Frankrijk dringt aan op meer waarnemers in Syrië

Monique Verlind (DJMO)

Als het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan niet volledig ten uitvoer wordt gebracht kan dat 'catastrofale' gevolgen hebben. Dan is een 'burgeroorlog of zelfs een regionale oorlog' nabij. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé donderdag op de opening van een internationale top over Syrië in Parijs gezegd.

Amerikaanse, Europese en Arabische diplomaten, gezanten van de Vrienden van Syrië-groep, bespreken op de top hoe de internationale missie in Syrië kan worden versterkt en een einde aan het bloedvergieten kan worden bewerkstelligd. Juppé zei dat 'enkele honderden' waarnemers in Syrië moeten toezien of het plan van Annan effect sorteert.

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op een wereldwijd wapenembargo in te stellen tegen Syrië en andere strenge maatregelen te treffen. Ze ging nog niet zover op te roepen tot gewapend ingrijpen, maar zei wel dat het tijd is voor nieuwe zwaardere maatregelen tegen Assad.

Eerder op de dag zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de Syrische regering van president Bashar Assad zich niet houdt aan het staakt-het-vuren. De situatie in het land is volgens hem 'zeer onzeker'.