Kabinet pakt polygamie aan

Het erkennen van in het buitenland gesloten polygame huwelijken wordt verder beperkt. Als een van de echtgenoten in Nederland woont, wordt zo'n huwelijk tussen meer dan twee personen niet langer erkend. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Momenteel wordt de erkenning van een polygaam huwelijk geweigerd als een van de gehuwden de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit wordt in het wetsvoorstel van staatsecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) uitgebreid.

Een huwelijk tussen meer dan twee mensen van wie er minstens een in Nederland woont, ongeacht de nationaliteit, is volgens het kabinet 'in strijd met de openbare orde'. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat een polygaam huwelijk niet past bij de 'joods-christelijke en humanistische traditie van dit land'.

Huwelijken tussen minderjarigen die in het buitenland zijn gesloten worden in Nederland pas erkend als beide echtgenoten 18 jaar oud zijn geworden. Ook huwelijken tussen neven en nichten worden verboden.

Het kabinet wil met het wetsvoorstel huwelijksdwang tegengaan. Rutte sprak vrijdag van een 'serieus probleem', maar kon niet zeggen wat de omvang hiervan is. "Maar ieder gedwongen huwelijk is er een te veel."