Chef Europol waarschuwt voor dreiging jihad

De chef van Europol heeft vrijdag gewaarschuwd voor de opkomst van een nieuwe, gedecentraliseerde dreiging van jihadisten. "We maken ons zorgen", aldus Europol-chef Rob Wainwright in een interview met persbureau AP. "We zien een ander soort jihadistische dreiging ontstaan en die wordt steeds sterker. De dreiging wordt steeds decentraler en veel moeilijker om te volgen."

Het bestrijden van individuen die buiten de bestaande netwerken opereren vereist volgens Wainwright steeds slimmere maatregelen. Internet moet op een andere wijze in de gaten worden gehouden, er moet slimmer informatie worden verzameld en de internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme moet worden uitgebouwd. Wainwright gaf wel toe dat er grenzen zijn aan wat de handhavers van de wet kunnen doen. "We kunnen geen politieagent gaan spelen op internet", zei hij.

Donderdag werd in Toulouse de 23-jarige Mohammed Merah doodgeschoten. Hij pleegde drie aanslagen in Toulouse en omgeving waarbij in totaal zeven mensen omkwamen. Volgens Wainwright ontbrak het Merah aan de professionaliteit die terroristen in het verleden wel hadden. Merah leek volgens de Europol-chef in tweestrijd te staan: enerzijds wilde hij meer slachtoffers maken, anderzijds wilde hij de aandacht vestigen op zijn daden door de moordpartijen te filmen en erover op te scheppen.

"Het is veelzeggend dat hij zijn daden heeft gefilmd", zei Wainwright. "Ondanks de fouten die hij maakte, was hij in staat om forse schade aan te richten. Dat is een uitdaging voor ons."

Bij de moordpartijen lijkt sprake te zijn van invloed van Al Qaida. "Hij handelde in lijn met de tactieken van Al Qaida en hoewel de aanvallen niet nauwgezet waren voorbereid, waren ze zeker op Al Qaida geïnspireerd."

Een Britse veiligheidsfunctionaris zei dat de sleutel tot de aanpak van individuele terroristen ligt in het uitzoeken of mensen slechts extremistische gedachten hebben of deze ook echt in de praktijk willen brengen. "De realiteit is dat er veel van dit soort mensen zijn van wie de meesten nooit iets zullen doen. Je moet informatie hebben die erop wijst dat ze iets van plan zijn. Helaas bestaat er geen gedachtenpolitie."