Zeeland wil weghelften provinciale wegen scheiden

Als het aan de provincie Zeeland ligt, worden de weghelften van alle provinciale wegen in de provincie binnenkort gescheiden. Op deze wegen moet een middenberm of vangrail komen. Zo moet het aantal verkeersslachtoffers drastisch omlaag gaan, schrijft Trouw vrijdag.

De operatie moet volgend jaar beginnen en wordt gecombineerd met groot onderhoud aan het asfalt. Zeeland denkt de kosten te kunnen betalen uit het dividend van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta, waar de provincie grootaandeelhouder van is.

Hoeveel de plannen precies gaan kosten, is nog onduidelijk. De provincie denkt vooral dat het aankopen van grond een duur prijskaartje heeft.

De ANWB steunt het plan van de provincie maar is wel bang voor boze automobilisten die door de maatregel niet meer kunnen inhalen. Volgens Zeeland is dat het wel waard 'als het aantal slachtoffers hierdoor daalt'.

Zeeland telt in totaal zo'n vierhonderd kilometer aan provinciale wegen. Landelijk staan provinciale wegen bekend als gevaarlijk. Veertig procent van alle verkeersdoden valt hier. Momenteel telt Nederland slechts vier provinciale wegen met gescheiden weghelften.