Zestig procent belastingaangiftes nog niet binnen
Van de ongeveer twaalf miljoen Nederlanders die een blauwe envelop hebben gekregen van de fiscus heeft ruim zestig procent nog geen aangifte gedaan. Dat blijkt uit cijfers die de Belastingdienst aan Novum Nieuws heeft verstrekt. De laatste dag voor de aangifte voor de inkomstenbelasting is 31 maart.
De fiscus verwacht dat de meeste aangiften in de laatste dagen binnenkomen. "Zeker gezien het mooie weer zitten mensen liever buiten in de zon dan binnen achter de computer", verklaart een woordvoerder het uitstelgedrag.
Bijna 4,65 miljoen Nederlanders hebben tot en met 21 maart al wel aangifte gedaan. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen op dezelfde datum 4,6 miljoen aangiftes binnen waren.
Het programma voor de aangifte kan sinds begin dit jaar worden gedownload. Sinds begin deze maand konden bovendien door de Belastingdienst ingevulde gegevens over bijvoorbeeld het inkomen opgehaald worden. Daarvan hebben ruim tweeënhalf miljoen belastingplichtigen tot nu toe gebruik van gemaakt.
In 2010 waren uiteindelijk 325 duizend mensen te laat met aangifte doen. Zij kregen een herinnering en daarna een aanmaning. De boete voor een te late aangifte bedraagt 226 euro.
Overigens kan ook uitstel worden aangevraagd voor de aangifte als door bijvoorbeeld ziekte het invullen niet op tijd lukt. De fiscus moet hiervoor wel goedkeuring geven. Hoe vaak uitstel is aangevraagd, kan de Belastingdienst nu nog niet achterhalen.