die de corporaties de afgelopen maanden bij de Belastingdienst hadden opgevraagd. Volgens de rechter mogen die gegevens pas opgevraagd worden als het wetsvoorstel is goedgekeurd in de Eerste Kamer.

Omdat de huur maar een keer per jaar mag worden verhoogd, kiezen nu veel corporaties om op 1 juli alleen de gebruikelijke huurverhoging door te voeren. Pas volgend jaar gaan ze de 5 procent extra heffen.

De maatregel leverde eerder al ophef op, omdat het de privacy van huurders zou aantasten.

Gewonde bij brand in appartement Amsterdam

Bij een brand in een appartementencomplex in Amsterdam is woensdagnacht een gewonde gevallen. Ook een hond raakte door het vuur gewond, meldt de brandweer.

De brand ontstond in de keuken van een van de woningen van het complex aan de Osdorper Ban. Het slachtoffer is met brandwonden naar een ziekenhuis overgebracht. Hoe ernstig zijn verwondingen zijn is niet bekend.

God of War: Ascension uitgelekt als grote PlayStation-onthulling

Eerder al konden wij melden dat de Facebook-pagina van PlayStation een onthulling teasete voor 19 april. Op een afbeelding stond 'Will vengeance bring redemption?' boven de datum 19 april 2012. Een slimme geest wist te achterhalen dat de afbeelding staat opgeslagen op de server van Sony met de bestandsnaam 'ps_gow-teaser_12371_hp'.

Het lijkt er dus sterk op dat er een nieuwe God of War aan gaat komen. Nu heeft de website Amazon vooruitlopend op de aankondiging vandaag al de box-art en een teasertrailer geplaatst. Volgens de website gaat het spel God of War: Ascension heten. De bewuste pagina bij Amazon is inmiddels alweer offline gehaald.

Gelet op het feit dat de trailer en de box-art dezelfde achtergrond hebben als de teaserafbeelding van vorige week lijkt het onwaarschijnlijk dat er vandaag een andere aankondiging komt.

Nederlandse bijdrage Afghanistan komt in mei

Nederland maakt op de NAVO-top in mei in Chicago bekend met welk bedrag de veiligheidstroepen in Afghanistan na 2014 kunnen worden gesteund. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag gezegd na een overleg met andere NAVO-lidstaten in Brussel, meldt een woordvoerder.

De Verenigde Staten en de andere NAVO-lidstaten bereiden zich voor op de terugtrekking uit Afghanistan, die in 2014 moet zijn afgerond. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen verwacht dat de NAVO na 2014 jaarlijks omgerekend ruim drie miljard euro kwijt zal zijn aan het onderhouden van de Afghaanse krijgsmacht. Hij noemde dat 'een mooie deal'; het kost de westerse landen minder dan de oorlog van de afgelopen jaren.

De VS verwachten zelf het grootste deel van de rekening te betalen. Washington heeft echter gezegd de kar niet in zijn eentje te kunnen trekken. Volgens de VS moeten ook landen die niet lid zijn van de NAVO, zoals China en Rusland, een bijdrage leveren aangezien iedereen gebaat is bij stabiliteit in Afghanistan.

Rosenthal is het volgens zijn woordvoerder eens met die woorden. Nederland zou bereid zijn een evenredig aandeel te betalen. Op dit moment steekt Nederland twintig miljoen euro in de Afghaanse veiligheidstroepen. Groot-Brittannië is volgens de Britse omroep BBC bereid 70 miljoen Britse pond bij te dragen.

Zwitserland stelt maximum voor immigranten in

De Zwitserse regering heeft besloten een maximum in te stellen voor immigranten uit Polen, Hongarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt.

Het Zwitserse kabinet zei dat het maximum in mei van kracht wordt. Immigranten krijgen te maken met quotum als ze een verblijfsvergunning aanvragen. Die is nodig om langer dan een jaar in Zwitserland te kunnen werken.

De beslissing weerspiegelt het ongemak over immigratie dat bij de Zwitserse bevolking leeft. Ook maakt Zwitserland zich in toenemende mate zorgen over de integratie van gastarbeiders. De Zwitserse regering wil bovendien het werkloosheidspercentage onder de drie procent houden, zelfs in tijden van economische crisis.

