Succesvolle testlancering Indiase raket

De testlancering van een Indiase langeafstandsraket is succesvol verlopen. De drietrapsraket, die een bereik heeft van vijfduizend kilometer en de Chinese steden Beijing en Shanghai kan bereiken, werd donderdag gelanceerd vanaf een eiland voor de Indiase oostkust.

Er moeten nog zeker vier of vijf testlanceringen met de Agni-V worden uitgevoerd voordat India de ballistische raket aan zijn wapenarsenaal kan toevoegen. De autoriteiten zien de succesvolle lancering echter als een sterke impuls voor het land dat in Azië tegenwicht wil bieden aan de invloed en dominantie van China.

India beschouwt de testlancering van donderdag als een grote stap in zijn strijd om te worden gezien als een wereldmacht. "India is vandaag een land geworden dat de capaciteiten heeft om ballistische langeafstandsraketten te ontwikkelen, te produceren en te bouwen en vanaf nu behoren we tot de zes landen die deze capaciteiten hebben", zei Vijay Saraswat, directeur van de Indiase Organisatie voor Defensieonderzoek en -Ontwikkeling, die de raket heeft ontwikkeld.


Succesvolle testlancering Indiase raket (Foto: Novum)