ChristenUnie lanceert zevenklapper

De ChristenUnie heeft donderdag zeven hervormingsvoorstellen gepresenteerd om de crisis het hoofd te bieden. De partij wil onder meer de woning- en arbeidsmarkt en de zorgsector op de schop nemen. Op milieuvervuilende activiteiten en mobiliteit moet meer belasting worden geheven. Ook moet de btw omhoog.

"Deze crisis los je niet op zonder een visie op de samenleving", zegt fractievoorzitter Arie Slob over het plan, dat de naam 'Idealen in crisistijd' heeft gekregen. "Wij presenteren dan ook geen pretpakket, maar een wenkend perspectief." De partij verlaagt de kosten van arbeid en stimuleert de werkgelegenheid van groepen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

"We kunnen niet op deze te grote voet door blijven leven, we zullen nu echt keuzes moeten maken hoe we voorzieningen betaalbaar en toegankelijk houden", gaat Slob verder. De partij repareert voor anderhalf miljard aan 'slechte maatregelen' van dit kabinet, waaronder de bezuinigingen op passend onderwijs, de huishoudinkomenstoets in de bijstandswet, het natuurbeleid en de bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Een nieuwe bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking is onbespreekbaar. Verder worden gezinnen met kinderen, chronisch zieken en gehandicapten ontzien.

Slob wijst verder op het belang van een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers over loonmatiging en toegang van arbeidsgehandicapten en ouderen tot de arbeidsmarkt. "We hebben daar ieders inzet voor nodig."

De hypotheekrenteaftrek moet over een periode van twintig jaar terug worden gebracht naar maximaal dertig procent. Door daarnaast de aftrek te laten gelden voor hypotheken tot maximaal 750.000 euro wordt op termijn vijf miljard bespaard, denkt de partij. De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft.

De AOW-leeftijd kan vanaf volgend jaar al met drie maanden omhoog, vindt de partij, en de WW zou in het eerste halfjaar door de werkgever moeten worden betaald. Vanaf 2015 wordt de WW-duur verkort. De ChristenUnie wil het verder voor werkgevers aantrekkelijker maken oudere werknemers in dienst te nemen.

Specialisten moeten in loondienst, het zorgverzekeringspakket wordt ingeperkt, de eigen bijdragen verhoogd en er moet een zorgspaarsysteem komen, waardoor mensen zorgvoorzieningen zoals aangepast wonen op hun oude dag zelf kunnen bekostigen.

De partij, die nu vijf zetels heeft in de Tweede Kamer, denkt met haar plannen in 2013 op een begrotingstekort van drie procent uit te komen en in 2015 tussen de nul en een procent.


ChristenUnie lanceert zevenklapper (Foto: Novum)