Ramp met Concordia schrikt Nederlanders niet af

De schipbreuk van het cruiseschip Costa Concordia in januari heeft niet geleid tot een daling van het aantal cruiseboekingen door Nederlanders. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ANVR.

Waar het totaal aantal vakantieboekingen voor het zomerseizoen, dat loopt van april tot november, met 8,5 procent daalde, werden juist drie procent meer zeecruisereizen geboekt. "Een verklaring hiervoor kan zijn dat Nederlanders over het algemeen redelijk nuchter blijven onder zulke extreme gebeurtenissen als een scheepsramp. Ze laten zich niet gauw afschrikken", verklaart een woordvoerder van de ANVR. Tientallen opvarenden overleefden de ramp voor de Toscaanse kust niet.

Turkije blijft deze zomer de populairste vakantiebestemming, met een stijging van tweeënhalf procent, gevolgd door Spanje dat een daling van drie procent noteerde. Waar Griekenland voor afgelopen winter nog dertig procent meer Nederlandse vakantiegangers wist te trekken dan een jaar eerder, is het door een hevige crisis en sociale onrust geplaagde land nu weer helemaal uit. Het aantal boekingen voor deze zomer daalde met twintig procent.

De daling komt volgens de ANVR niet geheel onverwacht, hoewel het zeker mogelijk is dat het aantal boekingen alsnog aantrekt. "Door de economische crisis verkeren veel mensen in onzekerheid, wat zich vertaalt in latere boekingen. Het is de laatste jaren sowieso een trend dat mensen langer wachten met boeken", merkt de woordvoerder op.