Max Payne Mobile

Gespeeld op de nieuwe iPad. Ook verkrijgbaar voor andere iOS-apparaten en binnenkort voor Android.

Nu Max Payne 3 bijna verschijnt, is Rockstar met een iOS-versie gekomen van het eerste deel. De opzet is dezelfde als met Grand Theft Auto 3: heel het spel wordt overgezet, waarna een laagje touch-controls toegevoegd is. De resultaten voor GTA3 waren redelijk, we waren dan ook nieuwsgierig hoe het de norse detective met obstipatieklachten vergaan is.

max payne mobiel

Verhaal

Max Payne had het allemaal: een vrouw, een kind en een leuk appartement in New York. Totdat zijn gezin doodgeschoten werd door junkies verslaafd aan de drug Valkyr. Drie jaar later werkt Max als undercoveragent in de drugswereld. De enige die van zijn dienstverband bij de NYPD weet is zijn partner maar die wordt vermoord. Max is gezien op de plaats delict en is vanaf dat moment voortvluchtig.

Zo begint een verhaal dat gedurende de hele game blijft boeien en in de afgelopen elf jaar (het origineel kwam in 2001 uit) niets aan kracht heeft ingeboet. Het verhaal wordt verteld in een heerlijke film noir-stijl, compleet met voice-overs voorzien van geniale, cheesy oneliners. De game is eigenlijk voor alleen het verhaal al het spelen waard.

max payne

Controls

Voor degenen die Max Payne nog nooit gespeeld hebben: het is een third-person shooter, waar je naast een arsenaal aan wapens nog een handige truc achter de hand hebt. Je beschikt namelijk over zogenaamde bullet time, een systeem geïnspireerd op de Matrix-films. Bullet time geeft je gedurende korte tijd een tijdvertragend effect, wat verrekte handig kan zijn bij intense shootouts. Gebruik het echter wijselijk, want het effect is niet ongelimiteerd beschikbaar.

Max laat zich besturen door met de linkerduim te lopen en met de rechterduim rond te kijken, schieten, springen en bullit time te activeren. Het is mogelijk de verschillende knoppen te verplaatsen in het menu, maar in de praktijk lijken ze op de standaardplek het beste te staan.

Max Payne heeft op een touchscreen dezelfde problemen als bijna elke andere shooter die voor smartphones en/of tablets is uitgekomen. De controls zijn vaak te precies, waardoor je alle kanten op kijkt en loopt. Er zit een goede auto aim-functie in deze game die de pijn verzacht, maar tegelijkertijd ook een deel van de uitdaging weghaalt. Verder nemen de controls, of liever je duimen, een deel van het zicht van het speelveld weg. Wel moet gezegd worden dat Max Payne het qua controls een stuk beter doet dan de meeste concurrenten. Na een tijdje treedt zelfs enige vorm van gewenning op en is de game goed speelbaar.

max payne

Presentatie

Dat de game elf jaar oud is, is te zien. De textures zijn onscherp, de animaties houterig en er zijn weinig modellen voor tegenstanders. Het zou mooi zijn geweest als Rockstar wat verfijning daarin had aangebracht. Ook op tablets zijn we beter uitziende games gewend. Aan de andere kant maakt het ook dat de game als een zonnetje loopt. Ik heb geen enkele framedrop of crashbug meegemaakt.

Het stoort echter ook geen moment, want de game ademt zo veel sfeer uit dat je er al snel helemaal ingezogen wordt. Een groot deel van die sfeer komt van het voortreffelijke sounddesign. Alles klinkt kraakhelder en de voice acting is zeer goed gedaan. En dan zijn daar de beroemde comic-achtige tussenfilmpjes die grotendeels de cutscenes vervangen. Het blijft een mooie manier van vertellen.

Conclusie

Max Payne maakt niet zo'n verpletterende indruk als dat hij destijds deed, en dat is ook niet gek gezien de leeftijd. Het blijft echter een ijzersterke vertelling met liters sfeer. Voor € 2,39 kun je je er geen buil aan vallen. Heb je het origineel nooit gespeeld, dan raad ik je aan de pc-versie te kopen op Steam vanwege de superieure controls.

sterren