Recherche rolt internationale cocaïnebende op

De recherche heeft vijf mannen aangehouden die vermoedelijk een internationale drugsbende vormden. De groep kocht en vervoerde grote partijen cocaïne in Zuid-Amerika en Afrika en verhandelde die vervolgens in West-Europa. De bende heeft zich bovendien schuldig gemaakt aan witwassen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Suriname, werd begin april in Barcelona gepakt in het bijzijn van een 38-jarige Nederlander. Twee andere Nederlanders van 32 en 37 jaar werden dezelfde dag op Schiphol aangehouden na aankomst van een vlucht uit Spanje. De vijfde verdachte, een 44-jarige Nederlander, werd in een woning in Amsterdam opgepakt.

Bij twintig doorzoekingen in huizen in onder meer Amsterdam, Almere en Barcelona is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons.

De recherche kwam de mannen op het spoor toen begin 2010 een container met 1017 kilo cocaïne werd onderschept in de haven van Rotterdam. Daarna werden ook grote drugsvangsten in Hong Kong en Kaapverdië onderzocht.

De verdachten reisden de afgelopen jaren in luxe de hele wereld over. Vooral in Zuid-Amerika hadden ze een groot aantal ontmoetingen met criminele zakenpartners. Dat werd veelal gecombineerd met bezoeken aan voetbalwedstrijden of concerten. De twee Barcelona-gangers waren daar om naar een duel van FC Barcelona te kijken.