Opa krijgt cel voor moord vriend kleindochter

Een 66-jarige man uit Den Haag is vrijdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor het doodschieten van de vriend van zijn kleindochter. De opgelegde straf is hoger dan de gevangenisstraf van twaalf jaar die het Openbaar Ministerie had geëist, omdat de rechtbank in Den Haag bewezen acht dat sprake is van moord. Het OM ging uit van doodslag.

De schietpartij vond in april vorig jaar plaats op de straat voor de flatwoning van de opa. Zijn kleindochter woonde in hetzelfde gebouw. De 66-jarige man was wakker geworden van een ruzie, waarbij zijn kleindochter, haar vriend en de ex-vrouw van de opa bij betrokken waren.

Toen de man zijn ex-vrouw naar beneden hoorde lopen, pakte hij een geladen vuurwapen dat op een tafeltje naast zijn bed lag, trok zijn jas aan en verstopte daar het schietklare vuurwapen onder. Eenmaal beneden liep hij rustig het portiek van de woning uit en zonder iets te zeggen wandelde hij naar de auto waarmee zijn kleindochter die nacht was thuisgebracht.

Daar opende hij vrijwel direct het vuur op het slachtoffer. Die draaide zich om en rende weg, maar de opa schoot nogmaals. Een van de kogels raakte het hart van het slachtoffer. De man stierf uiteindelijk in de armen van zijn vriendin. De schutter liep na zijn daad terug naar zijn woning, om zich even later bij de politie te melden met de mededeling dat hij een vuurwapen had.

Aan de moord ging volgens de rechtbank al onenigheid tussen het slachtoffer en de verdachte en zijn familie vooraf. Die onenigheid heeft een centrale rol gespeeld bij de schietpartij, aldus de rechter, maar kan de schietpartij 'op geen enkele wijze rechtvaardigen'.