Volgens de Zwitserse regering is het maximum toegestaan onder een clausule in het verdrag met de Europese Unie. Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, hekelde echter het besluit van de Zwitserse regering en zei dat de beslissing acht lidstaten van de Europese Unie 'discrimineert' en 'ingaat tegen de geest en de letter van datgene waar Zwitserland zijn handtekening onder heeft gezet'.

"Zwitserland is de derde handelspartner voor de Europese Unie en is er zijn geen heldere juridische of economische rechtvaardigingen voor een dergelijk besluit tegen acht EU-lidstaten", aldus Schulz.

Vorige maand maakte de Zwitserse regering bekend dat er een referendum wordt georganiseerd over een voorstel om jaarlijkse quota in te stellen voor immigranten. Tot het referendum is besloten nadat een organisatie genaamd 'Stop Massa-immigratie' de benodigde honderdduizend handtekeningen voor het voorstel wist op te halen. Het plan voorziet onder andere in een maximum voor immigranten uit alle landen en geeft Zwitsers voorrang op de banenmarkt.

Producent show Charlie Sheen aangeklaagd

De producent van Charlie Sheen's nieuwe show Anger Management wordt aangeklaagd door een andere producent, Jason Shuman. Shuman beweert dat hij de show mede heeft ontwikkeld en wil ruim vijftig miljoen dollar, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Shuman stelt in zijn aanklacht dat hij jaren bezig was met het omtoveren van de komediefilm Anger Management in de tv-serie, die nog niet op de buis is. Hij sloot naar eigen zeggen een overeenkomst met Joe Roth, de man die de show met Sheen produceert. Volgens de deal zou Shuman een groot deel van de opbrengsten uit de serie krijgen.

De eerste aflevering van Anger Management staat gepland voor 28 juni. De 46-jarige Charlie Sheen speelt in de serie een therapeut. Eerder was hij onder meer te zien in Two And a Half Men, maar daar werd hij vorig jaar aan de kant gezet.

Politie rolt Twentse bordelen op

Twee illegale bordelen in Twente zijn vorige week opgerold. Dat meldt de politie woensdag. De twee bordelen hadden niets met elkaar te maken.

De politie bezocht vroeg op de avond een leegstaande woning in Hankate. Daar werd een Poolse prostituee aangetroffen. De zaken werden geregeld door een Roemeense prostituee.

Even later trof de politie in een zomerhuisje op een vakantiepark in Den Ham drie Roemeense prostituees aan. Een 48-jarige man uit Den Ham runde daar de zaak.

De klanten voor de prostituees werden verworven via internetadvertenties. De politie doet verder onderzoek.

Mexico neemt grote hoeveelheid munitie in beslag

De Mexicaanse autoriteiten hebben woensdag 268 duizend stuks munitie in beslag genomen. De munitie werd aangetroffen in een Amerikaanse vrachtwagen bij de grensplaats Ciudad Juarez.

De Mexicaanse douane verklaarde dat een man uit het Texaanse Dallas is opgepakt. Hij probeerde met de vrachtwagen de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico over te komen.

De chauffeur beweerde dat hij niets had aan te geven toen hij bij de grens aankwam. Bij een controle werden echter in de laadruimte van de vrachtwagen metalen trommels met de munitie aangetroffen. De kogels waren verstopt onder de laadvloer van de truck.

Het is de grootste wapenvondst in Ciudad Juarez in lange tijd.

Nederlanders verbolgen over afspraak Hedwigepolder

Bijna zes op de tien Nederlanders, 58 procent, vinden het onbegrijpelijk dat Nederland destijds een afspraak heeft gemaakt met België over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Vooral PVV-stemmers (68 procent) snappen het niet dat een afspraak is gemaakt. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond.

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wilde de Hedwigepolder eigenlijk ontzien, maar daar was de Europese Commissie tegen. Bleker presenteerde vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd.

Van de deelnemers aan de peiling geeft dertig procent aan de tussenoplossing van Bleker goed te vinden. Veertig procent vindt dat er geen polder in Zeeland onder water mag worden gezet. Vooral veel de PVV-kiezers (57 procent) zijn deze mening toegedaan.

Slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat de regering zich aan de afspraken met België moet houden en de Hedwigepolder helemaal onder water moet zetten. Alleen onder de D66-stemmers is een meerderheid te vinden voor dit standpunt. Van hen is 55 procent voor.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Bleker over de kwestie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.