De ideale vrouw

Robert (Sdivad)

Ze moet zich dienstbaar voor me opstellen en altijd vriendelijk zijn. Als ik mijn verhaal kwijt wil, moet ze een luisterend oor bieden. Ze moet altijd voor me klaar staan wanneer ik haar nodig heb. Ja, en ze moet uiteraard biertjes kunnen tappen en die brengen als ik daar om vraag. En als ik het mooi vind geweest en met vrienden de deur uitga, dan is zij er om achter ons op te ruimen. Oh, en een beetje een aantrekkelijk uiterlijk is natuurlijk ook niet verkeerd. Voor dat alles wil ik nog wel betalen ook.

Maakt u zich geen zorgen: ik heb het hier niet over de ideale vrouw. Nee, dit gaat over de ideale barvrouw. Want dat is toch zo ongeveer het takenpakket van een barvrouw: bier tappen, drankjes brengen en behulpzaam en vriendelijk zijn. Een bovengemiddeld uiterlijk doet het ook altijd goed en volgens mij worden ze daar ook wel een beetje op geselecteerd. Natuurlijk kan niet iedere barvrouw aan alle eisen voldoen, dus ik heb er echt wel begrip voor als iemand wat langzamer tapt of er net even benedengemiddeld uitziet. Geen probleem: dan maar geen fooi.

Maar op vrijwel alle punten onvoldoende scoren, dat zou toch echt niet mogen gebeuren. In mijn vaste kroeg is het ze echter toch gelukt om zo iemand aan te nemen. Waarom is het dan mijn vaste kroeg? Omdat verder alles daar gewoon klopt: doordeweeks prima en genoeg zitplaatsen, goede muziek, lekkere biertjes en in het weekend is het altijd groot feest. Helemaal niks mis mee dus, behalve die ene barvrouw. Met haar is absoluut alles mis.

Kijk, dat ze niet zo aantrekkelijk is maakt niet zoveel uit. Maar compenseer dat dan door je werk goed te doen. Kijk je klanten even aan als je wat tegen ze zegt, zet bestellingen gewoon netjes neer en zeg dan ook even iets. “Geniet ervan”, of gewoon heel simpel “Alsjeblieft”. Maar dump niet de glazen snoeihard op tafel en loop dan niet zonder wat te zeggen weer weg. Dan kun je bij de bar boven je niet zo mooie hoofdje wel een fooienpot hebben hangen, maar die krijg je op deze manier niet vol.

Afgelopen zondag was het weer raak. Het was al wat later op de avond, maar nog zeker anderhalf uur vóór sluitingstijd. Ik bestelde bij haar aan de bar een rondje bier, en één koffie. Ze keek me aan alsof ik haar vroeg om even snel ergens verse Braziliaanse koffiebonen te regelen en daar op ambachtelijke wijze heerlijke koffie van te brouwen. Maar dat vroeg ik niet. Ik vroeg gewoon om koffie uit het (schoongemaakte) apparaat achter de bar. Paar knopjes indrukken en klaar. Schoonmaken doe je maar na sluitingstijd. Maar die knopjes werden pas een paar minuten later na een aardige discussie ingedrukt. Of cola niet ook kon? Nee, want dan had ik wel cola besteld.

Blijkbaar is het lastig om de ideale barvrouw of iets wat daarop lijkt te vinden. Misschien is het nog wel makkelijker om ‘gewoon’ de ideale vrouw te vinden. Want in principe geldt voor beiden hetzelfde lijstje dat in de eerste alinea staat. En bij de ideale vrouw neem ik ook nog wel genoegen zonder het verhaal over dienstbaar, biertjes tappen en opruimen. Voor die zaken wil ik wel betalen in de kroeg. Maar ja, dat kan dus niet overal.