Afghaanse president: foto's met lijken 'walgelijk'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft foto's waarop Amerikaanse militairen in Afghanistan poseren met de lichaamsdelen van omgekomen opstandelingen scherp veroordeeld. Hij noemde de foto's 'walgelijk'.

Karzai waarschuwde dat 'gelijksoortige incidenten van verfoeilijke aard' in het verleden tot woedende reacties van Afghanen hebben geleid, waaronder gewelddadige protesten waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. "Het is zo'n walgelijke daad om foto's met lichaamsdelen te maken en die dan met anderen te delen", aldus Karzai.

De foto's werden gepubliceerd door de Los Angeles Times, die achttien foto's zei te hebben ontvangen van een militair. Op een afbeelding uit 2010 staan leden van de luchtmacht samen met Afghaanse agenten bij de afgeblazen benen van een zelfmoordterrorist. Hetzelfde peloton onderzocht enkele maanden later de lichamelijke overblijfselen van drie opstandelingen die zich zouden hebben opgeblazen. Ook die keer poseerden militairen met de menselijke resten voor de foto's. Daarnaast is er een foto te zien van een hand van een dode opstandeling die op de schouder van een lachende Amerikaanse militair is gelegd.

Het Witte Huis noemde het gedrag van de militairen 'verwerpelijk'. Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld.

Veel Afghaanse parlementariërs zeiden donderdag dat nieuwe massaprotesten niet waarschijnlijk zijn omdat zelfmoordterroristen over het algemeen niet op veel sympathie onder de bevolking kunnen rekenen, vooral na de aanslagen in onder meer Kabul afgelopen weekeinde. "Het is anders wanneer een Amerikaanse soldaat kinderen doodt of korans verbrandt. Deze zaken en zelfmoordterroristen zijn compleet anders", zei Hafiz Mansour, parlementariër in de noordelijke provincie Panjshir. "Ik denk niet dat er grote protesten zullen komen."

De foto's werden getoond in de avondjournaals van verschillende omroepen, maar niet iedereen in Afghanistan heeft een televisie en maar weinigen hebben toegang tot internet. Op donderdag en vrijdag, het Afghaanse weekeinde, verschijnen er geen kranten.

Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid noemde de foto's respectloos. In een e-mail veroordeelde hij zowel de Amerikaanse militairen die de foto's namen als de Afghaanse politieagenten die op de foto's te zien zijn. "We veroordelen deze bezetters en hun marionetten zonder cultuur, die bruut en onmenselijk zijn", schreef Mujahid.


Afghaanse president: foto's met lijken 'walgelijk' (Foto: Novum)