'Bouterse haalde trekker over bij decembermoorden'

Desi Bouterse heeft zelf tijdens de decembermoorden in 1982 Cyrill Daal en Soerindre Rambocus doodgeschoten. Dat heeft medeverdachte Ruben Rozendaal vrijdag bij een extra ingelast verhoor door justitie voor de krijgsraad verklaard. Rozendaal verklaarde ook dat Bouterse hem in mei 2010, tienduizend dollar heeft betaald, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse was volgens Rozendaal van 7 tot 8 december 1982 in het Fort Zeelandia, waar vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse werden omgebracht. "Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld", verklaarde Rozendaal.

Rozendaal zei dat Bouterse destijds zijn boezemvriend en vertrouweling was. Zo verklaarde de huidige president van Suriname ook dat hij wapens ruilde met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC voor drugs. Volgens Rozendaal is Bouterse een crimineel.

De extra zitting ging vrijdagochtend lokale tijd van start. Ondertussen is het wachten op het begin van een vergadering in het parlement waarin gesproken moet worden over de uitbreiding van een amnestiewet. Hierdoor zouden de verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan. Oppositieleden weigeren vooralsnog de presentielijst te tekenen om zo de vergadering te blokkeren.